Alouatta seniculusred brøleabe

Af Rebecca V. Normile

Geografisk rækkevidde

Alouatta seniculushar den bredeste geografiske udbredelse af alle den nye verdens primater. Røde brøleaber spænder over hele den nordlige halvdel af Sydamerika, fra Colombia til Bolivia.

  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov

Fysisk beskrivelse

Alouatta seniculuser lidt seksuelt dimorfe. Hunnerne har en kropslængde på 46-57 centimeter; hanner, som er større, har en kropslængde på 49-72 cm. Begge køn har en lang, gribende hale på cirka 49-75 cm. Pelsfarven på hanner og hunner er dybt rødbrun, selvom nuancen varierer lidt med alderen. Røde brølere har en stor hals med en enorm underkæbe og hyroidknogler, hvilket giver dem et forbudt udtryk.



(MacDonald, 1985) (Nowak, 1991).



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Rækkevidde masse
    4,5 til 6,5 kg
    9,91 til 14,32 lb

Reproduktion

På grund af et så ubalanceret kønsforhold eksisterer der hård seksuel konkurrence mellem og inden for røde brøletropper. Røde brølende hanner, som bliver fordrevet fra deres fødselstropper, når de når seksuel modenhed, er tvunget til at invadere en ekstern gruppe og få adgang. Når de har opnået dette, dræber de voldeligt alle spædbørn til stede i gruppen. Ved at dræbe spædbørn i en nyligt invaderet troppe kan en han parre sig hurtigt og sikre, at gruppens nye afkom er hans eget. Mødre forsøger at beskytte deres afkom mod angreb på hanner. Desværre for hunnen er dette ikke særlig vellykket; mindre end 25% af afkommet overlever en invasion af brøler hos mænd.

Parringsadfærden hos røde brølere er et andet interessant aspekt af deres sociale interaktioner. Mænd og kvinder danner ofte konsortier, et usædvanligt tæt rumligt forhold, før nogen seksuel udveksling er begyndt. Når disse foreninger er etableret, begynder seksuelle opfordringer. Selvom forførende adfærd kan udføres af begge køn, indtager kvinden oftest den aggressive rolle. Når hun forsøger at tiltrække en han, nærmer hun sig ham og bevæger sin tonque rytmisk. Hannen kan reagere på samme måde, men hvis han ikke gør det, kan hunnen simpelthen prøve at lokke en anden han.



  • Parringssystem
  • polygyn

Alouatta seniculusser ud til at yngle hele året. Men i to levesteder i Venezuela er fødselshyppigheden reduceret i den tidlige våde sæson, maj til juli. Østroscyklussen varierer fra 16-20 dage, hvor hunnen er modtagelig i 2-4 dage. Røde brølehunner føder for første gang omkring 5 års alderen, mens hannerne normalt ikke får et afkom før omkring 7 år. Derfor bliver en hun kønsmoden et par år før en han.

(MacDonald, 1985) (Nowak, 1991) (Smuts et. al., 1986)

male med et twist male dit kæledyr
  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Parringssæson
    Røde brøleaber yngler året rundt
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    AnAge
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    190 dage
    AnAge
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    5 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    1475 dage
    AnAge
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    7 år

NyfødtA. seniculuser i starten ret hjælpeløse og bliver båret rundt ved moderens mave. Unge røde brølere begynder at bruge deres gribehaler, før de er en måned gamle. Et spædbarn bruger sin hale til at sikre sig til sin mor, for i denne fase af sit liv er moderen kun lidt eller slet opmærksom på sit afkom og undlader at give barnet nogen hjælp!



  • Forældreinvestering
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
  • længere periode med ungdomsuddannelse

Levetid/Længde

Opførsel

Røde brøleaber lever i relativt store sociale grupper, bestående af cirka 10 individer, hvor kun en eller måske to af individerne er hanner.Alouatta seniculusudviser mange interessant adfærd. De er mest berømte for deres 'daggry-kor', et øredøvende brøl, der kan høres op til 5 kilometer væk! Disse resonerende hyl, der primært udføres af mændene i en gruppe, besvares af alle andre brøletropper inden for hørevidde. På denne måde kan en troppe konstant informere en anden om dens præcise placering og dermed undgå en energisk kostbar skænderi om ressourcer.

Under fødslen bliver en nyfødt sædvanligvis i fokus for flere andre kvinder. Typisk er det hunner uden deres egne spædbørn, der tiltrækkes af disse spædbørn. I disse tilfælde er hunnerne ekstremt blide over for de små og rører ved dem med deres næseparti og hænder. De kan endda lejlighedsvis tilskynde spædbarnet til at kravle på dem. Hanner er også kendt for at tolerere aktiviteterne af spædbørn, der hyler i deres tropper. I lighed med de voksne hunner tillader de røde hankøn også spædbørnene at klatre over dem. Dette sker naturligvis længe efter, at hannen har dræbt alt afkom, der ikke er hans eget.

(Crockett, 1984) (DeVore, 1965) (Hausfater & Hrdy, 1984)



  • Nøgleadfærd
  • daglige
  • bevægelig
  • Social
  • dominanshierarkier

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

Alouatta seniculuser primært blade. Blade har et lavt indhold af næringsstoffer og sukker sammenlignet med andre madvalg, og røde brøleaber har to store sektioner i deres bagtarm, som indeholder de bakterier, der er nødvendige for at fordøje cellulosen i bladene. Denne ændring i anatomi resulterer i en stor tarm, der optager en tredjedel af deres samlede kropsvolumen. Derudover hjælper deres ekstremt dybe underkæbeknogler røde brølere med at tygge.Alouatta seniculusogså forbedre deres fordøjelseseffektivitet ved primært at fodre med ømme unge blade og nogle blade, der er usædvanligt nærende. Derudover spiser de sukkerholdige frugter og blomster, når disse er tilgængelige, men kan opretholde sig selv i uger ad gangen på kun blade, forudsat at disse er af høj kvalitet.Alouatta seniculustilbringer næsten hele deres liv nær skovens øverste baldakin, hvor sådanne blade er mest udbredt (Devore, 1965) (MacDonald, 1985).

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frugt
  • blomster

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

På grund af deres relativt store størrelse,A. seniculus, sammen med andre brølearter jages for føde og er genstand for kommerciel eksport (Nowak, 1991).



Bevaringsstatus

Selvom flere andre Alouatta-arter er truede,A. seniculushar ingen særlig bevaringsstatus. Røde brølere er dog blevet sjældnere i nogle områder, højst sandsynligt på grund af ødelæggelsen af ​​deres levesteder. Heldigvis er de stadig mange i Brasilien (Nowak, 1991).

Andre kommentarer

Røde brølere reagerer underholdende på regnfulde dage i den tropiske våde sæson. Som svar på kraftige regnskyl hyler de, enten ved begyndelsen eller ofte ved lyden af ​​regn, der nærmer sig, og sidder krumbøjet, indtil regnen slutter (Clutton-Brock, 1977)!

Røde brøleaber har overvundet problemer, der normalt er forbundet med at have blade som hovedfødekilde, herunder deres specialiserede kæbe- og mavestrukturer. Adfærdsmæssigt er de (sammen med de andre arter i deres slægt) unikke ved, at de har udviklet den højeste vokalisering af noget dyr i den nye verden. Disse tilpasninger har hjulpet dem til at blive en ekstremt vellykket primat - og alligevel er de stadig i stand til at sove i mere end 15 timer om dagen!

Bidragydere

Rebecca V. Normile (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor.