Dugongidaedugong og søko

af Phil Myers

Denne familie indeholder to moderne arter, dugonger og Stellers søko, hvor sidstnævnte desværre nu er uddød. Dugongs findes langs kysten af ​​Østafrika, Det Røde Hav og over det meste af kystasien gennem Filippinerne (men ikke så langt nordpå som Japan) og Australien. Stellars søko levede i Beringhavet.

billeder af newfoundland hvalpe

Dugonger er store pattedyr, der vejer op til omkring 400 kg og måler op til 3,5 m i længden. Søkøerne var enorme, nåede næsten 8 m lange og vejede omkring 5000 kg. Dugongider mangler de rudimentære negle på deres svømmefødder, som er besat af søkøer. Også i modsætning til søkøer er deres halefliger dybt indhakkede, ikke afrundede, og deres overlæbe er, selvom den er massiv, ikke så dybt spaltet som læben på søkøer.



Dugongs kranier og tænder er ikke til at tage fejl af. Præmaxillerne er meget store, og hele talerstolen er bøjet skarpt nedad. Næserne mangler helt. Jugalen udvides under kredsløbet og kommer faktisk i kontakt med premaxillaen. Den supraorbitale region af fronten er ikke udvidet til en hylde over kredsløbet, og selve fronten er bredere end lang, ikke udvidet som i søkøer. Dugongs har et par overdelfortænderpå hver side af kæben. Den forreste fortand er vestigial. Den anden fortænd er stødtandslignende og blotlagt hos hanner, men begravet i præmaxilla hos hunner. Nedre fortænder oghjørnetænderer rudimentære, nogle gange til stede, men mangler normalt og genkendes kun af deres alveoler. Kindtænderne er søjleformede med enkle, flade kroner. Som i søkøen, kindtændernekomme viderei kæben, efterhånden som dyret ældes, og falder til sidst ud fortil. Den fuldedental formeler 2/3, 0/1, 3/3, 3/3 = 36, selvom dette antal tænder selvfølgelig aldrig ses i et enkelt eksemplar.



Søkøer manglede tænder, men havde i stedet ru plader mellem kæberne. Nogle individer havde små næser. Talestolen var stor og smal som i dugonger, men kun let bøjet nedad.

Dugongs er bundfødere, græssere på en række arter af vandplanter. De river normalt planten fra underlaget, pisker den forsigtigt for at fjerne sand og spiser den derefter. Nogle gange plukker de en række planter, før de begynder at spise, og stabler dem i roligt vand nær kysten. De 'går' på deres brystfinner, mens de spiser, og efterlader karakteristiske spor på bundsubstratet. De findes kun i lavvandede kystnære habitater, hvor de forekommer enkeltvis eller i små grupper på 3-6 medlemmer. Deres dyk er normalt korte og varer lidt mere end et minut, i modsætning til de lange dyk med søkøer. Man ved ikke meget om adfærden hos Stellars søkøer. De levede også på lavt kystvand, og fodrede med vegetation, nogle gange i meget store samlinger.



Dugongs jages for deres kød og læder. Olie gengivet fra deres læder siges at have helbredende kræfter. Søkøer blev også belønnet for kød og læder. Deres sammenlægninger og fodringsadfærd gjorde dem til lette mål for jægere og sejlere, og de var uddøde kun 30 år efter deres opdagelse.

Fossiler tildelt denne familie er kendt fra så tidligt som i den tidlige eocæn.

Citeret litteratur og referencer



zelda bulldog

Nowak, R.M. og J.L. Paradiso. 1983. Walker's Mammals of the World, fjerde udgave. John Hopkins University Press, Baltimore, London.

Rathbun, G. B. 1984. Sirenier. Pp. 537-547 i Anderson, S. og J.K. Jones, Jr. (red.). Ordener og familier af nyere pattedyr i verden. John Wiley and Sons, N.Y. xii+686 s.

Wilson, D.E. og D.M. Reeder. 1993. Pattedyrsarter i verden, en taksonomisk og geografisk reference. 2. udgave. Smithsonian Institution Press, Washington. xviii+1206 s.



pomeranian chicago

Bidragydere

Phil Myers (forfatter), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.