Eupleres goudotiifalanouc

Af Lea Boyd

Geografisk rækkevidde

Falanouc er fordelt i kystskovene i det nordvestlige og østlige Madagaskar (Garbutt, 1999).

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Falanoucen lever i fugtige lavlandsskove domineret af Cyperaceae,Raffia, ogPandanusarter (Garbutt, 1999), selvom detaljer om habitatområdet for begge underarter er dårligt kendt (Nowak 1999).



hundformet kage
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov

Fysisk beskrivelse

Falanouc har en hoved- og kropslængde på 450-650 mm og en halelængde på 220-250 mm (Albignac 1974 som angivet i Nowak 1999). Den har homodont-tænder, der er korte og med en stor enkelt spids, der ligner insektæder-tænder mere end de klippe-knusende tænder hos de fleste kødædere. Dens hoved er smalt og lille med en spids næseparti. Kroppen er relativt tæt og stor (større end en huskat). Den har en karakteristisk bred cylindrisk hale, hvor fedt opbevares til brug i perioder med lav madoverflod. Underpelsen er tæt og dækket af lange garnhår. Den østlige Falanouc,Eupleres goudotii goudotii, har en fawn-farvet ryg med en lysere mave. I det vestlige Falanouc,F.eks. major, hanner er brunlige, mens hunner er grålige (Garbutt 1999; Nowak 1999).



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Rækkevidde masse
    2 til 4 kg
    4,41 til 8,81 lb

Reproduktion

Parringen finder sted i juli og august, og der fødes afkom mellem november og januar. Moderen føder en eller to tidlige unger. Afkommet vejer cirka 150 g ved fødslen, og deres øjne er allerede åbne. Inden for to dage efter fødslen er ungerne i stand til at følge deres mor under fouragering. De fravænnes, når de er ni uger gamle (Garbutt 1999).

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel

Opførsel

Falanouc er aktiv om natten og tilbringer dagen med at sove i træstammer eller klippesprækker. Det anses for at være et ensomt dyr, selvom grupper er blevet observeret. Falanoucs forsvarer store territorier, hvis grænser er markeret af duftkirtler placeret omkring anus og hals. Få vokaliseringer er blevet indspillet (Garbutt 1999).



  • Nøgleadfærd
  • bevægelig

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

Falanoucens kost består næsten udelukkende af regnorme og andre små hvirvelløse dyr (Macdonald 1992). Dens aflange snude og insektæderlignende tænder bidrager til dens specialisering af indfangning og behandling af små hvirvelløse byttedyr. Den bruger også sine lange kløer til at grave bytte op, mens den fouragerer i bladstrøelsen (Garbutt 1999).

Bevaringsstatus

Falanoucens truede status skyldes den seneste stigning i menneskelige påvirkninger på Madagaskar. Deres antal og udbredelse er faldet på grund af skovrydning, dræning af moser, jagt til fødeanvendelse og prædation fra tamhunde. Det er også mistanke om, at konkurrence fra den introducerede Viverrricula indica har bidraget til falanoucens tilbagegang. Selvom dets rækkevidde forbliver stort, er det sjældent overalt (Shreiber et al. 1989 som angivet i Nowak 1999).

Bidragydere

Lea Boyd (forfatter), University of California, Berkeley, James Patton (redaktør), University of California, Berkeley.



skæv halehund