Dendrortyx barbatus skægget træagerhøne (Også: skægget træagerhøne)

Af Madoka McAllister

Geografisk rækkevidde

Skæggede træagerhøns findes i den neotropiske region i Mexico. De bor hovedsageligt langs kysten af ​​den Mexicanske Golf, i Sierra Madre Oriental bjergkæde og Sierra Madre de Oaxaca fyrre-ege skove. Der er betydelige bestande af skæggede træagerhøns i Veracruz såvel som i Quetaro, Puebla, Hidalgo og San Luis Potosi.('ITIS Standard Report Side: Dendrortyx barbatus', 2006; Butler, 2006)

  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

Skæggede agerhøns bor i tætte og fugtige fyrre-eg, skyer og anden vækstskove, der ofte er ret afsondret. De har også været kendt for at leve i skyggekaffeplantager og andre landbrugshabitater. Disse fugle er flodbredder og vil ofte opholde sig tæt på små floder og vandløb.('BirdLife Species Factsheet', 2006; Edwards, 1972; Edwards, 1998; Gale, 2005)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov
  • Andre habitatfunktioner
  • landbrugs
  • river
  • Rækkevidde højde
    900 til 3100 m
    2952,76 til 10170,60 ft

Fysisk beskrivelse

Skæggede agerhøns er en af ​​de større arter af agerhøne. Generelt er de en brunlig rødlig farve med vinger, der er mørkere og plettet med sort og tan. De har et gråblåt hoved og hals med en lille brun kam. De har andre grå striber omkring kappen og brystet. Undersiden er lysebrun, og de har karakteristiske røde ben, næb og øjenring. De vejer normalt mellem 400 og 460 g og er 22 til 36 cm lange. Kønnene er ens af udseende, men hannerne er større.('BirdLife Species Factsheet', 2006; Elphick, et al., 2001; Gale, 2005)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • mand større
  • Rækkevidde masse
    400 til 460 g
    14,10 til 16,21 oz
  • Rækkevidde
    22 til 36 cm
    8,66 til 14,17 tommer
  • Gennemsnitlig længde
    34 cm
    13,39 tommer
  • Range vingefang
    40 til 50 cm
    15,75 til 19,69 tommer

Reproduktion

Mænd bruger vokale opkald i frieri. Selvom specifik information om parringssystemet for denne art ikke kunne findes, er nære slægtninge til skæggede træagerhøns monogame. Når en han og hun parrer sig, opfører de sig aggressivt over for andre hanner og hunner.(Eitniear, et al., 2001; Elphick, et al., 2001)

  • Parringssystem
  • monogam

Lidt er i øjeblikket kendt om den reproduktive adfærd af skæggede træ-agerhøns. Fugle i fangenskab har ofte yngel på 5 unger, bygger reder i lavvandede huller i jorden og forer dem med palmeblade. Agerhøns generelt har normalt kun én yngel om året. Skæggede skovagerhøns yngler mellem april og juni. Nære slægtninge til skæggede skovagerhøns ruger æg i cirka 18 dage. Kyllingerne er præcociale, udvikler sig hurtigt og er ofte i stand til at flyve kort inden for 7 til 14 dage. Reden genbruges ikke. Tiden til uafhængighed kendes ikke, men individer når seksuel modenhed mellem et og to år.(Elphick, et al., 2001; Gale, 2005)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Skæggede agerhøns har generelt 1 yngel om året.
  • Parringssæson
    Skæggede skovagerhøns yngler fra april til juni.
  • Gennemsnitlige æg pr. sæson
    5
  • Gennemsnitlig tid til klækning
    18 dage
  • Range fledging alder
    7 til 14 dage
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 til 2 år
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    1 til 2 år

Skæggede agerhøns er generelt monogame, og begge forældre spiller en rolle i at tage sig af afkommet. Hunnen udfører det meste af udrugningen, men nogle gange hjælper hannen med at ruge æggene. Ungerne er præcociale og begynder at fouragere hos deres forældre kort efter at de er udklækket. Mor og far arbejder sammen om at forsvare deres territorium og forsyne ungerne med mad.(Edwards, 1972; Elphick, et al., 2001)

  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde

Levetid/Længde

Intet vides med sikkerhed om levetiden for skæggede træagerhøns, men agerhøns har generelt en levetid på mellem 1 og 5 år. Nære slægtninge til skæggede træagerhøns har en gennemsnitlig levetid på omkring 3 år.(Elphick, et al., 2001)

  • Typisk levetid
    Status: vild
    1 til 5 år

Opførsel

Skæggede skovagerhøns er en social art og danner grupper eller 'konvojer'. De tilbringer det meste af deres tid på jorden i krat og raster i små træer eller høje buske. De er på vagt og bliver let skræmte; mange lokale hører fuglene kalde, men ser dem aldrig.(Elphick, et al., 2001; Gale, 2005; Stiles og Skutch, 1989)



  • Nøgleadfærd
  • frygtelig
  • fluer
  • daglige
  • bevægelig
  • nomadisk
  • territoriale
  • Social

Hjemmebane

Fordi disse fugle generelt er monogame, forsvarer de to fugle et 'mobilt territorium', når først et bindingspar dannes. Dette er et relativt lille område, som både hannen og hunnen vil forsvare fra andre. Dette territorium bevæger sig med fuglene, mens de rejser.(Elphick, et al., 2001)

Kommunikation og perception

Skæggede træagerhøns er kendt lokalt for deres korkald. Disse fugle kalder normalt ved daggry eller skumringstid, og omkvæd varer 15 til 20 minutter; det betragtes som en måde for fuglene at meddele deres placering til hinanden og til andre flokke. Kald af mænd er en række høje, skingre fløjter, ofte med tre eller fire stavelser; hunner har et blødere kald med flere stavelser.('BirdLife Species Factsheet', 2006; Eitniear, et al., 2001)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • omkvæd
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Man ved kun lidt om fodringsvanerne for skæggede skovagerhøns, men ligesom deres nære slægtninge spiser de frugter, nødder, bær, vegetation og små hvirvelløse dyr. De ridser bladstrøelsen og maler på jagt efter føde. Skæggede træagerhøns spiser ofte afgrøder som bønner og majs i nærheden af ​​deres hjem. I fangenskab er skæggede træagerhøns blevet observeret at spise bønner, majs, vindruer og bananer.(Edwards, 1972; Elphick, et al., 2001; Gale, 2005)



  • Primær diæt
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • insekter
  • Plantefødevarer
  • frø, kerner og nødder
  • frugt

Predation

Skæggede skovagerhøns er blevet jaget af mennesker. Fordi de ofte lever i nærheden af ​​eller endda inden for landbrugsmarker eller afgrøder, ser de lokale på dem som skadedyr og træffer derfor foranstaltninger mod dem. Der kendes ikke andre specifikke naturlige rovdyr, men det er sandsynligt, at mange små til mellemstore rovdyr, bl.akatarter ogrovfuglekan tage disse agerhøns. Deres kryptiske farve hjælper dem med at blande sig ind i underskoven i levesteder, de besætter, og deres flokkeadfærd betyder, at flere øjne holder øje med rovdyr på et givet tidspunkt.(Eitniear, et al., 2001)

  • Tilpasninger mod rovdyr
  • kryptisk

Økosystem roller

Skæggede træagerhøns er hovedsageligt primære forbrugere, der lever af frugter, nødder og frø. Som et resultat hjælper de planter i reproduktion ved at sprede nogle plantefrø. Disse fugle graver også i jorden efter hvirvelløse dyr og anden mad, hvilket hjælper med at bryde jorden op og tillade mere vand og luft at komme ind.(Elphick, et al., 2001)



  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø
  • jordbeluftning

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Mennesker jager skæggede skovagerhøns til sport og mad, men disse fugle er ellers ikke af stor økonomisk betydning for mennesker.(Aguilar, 2006)

  • Positive påvirkninger
  • mad

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Fordi mennesker er flyttet ind i en stor del af habitatet for de skæggede skovagerhøns, fouragerer disse fugle ofte efter føde på landbrugsjord og betragtes derfor som skadedyr nogle steder.(Aguilar, 2006)

rotter og hunde
  • Negative påvirkninger
  • planteskadedyr

Bevaringsstatus

På grund af ødelæggelse af levesteder (bolig og landbrugsudvikling) og jagt, anses disse fugle nu for at være lokalt uddøde i nogle områder af Mexico og er opført som en art med høj risiko for udryddelse i naturen. Skæggede træagerhøns er i øjeblikket klassificeret som 'sårbare' på IUCN's rødliste. De blev første gang opført på IUCNs rødliste over truede arter i 1988, og blev revurderet af BirdLife International i 2005. Det anslås, at der er færre end 5.400 individer i verden. Selvom nyere undersøgelser tyder på, at der er flere individer end anslået, fortsætter populationerne med at falde.

Få foranstaltninger er blevet truffet for at hjælpe med at øge bestanden af ​​skæggede skov-agerhøns, men adskillige bevaringsbevidsthedsprogrammer rettet mod landsbyer nær agerhøns-habitat er blevet foreslået. Denne art blev med succes genindført til Xalapa i 2005. Løbende forskning, hvis fokuseret på at lære mere om disse fugle, så de kan blive bedre beskyttet.(Aguilar, 2006; Butler, 2006; Eitniear, et al., 2001)

Bidragydere

Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Madoka McAllister (forfatter), Kalamazoo College, Ann Fraser (redaktør, instruktør), Kalamazoo College.