Equus kiangkiang

Af Hui-Yu Wang

Geografisk rækkevidde

Equus kianger vildt fordelt i Tibet, Tsinghai og Szechwan regioner i Kina, Nepal og Indien. Tre underarter er blevet tildelt til populationer i forskellige områder, men dette er stadig kontroversielt.

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende
  • Orientalsk
    • hjemmehørende

Habitat

E. kianglever i alpine græsområder med højder fra 4000 m til 7000 m. De foretrækker tørre åbne områder, herunder ørken, halvørken eller steppe. Årlig nedbør er fra 60 mm til 70 mm.



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • Terrestriske biomer
  • tundra
  • ørken eller klit
  • bjerge
  • Rækkevidde højde
    4000 til 7000 m
    13123,36 til 22965,88 ft

Fysisk beskrivelse

Equus kianger den største vildæselart i verden. Kiang-længder er omkring 210 cm, skulderhøjder er omkring 140 cm, halelængder er 50 cm, og kropsvægte er 250 til 440 kg. Deres pelage skifter med sæsonen. De er normalt rødlige om sommeren og mørkebrune om vinteren. Om sommeren er pelsen kortere og tyndere, mens vinterpelsen er lang og tyk.Equus kiangligner mere heste end æsler på grund af deres korte ører og store haletotter. De minder meget omEquus hemionusgenetisk og fysisk. Den mitokondrielle DNA-divergens mellem de 2 arter er kun 1%, og divergensen opstod sandsynligvis for mindre end 500.000 år siden. Deres løbehastighed er lidt langsommere endE. hemionus.



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Rækkevidde masse
    250 til 440 kg
    550,66 til 969,16 lb
  • Gennemsnitlig længde
    210 cm
    82,68 tommer

Reproduktion

HanE. kiangpøbel kvinder og bevogt dem mod rivaliserende mænd. Enlige hanner følger de kvindelige besætninger og kæmper for avlsrettigheder.

Carolina hunde
  • Parringssystem
  • polygyn

Ynglesæsonen er fra august til september. Drægtighed tager næsten et år, og derfor fødes unger normalt i slutningen af ​​juli til august, hvor der er rigeligt med føde. Der fødes en unge ved hver fødsel. Barnet kan gå et par timer efter fødslen. Afvænning finder sted efter cirka et år, og det tager endnu et år at blive kønsmoden.



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • Parringssæson
    august-september
  • Gennemsnitligt antal afkom
    1
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    12 måneder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    299 dage
    AnAge
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    12 måneder
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    2 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    2 år
  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • kvindelige forældres omsorg

Levetid/Længde

Omkring 20 år.

  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    30,1 år
    AnAge

Opførsel

E. kiangdanner normalt familiegrupper på 5-400 dyr. Gruppen ledes af en gammel hun, og er tæt sammentømret. Gruppen kan rejse lange afstande på jagt efter mad.

E. kianger gode svømmere. Om sommeren observeres de ofte bade i floder. De er aktive natligt, og de spiser primært om natten.



De kan tage 40-45 kg på i vegetationsvækstsæsonen i august til september.

  • Nøgleadfærd
  • natlige
  • bevægelig
  • Social
  • koloniale
  • dominanshierarkier

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

E. kianglever hovedsageligt af græsser og korte planter. De lever især af forbs (Stipaspp.), som er vidt udbredte og rigelige. Deres fodringsområder overlapper nogle gange med tamfårene om sommeren, men de er ikke færdige til foder i væsentlig grad.

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade

Predation

Kun ulve jager vilde æsler i naturen. Men tilbage til begyndelsen af ​​1900-tallet er de blevet jaget efter kød og skind. Siden jagten startede er den geografiske fordeling afE. kianger blevet reduceret.



Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Vildæslerne jages for kød og for deres skind, som bruges til fremstilling af læder.

  • Positive påvirkninger
  • mad

Bevaringsstatus

Ubestemt (IUCN, 1996).



Lavere risiko (IUCN, 2000).

Men tab af levesteder og konkurrence om fødekilder med husdyr kan bringe dem i fare. I nogle områder er der stadig krybskytteri.

Bidragydere

Hui-Yu Wang (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Bret Weinstein (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor.