Alouatta palliatamantled brøleabe

Af Sean Schoville

Geografisk rækkevidde

Mantled brøleaber findes i det sydlige Mexico (staterne Veracruz, Campeche, Chiapas, Oaxaca og Tabasco), fra Honduras i Mellemamerika til Colombia og det vestlige Ecuador i Sydamerika og muligvis i det sydlige Guatemala, hvor der er rapporteret om nogle ubekræftede observationer (Reid 1997, Cortes-Ortiz et al. 1996). Dette område omfatter de fleste skovhabitater, der ligger mellem havoverfladen og 2500 meter (Reid 1997).

  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

Mantelde brøleaber bor i lavlands- og bjergregnskove, inklusive primære og regenererede skovhabitater. Stoner (1996) undersøgte to tropper af kappede brøleaber i det nordøstlige Costa Rica for at bestemme habitatselektivitet i en lavlandsregnskov. Hun konkluderede, at der fandtes troppespecifik habitatudvælgelse inden for det samme område og signifikant intraspecifik variabilitet i fourageringsmønstre. Efter to undersøgelsesgrupper bemærkede hun, at den ene troppe havde en høj udnyttelse af primær skov (80 %) frem for sekundær skov, mens den anden foretrak uforstyrret habitat ved bredden (60 %) frem for primær skov (30 %).



  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov

Fysisk beskrivelse

Mantled brøleaber er store og tætte med sort pels, og de fleste individer har lange, gule eller brune pelssadler (Reid 1997, Glander 1983). Lange vagthår er til stede på deres flanker, som tjener det almindelige navn 'beklædt' brøleabe (Glander 1983). Ansigtet er nøgent, sort og skægget, og gribehalen har en nøgen pude på undersiden nær sin base. Hannerne har en fremtrædende hvid pung, vejer 6 til 7 kg og har normalt længere skæg end kvindelige individer (Reid 1997, Glander 1983). Voksne hunner vejer typisk 4 til 5 kg, og nyfødte børn vejer 0,4 kg og ser sølv- til gyldenbrune ud (Glander 1983). Voksen halestørrelse varierer fra 520 til 670 mm, og kropslængde varierer fra 380 til 580 mm (Reid 1997). Dentalformlen er (I 2/2, C 1/1, PM 3/3, M 3/3) X 2 = 36.



ekstra lang hundesnor, der kan trækkes tilbage
  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • Rækkevidde masse
    3 til 9 kg
    6,61 til 19,82 lb
  • Gennemsnitlig basal metabolisk hastighed
    11.464 tommer
    AnAge

Reproduktion

Mantled brøleaber er polygyne.

  • Parringssystem
  • polygyn

Hunnerne når seksuel modenhed ved cirka 36 måneder og er typisk 42 måneder gamle ved deres første fødsel (Glander 1980). De gennemgår en regelmæssig brunstcyklus, med en gennemsnitlig varighed på 16,3 dage, og udviser seksuelle hudændringer, især hævelse og farveændring (fra hvid til lys pink) af skamlæberne. Selvom ægløsningstidspunktet er ukendt, kan det forudsiges af alfahannens adfærd, da han kun parerer sig midt i seksuel hudhævelse og forbliver uinteresseret på andre tidspunkter. Yngle finder sted året rundt, uden nogen tilsyneladende sæsonbestemt variation, og en hun deltager generelt i flere parringer før undfangelsen. Alderen for seksuel modenhed for hanner er 42 måneder, men hanner, der forsøger at yngle i ikke-mødregrupper, kan blive forsinket, indtil social status er opnået, generelt kun hvis de er ældre end 6 år (Glander 1980). Den typiske kopulatoriske sekvens begynder, når en hun nærmer sig en mand (typisk inden for 1 meter) og begynder rytmiske tungebevægelser, mens hun vender mod ham (Young 1982). Hannen reagerer med rytmiske tungebevægelser, og inden for et minut vender hunnen sig og hæver rumpen. I mellemtiden har hannen opnået en erektion og stiger straks på hunnen, udfører 5-20 bækkenstød i løbet af 20-60 sekunder. Dyrene vender sig så til siden og kobler fra og sidder normalt stille i flere minutter, før de langsomt går væk (Young 1982). Graviditeten varer i gennemsnit 186 dage (6 måneder), og mellemfødselsintervallet er omkring 22,5 måneder (Glander 1980). Når spædbarnet er 4 måneder gammelt, har det ikke længere indflydelse på moderens fremtidige reproduktion, og hvis et spædbarn dør inden for denne 4 måneders periode forkortes mellemfødselsintervallet. Den højeste reproduktionssucces forekommer hos de mellemrangerede hunner, med alfa-positionen lavere muligvis på grund af konkurrencepres, og spædbørnsdødeligheden ser ud til at være lavere, når tidspunktet for fødsler i en gruppe af hunner er samlet (Glander 1980).



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Hunnerne yngler en gang hver 22,5 måned
  • Parringssæson
    Avl sker året rundt
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    AnAge
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    186 dage
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    186 dage
    AnAge
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    36 måneder
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    1095 dage
    AnAge
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    42 måneder
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    Køn: mand
    1278 dage
    AnAge

Unge kappede brøleabers adfærd varierer med alder og størrelse. Social udforskning og leg følger et omvendt 'U'-mønster, når det plottes mod stigende alder, topper på et tidligt ungdomsstadie og falder med den stigende efterspørgsel efter energi i fordøjelse og fouragering (Baldwin og Baldwin 1978). Spædbørn tilbringer de første uger af deres liv med at klamre sig til deres mor og amme, ikke munden på blade før 3 ugers alderen og ikke forlade hendes side før den 5. leveuge (Lyall 1996). I den 10. og 11. uge begynder spædbørn undersøgende fodring og vil bruge en betydelig del af deres tid uafhængigt af deres mor.

  • Forældreinvestering
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • beskytter
      • kvinde
  • længere periode med ungdomsuddannelse

Levetid/Længde

Opførsel

Generelt har mantled brøleaber en energisk konservativ livsstil, måske relateret til diæt og fodringsstil, da de tilbringer størstedelen af ​​deres tid på at fouragere (Nagy og Milton 1979). Bevægelse forekommer inden for regnskovens baldakin og inkluderer quadrupedalisme (gang, løb og galoppering på understøtninger), brodannelse (krydsning af huller ved at strække) og klatring (Gebo 1992). Der er seksuel variation i bevægelsesstilen, hvor hannerne klatrer mindre, springer mere og foretrækker den høje baldakin sammenlignet med hunnerne. Voksne hanner har en gennemsnitlig levetid på syv år, og hunner lever typisk elleve til tolv år (Otis et al. 1981). Mantled brøleaber opretholder lineære hierarkier og demonstrerer komplekse interaktioner inden for den sociale gruppe. For eksempel afspejler plejeadfærd socialt hierarki, da dominerende individer plejer underordnede (Jones 1979).

Gruppestørrelsen varierer fra 10 til 20 medlemmer, generelt 1 til 3 voksne mænd og 5 til 10 voksne kvinder (Reid 1997). Kvinder danner den stabile sociale enhed, som sjældent forlader dem, når de først er etableret i en gruppe (Scott et al. 1978). Kønsforholdet synes at finde et kritisk minimum på fire hunner for hver mand (Scott et al. 1978). Da dette forhold falder til under fire, kan ældre hanner bruge aggression til at drive yngre hanner væk eller forlade sig selv. På denne måde synes immigration at spille en vigtigere rolle end reproduktion i stigende gruppebefolkningsstørrelse (Glander 1980). Afstanden mellem nabotropper synes i det mindste delvist at være afhængig af vokal kommunikation mellem mænd (Whitehead 1987). Kald inkluderer islag, grynt, gøen og hyl, med de karakteristiske hyl, der forekommer ved skumring og daggry, og som reaktion på enhver form for forstyrrelse (Reid 1997).



Inden for et socialt hierarki bestemmer rangorden en stor grad af adfærd og energiforbrug. For eksempel påviste Jones (1996), at stigende alder eller størrelse hos kvinder i sidste ende medfører faldende reproduktive værdi og en stigning i social adfærd (især fouragering efter mad). Yngre hunner fouragerede betydeligt mindre end forventet af deres samlede antal og overlod opdagelsen af ​​flygtige fødevarer til ældre kvinder i den sociale gruppe, hvilket tyder på en egoistisk metode til at bevare reproduktiv eller konkurrencedygtig energi af yngre, højere rangerende hunner.

Fødsel emigration udføres af begge køn, hvor 79% af alle mænd og 96% af kvinderne forlader deres oprindelige sociale gruppe (Glander 1992). Hanner kan forblive ensomme så længe som 4 år, og kommer ikke ind i en gruppe, før alfahannen er blevet udfordret. Ansættelsestiden som alfahan er omkring 46 måneder, men når hanner først er i yngleposition i en gruppe, spredes hannerne ikke sekundært for at yngle i andre grupper. Kvinder tilbringer generelt ikke mere end et år i en ensom stilling og slutter sig til en gruppe (med hjælp fra en mand), når de er i stand til at stige til alfa-status, hvor de bliver i hele deres liv. Glander (1992) antog, at konkurrence med nære slægtninge om begrænsede føderessourcer kunne fremme de høje niveauer af fødselsudvandring, der observeres. Ved at fastlægge, at dominanshierarkiet er mest tydeligt under fodring, argumenterer han for, at konkurrence om mad med fjerne slægtninge ville blive begunstiget i forhold til en situation med nære pårørende. Dette lader til at understøttes af det faktum, at overlevende ekstragruppeindivider slutter sig til grupper, der ikke indeholder pårørende.

  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • bevægelig
  • Social
  • dominanshierarkier

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

Fødevareressourcer består hovedsageligt af blade, frugter og blomster og varierer sæsonmæssigt med tilgængelighed af ressourcer (Glander 1981). Blomstertilgængeligheden er typisk høj i den tørre sæson, og frugterne er rigelige i den våde sæson. Deres kost er arts-selektiv, og de græsser næsten udelukkende på træer (Estrada og Coates-Estrada 1986). Fødevarevalg påvirkes ikke kun af fordøjelighed og næringsværdi, men også af sekundære forbindelser (dvs. tanniner), der kan være uønskede (Glander 1981). Mens de fouragerer, bruger de næsten lige store dele af deres fødetid på at spise blade, som de spiser frugt, og de spiser fortrinsvis unge blade med højere protein-til-fiber-forhold og lavere tanninindhold (Estrada og Coates-Estrada 1986, Glander 1981). Prøveudtagningsadfærd kan være vigtig for at tilføje nye arter til en social gruppes fødegrundlag og ved afprøvning af sæsonbestemte ændringer i plantesekundære forbindelser (Glander 1981).



Denne bladgræssende (bladeholdige) kost giver dem adgang til en niche, der er relativt uudnyttet af andre pattedyr, så de ofte er det vigtigste trælevende pattedyrsblad i et bestemt område. Andre konkurrenter kan dog lægge et betydeligt pres på tilgængelige bladressourcer, såsom bladskæringsmyrenAtta cephalotusi Los Tuxtlas, Mexico. Se Estrada og Coates-Estrada (1986) for en omfattende liste over plantearter (34 arter i 21 familier), der er fodret i en mexicansk tropisk regnskov. For en liste over costaricanske plantearter, se Stoner (1996) og Glander (1981). Deres fodringshastighed blev beregnet til at være 53 g tørstof pr. kg hver dag (Nagy og Milton 1979). Med andre ord vil et individ af gennemsnitlig størrelse være nødt til at indtage 15 % af sin kropsstørrelse i frisk mad om dagen i den tørre sæson.

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frugt
  • blomster

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Et lille antal kappede brøleaber bruges til videnskabelige eksperimenter.



Bevaringsstatus

Den kappede brøleabe er klassificeret som truet i United States Endangered Species Act af 1991 og sårbar i CITES appendiks I. Under pres fra fragmentering af regnskov er mange brølere flyttet ind i skyggefulde kakao- og kaffeplantager, hvor skovhabitat er forsvundet, især i det sydlige Mexico (Estrada et al. 1999). Kontinuerlig tilbagegang kan have alvorlige konsekvenser for regnskovens levesteder, da brøleaber spiller en vigtig rolle i frøspredning, og deres friske møg udgør en vigtig ressource for møgbiller. Møgbiller bruger brøleekskrementerne til både føde- og æglægningssteder, og derfor er møgbillens overflod tæt korreleret med brøleabemængden. Det er blevet foreslået, at møgbiller er gode biodiversitetsindikatorer, men de er også iboende vigtige i deres rolle som sekundære frøspredere og næringsstofcyklere. En befolkningsanalyse udført af Cortes-Ortiz et al. (1996) i det sydlige Mexico anslået, at i alt 1.352 individuelle kappede brøleaber bebor beskyttede områder, mens 10.249 forbliver i ubeskyttet habitat. Mulige trusler omfatter habitatfragmentering og naturkatastrofer. Cortes-Ortiz et al. (1996) foreslår bedre forvaltning af beskyttede områder, etablering af nye reservater, udvikling af translokationsprogrammer, forvaltning af befolkninger inden for fragmenterede områder, kontrol af menneskelig trafik, fremme af uddannelse og samarbejde med andre institutioner.

træne min hund for mig

Nogle beviser tyder på, at populationer af kappede brøleabe er ved at blive robuste igen. Befolkningen på Barro Colorado Island er et eksempel, hvor den led et alvorligt fald som følge af en gul feber-epidemi (Collias og Southwick 1951), men vendte tilbage til en robust størrelse i slutningen af ​​1970'erne (Nagy og Milton 1979). Også beviser fra La Pacifica, Costa Rica indikerer, at regenererende skov er ved at blive beboelig for kappede brøleaber, hvor spredning og dannelsen af ​​nye sociale grupper har fundet sted (Glander 1992).

Bidragydere

Sean Schoville (forfatter), University of California, Berkeley, James Patton (redaktør), University of California, Berkeley.