Anas fulvigulamottled and

af Megan Shetney

Geografisk rækkevidde

Plettede ænder findes kun i Nordamerika og er beboere året rundt. De findes i høj tæthed i de mellemliggende marskområder i Louisiana og det sydlige Texas. Deres befolkning er meget tæt i staten Florida fra Alachua County til Cape Sable. De findes dog i det højeste antal i vådområderne omkring Lake Okeechobee og områderne omkring Upper St. Johns River. De findes også i et lille antal omkring den Mexicanske Golf, Alabama og Mississippis kystgrænser (ca. en ottendedel af befolkningen). En meget lille befolkning blev fundet så langt sydpå som Vera Cruz, Mexico.(Moorman og Gray, 1994)

  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • hjemmehørende

Habitat

I Florida findes plettede ænder i ferskvandsvådområder, grøfter, våde prærier og oversvømmede moser. I nogle årstider findes plettede ænder også i ris og oversvømmede brakmarker. I nogle tilfælde er de blevet fundet i små mængder i myggekontrolområder. De opholder sig i samme område året rundt.



I Texas og Louisiana findes plettede ænder fersk- og saltvandsmoser og brakvandsdamme. Disse områder er fulde af vegetation såsom bulrus, lange græsser, ris, klippegræs og bultongue.(Florida Fish and Wildlife, 2004; Moorman og Gray, 1994)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Akvatiske biomer
  • søer og damme
  • floder og vandløb
  • midlertidige pools
  • kystnære
  • brakvand
  • Vådområder
  • marsk
  • Andre habitatfunktioner
  • flodmunding

Fysisk beskrivelse

Plettede ænder er brune og kan ikke let skelnes fra amerikanske sortænder (Anas rubripes). De har et iriserende blåt spekulum og brun fjerdragt, hvilket får dem til at se lysere ud end andre arter. De mangler nogle få træk, som andre ænder har, såsom hvide forkanter på spekulum. Disse ænder ser ud til at være ensartet mørke på afstand. Plettede ænder er seksuelt dimorfe. Hannernes næb er lys gul, men er trist farvet hos hunnerne. Hunnerne er mere grå, mens hannerne er meget brune. Hannernes haler har et svagt mønster, men hunnernes haler er mønsterløse. Begge køn har sortbrune over- og undersider. Begge har også en røggrå U-formet stribe på undersiden. De vejer fra 810 til 1330 g og er 50 til 61 cm lange med vingefang fra 243 til 270 cm. Hanner har tendens til at være større end hunner.(Moorman og Gray, 1994; The American Ornithologists Union, 1992)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • køn farvet eller mønstret forskelligt
  • mandlige mere farverige
  • Rækkevidde masse
    810 til 1330 g
    28,55 til 46,87 oz
  • Gennemsnitlig masse
    1043 g
    36,76 oz
  • Rækkevidde
    50 til 61 cm
    19,69 til 24,02 tommer
  • Gennemsnitlig længde
    55 cm
    21,65 tommer
  • Range vingefang
    243 til 270 mm
    9,57 til 10,63 tommer
  • Gennemsnitligt vingefang
    259 mm
    10,20 tommer

Reproduktion

Pardannelsen begynder allerede i marts. Parrene bryder normalt op kort efter æggene er lagt og inkubationen begynder. Ænderne er monogame i yngletiden. De er dog ikke monogame for livet. Hver sæson dannes nye par. De engagerer sig i mange frieri-opvisninger, som omfatter: hovedrystelser (hann ryster simpelthen på hovedet i kvindens retning), intro-ryster (hann, for at få hunnens opmærksomhed, træder vandet, stiger derefter op over vandet og ryster på hovedet) , grynt-fløjter (hann placerer sin næb i vandet, trækker den op, mens den larmer og sprøjter vandet i luften), inciterende (hunnen udfører denne visning for hannen efter parret er dannet), preen-behind- vinge (falsk præning).



Hele denne visning tager kun omkring tre minutter. Ænderne har også et andet frieriritual, hvor hannen svømmer rundt om hunnen og trækker hovedet ind og ud af vandet; denne adfærd er kendt som tøjle.(Moorman og Gray, 1994; Pranty, 2002)

  • Parringssystem
  • monogam

Plettede ænder yngler en gang årligt. Firs procent har dannet par i november, og parringen begynder i januar. Rederne er lavet af sammenfiltret græs og er på jorden eller ophængt over lavt vand og er i tæt græs. Hunnerne lægger 5 til 13 æg pr. Æggene tager 24 til 28 dage om at klækkes. Ænderne flyver efter 45 til 56 dage. De er selvstændige voksne på 65 til 70 dage. Både hanner og hunner bliver kønsmodne på et år.(Florida Fish and Wildlife, 2004; Moorman og Gray, 1994; The American Ornithologists Union, 1992)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Plettede ænder yngler en gang årligt.
  • Parringssæson
    Plettede ænder danner par i november; parringen starter i januar.
  • Range æg pr. sæson
    5 til 13
  • Tid til klækning
    24 til 28 dage
  • Range fledging alder
    45 til 56 dage
  • Tid til uafhængighed
    65 til 70 dage
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    68 dage
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    1 år

Efter at æggene er klækket, fører hunnerne ynglen fra reden. Ællingerne er præcociale og er i stand til at finde deres egen mad. De har en tendens til at spise hvirvelløse larver, når de er tilgængelige. Mødrene passer de unge cirka 20 % af dagen. Moderen bruger 34 % af sin tid på at fodre, 28 % på at hvile, 11 % på at tørre og 20 % på at se efter rovdyr. Hunnerne giver alarm, hvis en ubuden gæst nærmer sig reden eller hendes unger. Avler har en tendens til at samle sig om natten for at holde sig i sikkerhed. Hunnerne bliver normalt hos ællingerne, indtil de kan flyve (ca. 45 til 56 dage).(Florida Fish and Wildlife, 2004; Moorman og Gray, 1994; The American Ornithologists Union, 1992)



  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • forklækning/fødsel
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Plettede ænder har relativt kort levetid, i gennemsnit lever de kun 2 år. De har en årlig dødelighed på omkring 50%. Den længste kendte levetid i naturen er tretten år. Den forventede levetid i naturen er fem år. Den forventede levetid i fangenskab er tyve år.(Florida Fish and Wildlife, 2004; Moorman og Gray, 1994; The American Ornithologists Union, 1992)

  • Rækkevidde levetid
    Status: vild
    13 (høje) år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    60,83 (høj) måneder
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    24,33 måneder
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    20 år

Opførsel

Plettede ænder har evnen til at gå godt på land (vagle) og er stærke svømmere. De har stærke, dybe vingeslag, som resulterer i direkte og langsom flyvning. Generelt er hanner mere aggressive end hunner, undtagen når hunnerne har unger. Deres territorier er normalt 10 til 130 m^2, men er generelt 40 m^2.

Plettede ænder har mange adfærd til at vise aggression eller frygt, herunder: trusler mod næb (fuglen løfter næbbet for at afværge rovdyr og ubudne gæster), jager, bider, opildner (når en uparret hun drejer hovedet mod hannerne for at få deres opmærksomhed), gestus-of-repulsion (en hun holder hovedet tæt ind til sin krop og forbliver i en sammenkrøbet stilling for at afværge potentielle og uønskede makkere), ekstra par parløbsflyvninger (en han forsøger at overhale/overmande en hun, som ikke er hans sædvanlige mate) og forfølgelsesflyvninger (to hanner forsøger at overhale en hun for at parre sig).(Moorman og Gray, 1994; Pranty, 2002; The American Ornithologists Union, 1992)



  • Nøgleadfærd
  • fluer
  • daglige
  • bevægelig
  • territoriale
  • Social
  • Områdets størrelse
    10 til 30 m^2
  • Gennemsnitlig områdestørrelse
    40 m^2

Hjemmebane

Vi har ikke oplysninger om hjemmeområde for denne art på nuværende tidspunkt.

Kommunikation og perception

Plettede ænder kommunikerer med hinanden ved at lave støj og vise sig (se Parringssystemer og -adfærd).



Deres lyde ligner dem fra gråænder. Hannerne har en lav raspet '??raeb'?? opkald. En enkelt opkaldsnote er et alarmsignal, og to noter tilsammen betyder enten frieri eller samtaleopkald. Hunnerne har også et lavt, raspende kald. Den starter med høj tonehøjde og sænkes i tonehøjde under hele opkaldet. Kvindelige opkald består af seks toner, den anden er den højeste. Når hunnen bliver alarmeret, udstøder hun tre-fire hurtige kvaksalvere. Hunnen bruger en 'gagg'-note, når hun opildner (tiltrækker) sin makker.(Moorman og Gray, 1994)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Plettede ænder er kødædere og planteædere. De spiser hvirvelløse vanddyr og små fisk. De spiser ofte snegle, krebs, biller, guldsmede, fisk og midgelarver. Hvirvelløse dyr udgør fra 1 til 40 procent af deres kost. De spiser også frø, græsser, akvatisk vegetation og ris.

Plettede ænder fodrer normalt parvis om efteråret og vinteren. Om sommeren kan de fodre i små grupper på omkring tyve. Fra august til oktober (især i rismarkerne) lever de ofte i flokke på omkring tre tusinde. Når ænderne fodrer alene, søger de i marsken efter frø og hvirvelløse dyr ved at sidde på vandet og vælte deres hoveder under vand (en adfærd, der kaldes dabbling). De dykker sjældent efter mad, men når de gør det, er det efter minnows.(Moorman og Gray, 1994)

  • Primær diæt
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • pattedyr
  • fisk
  • æg
  • insekter
  • bløddyr
  • akvatiske eller marine orme
  • vandkrebsdyr
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frø, kerner og nødder

Predation

For at flygte fra rovdyr flyver de fleste voksne væk. Hvis de er ællinger og smeltende voksne og ude af stand til at flyve, dykker de under vandet eller gemmer sig i børsten. De voksne hunner er meget beskyttende over for deres yngel og kvækker højlydt til enhver, der nærmer sig ubudne gæster.

Pattedyrs rovdyr lever af æg, ynglende hunner, ællinger og voksne i smeltetiden. Nogle af disse rovdyr inkluderer grå ræv (Urocyon cinereoargenteus), rød ræv (Ræve), amerikansk mink (Neovison vision), flododdere (odder canadensis), stribede stinkdyr (Mephitis mephitis), jordegern (slægtSpermophilus) og vaskebjørne (Procyon lotor). nordlige harrier (Cirkus cyaneus) og vandrefalke (Falco peregrinus) også jager plettede ænder. I Florida, alligatorer (Alligator mississippiensis) spise ællingerne og nogle flyveløse voksne. Snapning af skildpadder (Serpentin chelydra), tyrefrøer (Lithobates catesbeianus) og bas (Micropterus salmoides) forgriber sig også på ællinger.(Moorman og Gray, 1994; Pranty, 2002; The American Ornithologists Union, 1992)

Økosystem roller

Plettede ænder spiser hvirvelløse vanddyr og små fisk og hjælper med at regulere deres bestande. Pattedyr, rovfugle og andre dyr spiser plettede ænder og hjælper med at regulere deres bestand. Deres forbrug af vegetation omkring deres levesteder forhindrer overvækst af disse planter.(Florida Fish and Wildlife, 2004; Moorman og Gray, 1994; Pranty, 2002; The American Ornithologists Union, 1992)

hvordan man klapper din hund

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Plettede ænder hjælper ofte med at kontrollere myggebestande og jages af mennesker til føde. Derudover bruges deres fjer til at lave en god kvalitet dun.(Pranty, 2002)

  • Positive påvirkninger
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale
  • bekæmper skadedyrspopulationen

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen kendte negative virkninger af plettede ænder på mennesker.

Bevaringsstatus

I Florida har plettede ænder mistet 3,7 millioner acres vådområde levesteder på grund af dræning til citrusplantager og forbedrede græsgange til kvæg. I Texas og Louisiana er mange af vådområderne blevet udtømt som følge af industrialisering, urbanisering, kysterosion og dræning (ca. 102 til 150 kvadratkilometer ødelægges om året). Vilde gråænder (som holdes som kæledyr) parrer sig med broget ænder, hvilket mindsker antallet af rene broget ænder i bestanden. Plettede ænder har også en tendens til at yngle med andre arter af ænder, hvilket også mindsker deres genetiske repræsentation i bestanden. Effekterne af jagt er uafklarede for denne art.

Plettede ænder er beskyttet i henhold til US Migratory Bird Treaty Act.(CITES, 2004; NatureServe, 2003; USGS, 2002)

Bidragydere

Alaine Camfield (redaktør), Animal Agents.

Megan Shetney (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.