Dipodomys ingens kæmpe kænguru rotte

Af Nathan Fostey

Geografisk rækkevidde

Den gigantiske kængururotte har en ekstrem lille rækkevidde begrænset til den vest-centrale region i den amerikanske stat Californien. Specifikt findes det i øjeblikket kun så langt nord og vest som Fresno County og så langt øst og syd som San Luis Obispo og Bakersfield Counties

  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • hjemmehørende

Habitat

Kratørken og piemonte er de grundlæggende levesteder for kæmpe kængururotter. De foretrækker relativt fladt homogent terræn, hvor buske og klipper næsten mangler. Typisk levested er strækninger af let udgravet sandjord dækket med etårige græsser og urter.



  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • chaparral

Fysisk beskrivelse

Kængururotten er den største af alle kængururotter og har en kropslængde fra 15 til 20 cm og en halelængde på 18 til 21,5 cm. I modsætning til mange andre kængururotter,Mr. Kæmpehar fem tæer på hver bagfod, en hvid stribe, der løber henover bagparten, og en hvid mave. Den har også en karakteristisk hale, der er mørkfarvet på toppen og bunden med hvide linjer på begge sider.



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri

Reproduktion

Opdræt finder sted sidst på vinteren eller det tidlige forår. Drægtighed er 28 til 32 dage lang. Alt fra en til seks unger fødes i en hule om foråret, hvoraf tre er gennemsnitlige. Ungerne bliver passet af deres mødre og fædre og fravænnes på 15 til 25 dage. De når seksuel modenhed på 60 til 84 dage. De forlader derefter hulen og søger nye territorier i kolonien for at grave deres egne huler. Kæmpe kængururotter har været kendt for at leve op til 9,8 år i naturen.

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel

Opførsel

Kæmpe kængururotter lever i cirkulære hulesystemer kaldet områder i midten af ​​deres territorier. Kolonier består af fem til 50 områder. Da det er meget territorialt, bor der kun ét voksent dyr i hver hule. Boligområdet er i gennemsnit 239 m2, og voksne rejser sjældent mere end 47 m væk fra deres huler. I gennemsnit bruger mænd omkring 0,05 % af deres tid væk fra deres hjemområder. Hunnerne vil krydse ind i hannernes territorier i ynglesæsonen. Kæmpe kængururotter er nataktive og er væk fra sikkerheden i deres huler som muligt. De dukker op kort efter solnedgang og bruger i gennemsnit mindre end 20 minutter på at fouragere efter mad, før de vender tilbage til deres huler. I modsætning til andre kængururotter er de ikke aktive før solopgang. De bevæger sig ved at hoppe med deres kraftige bagben, bruge deres lange spidse hale som ror og kan bevæge sig med hastigheder på op til tre meter i sekundet, når de undgår rovdyr.



  • Nøgleadfærd
  • bevægelig

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

Kæmpe kængururotter er granædende og foretrækker at spise frø og grønne dele af indfødte ørkenplanter. De er også kendt for at spise korn og frø fra kommercielt dyrkede planter, hvis marker er i nærheden. Maden kureres i lavvandede gruber eller bunker på jorden kaldet 'høstakke'. Det opbevares derefter i den centrale hule i deres hule. De udvinder alt det vand, de har brug for, fra disse kilder.

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Selvom de ikke giver nogen direkte økonomiske fordele, hjælper kæmpe kængururotter med at bevare det ørkenhabitat, de lever i, ved at spise og samle frø. Kængururotter generelt blev populært i Walt Disneys film, The Living Desert. Som en let genkendelig art af kængururotte besidder den gigantiske kængururotte en grad af karisma og ses som at tilføje æstetisk værdi til regionen.

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Voksnes hulekomplekser skaber meget bløde bunker af snavs, der kan kollapse under det pres, der udøves af husdyr eller et menneske. På grund af dette har får og kvæg en tendens til at undgå områder, der indeholder huler; derfor anses jord beboet af rotterne for at være mindre værd for ranchere.



Bevaringsstatus

Den gigantiske kængururotte blev udpeget som en truet art af California Department of Fish and Game (CDFG) i begyndelsen af ​​1980'erne og er i øjeblikket begrænset til omkring 2% (under 17.000 hektar) af dens historiske udbredelsesområde. CDFG administrerer sammen med Nature Conservancy og U.S. Bureau of Land Management Carrizo Plain Natural Area, som indeholder halvfems procent af de resterende habitater. Selvom de er beskyttet i dette område, vil kæmpe kængururotter sandsynligvis blive elimineret fra alle andre områder, medmindre tab af levesteder forårsaget af by- og landbrugsudvikling i det centrale Californien standses.

mops misbrug

Andre kommentarer

Vand, som gigantiske kængururotter indtager fra mad, opbevares ikke kun i deres nyrer, men i deres urinblærer. Deres nyrer er ekstremt effektive og kan koncentrere urin i højeste grad kendt blandt nordamerikanske pattedyr.

Bidragydere

Nathan Fostey (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor.