Equus caballus PrzewalskiiPrzewalskis vilde hest

Af Janette Luu

Geografisk rækkevidde

Przewalskis vilde hest findes i Altai-bjergene i Mongoliet (Denver Zoo 1997).

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende

Habitat

Przewalskis vilde hest bor i græsklædte ørkener og sletter i det vestlige Mongoliet, men den er blevet rapporteret at have levet i højder på op til otte tusind fod (Volf 1990).



gibson den store dansker
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer

Fysisk beskrivelse

Hoved-krop længde: 7 fod



Skulderhøjde: 4 fod

Halelængde: 3 fod (Lowry Park Zoo)



Przewalskis vilde hest er kraftig med korte ben og en kort hals og ser meget ponyagtig ud (Burton 1962). Dens hoved er massivt med et langt ansigt og en kraftig kæbe. De øvre og nedre fortænder bruges til at skære vegetation, mens dens mange hypsodont-kindtænder bruges til slibning. Med øjnene sat langt tilbage i kraniet er den i stand til at se et bredt felt, hvilket gør den eneste blinde plet lige bag hovedet. Ørerne er ret lange og oprejste, men kan flyttes for lokalisering af lyde (Lowry Park Zoo).

En stiv, oprejst sortlig manke løber ned ad ryggen. Benene er slanke. Halehårene er af gradueret længde. Om sommeren er dens pelage kort og glat. ryg og sider er rødbrune. Farven bliver gullig hvid på maven. Om vinteren bliver dens pelage længere og lysere i farven (Denver Zoo 1997).

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Rækkevidde masse
    200 til 300 kg
    440,53 til 660,79 lb

Reproduktion

Dens drægtighedsperiode er fra elleve til tolv måneder, og den føder et føl i løbet af april eller maj. En time efter fødslen er føllet i stand til at stå og gå. Den begynder at græsse i løbet af få uger, men fravænnes først i otte til tretten måneder. Parring og fødsel finder sted i samme sæson, da hunnerne bliver brune syv til otte dage efter fødslen (Lowry Park Zoo).



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel

Opførsel

Przewalskis vilde hest bruger mere end halvdelen af ​​dagen på at fouragere efter mad. Den er set tilbringe dagen i ørkenen, rejse til græsnings- og vandingsområder efter solnedgang og vende tilbage til ørkenen om morgenen (Volf 1990).

Den socialiserer i store flokke bestående af nogle få hunner og en han, der leder den faste gruppe. Der har været observationer af unge ensomme hingste, et resultat af at lederen har drevet de yngre og svagere hanner fra flokken.

standardpuddel fakta

Genert og opmærksom for at undgå fjender, Przewalskis hest har en skinger stemme. Den kan også registrere lugt og lyd på store afstande. Dens stemninger kan detekteres gennem ændringer i positionerne af dens øre, mund og hale (Denver Zoo 1997).



  • Nøgleadfærd
  • bevægelig

Kommunikation og opfattelse

  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

Przewalskis vilde hest er en planteæder, der spiser græs, planter og frugt. Den spiser nogle gange bark, blade og knopper. Den fodres med hø, korn og lucerne i zoologiske haver (Denver Zoo 1997).

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Dens kød er blevet jaget, men bortset fra det er det aldrig blevet tæmmet af mennesker (Burton 1962).



Bevaringsstatus

Endangered (Baillie 1996)

Den eneste sande vildhest, Przewalskis vilde hest, er ikke blevet set i dens naturlige habitat siden 1968, sandsynligvis delvist som følge af krydsning med halvvilde tamheste og mistede sine særpræg. Det faldt drastisk på grund af overdreven jagt af mennesker og tab af græsnings- og vandingsarealer til husdyr (Nowak 1991).

Den er blevet holdt og opdrættet i zoologiske haver med kun 200 tilbage i dag. I slutningen af ​​det tyvende århundrede forsøgte Mongoliet at genindføre det i naturen (Britannica).

Der er en Przewalski's Horse Global Conservation Plan på vej, da mennesker forsøger at bevare den overlevende genetiske mangfoldighed (Swaringen et al. 1997).

Andre kommentarer

En berømt russisk opdagelsesrejsende og naturforsker, der foretog adskillige ekspeditioner til Centralasien, general Nikolai Michailovitch Przewalski opdagede den vilde hest i det vestlige Mongoliet i 1879 (Gotch 1979, Volf 1990).

Bidragydere

Janette Luu (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor.