Dryomys nitedulaskov-dormus

Af Kimberly Skahan

Geografisk rækkevidde

Skov dormics (Dryomys nitedula) forekommer i det palæarktiske område. De er til stede i hele Europa og rækker så langt sydpå som det nordlige Afrika og så langt østpå som Japan.(Haberl, 1999)

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende

Habitat

Skovsvine findes i tætte skove, sædvanligvis løv- og blandingsskove, samt krat i højder på op til 3500 m. Skovhusmus udnytter dyrkede arealer som haver og også stenrige enge. De vælger tætte buskadser eller lavere grene af træer til at lave rede i.(Haberl, 1999; Kashtalian, 1999)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • Andre habitatfunktioner
  • landbrugs
  • Rækkevidde højde
    3.500 (høj) m
    ft

Fysisk beskrivelse

Hoved- og kropslængden på skovhvilerne varierer fra 80 til 130 mm. Halelængden varierer fra 60 til 113 mm. Kropsvægten varierer fra 18 til 34 g.Dryomysanses for at ligne megetEliomys, men er mindre. Hjernen hos skovhvilerne er mere afrundede, og de auditive bullae er mindre sammenlignet medEliomys.(Haberl, 1999)



Skovmus er egernlignende af udseende, med en gråbrun til gullig-brun ryg og brunhvid underside. De har en flad og busket hale, der er mere ensartet i farven endEliomys.(Haberl, 1999)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Rækkevidde masse
    18 til 34 g
    0,63 til 1,20 oz
  • Rækkevidde
    80 til 130 mm
    3,15 til 5,12 tommer

Reproduktion

Der er ikke meget information tilgængelig om parringssystemet for denne art.



Ynglesæsonen for skovdormmus varierer i hele artens udbredelsesområde. I Israel strækker ynglesæsonen sig fra marts til december. I gennemsnit føder hver hun 2 til 3 gange om året. I Europa varer ynglesæsonen fra maj til august, og normalt forekommer der kun et kuld hvert år. Drægtighedsperioden er mellem 21 og 30 dage. Normalt fødes der 2 til 5 individer pr. kuld, men nogle gange kan op til 7 være mulige.(Haberl, 1999)

Hvert afkom vejer cirka 2 g ved fødslen. Øjnene åbner sig først omkring dag 16 i livet, og uafhængighed af moderen opnås først, når de unge er 4 til 5 uger gamle. I Europa vil ungerne vente til efter deres første vinter med at parre sig.(Haberl, 1999; Nowak, 1999)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    I Israel yngler arten 2 til 3 gange om året. I Europa yngler arten kun én gang om året.
  • Parringssæson
    I Israel strækker parringssæsonen sig fra marts til december. I Europa er parringssæsonen fra maj til august.
  • Range antal afkom
    2 til 7
  • Gennemsnitligt antal afkom
    3
    AnAge
  • Drægtighedsperiode
    21 til 30 dage
  • Tid til uafhængighed
    4 til 5 uger
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    1 år

Der er kun få oplysninger om forældrenes pleje af denne art. Nyfødte er altriske og åbner ikke deres øjne, før de er omkring 16 dage gamle. Unge er afhængige af deres mor, indtil de er 4 til 5 uger gamle. Indtil de er uafhængige, er det sandsynligt, at moderen giver dem mad (mælk), pleje og beskyttelse. Mandlige forældreomsorg er ikke blevet rapporteret, men kan heller ikke udelukkes.(Haberl, 1999; Nowak, 1999)



  • Forældreinvestering
  • ingen forældreinvolvering
  • altrisk
  • forbefrugtning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Dryomys nitedulakan forventes at leve op til 5,5 år i naturen.(Haberl, 1999)

Opførsel

Skovhusmus er meget trælevende. De har evnen til at klatre med stor smidighed, og kan desuden springe fra gren til gren op til 2 m.(Haberl, 1999)

Denne art konstruerer i træer. Disse reder har tendens til at være grupperet i grupper. Skovhuse samler typisk midlertidige reder, som ofte er dårligt konstruerede og spinkle. Der lægges meget mere energi i konstruktionen af ​​fødselsreder, som er meget solide. Disse findes normalt 1 til 7 m over jordoverfladen og har diametre på 150 til 250 mm. Disse reder er kugleformede med en indgang, der normalt vender mod træstammen. Rederne er konstrueret af blade og kviste og beklædt med bark eller mosfragmenter.(Haberl, 1999; Kashtalian, 1999)



Dryomys nitedulaer nataktiv og udviser dvale samt daglig torper. I Israel forbliver disse dyr aktive året rundt, selv i højere højder. De udsættes for torpor om vinteren i en vis periode hver dag. I de nordlige dele af deres udbredelse, såsom i Europa, dvaler skovhvilerne fra oktober til april. Mens den er i dvale, vil en dvalemus sidde på bagbenene, krølle sig sammen til en bold, vikle halen om kroppen og presse hænderne mod kinderne. Det er blevet observeret, at de lejlighedsvis dukker op for at spise fra forråd af mad. I Rusland menes de at være aktive hele vinteren.(Haberl, 1999)

Skovdormus er meget territoriale, med territoriumstørrelser fra 65 til 100 m i diameter. Individer gør krav på relativt store jordlodder og lever i meget lav tæthed, normalt kun 2 til 3 voksne pr.(Mack, 2001; Nowakowski, 1999)



  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • natlige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • dvale
  • daglig torpor
  • ensomme
  • territoriale
  • Områdets størrelse
    204,1 til 314 m^2

Hjemmebane

Disse dyr opretholder typisk territorier med en diameter på 65 til 100 m.(Mack, 2001; Nowakowski, 1999)

Kommunikation og perception

Dryomyser blevet observeret at udsende en række forskellige vokaliseringer. Mest bemærkelsesværdig af dem er et delikat, melodiøst knirken, der ser ud til at fungere som et alarmopkald. Forskning på fangede individer har vist detD. nitedulahar evnen til at udsende gentagne serier af ultralyd. Signalerne blev givet af begge køn i situationer, der tyder på en social karakter af kommunikationen. Disse kommunikationer var fuldstændig uhørlige for det menneskelige øre.(Boratynski, et al., 1999; Haberl, 1999)

Selvom det ikke er specifikt rapporteret for denne art, er det sandsynligt, at taktile, kemiske og visuelle signaler er en del af gentagelsen af ​​kommunikation. Pattedyr bruger typisk taktil kommunikation under parring, konflikter og opdragelse af unger. Kemisk kommunikation kan være vigtig i individuel identifikation, såvel som i reproduktive sammenhænge. Visuelle signaler gives ofte ved hjælp af kropsstillinger for at indikere fjendtlige eller venlige hensigter.

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • ultralyd
  • kemisk

Madvaner

Skovdormus er altædende. De spiser blade såvel som udvalgte blomster, frugter og nødder. De spiser også leddyr, æg og unge fugle. Dyrestof er observeret at være foretrukken kost i løbet af sommeren.(Haberl, 1999; Mack, 2001)

  • Primær diæt
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • æg
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frø, kerner og nødder
  • frugt

Predation

Dryomys nitedulaer nataktiv, forekommer ved lave tætheder, og individer er meget omhyggelige med ikke at rejse væk fra børstet dækning. Denne adfærd gør disse dyr svære byttedyr at finde. I uglens piller er der fundet rester af skovdorm som f.eksStrix alucoogBubo buboi østeuropa.(Mack, 2001; Obuch, 1999)

Økosystem roller

Skovdormus kan spille en rolle i at kontrollere poulationer af leddyr, der udgør en væsentlig del af deres kost. De spiser også frø og frugter og kan derfor hjælpe med at sprede frø. Fordi denne art leverer føde til rovdyr såsom ugler, kan skovdormus have en positiv indvirkning på populationer af disse rovdyr.(Haberl, 1999; Mack, 2001)

tertiær forstærker
  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Der var ingen specifikke data om den positive økonomiske betydning for mennesker afD. nitedula.

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Populationer afD. nitedulahar været kendt for at forårsage økonomisk skade ved at plyndre frugtplantager og gnave i barken på nåletræer.(Haberl, 1999)

  • Negative påvirkninger
  • planteskadedyr

Bevaringsstatus

Dryomys nitedulabetragtes som truet i Tjekkiet og som sjælden i de fleste andre europæiske lande. IUCN udpegede skovdormus som lavere risiko, men arten er ikke opført af CITES. Truslen mod befolkningen stammer hovedsageligt fra ødelæggelsen af ​​skovhabitater i hele deres udbredelsesområde.(Haberl, 1999)

Det Forenede Kongerige har udviklet et nationalt Dormouse Monitoring Program, som primært eksisterer for at overvåge hasseldormus. Hazel dormics er en elsket børnehistoriebogstjerne i England og Wales, men programelementerne er en standard for alle arter af dormics. Forskere har placeret dormuse-redekasser på træer i skovområder, hvor dormics har været kendt for at forekomme, og vender tilbage til disse kasser for at tælle, køn og veje dormics. Der forskes for at danne en database for arten og overvåge befolkningens sundhed.(Haberl, 1999)

English Nature har kørt et genintroduktionsprogram, der har genindført fangeopdrættede dormics siden 1994 til områder, hvor bestandene på et tidspunkt var rigelige. Også den engelske regering er begyndt at tildele landmænd incitamenter til at genplante levende hegn, som er meget vigtige for habitatet for skovdormus. Sådanne bevaringsindsatser ville også være nyttige til at opretholde bestande af andre arter af dormus, som f.eksD. nitedula.(Mack, 2001)

Andre kommentarer

Et fossil af et mavelignende pattedyr blev fundet for nylig, som menes at være den tidligste eutheriske forfader. Fossilet blev fundet i sin helhed, meget velbevaret i en søbund i Kina. Eomaia, navnet givet til fossilet, der betyder 'gammel mor', besidder skelettræk tættere på moderne moderkager end pungdyr. Dette betyder, at splittelsen mellem de to grupper fandt sted for mere end 125 millioner år siden, før Eomaia opstod. Før Eomaia blev fundet, var det ældste registrerede fossil af et placentapattedyr 110 millioner år gamle tænder, og det ældste kranium og skelet var kun 75 millioner år gammelt.(Hecht, 2002)

Bidragydere

Nancy Shefferly (redaktør), Animal Agents.

Kimberly Skahan (forfatter), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (redaktør, instruktør), University of Wisconsin-Stevens Point.