Elaphodus cephalophustufted hjort

Af Barbara Lundrigan og Rebecca Oas

Geografisk rækkevidde

Tuftede hjorte lever i det nordøstlige Burma (Myanmar) og det sydlige og centrale Kina. Deres rækkevidde strækker sig fra 24 til 35 grader N breddegrad og fra 98 til 122 grader østlig længde.(Sheng og Lu, 1982; Whitehead, 1972)

bulldogs tænder
  • Biogeografiske regioner
  • Orientalsk
    • hjemmehørende

Habitat

Tuftede hjorte lever i skovklædte områder i stor højde (mellem omkring 300 og 4600 meter over havets overflade) og i regnskove i højhøjde dale. Deres levested er altid nær vand.(Nowak, Ronald M., 1999)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov
  • Rækkevidde højde
    300 til 4600 m
    984,25 til 15091,86 ft

Fysisk beskrivelse

Tuftede hjorte ligner muntjac i udseende, selvom de er lidt større. De vejer fra 17 til 50 kg (37-110 lbs) og er 110 til 160 cm lange (3,6 til 5,3 fod), med en skulderhøjde på 50 til 70 cm (1,6-2,3 fod). Halen er 7 til 16 cm (2,8-6,4 tommer) lang. Pelsen er grov og mørkegrå eller brun med mørkegrå hoved og hals. Undersiden er hvid, inklusive undersiden af ​​halen, og læberne og ørespidserne er også hvide. Tufted hjort får deres navn fra hårtotten på panden, som nogle gange kan skjule hannens små gevirer. Disse gevirer er enkle og spidse og vokser fra korte knoglestammer. Tufted hjort har ingen øvre fortænder, men deres øvre hjørnetænder er lange og stødtandlignende, svarende til muntjacens. Hanknudehjorte er lidt større end hunner. Når en tuftehjort bliver født, ligner dens farve farven på en voksen tuftehjort, men med to parallelle rækker af pletter på ryggen, på hver side af rygsøjlen. Disse pletter falmer og forsvinder, når de unge hjorte bliver modne.(Grzimek, B., 1990; Nowak, Ronald M., 1999; Waller, 2001; Whitehead, 1972)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • ornamentik
  • Rækkevidde masse
    17 til 50 kg
    37,44 til 110,13 lb
  • Rækkevidde
    110 til 160 cm
    43,31 til 62,99 tommer

Reproduktion

I parringssæsonen gøer tuftede hjortehanner for at tiltrække kammerater.(Nowak, Ronald M., 1999)

  • Parringssystem
  • polygyn

Tufted hjort parrer sig i det sene efterår og tidlig vinter, ungerne fødes i forsommeren efter en drægtighed på 180 dage. Imidlertid fødte en hunkøn i Twycross Zoo i Storbritannien efter en gennemsnitlig drægtighedsperiode på 240 dage i løbet af 5 år. Tufted hjort føder normalt en eller to fawns om året. Indtil en alder af seks måneder er en ung hjort afhængig af sin mor. Tuftede hjorte bliver kønsmodne mellem atten måneder og to år.(Nowak, Ronald M., 1999; Sheng og Lu, 1982; Waller, 2001; Whitehead, 1972)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Parringssæson
    Avl sker i det sene efterår og tidlig vinter.
  • Range antal afkom
    1 til 2
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    AnAge
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    6 måneder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    180 dage
    AnAge
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    18 til 24 måneder
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    18 til 24 måneder

Unge toshjorte ammes og passes af deres mor, indtil de bliver selvstændige. De er i stand til at stå hurtigt efter fødslen.

  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • kvindelige forældres omsorg

Levetid/Længde

I fangenskab lever tuftehjort helt op til 15 år, deres levetid i naturen er ikke veldokumenteret.(Waller, 2001)

  • Typisk levetid
    Status: fangenskab
    15 (lave) år

Opførsel

Ligesom hvidhalehjorten har tuftehjorten en hale med hvid underside, som den peger opad, mens den fodrer. Når hjorten løber, løfter den halen og blotter undersiden på samme måde som den hvidhalede hjort. Tuftede hjorte lever nogle gange i par, men er normalt ensomme. De gøer, når de bliver alarmerede, hvilket fungerer som en advarsel til andre af deres arter i området. De er territoriale og har ikke tendens til at flytte langt fra deres hjemland. Bukkene er kendt for at kæmpe om territorium og parrer, og deres vigtigste våben er deres aflange hjørnetænder; deres gevirer bruges også, men er ikke så farlige. Tufted hjort er crepuscular; de er generte om dagen og mere aktive om aftenen og natten.(Grzimek, B., 1990; Waller, 2001; Whitehead, 1972)



  • Nøgleadfærd
  • frygtelig
  • tusmørke
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • ensomme
  • territoriale

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

Tuftede hjorte spiser blade, kviste, frugter, græsser og andre typer vegetation. De er både browsere og græssere. Disse hjorte river vegetation af for at spise ved at trykke de nederste fortænder mod en hård pude, der træder i stedet for de øverste fortænder.(Sheng og Lu, 1982; Waller, 2001)

hvornår holder hunde op med at vokse
  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
    • frugivore
    • træædende
  • Plantefødevarer
  • blade
  • træ, bark eller stængler
  • frugt

Predation

Tufted hjort gø når alarmeret.(Whitehead, 1972)

Økosystem roller

Den tuftede hjort er en terrestrisk planteædende græsser og browser og en kilde til kød til kødædende dyr som leopard og dhole.(Grzimek, B., 1990)



træne min hund for mig
  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Tuftede hjorte kan jages for kød og pels i hele deres udbredelsesområde. De kan også hjælpe med at advare mennesker om tilstedeværelsen af ​​rovdyr gennem deres bark.(Grzimek, B., 1990)

  • Positive påvirkninger
  • mad

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen negative virkninger af tuftede hjorte, de er for sjældne til at udgøre en trussel mod afgrøder.



Bevaringsstatus

Fra 1993 blev der anslået at bo 500.000 tuftede hjorte i Kina. De er ikke opført som en truet art, selvom skovrydning for landbrug og skovhugst truer deres levesteder. Der bor adskillige tuftede hjorte i zoologiske haver, og de er med succes blevet opdrættet i fangenskab. Det årlige dræb af mennesker anslås at være omkring 100.000.(Nowak, Ronald M., 1999; Sheng og Lu, 1982)

Andre kommentarer

Tudehjorten er den eneste art i slægtenElaphodus, og dette dyr er ikke blevet grundigt undersøgt til dato. Lidt er kendt om dens levetid i naturen, og nogle kilder angiver dens kost som altædende, selvom flertallet angiver tuftehjorten som en planteæder. Der er et omstridt antal underarter afElaphodus cephalophus, oftest er der tre listet:E.c. cephalophus, som findes i det nordøstlige Burma og det sydvestlige Kina,E.c. michianusfra det østlige Kina, ogE.c. ichangensisfra det centrale Kina. Det er muligtE.c. ichangensiser en hybrid af de to andre underarter.(Grzimek, B., 1990; Whitehead, 1972)

Bidragydere

Barbara Lundrigan (forfatter), Michigan State University, Rebecca Oas (forfatter), Michigan State University.