Amblycercus holosericeusgulnæbbet cacique

Af Andrew Jordan og Grant Wallace

Geografisk rækkevidde

Gulnæbbede caciques kan findes i store dele af neotroperne. De findes på Yucatan-halvøen i Mexico, gennem Mellemamerika og ind i de bjergrige områder i Sydamerika, herunder Colombia, Venezuela, Bolivia og Ecuador.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown og Hilty, 1986)

  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

Gulnæbbede caciques lever i forskellige højder i hele deres geografiske udbredelse. Typisk findes de i højder på 200 til 1.800 m over havets overflade. De er blevet observeret i højder op til 6.000 m i Venezuela.(Skutch, 1996)



hunde poop magnetfelt

Gulnæbbet cacique-habitat består af tykke bevoksninger af tilgroede børster i lavere højder. I bjergrige områder søger de almindeligvis tilflugt i store bambuskrat, der dækker skovbunden. De lever almindeligvis dybt inde i krat og børster for at beskytte sig selv mod rovdyr.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Skutch, 1996)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • Rækkevidde højde
    200 til 1800 m
    656,17 til 5905,51 ft

Fysisk beskrivelse

Gulnæbbede caciques er store sangfugle. Kroppen er helt sort hos både hanner og hunner. Hannerne har dog en mere skinnende glans på deres fjer end hunnerne. Begge køn har desuden et karakteristisk næb, som er en hvidgul farve. Deres øjne er også levende gule. De adskiller sig fra andre caciques i det faktum, at de er de eneste, der er åbne redebyggere. Det vil sige, at de bygger en kopformet rede med åben top, hvor de kan lægge deres æg. De varierer i størrelse fra 56,7 til 70,9 g og fra 21,6 til 25,4 cm i længden, hannerne er lidt større end hunnerne.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown og Hilty, 1986; Lunk, 2009; Ridgely og Tudor, 1989; Skutch, 1996)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • køn farvet eller mønstret forskelligt
  • mandlige mere farverige
  • Rækkevidde masse
    56,7 til 70,9 g
    2,00 til 2,50 oz
  • Rækkevidde
    21,6 til 25,4 cm
    8.50 til 10.00 in
  • Gennemsnitligt vingefang
    23 cm
    9,06 tommer

Reproduktion

Gulnæbbede caciques er sæsonbestemt monogame. Hanner og hunner danner et bånd til ynglesæsonen.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown og Hilty, 1986; Kratter, 1993; Skutch, 1996)



  • Parringssystem
  • monogam

Gulnæbbet cacique ynglesæson varierer geografisk. Ynglesæsonen i Costa Rica er mellem månederne januar og juni. Æg er blevet observeret allerede i december i Ecuador. I store dele af Sydamerika finder parring sted fra november til april. Hunnerne lægger fra 1 til 5 æg i en clutch.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown og Hilty, 1986; Kratter, 1993; Skutch, 1996; Stager, 2009)

Redeadfærd varierer også geografisk. Populationer, der lever i lavlandsområder i Mellemamerika, har redeadfærd, der er forskellig fra populationer i bjergrige områder i Sydamerika. Lavlandspopulationer har en tendens til at bygge deres reder inde i store, tætte krat af bambus, som er næsten ufremkommelige og giver beskyttelse mod rovdyr.(Cratter, 1993)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Yngleintervaller i gulnæbbede caciques kendes ikke.
  • Parringssæson
    Avl varierer geografisk, fra november til april i store dele af Sydamerika, fra januar til juni i Mellemamerika og Mexico.
  • Range æg pr. sæson
    1 til 5
  • Tid til klækning
    26 til 30 dage

Gulnæbbede caciques forsvarer redeområder og passer deres unger indtil uafhængighed. Hannerne forsvarer hovedsageligt redeområder og ungerne, mens hunnerne hovedsageligt ruger og fodrer ungerne. Når hunnen er væk fra reden, vogter hannen den.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Skutch, 1996)



  • Forældreinvestering
  • kvindelige forældres omsorg
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
  • samvær med forældre efter selvstændighed

Levetid/Længde

Levetid hos gulnæbbede caciques kendes ikke, men andetikteriderleve til maksimale levetider fra 6 til 20 år.

Opførsel

Ensomme og stillesiddende i naturen forsøger gulnæbbede caciques at forblive afsondret i krat og børste. De rejser kun ud af krat efter mad fra høje grene. De adskiller sig fra andre caciques i, hvordan de bygger deres reder, som er bygget med en åben skålform. Reder er en kombination af vinstokke og bladfibre vævet sammen og er placeret væk fra jorden. Typisk findes individer alene, i et par eller som en del af små familiegrupper i ynglesæsonen.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown og Hilty, 1986; Skutch, 1996; 'New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown og Hilty, 1986; Skutch, 1996)

  • Nøgleadfærd
  • fluer
  • daglige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • ensomme

Hjemmebane

Hjemmeområdestørrelser i gulnæbbede caciques kendes ikke.



Kommunikation og perception

Mænd og kvinder kommunikerer gennem sangmønstre kendt som duetter. Hannen begynder med en klukkende lyd. Hunnen svarer med et tydeligt kald. Hunnen vil også fløjte og chip for at advare hannen om potentielle farer for reden (dvs. nærmer sig rovdyr). Hannen har en mere melodisk lyd i sin kvidren end hunnerne gør.(Ridgely og Tudor, 1989; Skutch, 1996)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duetter
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Gulnæbbede caciques er altædende. De lever generelt af frugter, især frøstandene fra træer i slægtenIngen. Gulnæbbede caciques bruger også deres skarpe og smalle næb til at bore i bark- og sukkerrørstilke for at søge efter forskellige typer insekter. De bruger specielle muskelgrupper til at åbne deres regninger mod pres. Dette giver dem mulighed for at udvide hullerne for at fjerne eventuelle insekter eller frø, de finder.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Lunk, 2009; Skutch, 1996)



  • Primær diæt
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • insekter
  • Plantefødevarer
  • frugt

Predation

Gulnæbbet caciques har tilpasset sig for at undgå rovdyr på den måde, de vælger deres levested. De bygger deres reder og tilbringer det meste af deres tid inde i tykke bevoksninger af børste eller bambus, og beskytter dem mod mange større rovdyr.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown og Hilty, 1986; Kratter, 1993; Lunk, 2009; Ridgely og Tudor, 1989; Skutch, 1996)

hundens tænder er brune

Økosystem roller

Gulnæbbede caciques hjælper med at sprede frøene af frugter, de spiser.('New World Blackbirds and Orioles', 2002)

  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Gulnæbbede caciques er vigtige medlemmer af de økosystemer, de lever i.

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen kendte negative virkninger af gulnæbbede caciques på mennesker.

Bevaringsstatus

Ifølge IUCNs rødliste,Amblycercus holosericeusbetragtes som 'mindst bekymring'. Gulnæbbede caciques findes overalt i en bred vifte, og bestandene synes stabile.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown og Hilty, 1986; Ridgely og Tudor, 1989; 'New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown og Hilty, 1986; Ridgely og Tudor, 1989)

Bidragydere

Andrew Jordan (forfatter), Center College, Grant Wallace (forfatter), Center College, Stephanie Fabritius (redaktør, instruktør), Center College, Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.