Falco biarmicuslanner falk

Af Zachary Zeneberg

Geografisk rækkevidde

Falco biarmicusfindes så langt nordpå som den centrale/østlige middelhavsregion, der strækker sig sydpå gennem det meste af Afrika. Primært en stillesiddende art,F. biarmicusvandrer ikke, selvom der ofte observeres omfattende vandring i Afrika, især hos unge og ikke-ynglende voksne. Faktisk er ringmærkede individer blevet genfundet så langt som 1528 km fra deres yngleterritorium. Lannerfalke er også kendt for at bevæge sig efter vejrmønstre, de bevæger sig ind i ørkenområder efter regn og ud af skovområder under tåge/kraftig regn.(BirdLife International, 1999; del Hoyo, et al., 1994)

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Falco biarmicusfindes i levesteder, der varierer fra flade, tørre områder nær havoverfladen til våde, skovklædte bjerge så høje som 5000 m. Lannerfalke kræver store åbne eller let skovklædte jagtområder samt klippeformationer som f.eks. klipper til rede. Imidlertid,F. biarmicuser også kendt for at bygge rede i træer og forladte strukturer, såvel som nær jorden i ørkenområder.(BirdLife International, 1999; 'Lanner Falcon - Falco biarmicus', 2003)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer
  • Skov
  • krat skov
  • bjerge
  • Rækkevidde højde
    50 til 5000 m
    164,04 til 16404,20 ft

Fysisk beskrivelse

Falco biarmicuser en mellemstor falk, der varierer fra 35 til 50 cm lang med et vingefang på 90 til 110 cm. Hunnerne er tungere og vejer fra 700 til 900 g, hvorimod hannerne typisk vejer fra 500 til 600 g. Ryggene på voksne Lannerfalke er skifergrå, unge er brune; både voksne og unge har råhvide eller rødbrune undersider stribet med grå. Nordlige underarter har undersider plettet med sorte; sydlige underarter mangler plettet underside. Hovedet er rødbrunt eller hvidt med en sort 'overskæg'-stribe. Hunnerne har typisk mørkere farve end hannerne.(del Hoyo, et al., 1994; Lasnier, 2003)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • kvinde større
  • køn farvet eller mønstret forskelligt
  • Rækkevidde masse
    500 til 900 g
    17,62 til 31,72 oz
  • Rækkevidde
    35 til 50 cm
    13,78 til 19,69 tommer
  • Range vingefang
    90 til 110 cm
    35,43 til 43,31 tommer

Reproduktion

Relativt få oplysninger er tilgængelige om parringssystemet afFalco biarmicus.Falco biarmicuser monogam; både mænd og kvinder engagerer sig i omfattende flyvning og højlydt gråd som en del af frieriet.(del Hoyo, et al., 1994)

  • Parringssystem
  • monogam

Yngletiden forFalcon biarmicusvarierer betydeligt i hele sit sortiment. I det sydlige Europa og det nordlige Afrika er lægningsperioden februar til maj. I Sahara, det vestlige og nordøstlige Afrika er lægningsperioden fra januar til marts. I øst-, central- og sydafrika er lægningsperioden fra juni til november. Redehabitat varierer også; Typiske steder omfatter forladte rovfugle eller hejrerer, i træer, klippesider, på jorden (ørkenområder) og bygninger. En yngel omfatter typisk 3 til 4 æg med en inkubationstid på omkring 32 dage, flyvende sker på 35 til 47 dage.(del Hoyo, et al., 1994)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • oviparøs
  • Parringssæson
    Ynglesæsonen varierer betydeligt i hele området.
  • Range æg pr. sæson
    3 til 4
  • Gennemsnitlig tid til klækning
    32 dage
  • Range fledging alder
    35 til 47 dage
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    3 måneder

Der er lidt information om forældrenes investering iFalco biarmicus. Æg inkuberes i omkring 32 dage, og unger flyver på 35 til 47 dage. Hannen jager tidligt alene, men hunnen hjælper med at jage senere i redesæsonen og i spædeperioden. Både hannen og hunnen skiftes til at ruge æggene.(del Hoyo, et al., 1994; 'Falcon - Lanner', 2003)

  • Forældreinvestering
  • ingen forældreinvolvering
  • altrisk
  • forklækning/fødsel
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde

Levetid/Længde

Vi har ikke oplysninger om levetiden afFalco biarmicuspå dette tidspunkt.

Opførsel

Falco biarmicuser kendt for sin hurtighed og smidighed under flyvning, såvel som sit høje, gentagne 'kak-kak'-kald. Lannerfalke er ensomme fugle uden for parringssæsonen, selvom de ofte observeres på jagt i par, når de forfølger større bytte. Samarbejdsjagt bruges også til at lære deres unge at fange bytte under flugt. De er dagaktive og migrerer ikke, men er kendt for at række hundreder af miles fra deres yngleterritorium.(del Hoyo, et al., 1994; Leonardi, 2001; 'Falcon - Lanner', 2003)



Falco biarmicuser kendt for at konkurrere medFalco peregrinus, vandrefalke, til både bytte- og redepladser. Den konkurrerer også med ravne (Corvus corax).(Leonardi, 2001)

  • Nøgleadfærd
  • fluer
  • daglige
  • bevægelig
  • ensomme
  • territoriale

Hjemmebane

Vi har ikke oplysninger om hjemmeområde for denne art på nuværende tidspunkt.

Kommunikation og opfattelse

Som alle rovfugle,Falco biarmicuser mest afhængig af sin skarpe synssans til at jage bytte både i luften og på jorden. Den har en række forskellige opfordringer til forskellige situationer og kommunikerer med andre individer akustisk, især i territoriale stridigheder og frieriritualer. Den er kendt for sit høje, gentagne 'kak-kak'-kald.('Falcon - Lanner', 2003)



  • Kommunikationskanaler
  • akustisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Lannerfalke er kødædere. De lever af en række forskellige terrestriske og flyvende byttedyr. Deres vigtigste fødekilder er mindre fugle, især vagtler og columbids.Falco biarmicuslever også af firben, gnavere og flagermus samt edderkopper og skorpioner i ørkenområder. Hvis konkurrencen om disse føderessourcer er høj, eller græshopper og andre flyvende insekter sværmer,F. biarmicusvil også sludre sig af insekter.(del Hoyo, et al., 1994; 'Falcon - Lanner', 2003)

  • Primær diæt
  • kødædende
    • spiser terrestriske hvirveldyr
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • pattedyr
  • krybdyr
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter

Predation

Der er ingen kendte rovdyr af voksneFalco biarmicus, og arten trives i ethvert område, hvor den efterlades alene af mennesker. Imidlertid,F. biarmicusæg er sårbare over for ådselædere, der lever af dem, såvel som mennesker, der røver reder til kæledyrs-/falkejagtindustrien.('Falcon - Lanner', 2003)



Økosystem roller

Der er begrænset information tilgængelig om denne arts rolle i dens økosystem.Falco biarmicus> deler en niche med mange andre rovfugle, og konkurrencen mellem Lannerfalke og vandrefalke er høj. Begge lever dog primært af småfugle,F. biarmicuser i stand til at tilpasse sin kost i overensstemmelse hermed, hvis konkurrencen om denne ressource er for høj. Lannerfalke er sandsynligvis værter for mider, der almindeligvis angriber andre fugle; bortset fra dette forhold, er Lannerfalkenes hovedrolle i et økosystem rovdyr øverst i fødenettet.(del Hoyo, et al., 1994)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Falco biarmicuser populær i falkesporten, og unge fugle og æg bliver ofte taget fra deres naturlige habitat af mennesker. I løbet af det seneste årti er antallet af ynglende par afF. biarmicuser gået alvorligt tilbage på grund af menneskers høst af æg.(BirdLife International, 1999; 'Falcon - Lanner', 2003)

  • Positive påvirkninger
  • kæledyrshandel

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Falco biarmicuspåvirker normalt ikke mennesker på nogen måde. Men når det beboer landbrugsområder,F. biarmicusjager hyppigt tamme fjerkræ og fjerkræ, typisk høns og ænder. Dette får desværre landmændene til at forfølgeF. biarmicusfor at beskytte deres husdyr.('Falcon - Lanner', 2003)

katrina redningsgruppe

Bevaringsstatus

Det anslås, at færre end 1400 ynglende par afFalco biarmicusfindes i verden. Selvom den ikke er opført på IUCN's røde liste, er den klassificeret i Appendiks II af CITES og anses for truet på europæisk plan. Befolkningen afF. biarmicuser faldet alvorligt i de sidste halvtreds år på grund af ødelæggelse og tab af levesteder, samt menneskelig forfølgelse (jagt, tyveri af æg og forstyrrelse af redepladser).(BirdLife International, 1999)

Bidragydere

Alaine Camfield (redaktør), Animal Agents.

Zachary Zeneberg (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.