Equus zebrabjergzebra

Af Martha Walker

Geografisk rækkevidde

Der er to forskellige underarter af bjergzebraer (Equus zebra): Cape bjergzebraer,E. z. Zebra, og Hartmanns bjergzebraer,E. z. hartmannae. Cape bjergzebraer findes kun i Sydafrika. Naturlige populationer findes i Mountain Zebra National Park (MZNP), Gamka Mountain Reserve og i Kamanassie Mountains. Populationer af Cape bjergzebraer er også blevet etableret i Karoo National Park, Karoo Nature Reserve, Commando Drift Nature Reserve, De Hoop Nature Reserve og Tsolwana Game Ranch. Hartmanns bjergzebraer spænder fra Sydvestafrika til det ekstreme sydvestlige Angola. Deres distribution er meget diskontinuerlig.(Klingel, 1990; Lloyd, 1984; Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Bjergzebraer bebor skråninger og plateauer i bjergrige områder i Sydafrika og Namibia (Sydvestafrika). Cape bjergzebraer kan forekomme op til 2.000 meter over havets overflade, men flytter til lavere højder om vinteren. Levestedet i Sydafrika giver regelmæssig nedbør og en ret konstant fødevareforsyning året rundt. Hartmanns bjergzebraer adskiller sig fra Cape bjergzebraer ved, at de indtager et tørt område i en bjergrig overgangszone på kanten af ​​Namib-ørkenen. Overfladevand er plettet i dette område og som et resultat,E. z. hartmannaeskal vandre mellem bjerge og sandflader for at finde pletter af græs.(Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • bjerge
  • Rækkevidde højde
    2.000 (høj) m
    ft

Fysisk beskrivelse

Equus zebraer et ret stort, stribet medlem af hestefamilien. Voksne bjergzebraer har en hoved- og kropslængde på 210 til 260 cm og en halelængde på 40 til 55 cm. Skulderhøjden varierer fra 116 til 150 cm. Bjergzebraer vejer typisk mellem 240 og 372 kg. Voksne Cape bjergzebrahopper vejer i gennemsnit 234 kg, og hingste vejer normalt 250 til 260 kg. Voksne Hartmanns bjergzebraer er lidt større med hopper på 276 kg i gennemsnit og hingste på 298 kg i gennemsnit. Hingste på 7 år og ældre har en gennemsnitlig vægt på 343 kg, og en gennemsnitlig skulderhøjde på 144,5 cm.



hund i tøj

Grundfarven på kroppen er hvid, med sorte til dybbrune striber, som fortsætter gennem den korte, oprejste manke. Striberne på hovedet og kroppen er smalle og mere talrige end på gumpen, og benene er stribede til hovene. Den bagerste del af den dorsale stribe danner et karakteristisk 'gitter'-mønster, der fortsætter på halen og strækker sig til piskeriset nær spidsen. Næsepartiet er sort.

Begge underarter afE. zebraer gode klatrere og har usædvanlig hårde og spidse hove sammenlignet med andre heste. Det mest karakteristiske kendetegn er tilstedeværelsen af ​​en dewlap eller hudfold, der hænger fra halsen.



Farvemønsteret afE. zebraer mellemliggende mellemBurchells zebraogGrevys zebra.Equus zebrakan skelnes fraE. burchellived at have en dewlap; smallere og mere talrige striber på hovedet og kroppen; bredere striber på bagparten uden 'skygge'-striber; et 'gridiron' mønster på rumpen; hvide underdele med en sort midt-ventrale stribe på brystet og maven; og ører, der er mere end 200 mm lange.(Joubert, 1974a; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)

Cape bjergzebraer er lidt mindre end Hartmanns bjergzebraer. De øverste 2 til 3 mørke striber på rumpen er meget brede, mens de er mindre i Hartmanns bjergzebraer, hvor nogle af de hvide striber kan være bredere end de mørke striber.(Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • Rækkevidde masse
    240 til 372 kg
    528,63 til 819,38 lb
  • Rækkevidde
    210 til 260 cm
    82,68 til 102,36 tommer
  • Gennemsnitlig længde
    220 cm
    86,61 tommer

Reproduktion

Bjergzebraer har et polygynt parringssystem. De danner små avlsbesætninger, der består af en voksen hingst og 1 til 5 hopper med unger. Avlsbesætninger forbliver stabile over mange år, og hopper forbliver normalt i en besætning for livet.(Joubert, 1972a; Nowak, 1999; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)



Parringssystemet afE. zebraresulterer i et overskud af hingste. Disse hingste slutter sig til bachelorgrupper, som danner 'reservoiret, hvorfra flokhingste rekrutteres.' (Penzhorn 1988) Nye avlsbånd kan dannes, når en ungkarlhingst får en ung hoppe fra en moderbesætning eller en ældre hoppe fra en fragmenteret besætning, selvom sidstnævnte ikke er så almindeligt.(Joubert, 1974b; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Hvis en dominerende hingst med succes drives væk fra sin flok af en udfordrende hingst, overtages flokken som en enhed af den nytilkomne. Alvorlige slagsmål, herunder spark og bid, kan forekomme, når en anden hingst forsøger at overtage en flok.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Flokhingste nærmer sig hinanden og udfører et udfordringsritual, når to avlsbesætninger kommer i kontakt. Udfordringsritualet består af nasonasal og nasogentiel kontakt og kropsgnidning. Begge hingste fortsætter derefter med at græsse og vil med tiden flytte tilbage til deres egne besætninger. Nogle gange vil besætninger slutte sig til at danne større midlertidige populationer.(Joubert, 1972a; Nowak, 1999; Penzhorn, 1984)



  • Parringssystem
  • polygyn

Ynglesæsonen for bjergzebraer varer hele året. IE. z. Zebra, er der et fødselstop fra december til februar. IE. z. harmannae, fødsler topper fra november til april.

Drægtighedsperioden for begge underarter er cirka et år, og der produceres et føl pr. ynglesæson. Føl er omkring 25 kg ved fødslen, og hoved- og kropslængde er omkring 120 cm. Føl fravænnes omkring 10 måneders alderen.(Joubert, 1974c; Joubert, 1974a; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)



Seksuel modenhed iE. zebraer forskellig mellem hanner og hunner. Testiklerne afE. z. hartmannaenå maksimal størrelse ved cirka 42 måneders alderen. Hanner er i stand til at erhverve og holde en flok på 5 til 6 år. Kvindelige bjergzebraer producerer først føl i alderen mellem 3 og 6 år, hvor gennemsnitsalderen ved første foling er 66,5 måneder. Hunnerne har et inter-fødselsinterval på 1 til 3 år og kan forblive reproduktivt aktive indtil omkring 24 års alderen.(Nowak, 1999; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • viviparøs
  • brunst efter fødslen
  • Avlsinterval
    Bjergzebraer yngler hvert 1. til 3. år.
  • Parringssæson
    Kopulation finder sted året rundt.
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    AnAge
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    365 dage
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    362 dage
    AnAge
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    10 måneder
  • Tid til uafhængighed
    13 til 37 måneder
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    22 måneder
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    26 til 72 måneder
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    66,5 måneder
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    42 (lave) måneder

Bjergzebraunger er født veludviklede. I de første par uger forbliver føl tæt på deres mødre (mødre). Moderen forhindrer interaktion mellem føllet og andre flokmedlemmer ved at true ethvert individ, der kommer for tæt på.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984)

Varigheden af ​​amning varierer iE. zebra, og den endelige fravænningstid afhænger tilsyneladende af en søskendes nærme fødsel. Hopper plejer normalt føl i anfald på 90 sekunder til 2 minutter. Suttetiden består typisk af 3 perioder. Der er en indledende dieperiode på ca. 1 minut, som efterfølges af en hvileperiode på et par sekunder. Den anden og sidste dieperiode varer 10 til 20 sekunder. I de første 3 levemåneder ammes typisk med time mellemrum i løbet af dagen, hvorefter diehyppigheden falder. Føl begynder ofte at nappe græs, når de kun er få dage gamle. De fravænnes efter cirka 10 måneders alderen.(Joubert, 1972a; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

MestE. zebraføl forlader deres moderbesætning om sommeren.Equus zebra zebraunge forlader deres moderflokke af egen vilje. Ikke alene bliver føl ikke tvunget ud af den dominerende flokhingst, men hingsten kan aktivt forsøge at forhindre dem i at tage af sted. Føl forlader flokken mellem 13 og 37 måneder gamle, med en gennemsnitsalder på 22 måneder. I gennemsnit forlader føl deres moderbesætning 3 måneder efter fødslen af ​​en søskende, og som sådan ser den truende søskendefødsel ikke ud til at være særlig vigtig for tidspunktet for afrejse. Derimod forsøger Hartmanns bjergzebrahopper at uddrive deres 14 til 16 måneder gamle føl fra flokken inden fødslen af ​​en søskende. Efter varierende intervaller kan hingsteføl og følhopper genindtræde i deres moderbesætninger i korte perioder.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Mændenes rolle i forældrenes omsorg er ikke direkte. De kan spille en rolle i at beskytte flokkens unger.

brindle corgi
  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • samvær med forældre efter selvstændighed

Levetid/Længde

Levetiden for bjergzebraer i naturen er normalt 20 år eller mere. Den ældste dokumenterede bjergzebra i fangenskab er enE. z. hartmannaedet var 29 år og 6 måneder.(Klingel, 1990; Nowak, 1999)

Opførsel

Equus zebraer en social art med bestande bestående af ynglebesætninger og ungkarlegrupper. Bjergzebraer er ikke-territoriale, men ynglebesætninger optager hjemmeområder med omfattende overlap. Når en avlsbesætning adskilles, omfatter de resulterende besætningers hjemmeområde den oprindelige besætnings hjemmeområde, men er større. Penzhorn (1982a) fandt, at dette illustrerer hoppernes rolle i afgrænsningen af ​​gruppeaktiviteter og derfor i at definere hjemmeområdet for en avlsbesætning.

Der er sociale hierarkier inden for en avlsbesætning. Hingsten er det dominerende medlem af flokken, med et tydeligt lineært hierarki blandt hopper af små besætninger. I nyetablerede besætninger skal hingsten aktivt forhindre hopper og føl i at tage af sted. I større, ofte længere etablerede besætninger, er hingstens rolle relativt passiv, og sociale hierarkier er sværere at bestemme, fordi hvert besætningsmedlem ser ud til at kende sin relative position. Selvom dominerende hopper er mere tilbøjelige til at igangsætte de fleste flokaktiviteter, er der ingen ligetil sammenhæng mellem dominans og lederskab.

I Cape bjergzebraer kan brunst og fødslen af ​​et føl påvirke det sociale hierarki ved at få hopper til midlertidigt at rejse sig. Penzhorn (1984) fandt dog, at reproduktiv succes ikke er afgørende for social dominans. Et føls hierarkiske position er mere eller mindre bestemt af dets størrelse, men føl får også nogle fordele af moderens status, når hun er i nærheden.

Bachelorgrupper har også et ranghierarki, men det er mindre stabilt end avlsbesætningernes.(Joubert, 1972a; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1982a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Begge underarter af bjergzebraer er overvejende dagaktive og er aktive tidligt om morgenen og sent på eftermiddagen til solnedgang. Græsning og hvile optager det meste af dagslyset. Hvile foregår enten stående eller liggende. Bjergzebraer drikker normalt en eller to gange om dagen. I koldt vejr søger de ofte ly i skovklædte kløfter og lavvandede huler og besøger østvendte skråninger på kolde morgener for at sole sig.

Avlsbesætninger afE. z. Zebraviser sæsonbestemte forskelle i deres udvælgelse af visse vegetationssamfund. Udvælgelse er måske ikke kun til mad, men også til husly, drikkesteder og mineralslik. Nedbørsmønster påvirker også fordelingen af ​​bjergzebraer.(Joubert, 1972b; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1982b; Penzhorn, 1984)

Individuel pleje tager form af rystning, gnidning, kradsning, nibbling og lokale muskelsammentrækninger. Enkeltpersoner tager normalt også et støvbad dagligt. Bjergzebraer deltager i gensidig pleje, som ikke kun har en praktisk funktion, men også er vigtig for at bevare gruppens sammenhængskraft. Gensidig pleje foregår oftest mellem hopper og føl. Det forekommer dog også mellem føl og flokhingste, hopper og flokhingste og mellem hoppepar.(Joubert, 1972b; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Selvom spil sjældent er blevet optaget iE. z. Zebra, det er mere almindeligt iE. z. hartmannae. Legemønstre omfatter væddeløb og jagt, udfordringsspil og leg-kampe. Udfordringsspil består normalt af nasonasal kontakt efterfulgt af gensidig pleje eller kropsgnidning.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

  • Nøgleadfærd
  • cursorial
  • frygtelig
  • daglige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • Social
  • dominanshierarkier
  • Områdets størrelse
    3,1 til 20 km ^ 2
  • Gennemsnitlig områdestørrelse
    9,4 km^2

Hjemmebane

Om vinteren har avlsbesætninger et græsningsareal på 6 til 20 km2 med sommergræsningsarealer betydeligt mindre. Besætninger afE. z. hartmannaekan dække mere end et par tusinde kvadratkilometer årligt for at søge efter foder. I MZNP er hjemmeområdet forE. z. Zebragennemsnitligt 9,4 km2 og spænder fra 3,1 til 16 km2.(Klingel, 1990; Penzhorn, 1982a; Penzhorn, 1988)

Kommunikation og perception

Bjergzebraer kommunikerer primært ved hjælp af visuelle og auditive signaler. Fordi ikke to individer har identiske stribemønstre, kan kropsmønster bruges til individuel identifikation. På nært hold kan individer også genkendes på lugt.

Blandt alle medlemmer af hestefamilien tjener placeringen af ​​ørerne, strækningen af ​​mundvigene, udsættelsen af ​​tænderne, åbningen af ​​munden og placeringen af ​​hoved og hale som signaler på en persons humør eller hensigter. Ører lagt fladt tilbage mod hovedet signalerer trussel, især når de ledsages af et sænket hoved og åben mund. Under hilsenritualer rører bjergzebraer næser og kommunikerer rang ved ørenes placering. Som en gestus af mindreværd holder yngre individer deres ører til siden og laver tyggebevægelser med blottede fortænder, når de hilser på voksne.(Klingel, 1990; Penzhorn, 1988)

kan hunde spise ånde mynte

Bjergzebraer laver en række forskellige vokaliseringer. Hingste laver et højt alarmopkald eller fnyser for at advare flokmedlemmer om fare. Ungkarlehingste laver et udstrakt hvin, når de bliver konfronteret med en flokhingst. For at udtrykke tilfredshed, når de fodrer, laver bjergzebraer en blød lyd forårsaget af at tvinge luft mellem lukkede læber.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Begge underarter af bjergzebra er planteædende. Den primære kost består af græs, men inkluderer også browse. I MZNP,E. z. Zebraretter sit udvalg mod grønnere plantearter med et højt blad:stilk-forhold. Alligevel er de stadig grove græssere og vil udnytte både stængel- og bladdele af udvalgte græsser. Grobler (1983) fandt, at de kun lever af 26% af de tilgængelige planter, og kun 7 af 17 græsarter til stede på fødesteder. Det primære græs, der spises erThemeda triandra. Andre forbrugte græsser inkluderer:Cymbopogon plurinodis,Heteropogon contortus,Setaria, ogEnneapogon scoparius. Cape bjergzebraer i alle aldre hyppige også mineralslikker, især om sommeren.(Grobler, 1983; Nowak, 1999; Penzhorn, 1982b; Penzhorn, 1988)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade
  • træ, bark eller stængler
  • frø, kerner og nødder

Predation

Den dominerende hingst advarer andre flokmedlemmer om fare med et højt alarmopkald eller snøft. Han indtager derefter en forsvarsposition bagerst i flokken, mens en hoppe, som regel den med det yngste føl, fører resten af ​​flokken væk. Flyvning er den mest almindelige reaktion på trusler og er nogle gange ledsaget af et forsvarsspark. At trække ørerne fladt tilbage mod hovedet, surre halen og sænke hovedet med strakt hals og blottede tænder, er formen for trusselsadfærd. Selvom kampe sjældent ses, består det af at bide i modstanderens hoved, nakke, ben og bagpart. Bjergzebraer reagerer på flyvning og/eller alarmsignaler fra sorte gnuer (Connochaetes gnou). De reagerer dog sjældent på lignende signaler fra mindre antilopearter.(Joubert, 1974b; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Især ved høje temperaturer, det stribede mønster afE. zebrakan tjene som camouflage, som en tilpasning til luftens resulterende 'bølger' (Klingel, 1990). I en afstand af et par hundrede meter får striberne en bjergzebra til at fremstå utydelig. Til en vis grad kan striber også give beskyttelse mod blodsugende insekter, der overfører sygdomme såsom fluer og flåter.(Bell, 1990)

  • Tilpasninger mod rovdyr
  • kryptisk

Økosystem roller

Ud over at tjene som bytte for visse kødædende pattedyr, tjener bjergzebraer også som værter for en række forskellige skovflåt-, flue-, nematode- og cestode-arter. De forbinder også med flere fuglearter, der formodentlig fjerner ydre parasitter fra dem. Som græssere kan bjergzebraer også hjælpe med frøspredning og skabelse af levesteder for mindre dyr, inklusive mesopredatorer.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1988)

  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø
  • skaber levesteder
Mutualistiske arter
Kommensale/snyltede arter

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Bjergzebraer henter penge ind fra økoturisme, og nogle bliver stadig høstet for deres skind.(Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)

  • Positive påvirkninger
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale
  • økoturisme

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Historisk set,E. z. Zebrablev jaget for sit skjul, og fordi arten konkurrerede med husdyrene om græsning, blandede sig i landbrugets interesser og angiveligt brød hegn.(Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)

Bevaringsstatus

IUCNs rødliste indikerer, at hele artenE. zebraer sårbar (1994). IUCN og USA's føderale liste angiver beggeE. z. Zebrasom truet. Det er også opført som truet af CITES og er placeret på appendiks I.Equus zebra hartmannaeer opført som truet af IUCN, USA's føderale liste, og er opført på appendiks II af CITES.

De store trusler modE. zebraomfatter tab og nedbrydning af levesteder, invasive fremmede arter, høst, forfølgelse og iboende faktorer såsom en begrænset rækkevidde. Mountain Zebra National Park og andre reservater blev etableret til beskyttelse afE. Z. zebra. Fra 1995 blev de anslået til over 700 individer. I løbet af 1950'erne var antallet afE. z. hartmannaeblev anslået til 50.000 til 75.000 individer. I 1992 blev de anslået til kun omkring 8.000.(Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)

Bidragydere

Nancy Shefferly (redaktør), Animal Agents.

Brian Arbogast (redaktør, instruktør), Humboldt State University, Martha Walker (forfatter), Humboldt State University.