Eudorcas thomsoniiThomsons gazelle

Af Amy Auman; Rachael Fye; Tanya Dewey

Geografisk rækkevidde

Thomsons gazeller findes i det østlige Afrika, i Kenya, Tanzania og det sydlige Sudan.('ARKive: Images of Life on Earth', 2009; African Wildlife Foundation, 1997; Feldhamer, et al., 2007)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Thomsons gazeller lever i tørre, korte græsarealer og buskede savanner. De er en tør-tilpasset art og er i stand til at opholde sig i tørre græsarealer i længere tid end andre sletter hovdyr i samme region, som migrerer mod mere fugtige levesteder. De følger en lignende slags sæsonbestemt trækmønster som andre hovdyr i deres udbredelsesområde, men de bliver længere på den våde sæson og trækker ikke så langt mod nord i den tørre sæson.('ARKive: Images of Life on Earth', 2009; 'IUCN 20008 Red List of Threatened Species: Eudorcas thomsonii', 2008; Kingdon, 1997)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • Andre habitatfunktioner
  • landbrugs

Fysisk beskrivelse

Thomsons gazeller er små gazeller, det typiske vægtområde er 15 til 35 kg. Hannerne er større samlet, med en vægt på mellem 20 og 35 kg, hunnerne vejer fra 15 til 25 kg. De har hvid maver og rødbrun ryg, delt af en fed, sort stribe på siden. Deres rumper er hvide og deres haler er sorte. Thomsons gazeller har rødbrun pels på deres ansigter med en bred hvid stribe, der strækker sig fra øjet til næsen og forneden er omkranset af en sort stribe. Hanner og nogle hunner har horn, der buer bagud og er buede fremad distalt hos hanner. Hunnerne har mindre horn, hvis nogen, både på langs og i omkreds. Hornene er opstillet med en række markante annulleringer. Thomsons gazeller ligner Grants gazeller (Nanger granti) noget, selvom Grants gazeller generelt er større, har de horn, der buer udad, og det hvide af deres rumpe strækker sig til over halen. Thomsons gazeller har en hoved- og kropslængde på 80 til 120 cm, en halelængde på 15 til 27 cm og en skulderhøjde på 55 til 82 cm. De har fremtrædende præ-orbitale kirtler.('ARKive: Images of Life on Earth', 2009; African Wildlife Foundation, 1997; Dorst, 1969; Kingdon, 1997)



Thomsons gazeller er usædvanligt hurtige løbere, der kan løbe med hastigheder op til 70 km/t. De kan løbe frageparderhvis de kan unddrage sig dem længe nok, fordi geparder kan holde høje hastigheder i kortere tid.(Kingdon, 1997)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • ornamentik
  • Rækkevidde masse
    15 til 35 kg
    33,04 til 77,09 lb

Reproduktion

Thomsons gazellehanner forsvarer små territorier og forsøger at parre sig med hunner i det område. Hunnerne foretrækker rige fourageringsområder, så foretrukne territorier er dem i områder med god græsning. Hanner bruger markeringer fra præorbitale kirtler og møg til at reklamere for deres territorier og aktivt forsvare dem mod andre hanner. De forsøger nogle gange at 'bevogte' hunner for at holde dem på deres territorium i længere tid.(African Wildlife Foundation, 1997; Dorst, 1969; Estes, 1967; Kingdon, 1997)



  • Parringssystem
  • polygyn

Der er kun få tilgængelige oplysninger om avl i Thomsons gazeller. Thomsons gazeller parrer sig to gange årligt. Drægtighed er i 6 måneder, og størstedelen af ​​fødslerne sker lige efter regntiden, hvor en enkelt kalv bliver født på 2 til 3 kg.('ARKive: Images of Life on Earth', 2009; African Wildlife Foundation, 1997; Dorst, 1969)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Thomsons gazeller kan yngle to gange om året.
  • Parringssæson
    Det meste avl er timet, så de fleste fødsler sker lige efter regntiden, selvom fødsler kan forekomme hele året.
  • Range antal afkom
    1 (lav)
  • Gennemsnitligt antal afkom
    1
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    6 måneder

Thomsons gazellekalve er præcociale ved fødslen, i stand til at stå og gå kort efter, selvom de tilbringer deres første dage skjult og ubevægelig i græsset. Moderen vil efterlade ungerne i højt græs og kommer ofte tilbage et par gange i løbet af dagen for at amme. Efter denne gemmeperiode følger ungerne og ledsager deres mor med flokken.(African Wildlife Foundation, 1997)

  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Thomsons gazeller har typisk en levetid på 10,5 år i naturen. Cirka halvdelen af ​​kalvene dør inden for deres første år.(African Wildlife Foundation, 1997)



  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    10,5 år

Opførsel

Thomsons gazeller er sociale dyr, der er nomadiske eller vandrende og specialiserede i kursorial bevægelse. Thomsons gazeller danner normalt grupper med en flydende association på 5 til 60 individer, selvom midlertidige associationer kan tælle i hundredvis. Grupper opdeles og tilslutter sig let og ser ikke ud til at have noget permanent eller eksklusivt medlemskab eller socialt hierarki. De findes også i blandede besætninger med impalaer (Aepyceros melampus) og Grants gazeller (Nanger granti). Hannerne forsvarer små territorier i ynglesæsonen, som de håber vil tiltrække hunner til parringsmuligheder. Uden for yngletiden danner hannerne små ungkarlebesætninger eller omgås hunnerne i løse grupper.(African Wildlife Foundation, 1997; Dorst, 1969; Feldhamer, et al., 2007)

  • Nøgleadfærd
  • cursorial
  • daglige
  • bevægelig
  • nomadisk
  • vandrende
  • Social

Hjemmebane

Hjem sortiment størrelse påEudorcas thomsoniier ikke indberettet.

kat med overbid

Kommunikation og perception

Thomsons gazeller er ret tavse dyr, der kommunikerer mere visuelt. Når de er foruroligede, vil de kommunikere til artsfæller ved stotting, som er en stereotyp serie af højdespring med hovedet højt og benene stive. Hanner kommunikerer til andre hanner og hunner ved at markere territorier med deres duftkirtler, inklusive præorbitale kirtler, som de bruger til at markere græsser og stængler. Hanner smider også møg på steder i deres territorium for at reklamere for ejerskab.(Thirst, 1969; Estes, 1967; Kingdon, 1997)



  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Thomsons gazeller græsser hovedsageligt på korte græsser. De spiser også kviste, frø og blade fra træer, især i den tørre sæson. Deres mindre kropsstørrelse og tørketolerance gør det muligt for dem at blive ved på tørre græsarealer, der ikke kan understøtte større hovdyr. Foretrukne græsser omfatterThemeda,Cynodon, ogHarpachnearter. Løv og frø taget er fraAcacia,Balanitter,Boscia,Side, ogSolanumarter.('IUCN 20008 Red List of Threatened Species: Eudorcas thomsonii', 2008; African Wildlife Foundation, 1997; Dorst, 1969; Kingdon, 1997)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade
  • træ, bark eller stængler
  • frø, kerner og nødder

Predation

Rovdyr af Thomsons gazeller omfatter løver, plettede hyæner, vilde hunde, geparder, leoparder og sjakaler. I kælvningssæsonen er ungerne et let bytte for alle disse rovdyr, såvel som gule bavianer og pytonslanger. Thomsons gazeller rejser i små flokke, hvilket hjælper med at beskytte individer mod prædation. De er opmærksomme og kan løbe hurtigt.('ARKive: Images of Life on Earth', 2009; African Wildlife Foundation, 1997; 'ARKive: Images of Life on Earth', 2009; African Wildlife Foundation, 1997)



Økosystem roller

Thomsons gazeller spises af store rovdyr som løver, hyæner og sjakaler. De ændrer plantesamfund gennem deres græsning.('ARKive: Images of Life on Earth', 2009; African Wildlife Foundation, 1997)

Mutualistiske arter

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Thomsons gazeller kan jages efter hud og kød. De er også en del af den karismatiske afrikanske hovdyrfauna, der understøtter en enorm økoturismeindustri i det østlige Afrika.(Feldhamer, et al., 2007; Kingdon, 1997)

  • Positive påvirkninger
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale
  • økoturisme

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Thomsons gazeller kan blive dræbt af landmænd, der tror, ​​at de konkurrerer med husdyr. Imidlertid vil deres virkning sandsynligvis være ubetydelig.('ARKive: Images of Life on Earth', 2009; African Wildlife Foundation, 1997; Dorst, 1969)

Bevaringsstatus

Ifølge IUCNs rødliste er Thomsons gazeller opført som tæt på truede. Selvom bestandene er stabile i nogle områder og udbredte, har nogle bestande oplevet et alvorligt fald siden 1970'erne. HvisE. thomsoniiogE. mongalla(populationer i det sydlige Sudan) betragtes altså som separate arterE. thomsoniihar en lille og begrænset udbredelse, hvilket yderligere truer denne art. I Kenya findes de største bestande i landene i Masai Mara, Masai Mara National Reserve og Laikipia og Kajiado landområder. De optager omkring halvdelen af ​​deres tidligere udbredelsesområde i Tanzania. I nogle områder kan befolkningsnedgang delvist tilskrives menneskelige påvirkninger såsom veje, habitatændringer og påvirkningerne af turisme. Store dele af deres udbredelsesområde er allerede i beskyttede områder, herunder Serengeti National Park og Masai Mara National Reserve.('IUCN 20008 rødliste over truede arter: Eudorcas thomsonii', 2008)

Øvrige bemærkninger

Thomsons gazeller blev tidligere anerkendt somGazella thomsoniiog blev også klumpet med alle røde gazeller underGazella rufifrons.Eudorcas rufina, tidligere også placeret indenforGazella rufifronsvar kun kendt fra Algeriet og formodes uddød.Eudorcas rufifrons, også tidligere kendt somGazella rufifrons, var mere udbredt og forekom i hele savannerne i det centrale Afrika, fra Senegal og Mauretanien i vest til den vestlige side af Nilen i Sudan og dele af Sudan, Etiopien og Eritrea øst for Nilen. Populationer i hele dette område er nu meget fragmenterede og er faldet dramatisk på grund af jagt, konkurrence med husdyr og forringelse af levesteder. Nogle myndigheder erkenderEudorcas albinotatasom en separat art (Sudan-populationer), her er den anerkendt som specifik medEudorcas thomsonii.('IUCN 20008 rødliste over truede arter: Eudorcas thomsonii', 2008; Kingdon, 1997)

Bidragydere

Amy Auman (forfatter), Penn State University Park, Rachael Fye (forfatter), Penn State University Park, Jacqualine Grant (redaktør, instruktør), Penn State University Park, Tanya Dewey (forfatter, redaktør), Animal Agents.