Erythrocebus pataspatas abe

Af Christopher Bonadio

Geografisk rækkevidde

Aber ben (Erythrocebus patas) lever kun i Afrika. Arten har en bred udbredelse over Afrika syd for Sahara fra den vestlige spids af Senegal til Østafrika. Patas-aber forekommer så langt sydpå som Cameroun.(Honolulu Zoo, 2005; Nowak, 1999)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Patas-aber findes i åbent land. De lever hovedsageligt i savanne- og skovhabitater, da de overvejende er terrestriske. De findes typisk i græssavanne, tørre og tætte skove med højt græs og på græsstepper med kratklumper. De kan tåle tørre forhold, og nogle af dem er fundet tæt på den sydlige udkant af Sahara-ørkenen. Der er dog nogle få undtagelser. Nogle individer er blevet set i fugtige skove. Skovrydning har fået disse aber til at blive fundet i menneskeskabte lysninger i skoven. Endelig er de også blevet set i oversvømmelseszonen i Senegal-flodens delta. Et område som Senegal-floden giver den nødvendige mængde vand, for at patas-aber kan overleve. I de mere tørre områder, hvor patas-aber typisk lever, kan vand være en begrænsende faktor. Patas-aber undgår områder med tæt dækning, måske på grund af eksponering for rovdyr. Populationstætheden af ​​patas-aber er cirka 1,5 individer pr. km2.



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • Skov
  • Andre habitatfunktioner
  • river

Fysisk beskrivelse

Patas-aber har en pjusket, rødlig-farvet pels. disse aber har en greyhound-lignende bygning.) Ventrum er hvidt, ligesom ben og fødder. Patas-aber har knurhår på hagen og et hvidt overskæg.



De har en smal krop, lange ben til firbenet bevægelse og en fremtrædende brystkasse. (Nogle forfattere har bemærket, at øjnene er rettet fremad for kikkertsyn. fortænder er spatelformede, hjørnetænder iøjnefaldende, og kindtænder er bilofodonter. Dentalformlen er 2/2,1/1,2/2,3/3=32. næseborene er smalle, tæt sammen og peger nedad (catarrhine).

Kroppen er omkring 50 til 70 cm, med den rødlige hale, der tilføjer omtrent samme mængde til den samlede længde. Vægten ligger mellem 7 og 13 kg.



Seksuel dimorfisme er til stede. Mellemansigtsregionen (kraniet) hos patashanhanen er hypertrofieret sammenlignet med hunner. Den samlede kropsstørrelse hos mænd har tendens til at være større end hunner på grund af langvarig og accelereret vækst.(Barbara B. Smuts, et al., 1987; Honolulu Zoo, 2005; Nowak, 1999)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • Rækkevidde masse
    7 til 13 kg
    15,42 til 28,63 lb
  • Rækkevidde
    50 til 70 cm
    19,69 til 27,56 tommer
  • Gennemsnitlig basal metabolisk hastighed
    5.958 W
    AnAge

Reproduktion

Mænd overføres mellem grupper, når seksuel modenhed er opnået. De venter på, at hunnerne nærmer sig dem for at begynde at parre sig. Hanner kan få afkom med mere end én hun. Det sædvanlige parringssystem er 'harem' polygyni. Det er dog blevet observeret, at ekstragruppe hanner kan slutte sig til en gruppe midlertidigt i en ynglesæson.

I 'harem'-grupper er der én han, der formerer sig med flere hunner. Bevis for polygyni har været det faktum, at de fleste grupper kun indeholder én voksen mand, og de fleste mænd forsøger at jage og true udenlandske mænd. Konkurrencen blandt hanner om reproduktive hunner er intens hos polygyne arter som patas-aber på grund af forskellene i reproduktiv succes mellem residente og exragroup hanner.



Promiskuøs (polygynandrøs) parring kan ske blandt patas-aber. Promiskuøse begivenheder er blevet observeret, hvor flere hanner, fra to til nitten, sluttede sig til en gruppe i løbet af en ynglesæson. Under disse begivenheder parerede både mænd og kvinder, og begge var promiskuøse.(Barbara B. Smuts, et al., 1987)

  • Parringssystem
  • polygyn
  • polygynandrøs (promiskuøs)

Tidspunktet for reproduktion synes at variere noget med geografien. Parring i nogle populationer finder sted i juni til september, og unger fødes mellem november og januar. Seksuel modenhed er 4 til 4,5 år hos mænd og 3 år hos kvinder. Hunnerne kan producere afkom årligt, og de har korte mellemfødsler. Dette interval kan være mindre end tolv måneder.

Drægtighedsperioden for patas-aber er blevet anslået til 170 dage. Det er dog svært at kende den nøjagtige drægtighedsperiode, fordi hunnerne ikke viser nogen ydre tegn på brunst. Hunner i fangenskab kan også gå gennem brunst efter undfangelsen. Derfor er det vanskeligt pålideligt at estimere drægtighedsperioder hos vilde patas-aber baseret på fangede eksemplarer.



Hunnerne føder en enkelt unge. Selvom der mangler data for denne art, er det sandsynligt, at ammeperioden strækker sig over flere måneder, baseret på det, der ses i andre guenoner af samme størrelse.(Barbara B. Smuts, et al., 1987; Nowak, 1999)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Patas-aber er årlige opdrættere, og de har korte mellemfødsler
  • Parringssæson
    Avl er typisk sæsonbestemt, hvor de fleste fødsler finder sted mellem december og januar.
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    AnAge
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    170 dage
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    167 dage
    AnAge
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    3 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    956 dage
    AnAge
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    4 til 4,5 år

Hunlige patas-aber plejer og plejer deres unger, indtil de bliver selvstændige. Kvindelige afkom forbliver i deres fødselsgruppe og omgås deres mødre hele deres liv.



  • Forældreinvestering
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • samvær med forældre efter selvstændighed
  • længere periode med ungdomsuddannelse

Levetid/Længde

Levetiden i fangenskab kan nå op til 24 år. Det er sandsynligt, at levetiden i vilde bestande er lavere end dette.(Nowak, 1999)

Opførsel

Patas-aber lever i sociale grupper, hvor kun hunnerne er permanente medlemmer. Når hanner forlader fødselsgruppen ved seksuel modenhed, kan de slutte sig til en hel mandlig gruppe, eller hannen kan leve en ensom livsstil. Normalt er der kun én han pr. gruppe til stede. Grupper kan bestå af ti til fyrre medlemmer. Hvad angår forhold mellem grupper, er artsfæller ikke venlige.

Patas-aber kan undgå hinanden, eller de kan engagere sig i aggressiv adfærd. Dette kan virke kontraintuitivt, da deres boligområder er store. Der kan dog forekomme intergruppeinteraktioner, når flere grupper drikker fra samme vandhul. Store hjemmebaner gør også forsvar ret vanskeligt (døgnets rækkevidde for denne art er 4.330m +/-1.520m). Summen af ​​alle dagområder, eller hjemmeområdet, af denne art 3.200 hektar.

Når der opstår konflikter mellem grupperne, er hunner og unger mere aktive end hanner. Mænd må kun give høje advarselsopkald. Men i løbet af parringssæsonen slutter hanner sig til hunnerne i at modvirke andre grupper. Hunner har en tendens til at forsvare ressourcerne i deres hjemland mod kvinder i andre grupper.

Med hensyn til intragrupperelationer er social organisering ikke velkendt. Dominanshierarkier er ikke synlige blandt patas-abegrupper. Det er dog blevet observeret, at der eksisterer et netværk af dyader med karakteristisk mere end gennemsnittet affiliativ adfærd, hvilket indikerer, at der er en form for social adfærdsmønster til stede. Dette gælder især arter med lignende alder og køn, og måske blandt pårørende. Fangede patas-aber har bekræftet disse mønstre. Hunner og unge interagerer socialt med hinanden, og allomaternal pleje er omfattende.

Hanner og hunner interagerer sjældent undtagen i ynglesæsonen.

Patas-aber er daglige.

  • Nøgleadfærd
  • frygtelig
  • daglige
  • bevægelig
  • nomadisk
  • territoriale
  • Social

Kommunikation og perception

Kommunikation i alle primatarter er kompleks. Fordi disse dyr er sociale, er det sandsynligt, at visuelle signaler såsom kropsstillinger og ansigtsudtryk spiller vigtige roller i kommunikationen. Vokaliseringer er blevet optaget under mange forskellige omstændigheder. Fysisk kontakt, gennem pleje, aggression og leg, er også vigtig i primatkommunikation. Selvom der ikke er registreret specifikt for disse aber, er det sandsynligt, at nogle duftsignaler bruges til reproduktion.

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Patas-aber er altædende. Kosten består hovedsageligt af frugter og insekter, men omfatter også blade, rødder og fugleæg. De har også vist sig at leve af enten animalske eller vegetabilske stoffer.

  • Primær diæt
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • æg
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • Plantefødevarer
  • blade
  • rødder og knolde
  • frugt
  • blomster

Predation

Nærmere oplysninger om prædation af denne art er ikke tilgængelige, så ingen rovdyr er 'kendt'. Det er dog sandsynligt, at patas-aber bliver ofre for standardrovdyrene på den afrikanske savanne syd for Sahara:løver,gepard,afrikanske jagthunde, sjakler,brune hyæner,plettede hyæner, slanger og rovfugle.

hundes kropssprog

Økosystem roller

Som frugtspisere er det sandsynligt, at patas-aber hjælper med at sprede frø. Som rovdyr kan de påvirke populationer af den art, som de forgriber sig på. De kan også have en positiv indvirkning på populationer af organismer, der forgriber sig på dem. De kan have nogle roller i at konkurrere med andre terrestriske primater på savannen.

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Patas-aber jages nogle gange efter kød. De sælges i dyrehandelen, og de spiller nogle gange en rolle i medicinsk forskning.

  • Positive påvirkninger
  • kæledyrshandel
  • mad
  • forskning og uddannelse

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Patas-aber plyndrer ofte afgrøder. Under disse raids stjæler de hirse, bannas, jordnødder, hvede og dadler. I nogle områder i Sudan lever de i ananasplantager, og de ødelægger også bomuldsplanter ved at spise blomsterne.

  • Negative påvirkninger
  • planteskadedyr

Bevaringsstatus

Bevarelsen af ​​patas-aber er kritisk på grund af deres i forvejen lille befolkningsstørrelse, begrænsede geografiske rækkevidde og den nuværende ødelæggelse af deres levesteder. Jagt af mennesker er steget gradvist, især i Vestafrika. I områder, hvor jagt finder sted, kan dødelighed fra jagt skjule biologiske interaktioner, der ellers begrænser bestandene. Jægere dræber patas-aber for kød i Elfenbenskysten. Bjerget Nuba-folk og stammegrupper jager også patas-aber. Mange landmænd og plantageejere skyder disse aber, når de plyndrer deres afgrøder. Patas-aber indsamles og sælges som kæledyr, eller de sælges til medicinske forskningsinstitutioner. Der indsamles over 1000 patas-aber om året.

Der er nu atten nationalparker og elleve reservater, hvor patas-aber kan findes. Nogle foranstaltninger er blevet truffet for at begrænse antallet af eksport fra disse nationalparker og reservater. I Cameroun kræver eksport en tilladelse.

Habitatudvidelse af patas-aber forekommer også på steder som Senegal og Østafrika som følge af skovrydning og tørke, hvilket skaber levesteder svarende til dem, der foretrækkes af patas-aber.

Andre kommentarer

Udseendet af patas-aber bidrager til brugen af ​​alternative navne såsom røde guenoner, Hussar-aber, militæraber og dansende røde aber.

Bidragydere

Nancy Shefferly (redaktør), Animal Agents.

Christopher Bonadio (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.