Elephantulus rozeti Nordafrikansk elefantspidsmus (også: nordafrikansk sengi)

Af Ran Tao

Geografisk rækkevidde

Elephantulus badgeer den eneste elefantspidsmus, eller sengi, (Makroscelidea) arter, der er bosat nord for Sahara. Nordafrikanske elefantspidsmus forekommer i to adskilte populationer: den første i Algeriet, Marokko, Tunesien og den anden i Libyen.(Grzimek, 2003)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Nordafrikanske elefantspidsmus forekommer i halvtørre savanner, buskområder, buskadser og skove.(Grzimek, 2003)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • krat skov

Fysisk beskrivelse

Nordafrikanske elefantspidsmus er nogenlunde gnaverlignende af udseende, med en lille krop, store ører og lange haler. De vejer omkring 50 g (meget lette sammenlignet med andre slægter i samme rækkefølge). Hoved-/kropslængden er fra 11 til 12,5 cm. Halelængden er fra 13 til 16 cm. Den gennemsnitlige kropstemperatur er 33,6ºC. Pelsen på rygsiden varierer fra gulbrun til bleg sandrosa, og pelsen på bugsiden er hvid.(Grzimek, 1990; Rathbun, 2005)



Elefantspidsmus har lange fleksible tryner (snabel), der giver dem deres navne. Snuden kan bevæges på en cirkulær måde. Når de fouragerer, stikker de trynen ind i sprækker eller bladstrøelse og snuser efter mad. Næseborene er placeret i den forreste ende af snuden. Lange sansehår (vibrissae) opstår fra bunden af ​​snuden.(Grzimek, 2003)

Bagbenene, der overfladisk ligner små antilopers, er længere end forbenene. Denne unikke egenskab er sandsynligvis en tilpasning til kursorial og rikochetal bevægelse. Tibia og fibula er lange og sammenvoksede. Metatarsalerne forlænges, og ulna og radius er også lange, hvilket forlænger skridtet og bidrager til højhastighedsløb og -spring.(Grzimek, 2003)



Medlemmer af denne art har veludviklede kirtler under halen, som de bruger til at markere territorium.(Grzimek, 1990)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Rækkevidde masse
    25 til 70 g
    0,88 til 2,47 oz
  • Gennemsnitlig masse
    52 g
    1,83 oz
  • Rækkevidde
    11 til 12,5 cm
    4,33 til 4,92 tommer
  • Gennemsnitlig basal metabolisk hastighed
    0,288 watt
    AnAge

Reproduktion

Elephantulus badgeindivider yngler sæsonmæssigt, normalt fra januar til august, afhængigt af deres miljø. Oplysninger om denne arts parringsadfærd er ikke tilgængelig. Dog parringsadfærd afElephantulus rufescensblev observeret i laboratoriet. Mænd og kvinder udviser fakultativ monogami. Parringsprocessen er kort og varer normalt 2 til 3 minutter. Begge kammerater er tilsyneladende opmærksomme under kopulation, hvis behovet opstår for at flyve.(Lumpkin og Koontz, 1986)

jagthunde spil

Hunnerne har en tendens til at dominere hannerne under parring. Enten manden eller hunnen indleder seksuel adfærd ved at henvende sig til makkeren og snuse til ansigtet (naso-ansigtskontakt). Efter at have fået ansigtskontakt øver begge kammerater 'mekanisk gang', hvor elefantsmusen retter benene ud, så den ser højere ud end normalt, og bevæger sig mod makkeren med korte stive skridt. Hannen snuser derefter til hunnens kønsdele. Samtidig kredser hunnen om hannen og snuser til ham.(Lumpkin og Koontz, 1986)



Hunnerne markerer ofte med deres skede, når de nærmer sig hannerne. Under parringen griber hannen ikke hårdt fat i hunnen med forbenene, og der er intet nakkebid. Efter et til ti, eller flere, prækopulatoriske forsøg, står hunnen for montering. Hendes bagben er helt udstrakt, og hendes rumpe er forhøjet. Alle hendes poter forblev fladt på jorden. Den ventrale overflade og halen holdes fra jorden, og halen er bøjet til den ene side.(Lumpkin og Koontz, 1986)

  • Parringssystem
  • monogam

En hun bærer 1 til 4 unger, det mest almindelige antal er 2. I den nordlige og nordvestlige del af Marokko er det mere almindeligt, at hunnerne føder 3 eller 4 unger. Under gunstige forhold begynder parringsperioden i januar og slutter i august. I regioner med barskt klima, som i Algeriets og Marokkos højsletter, hvor vinteren er kold, er de første fødsler i slutningen af ​​april. I mere tempererede områder, såsom Tunesien og visse dele af Marokko, begynder fødsler i marts. To uger efter fødslen kommer ungerne ud af deres ly, fravænnede og i stand til at fouragere.(Grzimek, 2003; Seguignes, 1989)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Elephantulus badgeindivider yngler en gang om året.
  • Parringssæson
    Parringsperioden begynder i januar og slutter i august.
  • Range antal afkom
    1 til 4
  • Gennemsnitligt antal afkom
    2
  • Gennemsnitligt antal afkom
    2.5
    AnAge
  • Drægtighedsperiode
    75 (lave) dage
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    2 uger
  • Tid til uafhængighed
    6 til 10 uger
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    40 til 50 dage
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    40 til 50 dage

Nordafrikanske elefantspidsmusunger er præcociale. De er født med åbne øjne og er dækket af pels. De er i stand til at bevæge sig rundt og udforske inden for få dage efter deres fødsel. Spædbørn efterlades alene det meste af tiden på et krisecenter adskilt fra forældrenes krisecenter. Moderen kommer kun tilbage for at amme med faste intervaller (fraværende forældrepleje). Efter cirka en uge kan ungerne spise mosede insekter udover mælk.(Grzimek, 2003)



  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Oplysninger om levetiden afE. mærkeer ikke tilgængelig. Den gennemsnitlige levetid påElephantuluser 1 til 1,5 år i naturen og 3-4 år i fangenskab. Den længste kendte levetid for enE. mærkevar omkring 7 år, selvom dyrets alder ikke var videnskabeligt bestemt.(Awaad og Weinstein, 2001)

  • Rækkevidde levetid
    Status: fangenskab
    3 til 7,2 år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    4 år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    1 til 1,5 år
  • Typisk levetid
    Status: fangenskab
    3 til 4 år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    3 år

Opførsel

Elephantulus badgeer ensomme dyr. De danner monogame par for at forsvare deres territorier. Normalt kæmper hanner mod mandlige rivaler, og hunner kæmper mod kvindelige ubudne gæster. De duftmærker deres territorier med sekret fra kropskirtler. Fodtromme og haleklap er klassisk adfærd hos denne art, når den er i stressede situationer.Elephantulus badgeog andre bløde pelsmakroskeliderer også kendt for at konstruere komplicerede stisystemer.(Grzimek, 2003; Rathbun, 2005; Schlitter, et al., 2005)



Specifik adfærd afE. mærkei naturen er ikke veldokumenterede. Dog nogle slutninger fra andre medlemmer afElephantuluskan laves. Det meste af den daglige aktivitet afElephantulus rufescensinvolverer 'stirensning'. Stier er flugtveje, som konstrueres og vedligeholdes ved at fjerne blade og løst affald med sideværts rettede forfodsfejninger. Bortset fra fouragering er aktiviteterne begrænset til disse stier.(Schlitter, et al., 2005)

Elefantspidsmus er tilsyneladende opmærksomme hele tiden. Nogle arter sover ikke med lukkede øjne, selvom de kan lukke øjnene i 2 til 3 minutter. Normalt, når de hviler, sætter de deres fødder under kroppen, sandsynligvis for at lette hurtig flugt. Rastepladser, etableret på forskellige punkter langs stier, bruges i en kort periode og forlades derefter. De bruger ikke huler, træhuller, reder eller andre sikre tilbagetog.(Schlitter, et al., 2005)

Lave temperaturer (under 25oC) eller mangel på føde kan få medlemmer af denne art til at trænge ind dagligt, og deres kropstemperaturer kan falde til så lavt som 5oC. Mærkeligt nok, i modsætning til de fleste små pattedyr, der bruger torpor til at overleve ugunstige forhold, ruller de ikke ind i en bold og reducerer deres overfladearealer, når de går ind i torpor. Snarere sætter de sig på huk med deres tryner hvilende på jorden, og deres øjne forbliver let åbne. Ingen arter afElephantuluser kendt for at bygge eller bruge isolerede reder enten i fangenskab eller i naturen.(Lovegrove, et al., 2001)

  • Nøgleadfærd
  • cursorial
  • frygtelig
  • saltatorisk
  • daglige
  • tusmørke
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • daglig torpor
  • ensomme

Hjemmebane

Oplysninger om hjemmeområde i denne art er ikke tilgængelig.

Kommunikation og perception

Elephantulus badgebruge deres lange tryner til at søge efter mad under blade eller sten, sandsynligvis afhængig af deres føle- og lugtesans. De bruger kemikalier udskilt fra halekirtler til at markere territorier. Hunnerne af arten duftmærker med deres skede, når de kredser rundt om deres potentielle kammerater.(Grzimek, 1990; Lumpkin og Koontz, 1986)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • kemisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • feromoner
  • duftmærker
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

Elefantspidsmus spiser primært insekter. Den specifikke diæt tilE. mærkeer ukendt, men andetElephantulusarter spiser termitter og myrer, såvel som skud, bær og rødder. I fangenskab accepterer de forskellige fødevarer, inklusive frugt og grøntsager.(Awaad og Weinstein, 2001)

  • Primær diæt
  • kødædende
    • insektæder
  • planteæder
    • frugivore
  • Animalske fødevarer
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • Plantefødevarer
  • frugt

Predation

Nordafrikanske elefantspidsmus kan løbe og hoppe hurtigt for at flygte fra rovdyr. De kan også fryse, når de opdager en trussel. I dette tilfælde kan de simpelthen sidde stille og slå deres aflange hale mod bladstrøelsen. Farven på deres pels minder ofte bemærkelsesværdigt om jordens farve (en eller anden nuance af gullig brun), hvilket hjælper dem med at blive camoufleret. Elefantsmus er byttet af store slanger, rovfugle og mellemstore kødædende pattedyr, såsom ræve (Ræv) og mustegler (Mustelidae).(Grzimek, 2003; Grzimek, 2003; 'BEDSTE KLIP: Sammendrag og uddrag af trykte emner indsamlet fra fortiden og nutiden', 2006)

  • Tilpasninger mod rovdyr
  • kryptisk
  • Kendte rovdyr
    • høge (Accipitridae)
    • slanger (slanger)
    • kødædende pattedyr

Økosystem roller

Denne art er insektædende og kan spille en rolle i reguleringen af ​​populationerne af nogle insektarter.

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Med deres hovedsageligt insektædende diæter er nordafrikanske elefantsspidser væsentlige naturlige kontroller af overfloden af ​​insekter, der ellers kunne have en negativ indvirkning på menneskers sundhed og landbrug.(Grzimek, 2003)

  • Positive påvirkninger
  • forskning og uddannelse
  • bekæmper skadedyrspopulationen

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen negative effekter afElephantulus badgepå mennesker.

Bevaringsstatus

Nordafrikanske elefantspidsmus anses for øjeblikket ikke for at være truet.('African Insectivora and Elephant-Shrews. An Action Plan for their Conservation', 1990)

Bidragydere

Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Ran Tao (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør, instruktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.