Forbandet blodigt

Af Nicole Macdonald

Geografisk rækkevidde

Dugongs (Forbandet blodigt), også kendt som søkøer, har et bredt, men fragmenteret udbredelsesområde, der omfatter tropiske farvande fra Østafrika til Vanuatu, omkring 26 grader både nord og syd for ækvator. Denne rækkevidde spænder over mindst 48 lande og omkring 140.000 km tropisk kystlinje. Den største bestand af søkøer findes i de nordlige farvande i Australien mellem Shark Bay (det vestlige Australien) og Moreton Bay (Queensland). Den næststørste befolkning findes i Den Arabiske Golf. Dugonger betragtes ikke som migrerende, men er kendt for at rejse store afstande inden for deres rækkevidde for at finde føde.('Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, 2009; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003; 'Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler et al., 2002; Marsh et al., 2002; Marsh, 2009; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

  • Biogeografiske regioner
  • Orientalsk
    • hjemmehørende
  • etiopisk
    • hjemmehørende
  • australsk
    • hjemmehørende
  • Det indiske ocean
    • hjemmehørende

Habitat

I modsætning til deres for det meste ferskvandsfætre,søkøer, er dugonger primært havpattedyr. Dugongs bebor generelt lavt vand, forbliver på dybder på omkring 10 m, selvom de lejlighedsvis dykker til dybder på 39 m for at spise. Disse lavvandede områder er typisk placeret i beskyttede bugter, brede mangrovekanaler og i beskyttede områder af kystsøer. Havgræsbede, der består af fanerogame søgræsser, deres primære kilde til næring, falder sammen med disse optimale levesteder. Dugongs observeres dog også på dybere vand, hvor kontinentalsoklen er bred, neritisk og beskyttet. Dugongs bruger forskellige levesteder til forskellige aktiviteter. For eksempel er tidevandssandbanker og flodmundinger, der er ret lavvandede, potentielle områder egnet til kælvning. Et andet eksempel på specialiserede levesteder er lekkende områder, som kun bruges i parringssæsonen.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Whiting, 2008)



I en undersøgelse ud for Australiens kyst, nær Darwin, blev et par dugonger fanget i og sporet, der frekventerede klippefyldte revhabitater. Luftundersøgelser viste også, at de fleste dugonger i denne region blev fundet forbundet med et stenrev. Fordi habitater af denne art har relativt lav rumlig dækning, udvælger dugonger dem aktivt. Det vides dog ikke, hvorfor dugonger ofte ser ud til at fouragere i disse områder, da der ikke er søgræs på disse rev, og de ikke er kendte algeforbrugere.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Whiting, 2008)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • saltvand eller hav
  • Akvatiske biomer
  • kystnære
  • Andre habitatfunktioner
  • flodmunding
  • Rækkevidde dybde
    0 til 39 m
    0,00 til 127,95 fod
  • Gennemsnitlig dybde
    10 m
    32,81 fod

Fysisk beskrivelse

Dugongs er store, solide pattedyr med korte, pagaj-lignende frontflipper og en hale med en lige eller konkav omkreds, der bruges som propel. Deres hale adskiller dem fra søkøer, hvis hale er pagajformet. Dugongfinner ligner delfiners, men i modsætning til delfiner mangler dugonger en rygfinne. Hunnerne har mælkekirtler under finnerne, hvorfra deres kalve dier. Voksne dugongs vejer fra 230 til 400 kg og kan variere fra 2,4 til 4 m i længden. Deres tykke hud er brungrå, og dens farve kan variere, når der vokser alger på den. stødtænder er til stede i alle dugongs, men de er normalt kun synlige gennem huden hos modne hanner, hvis stødtænder er fremtrædende, og hos gamle hunner. Deres stødtænder er fremspring af fortænderne. Der er ingen andre ydre fysiske forskelle mellem kønnene, da de er monomorfe. Deres ører har ingen flapper eller lapper, men er ikke desto mindre meget følsomme. Dugongs mistænkes for at have høj høreevne for at kompensere for dårligt syn. Deres snude er ret stor, afrundet og ender i en kløft. Denne kløft er en muskuløs læbe, der hænger over den nedadvendte mund og hjælper dugongen med at søge efter søgræs. Dugongs har en nedadvendt kæbe, som rummer de forstørrede fortænder. Sansebørster, der dækker deres overlæbe, hjælper med at lokalisere mad. Børster dækker også dugongens krop. Parrede næsebor, der bruges til ventilation, når dugongen kommer til overfladen med få minutters mellemrum, er placeret oven på hovedet. Ventiler holder dem lukkede under dyk.(Anderson, 1984; Lawler, et al., 2002; Odell, 2003; Spain, et al., 1977; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

Den eneste anden art kendt i familien Dugongidae erHydrodamalis gigas(Stellers havko), jaget til udryddelse i 1767, kun 36 år efter deres opdagelse. De lignede dugongs i udseende og farve, men var væsentligt større med en kropslængde på 7 til 10 m og en vægt på mellem 4.500 og 5.900 kg.(Anderson, 1984; Lawler, et al., 2002; Odell, 2003; Spain, et al., 1977; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • ornamentik
  • Rækkevidde masse
    230 til 400 kg
    506,61 til 881,06 lb
  • Rækkevidde
    2,4 til 4 m
    7,87 til 13,12 fod

Reproduktion

Dugongernes parringsadfærd varierer lidt med placeringen. For eksempel, i en parringsflok i Moreton Bay, ud for Queenslands kyst, deltager hannerne i aggressive konkurrencer for hunner i brunst. Til sammenligning viser dugonger i South Cove i det vestlige Australien en parringsadfærd, der ligner lekking. En lek refererer til et traditionelt område, hvor handugonger samles i parringssæsonen for at deltage i konkurrenceaktiviteter og udstillinger, der tiltrækker hunner. Da disse lækre områder mangler ressourcer, der er nødvendige for hunnerne, trækkes de kun til området for at se hannernes udstillinger. Mandlige dugonger forsvarer deres territorier, og de ændrer deres adfærdsmønstre for at tiltrække hunner. Efter at have tiltrukket hunner, fortsætter mandlige dugonger gennem flere faser for at parre sig. Den 'følgende fase' opstår, når grupper af hanner følger en enkelt hun og forsøger at parre sig med hende. 'Fighting-fasen' opstår efter, bestående af plask, hale-tæsk, rulninger og kropsudfald. Dette kan være voldsomt, hvilket ses af ar observeret på hunnernes krop og på konkurrerende hanner fra deres fremspringende stødtænder. 'Montagefasen' opstår, når en enkelt han bestiger en hun nedefra, mens flere hanner fortsætter med at kæmpe om den position. Derfor er hunnen monteret flere gange med de konkurrerende hanner, hvilket næsten garanterer undfangelse. Dugonger er således polyandrøse.('Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Wursig, et al., 2002)

  • Parringssystem
  • polyandrøs

Hundugonger bliver seksuel moden ved 6 års alderen og kan få deres første kalv mellem 6 og 17 år. Hannerne bliver kønsmodne mellem 6 og 12 år. Fordi ynglen foregår året rundt, venter hannerne altid på en hun i brunst. Reproduktionshastigheden for dugonger er meget lav, og de producerer kun én kalv hvert 2.5 til 7. år afhængig af placering. Det kan skyldes den lange drægtighedsperiode, som er mellem 13 og 14 måneder. Ved fødslen vejer kalvene omkring 30 kg, 1,2 m lange og meget sårbare over for rovdyr. Kalve ammer i 18 måneder eller længere, i hvilket tidsrum de ikke forvilder sig langt fra deres mor, ofte ridende på deres mors ryg. På trods af at dugong-kalve kan spise søgræs næsten umiddelbart efter fødslen, giver ammeperioden dem mulighed for at vokse meget hurtigere. Kalve modnes mellem 6 og 9 år for begge køn.n. Når de er modne, forlader de deres mødre og opsøger potentielle kammerater.('Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Dugong-hunner yngler hvert 2.5 til 7. år.
  • Parringssæson
    Dugongs parrer sig året rundt.
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    AnAge
  • Drægtighedsperiode
    13 til 15 måneder
  • Interval fravænningsalder
    14 til 18 måneder
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    7 år
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    6 til 17 år
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    6 til 12 år

Kvindelige dugonger investerer betydelig tid og energi i at opdrætte kalve og er de primære omsorgspersoner for deres unger. Mødre og kalve danner et bånd, som forstærkes gennem kalvens lange dieperiode, som er op til 18 måneder, samt fysiske berøringer, der opstår under svømning og amning. Hver hun tilbringer omkring 6 år med deres kalv. I løbet af de første 1,5 år ammede mødre deres kalv og demonstrerer, hvordan de fodrer med søgræs. De næste 4,5 år, eller indtil kalven når modenhed, går med at fodre sammen og binde sig. I deres tidlige år rejser kalvene ikke langt fra deres mor, da de er et let bytte forhajer,spækhuggereogkrokodiller.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003; Wursig, et al., 2002)



gammel hund panting
  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • kvindelige forældres omsorg
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • længere periode med ungdomsuddannelse

Levetid/Længde

Dugongs har en levetid på 70 år eller mere i naturen, hvilket estimeres ved at tælle de vækstlag, der udgør en dugongs stødtænder. Men de er tilbøjelige til en lang række parasitter og sygdomme, hvoraf nogle er smitsomme. Dugongs er svære at holde i fangenskab på grund af deres specialiserede kost, som er dyr at give, da den specifikke type søgræs ikke kan dyrkes i fangenskab. Kalve ses sjældent i fangenskab, fordi de dier i omkring 18 måneder efter fødslen. Kun én forældreløs kalv er nogensinde blevet indført i fangenskab i Australien.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002)

Opførsel

Dugongs er en meget social art og findes i grupper, der varierer fra 2 til 200 individer. Mindre grupper består normalt af et mor- og kalvepar. Selvom der er set flokke på to hundrede dugonger, er de ualmindelige, da søgræsbede ikke kan understøtte store grupper af dugonger i længere perioder. Dugonger er en semi-nomadisk art. De kan migrere lange afstande for at finde et specifikt havgræsseng, men de kan også leve i en enkelt række det meste af deres liv. At rejse er drevet af mængden og kvaliteten af ​​deres primære fødekilde, havgræs. Hvis et bestemt havgræsbed er opbrugt, går de videre til det næste.

Fordi dugonger normalt findes i grumset vand, er de svære at observere uden at forstyrre dem. Når de forstyrres, bevæger de sig hurtigt og skjult væk fra kilden. De er ret generte, og når de nærmes forsigtigt, undersøger de dykker eller båd på lang afstand, men tøver med at komme nærmere. På grund af dette og deres vanskeligheder med at holde i fangenskab, er lidt kendt om dugongs adfærd.(Anderson, 1984; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Spain, et al., 1977; Wursig, et al., 2002)



  • Nøgleadfærd
  • natatorisk
  • bevægelig
  • Social

Hjemmebane

Der er kun få oplysninger om dugongernes hjemsted.

Kommunikation og perception

Dugongs er meget sociale væsner, der forekommer i moder- og kalvepar til besætninger på 200 individer. Kommunikation er derfor afgørende blandt individer i denne art. De to primære kommunikationsmetoder, som denne art bruger, er lyd og syn. Meget gernedelfiner, dugongs bruger kvidren, fløjter, gøen og andre lyde, der ekko under vandet for at kommunikere. Hver lyd har sin egen amplitude og frekvens, der karakteriserer signalet, hvilket antyder et muligt formål. For eksempel har 'chirp-squeaks' frekvenser mellem 3 og 18 kHz og varer i omkring 60 ms. Disse 'kvidren-knirken' blev observeret i dugonger, der fouragerede på havbunden efter vegetation, og når de patruljerede territorier. Gøen bruges i aggressiv adfærd og triller i bevægelser, der ser ud til at være opvisninger. For at høre lydens rækkevidde har dugonger udviklet en exceptionel hørelse, som de bruger mere end deres syn.(Anderson og Barclay, 1995; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Wursig, et al., 2002)



Visuel kommunikation er en nyttig kilde til kommunikation, når dugongs er i tæt kontakt. I løbet af ynglesæsonen udfører hannerne kælende adfærd, en fysisk visning på et bestemt sted for at tiltrække hunner, som de kan parre sig med. Synet af dugonger er dog ret dårligt, og de er afhængige af andre sanser for at skabe et mentalt kort over deres omgivelser. Dugongs bruger også deres lugtesans. De har et elementært lugtesystem, der tillader dem at fornemme kemikalier i deres miljø til en vis grad. Dette kan bruges til at opdage andre dugongs, eller højst sandsynligt til fouragering. De kan lugte vandplanter og kan derfor bestemme, hvor den næste foderplads skal være, eller hvor de skal gå videre på deres foderfure.(Anderson og Barclay, 1995; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Wursig, et al., 2002)

Berøring er en anden sans, som dugongs bruger for at kommunikere. De har sansebørster over hele kroppen, inklusive mange på læben, som hjælper med at registrere vibrationer fra deres omgivelser. Dette gør det muligt for dugongs at fouragere mere effektivt, da de kan mærke søgræsset mod deres børster. Dette er især nyttigt, da det supplerer deres dårlige syn. Mødre og kalve engagerer sig også i fysisk kommunikation, såsom næseberøring eller nusning, der styrker deres forhold. Mødre er næsten altid i fysisk kontakt med deres kalv, kalven svømmer enten under moderen ved finnen eller rider oven på hende. Kalv kan endda nogle gange række ud en finne for at røre ved deres mor for at få tryghed.(Anderson og Barclay, 1995; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Wursig, et al., 2002)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • vibrationer
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • ultralyd
  • vibrationer
  • kemisk

Madvaner

Dugonger er primære forbrugere og de eneste helt planteædende havpattedyr. De spiser havgræs, især af familiernePotamogetonaceaeogHydrocharitaceaei slægterneHalophilaogHalodule. De foretrækker havgræsser, der er lavt i fiber, højt i tilgængeligt nitrogen og er let fordøjelige for bedre optagelse af næringsstoffer. Deres lange tarm hjælper med fordøjelsen af ​​søgræs. De har også et lavt stofskifte. Når søgræs er knap, spiser dugonger også marine alger. De spekuleres i at supplere deres kost med hvirvelløse dyr som f.ekspolychaete orme, skaldyr oghavsprøjtersom lever i søgræsser.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Spain, et al., 1977; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

Dugongs bruger deres fleksible overlæbe til at rive hele søgræsplanter op. Hvis hele planten ikke kan rives op med rode, river de blade af. Deres afgræsning efterlader markante furer i havgræssengene, som kan spores fra overfladen. For at blive støttet ordentligt af deres miljø i et år, kræver dugonger et territorium med cirka 0,4 ha søgræs. Dette område varierer med individet og omfanget af deres bevægelse, mængden af ​​søgræs opdaget på havbunden sammenlignet med, hvad det faktisk indtog, den årlige produktivitet af søgræs og hastigheden for genvækst af søgræs.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Spain, et al., 1977; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
    • spiser saft eller andre vegetabilske fødevarer
  • Animalske fødevarer
  • akvatiske eller marine orme
  • andre hvirvelløse havdyr
  • Plantefødevarer
  • alger
  • makroalger

Predation

Dugongs har meget få naturlige rovdyr. Deres massive størrelse, hårde hud, tætte knoglestruktur og hurtigt størknede blod kan hjælpe forsvaret.Hajer,krokodiller, ogspækhuggeredog lever af unge dugonger. Derudover bliver dugonger ofte dræbt afmennesker. De jages af nogle etniske stammer i Australien og Malaysia, fanget i gælle- og maskenet sat af fiskere, ramt af både og skibe og mister levesteder og ressourcer på grund af menneskeskabte aktiviteter.('Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003; 'Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Anderson, 1984; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

Økosystem roller

Intensiv græsning af dugongs på søgræs har talrige effekter på økosystemet, både direkte på søgræsset og indirekte på andre organismer, der lever i eller lever af søgræs. Deres græsning bidrager til næringsstofkredsløbet og energiflowet, da de ophidser sediment. Deres fækale stoffer fungerer også som gødning, som hjælper havgræs med at genetablere sig hurtigere. Men på kort sigt reducerer intens græsning levesteder og planteskoler for vigtige kommercielle fiskearter og andre hvirvelløse dyr, som lever i søgræs.(Anderson, 1984; Spanien, et al., 1977)

  • Økosystempåvirkning
  • biologisk nedbrydning

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Dugongs er økonomisk værdifulde, mens de lever som en form for økoturisme. Aktiviteter som dugong-watching krydstogter i Australien og svømning med dugongs i Filippinerne og Vanuatu hjælper lokale økonomier. Dugongs jages også af forskellige årsager. I Malaysia spises dugonger opportunistisk, når de tilfældigt fanges i fiskenet eller fælder, og når de tilfældigt eller med vilje fanges, når de bomber fisk, en fiskemetode, der involverer at kaste en bombe i vandet. Dugongs, der dræbes under disse omstændigheder, indtages normalt lokalt eller sælges til naboøer til en god pris, da kødet betragtes som en delikatesse. En dugong blev tilsyneladende solgt for 105 USD, hvilket kunne stimulere lokal økonomi. I Australien betragter nogle indfødte folk jagten på dugongen som en integreret del af deres traditioner. Mennesker spiser deres kød og bruger deres olie. Dugong stødtænder bruges også som behandling for en række lidelser, herunder astma, rygsmerter og chok. Støttetænder laves også til amuletter og blandes i pulverform til en drink. Rygepiber kan udskæres fra stødtænderne, og den udsendte røg siges at have medicinske egenskaber. Dugongs giver en blomstrende handel mellem landsbyer og øer, selvom handel med dugong-dele er ulovligt.(Cabanban, et al., 2006; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002)

  • Positive påvirkninger
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale
  • økoturisme
  • kilde til medicin eller lægemiddel

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen kendte negative virkninger af dugongs på mennesker.

Bevaringsstatus

Dugonger er opført som sårbare på IUCNs rødliste, truet på den amerikanske føderale liste og er på appendiks I på CITES. Denne truede status skyldes primært menneskelig jagt og aktiviteter. Dugonger bliver utilsigtet fanget i fiske- og hajenet og dør på grund af iltmangel. De bliver også ramt af både og skibe. Derudover dræber forurening i havene fra omgivende land havgræssenge og kan også have en negativ indflydelse på dugongs direkte. Dugongs jages også for deres kød, olie og andre værdifulde råvarer som tidligere nævnt.(Whiting, 2008; 'Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; Whiting, 2008; 'ARKive. Images of Life on Earth .', 2003)

Populationer af dugonger er ude af stand til at vende tilbage til dels på grund af deres meget lave reproduktionshastighed. Hvis alle hundugonger i befolkningen opdrættes med deres fulde potentiale, er den maksimale sats, som bestanden kan øge, 5%. Denne rate er lav selv på trods af deres lange levetid og lave naturlige dødelighed som følge af mangel på rovdyr.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; Whiting, 2008; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

hund skåret næse

Nogle beskyttede steder for dugonger er blevet etableret, især ud for Australiens kyst. Disse områder indeholder søgræssenge og optimale miljøer for dugongs, såsom lavt vand og områder, hvor man kan kælve. Der er lavet rapporter, der vurderer, hvad hvert land i dugong-området bør udføre for at bevare og rehabilitere disse blide væsner.('Australian Government Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; Whiting, 2008; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003 )

Andre kommentarer

Dugongs hører til ordenenSirenia, så opkaldt efter mælkekirtlerne beslægtet med menneskelige bryster og deres ammeadfærd. På grund af dette kalder nogle sømænd dugonger for havfruer eller sirener, hvorfra navnet blev skabt. Det er interessant at bemærke, at på trods af, at dugonger kaldes 'søkøer', er de tættere beslægtet med elefanter end med køer.(Lawler, et al., 2002; 'ARKive. Images of Life on Earth.', 2003)

Bidragydere

Nicole Macdonald (forfatter), University of Alberta, Augustana Campus, Doris Audet (redaktør), University of Alberta, Augustana Campus, Gail McCormick (redaktør), Animal Agents Staff.