Equus grevyiGrevys zebra

Af Alexis J. Hollingshead

Geografisk rækkevidde

Grevys zebraer lever i det nordlige Kenya og nogle få små områder i det sydlige Etiopien. Historisk set beboede Grevys zebraer Somalia, Etiopien, Eritrea, Djibouti og Kenya i Østafrika. Den sidste undersøgelse i Kenya i 2000 resulterede i en anslået befolkning på 2.571. Aktuelle skøn placerer antallet af Grevys zebraer i Kenya mellem 1.838 og 2.319. I Etiopien er det nuværende befolkningsestimat 126, over et fald på 90 % fra de anslåede 1.900 i 1980. Den østlige udbredelse er nord for Tana-floden øst for Garissa og Lorian-sumpen. I vest findes de øst og nord for en linje fra Mount Kenya til Donyo Nyiro, og øst for Lake Turkana til Etiopien. I Etiopien findes de øst for Omo-floden nord til Zwai-søen, sydøst til Stephanie-søen og til Marsabit i Kenya.('Grevy's Zebra', 2004; 'Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993; 'Grevy's Zebra', 1999; 'Equus Grevyi', 2003)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Grevys zebraer bor i halvtørre græsarealer og udfylder en niche, der adskiller sig fra andre medlemmer af slægtenEquusder bor inden for samme geografiske område, som f.eksvilde æsler(som foretrækker tørre levesteder) ogslette zebraer(som er mere afhængige af vand end Grevys zebraer). De foretrækker normalt tørre græsarealer ellerakaciesavanner. De bedst egnede områder har en permanent vandkilde. I de senere år er Grevys zebraer blevet mere og mere koncentreret i den sydlige del af deres udbredelse på grund af tab af levesteder i nord. I den tørre sæson, hvor placering nær en permanent vandkilde er særlig vigtig, har zebraer en tendens til at blive mere koncentreret i territorier med permanente vandkilder. I regntiden er de mere spredte. Områder med grønt, kort græs og mellemtæt busk bruges hyppigere af diegivende hunner og ungkarle end ikke-lakterende hunner eller territoriale hanner. Diegivende hunner kan afveje fodermængde og sikkerhed for at få adgang til næringsstoffer i voksende græs.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Cordingley, et al., 2009; 'Grevy's Zebra', 1999; Sundaresan, et al., 2008)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • Rækkevidde højde
    300 til 600 m
    984,25 til 1968,50 ft
  • Gennemsnitlig højde
    500 m
    1640,42 fod

Fysisk beskrivelse

Grevys zebraer har store hoveder, store og afrundede ører og tykke, oprejste maner. Næsepartiet er brunt. Halsen er tykkere og mere robust end hos andre zebraarter. Disse egenskaber får den til at fremstå mere muldyrslignende end andre zebraer. Pelsen har sorte og hvide smalle striber, formet som chevrons, der vikler sig om hinanden i et koncentrisk mønster og er opdelt af en sort rygstribe. Chevronmønsteret er især tydeligt på lemmerne, hvor spidsen af ​​chevronen peger dorsalt og bliver mere akut, jo længere op ad lemmen de klatrer; de når et sidste højdepunkt ved skuldre og manke. På kraniet strækker chevrons sig dorsalt til kinden, hvor mønsteret bliver mere lineært. Maven på denne zebra er helt hvid i modsætning til andre zebraer. Grevys zebraer er også den største af alle de vilde heste og kuntamhesteer større. Grevys zebraer udviser let seksuel dimorfi; hanner er normalt omkring 10 procent større end hunner. Grevys zebraføl er født med en pels, der har rødbrune eller rødbrune striber i stedet for voksnes sorte. Dette bliver gradvist mørkere til sort, efterhånden som zebraen ældes. En rygmanke, der strækker sig fra toppen af ​​hovedet til halebunden, er til stede i alle unge zebraer. Denne manke er oprejst, når et dyr er ophidset og flad, når det er afslappet. Voksentandformel er 3/3, 1/1, 4/4, 3/3.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993; 'Grevy's Zebra', 1999)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • Rækkevidde masse
    349 til 451 kg
    768,72 til 993,39 lb
  • Rækkevidde
    125 til 150 cm
    49,21 til 59,06 tommer
  • Gennemsnitlig længde
    135 cm
    53,15 tommer

Reproduktion

En han parrer sig med alle hunner, der kommer ind på hans territorium, hvis de er i brunst. Hopper er normalt polyandrøse og parrer sig med en han, før de skifter territorium og parrer sig med en anden, selvom hopper nogle gange bliver ensformige. Når en hoppe bliver i et enkelt territorium, normalt fordi hun ønsker de ressourcer, der er til stede i det territorium, vil hun blive hos en enkelt han og kun parre sig med ham.(Churcher, 1993; Ginsberg og Rubenstein, 1990)

  • Parringssystem
  • polygyn

Grevys zebraer kan parre sig året rundt, men størstedelen af ​​ynglen foregår fra juli til august og september til oktober. Føl fødes efter en drægtighedsperiode på 13 måneder, normalt inden for årets regnfulde måneder. Toppe forekommer normalt i maj og juni, perioden med lang regn, og i november og december, perioden med kort regn. Når fødslen nærmer sig, isolerer hunnerne sig fra flokken. Fødslen foregår normalt liggende, hvor ungernes hove vises først, og fuld fremkomst efter 7 til 8 minutter. Hvis fødslen begynder med, at moderen står, afsluttes den liggende. Den nyfødte frigør sig fra fosterhinderne og kravler mod sin mors hoved. Moderen slikker den ren og indtager hinderne og noget fostervand, hvilket kan være vigtigt for at påbegynde amning eller moderbindingen. Zebraer tager i gennemsnit 275 dage at blive fravænnet. Når de er vænnet fra, fortsætter de med at blive hos deres mor. Hunnerne spredes hurtigere end hannerne, hunnerne spredes ved 13 til 18 måneder, og hannerne bliver ofte hos deres mor i op til 3 år. Et nyfødt Grevys zebraføl er rødbrunfarvet med en lang hårkamme ned ad ryggen og maven. På dette stadium forekommer prægning. Hunzebraer holder andre zebraer på afstand, så føllet kan binde sig til sin mor. Nyfødte føl kan gå kun 20 minutter efter at være født og løbe efter en time, hvilket er en meget vigtig overlevelsestilpasning for denne flyvende, vandrende art. Føl ammer tungt i et halvt år og kan tage helt op til tre år at blive helt fravænnet. Hunnerne opnår seksuel modenhed omkring 3 års alderen, og hannerne opnår seksuel modenhed omkring 6 års alderen. Hunnerne har en tendens til at blive gravide en gang hvert andet år.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993; 'Grevy's Zebra', 1999)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Hunlige Grevys zebraer yngler cirka en gang hvert andet år.
  • Parringssæson
    Grevys zebraer kan parre sig året rundt, men det meste yngler sker fra juli til august og oktober til november.
  • Range antal afkom
    1 til 1
  • Gennemsnitligt antal afkom
    1
    AnAge
  • Drægtighedsperiode
    358 til 438 dage
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    390 dage
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    275 dage
  • Tid til uafhængighed
    1 til 3 år
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    3 til 4 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    3 år
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    1 til 7 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    6 år

Hannerne spiller kun en lille eller ingen rolle i at passe de unge, hunnerne er alene ansvarlige for at passe de unge. Umiddelbart efter fødslen sætter føllet sig på moderen og kan genkende hendes tydelige duft, udseende og vokaliseringer. Et præget føl vil følge sin mor direkte og kan genkende formen af ​​striberne på sin mors ryg. Indtil det er vænnet fra, vil et føl følge sin mor og lære at efterligne al hendes adfærd. Hunføl bliver hurtigere uafhængige af deres mødre end hanføl, selvom begge køn fravænnes på nogenlunde samme tidspunkt. Hanner forbliver ofte med deres fødselsbesætning, indtil de når tre år, og hunner har været kendt for at skilles ved blot 13 måneders alderen.

  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • samvær med forældre efter selvstændighed

Levetid/Længde

Som de fleste andre arter levetiden afEquus grevyier længere i fangenskab end i naturen. I fangenskab,Equus grevyilever normalt mellem 22 og 30 år. I naturen er medianalderen tættere på 12 eller 13, selvom et 18 år gammelt dyr er blevet rapporteret.(Churcher, 1993)

  • Rækkevidde levetid
    Status: vild
    18 (høje) år
  • Rækkevidde levetid
    Status: fangenskab
    30 (høje) år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    18 (høje) år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    12-13 år
  • Typisk levetid
    Status: fangenskab
    22 til 30 år

Opførsel

Grevys zebraer er forskellige fra de fleste andre medlemmer af slægtenEquusi, at de ikke har konkret social struktur. De er løst sociale dyr; besætningens sammensætning kan variere på daglig basis, efterhånden som nye medlemmer kommer ind på en dominerende hans territorium, og gamle medlemmer forlader. De to mest stabile forhold, som Grevys zebraer har, er en hingsts tilknytning til sit territorium og en hoppes tilknytning til sine unger. Der er ikke et strengt observeret hierarki af dominans inden for en gruppe af Grevys zebraer, selvom en dominansstruktur er til stede. En territorial han har ret til at yngle hunner i det pågældende område. I mangel af hunner vil hanner i ungkarlebesætninger forbinde sig med en løs dominansstruktur. Hannerne er territoriale og gør krav på de bedste vandings- og græsningsområder. Disse territorier kan blive op til 6 kvadratkilometer store. Hanner markerer deres territorier med bunker af møg, kaldet 'middens' og udsender høje vokaliseringer, der lader andre zebraer vide, at de er til stede. En territorial han kan beholde sit territorium i en periode på 7 år, før en yngre, stærkere han udfordrer ham for det. Grevys zebrahanner er solitære i deres territorier, undtagen når hunnerne ankommer i ynglesæsonen. Bachelor mænd, eller ikke-territoriale mænd, rejser sammen i grupper på 2 til 6. Dette sociale system er forskelligt fra andrezebraer, som danner hunharem på en enkelt hans territorium hele året. I tørkeperioder migrerer nogle Grevys zebraer til bjerggræsgange, hvor fødekilder er mere rigelige, men territoriale hanner forbliver ofte på deres territorier året rundt.



Diegivende hunner har andre ressourcekrav end ikke-diegivende hunner. Når hunnerne ammer, har de brug for vand mindst hver anden dag, så hanzebraer i territorier med store, sikre vandområder får som regel mulighed for at parre sig med flere hunner. Diegivende hunner har mere begrænsede bevægelser og færre mandlige associerede end ikke-ammende hunner. Det er muligt, at chikane af mænd også påvirker kvindefordelingen og tilknytning til mænd. Ammende kvinder oplever højere chikane fra mænd end ikke-ammende kvinder og har en tendens til at bevæge sig hurtigere i chikaneperioder('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; 'Grevy's Zebra', 1999; Sundaresan, et al., 2007)

  • Nøgleadfærd
  • cursorial
  • daglige
  • bevægelig
  • nomadisk
  • ensomme
  • territoriale
  • Social
  • dominanshierarkier
  • Områdets størrelse
    2 til 12 km ^ 2
  • Gennemsnitlig områdestørrelse
    6 km^2

Hjemmebane

Territoriale hanner har territorier på så lidt som 2 kvadratkilometer og så meget som 12 kvadratkilometer, selvom det gennemsnitlige territorium er 6 kvadratkilometer. Hjemmeområdestørrelsen for ikke-territoriale zebraer er nogle gange så stor som 10.000 kvadratkilometer. Grevys zebraer er ekstremt mobile, og nogle individer har været kendt for at flytte afstande på mere end 80 kilometer.('Grevy's Zebra', 2004; Sundaresan, et al., 2007)

Kommunikation og perception

Ikke to zebraer har det samme stribemønster. Hver enkelt zebras stribemønster fungerer som en type fingeraftryk, der gør det muligt at identificere det nøjagtigt af menneskelige forskere op til 90 % af tiden. Dette, sammen med duft og individuelle vokaliseringer, gør det muligt for individer at blive genkendt af artsfæller.



Duftmærkning, især af hunner, spiller en væsentlig rolle i avlen. Hanner snuser ofte til en kvindes blade for at afgøre, om hun er i brunst. Hannerne bruger møg og urin for at markere deres territorium.

Mænd bruger lyde og visuelle signaler til at hævde deres dominans. De kan gøre dette ved at blotte deres tænder, flade deres ører, sparke eller bide andre mænd. Territoriale hanner chikanerer ofte hunner til at avle med dem ved at bruge de samme teknikker.



Grevys zebraer er meget vokale, dog ikke helt så vokale somslette zebraer. Deres ordforråd omfatter flere forskellige tonehøjder. Individer udsender ofte disse pladser, når de undslipper rovdyr, eller når de kæmper.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duftmærker
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Grevys zebraer er planteædere og græssere med lejlighedsvise browsing-tendenser. De spiser primært hårde græsser og forbs, men i den tørre sæson, hvor græsset ikke er så rigeligt, kan blade udgøre op til 30 procent af deres kost. Grevys zebraer kan fordøje mange forskellige typer og dele af planter, som kvæg ikke kan. Grevys zebraer er vandafhængige og vil ofte migrere til græsarealer inden for daglig rækkevidde af vand. De fleste Grevys zebraer kan overleve uden vand i op til fem dage, men ammende hunner skal drikke mindst hver anden dag for at opretholde en sund mælkeproduktion.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 1999)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade

Predation

Striberne på Grevys zebraer kan fungere som camouflage, især om natten. Zebraer er ofte svære at få øje på på store afstande om natten. Striberne hjælper også med at bryde dyrets omrids op for rovdyr og kan være med til at camouflere dem i højt græs. Når de er i samme territorium, slår Grevys zebraer sig sammen i midlertidige sociale grupper for at yde beskyttelse mod rovdyr.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; Churcher, 1993)

  • Tilpasninger mod rovdyr
  • kryptisk

Økosystem roller

Grevys zebraer er store, græssende hovdyr, der lever af græs og tjener som bytte for en række store rovdyr. De udfylder en niche efterladt åben mellem tør-habitat kærligvilde æslerogvandafhængige slettezebraer.('Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Grevys zebraer har et tydeligt udseende og er en kilde til økoturismeinteresse. Grevys zebraer er tidligere blevet brugt som mad og kilde til skind.

  • Positive påvirkninger
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale
  • økoturisme

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Equus grevyikan nogle gange konkurrere med tamme kvæg om ressourcer på græsningsarealer.

Bevaringsstatus

En 5-årig bevaringsplan for Kenya Wildlife Services (KWS) blev lanceret den 25. juni 2008. Denne bevaringsplan har til formål at genoprette bestanden af ​​Grevys zebraer, som faldt fra 15.000 i 1970'erne til lidt over 2.500 i 2009. Planen foreslår behovet for et overvågningssystem til at estimere befolkningsstørrelsen påEquus grevyi, at vurdere dens tilstand, at spore bevægelser og at bestemme årsagerne til dødelighed. Ud over dette bliver lokalsamfund i Kenya mere involveret i bevarelsen afEquus grevyiog Etiopa har afholdt to workshops om status og bevaring.Equus grevyivar tidligere opført som et vildtdyr i Kenya og er nu ved at blive opgraderet til et beskyttet dyr. Det er også opført som beskyttet i Etiopien, selvom den officielle beskyttelse har været begrænset.(Low, et al., 2009; Moehlman, et al., 2009; Muoria, et al., 2009)

Øvrige bemærkninger

Equus grevyienkeltpersoner kan løbe med hastigheder på op til 40 mph (64 km/t).('Grevy's Zebra', 2004)

Bidragydere

Alexis J. Hollingshead (forfatter), Case Western Reserve University, Darin Croft (redaktør, instruktør), Case Western Reserve University, Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

bulldog vejrtrækningsproblemer