Amazona imperialisimperial amazon (Også: imperial papegøje)

af Jim Carbone

Geografisk rækkevidde

Den kejserlige Amazonas (Imperial Parrot, Sisserou) er endemisk for øen Dominica i De Små Antiller. Tidligere mere udbredt over øen er den nu begrænset til Mount Diablotin i det nordlige Dominica, især den øvre Picard River Valley (Devil's Valley) på den nordvestlige side af bjerget.

(Collar, et al. 1992, Forshaw 1973)



BEMÆRK: UDVALGTE VILKÅR ER DEFINERET I 'KOMMENTARER' AF DENNE FORTÆLLING.



  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

Imperial Amazon er en bjergart, der primært lever i højder fra 600 til 1300 meter. Lejlighedsvise observationer er blevet foretaget helt ned til 150 til 300 meter. Disse papegøjer opholder sig i den primære regnskovs baldakin og stiger kun ned fra baldakinen som reaktion på mangel på deres normale fødeforsyninger (se under 'Adfærd').

(Collar, et al. 1992)



  • Terrestriske biomer
  • regnskov
  • bjerge

Fysisk beskrivelse

TYPISKE MÅL

(i mm, medmindre andet er angivet)

Krop: 45 cm.



Vinge: mand 286, kvinde 284.

Hale: mand 169, kvinde 166.

Tarsus: mand 31, kvinde 32.



Udsatte kulmen: mand 39, kvinde 39.

Æg: 46 x 39.



GENEREL BESKRIVELSE

En kraftig fugl, typisk papegøjeagtig af udseende med et stort hoved, stor næb med kroget overkæbe og en kort, firkantet hale. Se nedenfor for beskrivelse af fjerdragt.

VOKSEN FJERDRÆT

Hovedfjer, undtagen kinder og øredækfjer mørk rødbrun-lilla spids med sort; øredækfjer rødbrune; kinder brunlig-rødbrune kantede med sorte; bryst- og mavefjer lilla med sorte kanter; Flanke- og lårfjer grønne med grønlig-blå spidser; underhaledækfjer olivengrønne med grønblå spidser; kappe-, ryg-, rumpe- og overhaledækfjer grønkantet med sort; vinger grønne med rød frugtbladskant, mørk rødbrun spekulum på tværs af baser af ydre sekundærer, primære violetblå med grønne bunde og brune spidser, sekundærer grønne, der bliver violetblå mod spidserne, undervingedækfjer grønne med blå spidser, undersider af svingfjer grønne; halen rødbrun med grønlig-blå spidser, centrale fjer og bunde af sidefjer overfyldt med grønt; næb grålig-horn; iris gul til orange-rød; ben grå.

UMODEN FJERDRAG

Nakkeknude, nakke og baghals grønne; bagsiden af ​​kinder grønlig; iris brun.

(Forshaw 1973)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri

Reproduktion

Par af kejserlige amazoner besætter og forsvarer et redeterritorium i løbet af året og gør deres tilstedeværelse kendt med selvreklame-visningsflyvninger. Fravær fra området er hyppigere fra september til december. Ynglesæsonen er februar til juni, især marts til maj. Dette falder sammen med den tørre sæson og sæsonen med den største fødevareoverflod, som igen understøtter fodring af redeunger og unger. Kejserlige Amazoner er blevet observeret rede i hulrum højt i stammerne af de dominerende skovtræer i deres habitat, chataignier (Sloanea berteriana) og gommier. Derudover er der ubekræftede rapporter om redepladser i toppen af ​​døde bjergpalmestammer.

Reproduktionshastigheden for denne art er lav. Et par må kun rede hvert andet år og flyver normalt én unge fra en gruppe af to æg. Alder for første yngle er ukendt, og det vides heller ikke, om redepladsens tilgængelighed er en begrænsende faktor.

(Collar, et al. 1992)

griner hunde
  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • oviparøs

Opførsel

Kejserlige Amazoner er meget generte og svære at nærme sig. De findes normalt i par eller små flokke, nogle gange med rødhalsede amasoner (A. arausiaca), også hjemmehørende og endemisk i Dominica. De er især diskrete fra juli til november. De fodrer normalt i skovens baldakin, men blev observeret nær jordoverfladen af ​​buske og vinstokke i 1979 og 1980 (se 'orkaner' i afsnittet 'bevaring'). Deres fjerdragt blander sig meget godt med løv, hvilket gør dem svære at se, når de spiser i trætoppene. Tider med størst aktivitet er 0600-1000 og 1600-1900. De raster normalt i store chataignier eller gommier træer, de samme træer bliver brugt år efter år. Kaldene fra den kejserlige Amazonas er en række hårde skrig, trompeterende skrig, skingre fløjter og skrig. Som med de fleste papegøjer er ingen af ​​dens kald melodiske eller sanglignende.

(Forshaw 1973, Collar, et al. 1992)

  • Nøgleadfærd
  • fluer
  • bevægelig

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Kejserlige Amazoner lever af fuits, frø, nødder, bær, blomster og skud. Særligt begunstigede er frugterne og frøene fra bois cote (Antilliansk tapura), gommier (Dacryodes excelsa), kaklin (Venøs clusia), mangle (Symphonia globulifera) og bjergpalmer (Dominikanske EuterpeogE. globosa), inklusive de unge skud af disse to sidste. Derudover lever de af frugter og frø af balat (Pouteria palladia), træstrimmel (Richeria grandis), Hvidt træ (Simarouba amara), djævle træ (Licania ternatensis), flodskov (chimarrhis cymosa) og karapit (Amanoa caribaea).

(Collar, et al. 1992, Forshaw 1973)

Bevaringsstatus

Den kejserlige Amazonas betragtes som en reliktart. På grund af dens endemisme på Dominica og ødelæggelsen af ​​dens levesteder, vil dens rækkevidde altid være lille. Dette, i kombination med dens lave reproduktionshastighed, betyder, at den kejserlige Amazon altid vil være relativt sjælden. På grund af artens iboende generthed og meget robuste hjemmeterræn, er populationsestimater forbundet med en rimelig grad af usikkerhed. Et skøn fra 1990 satte hele bestanden på omkring firs fugle. Det seneste feltarbejde (fra 1999) anslår en befolkning på under 200 individer. Truslerne mod denne arts overlevelse er flere.

TAB AF LEVESTED

Habitatbeskyttelse er ekstremt vigtig for den fortsatte eksistens af det kejserlige Amazonas. Tilstrækkelige levesteder er nødvendige for at støtte og genopbygge befolkningen, samt en bufferzone mellem papegøjerne og menneskelig aktivitet. Papegøjehabitat er blevet omfattende logget for værdifuldt tømmer, trækulsproduktion og omdannelse til afgrødejord. Et skøn siger, at mere skov er gået tabt på Dominica i løbet af 1980'erne end i de foregående 1000 år. Selektiv skovhugst er lidt bedre end rydning, da de træer, der er mest nødvendige for papegøjernes overlevelse, er målrettet. Også skovningsoperationer gør omfattende skader på den resterende vegetation og åbner skovene for yderligere menneskelig forstyrrelse. I nogle tilfælde af omdannelse af skov til landbrug har sprøjtning fra luften af ​​bananafgrøder angiveligt ført til forgiftning og blindhed hos papegøjer. I nogle tidligere skovklædte områder på Dominica er genplantning af dominerende indfødte regnskovstræer mulig, især de områder, der ikke er omdannet til landbrug. Dette vil gavne papegøjebestandene, men må betragtes som en del af en langsigtet strategi, da disse træer er langsomt voksende. Fra januar 2000 vil oprettelsen af ​​Morne Diablotin National Park på Dominica blive afsluttet. Denne park, som først blev foreslået i 1976, er et enormt skridt fremad i at afsætte vitale levesteder for begge Dominicas truede papegøjer.

ORKANER

Mens dyrelivet i Caribien har haft mange årtusinder at tilpasse sig orkaner, kan svækkelsen af ​​bestande gennem menneskelig aktivitet forstørre virkningerne af naturlige trusler til det punkt, hvor det, der ellers ville være et midlertidigt tilbageslag, kan true med at eliminere hele arter. Orkanen David i august 1979 var usædvanlig stærk, ramte direkte på tværs af Dominica og ødelagde fem millioner træer alene i de sydlige skove. Træer, der ikke blev fældet, blev strippet for frugt. Selv på den mest beskyttede del af øen blev fire ud af fem kendte kejserlige Amazon-redesteder ødelagt, med lignende virkninger andre steder. Papegøjebestandene på øen blev reduceret til det halve som et resultat, og tidligere levedygtige bestande af Imperials på Mount Anglais og Mount Watt blev reduceret til ulevedygtige tal. Den mindre kraftige orkan Allen ramte Dominica i 1980, og fjernede igen frugter fra træer. Efter alt at dømme undlod Imperial Amazons at yngle i to år i træk. I 1985 var alle bestande af kejserlige Amazoner uden for Mount Diablotin forsvundet. På nuværende befolkningsniveau kan endnu en orkan med Davids kraft og bane forårsage udryddelsen af ​​den kejserlige Amazonas i naturen.

PREDATION

Mulige rovdyr af kejserlige Amazoner er Boaer (god constrictor), Broad-Winged Hawks (Buteo platypterus), Opossums (Didelphis marsupialis) og rotter (Rattussp.). Kun Opossums menes at have nogen mulighed for at være en alvorlig trussel. De menes at være blevet introduceret i det nittende århundrede.

KONKURRENCE

The Pearly-Eyed Thrasher (Margarops fuscatus) er en mulig redeplads-konkurrent, men det er tilsyneladende for ualmindeligt i Imperials rækkevidde til at udgøre en alvorlig trussel. Der er ingen beviser for, at kejserlige og rødhalsede Amazoner konkurrerer med hinanden på trods af overlappende områder. Eksotiske papegøjearter, der holdes som kæledyr på Dominica, kan udgøre en trussel, hvis undslupne etablerer bestande. Det kan være nødvendigt med strengere kontrol med importen af ​​eksotiske papegøjer.

JAGT

Indtil begyndelsen af ​​1980'erne var jagt den mest betydningsfulde befolkningsbegrænsende faktor for kejserlige amasoner. De blev almindeligvis skudt for at få mad både af dominikanere og jægere fra nabolandet Guadelupe, især i regntiden, hvor de var fede og spiste fremragende. Dominikanske love, der begrænser papegøjejagt, blev først vedtaget i det mindste så tidligt som i det nittende århundrede. I 1914 var jagten på papegøjer fuldstændig forbudt. I kølvandet på orkanen David blev et totalt forbud mod at jage alt dyreliv indført. Bevaringsofficerer blev hyret til at håndhæve forbuddet, hvilket har bragt jagtproblemet for det meste under kontrol. Siden omkring 1981 har der været få tegn på jagttryk.

HANDLE

Tidligere var levende papegøjer blevet indsamlet til dyrehandelen på Dominica gennem en praksis kaldet 'vingeskydning'. På grund af høje priser, der tilbydes for levende fugle (for det meste af beboere på øen) og utilgængeligheden af ​​reder til indsamling af unger, forsøgte mange lokale at vingeskyde fuglene, hvilket resulterede i mange papegøjers død. Indsamling af papegøjer på nogen måde til dyrehandel er nu ulovligt på Dominica. Et obligatorisk registreringsprogram for alle fugle i fangenskab (med amnesti) har lukket markedet for kejserlige amazoner på øen. At smugle papegøjer væk fra øen til den internationale kæledyrshandel ser ikke ud til at være en væsentlig trussel på nuværende tidspunkt. Men skruppelløse udenlandske fuglesamlere fortsætter forsøgene på at erhverve begge Amazona-arter fra Dominica.

ANDRE FORANSTALTNINGER, DER ER UDFØRT

Uddannelses- og oplysningsinitiativer blev for alvor påbegyndt omkring 1980 på Dominica. Dominica Forestry Division afholder skolebesøg, offentlige foredrag, radioudsendelser, distribution af plakater og t-shirts, udsender et nyhedsbrev om naturbevaringsundervisning og producerer et teaterstykke kaldet 'Parrot Poachers'.

(Collar, et al 1992, Forshaw 1973, Reillo, pers.comm. 1999)

Andre kommentarer

FOR MERE INFORMATION

Kontakt Rare Species Conservatory Foundation i Loxahatchee, FL på www.rarespecies.org for at få de mest opdaterede oplysninger om status for Imperial Amazon og andre truede arter.

salsa hund

DEFINITIONER

cere: ufjeret, tyk hud, der støder op til panden ved bunden af ​​den øvre mandible.

CITES: Konventionen om international handel med truede arter.

dækfjer: de mindre fjer på vingen eller halen, der dækker bunden af ​​de større fjer.

endemisk: begrænset til en given region.

eksponeret culmen: Længde i en lige linje fra spidsen af ​​overkæben til den forreste kant af cere.

montane: en biogeografisk zone med relativt fugtige kølige bjergskråninger under trægrænsen, hvor store stedsegrønne træer dominerer.

nakke: bagsiden af ​​nakken, liggende mellem nakkeknuden og ryggen.

nakkeknude: baghovedet, liggende mellem krone og nakke.

relikt: en isoleret befolkning, der ser ud til at være et fragment af en tidligere vidt udbredt befolkning.

spekulum: en metallisk eller farvestrålende plet bestående af den øvre overflade af de sekundære svingfjer.

tarsus: det tredje distale segment af benet mellem crus (skaft, trommestik) og tæer, typisk dækket af skæl og kun fjerbeklædt i det øvre led.

(Cox 1996, Woolf 1976)

Bidragydere

Cynthia Sims Parr (redaktør), Animal Agents.

Jim Carbone (forfatter), Eastern Michigan University.