Falco vandrefalk

Af Tanya Dewey og Mark Potter

Geografisk rækkevidde

Vandrefalke findes over hele verden, bortset fra regnskove og kolde, tørre arktiske områder. De er en af ​​de mest udbredte terrestriske hvirveldyrarter i verden. De fleste sydlige palæarktiske og ø-populationer af vandrefalk er hjemmehørende og vandrer ikke.(White, et al., 2002)

Vandrefalke vandrer over lange afstande mellem yngle- og vinterområder. De nordligste bestande yngler på tundraen i Alaska og Canada og migrerer til det centrale Argentina og Chile. De vandrer typisk langs havets kyster, lange søbredder, barriereøer, bjergkæder eller på havet.(White, et al., 2002)



  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • hjemmehørende
  • palæarktisk
    • hjemmehørende
  • Orientalsk
    • hjemmehørende
  • etiopisk
    • hjemmehørende
  • neotropisk
    • hjemmehørende
  • australsk
    • hjemmehørende
  • Andre geografiske vilkår
  • kosmopolitisk

Habitat

Vandrefalke foretrækker åbne levesteder, såsom græsarealer, tundraer og enge. De er mest almindelige i tundra- og kystområder og sjældne i subtropiske og tropiske levesteder. De yngler på klippeflader og sprækker. De er for nylig begyndt at kolonisere byområder, fordi høje bygninger er velegnede til rede i denne art, og på grund af overfloden af ​​duer som bytte. De er blevet observeret yngle så højt som 3600 meters højde i Rocky Mountains i Nordamerika.(White, et al., 2002)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • tundra
  • taiga
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer
  • chaparral
  • Skov
  • krat skov
  • bjerge
  • Andre habitatfunktioner
  • by
  • Rækkevidde højde
    3600 (høj) m
    11811.02 (høj) ft

Fysisk beskrivelse

Der er 19 regionale varianter (underarter) af vandrefalk på verdensplan. De varierer betydeligt i størrelse og farve. Som alle falke har vandrefalke lange, tilspidsede vinger og en slank, kort hale. I Nordamerika er de nogenlunde kragestørrelser, der varierer i længde fra mellem 36 og 49 cm hos hanner og 45 til 58 cm hos hunner. Vingefanget varierer fra 91 til 112 cm. De vejer i gennemsnit 907 g. Ligesom de fleste rovfugle er hun vandrefalke lidt større end hannerne. De er typisk 15-20 % større og 40-50 % tungere end mænd. Vandrefalke har skifer og blågrå vinger, sorte bjælker på ryggen og bleg underliv. De har hvide ansigter med en sort stribe på hver kind og store, mørke øjne. Unge fugle har en tendens til at være mørkere og brunere, med stribede, snarere end sprossede, underside. Fjerdragten varierer ikke sæsonmæssigt.(White, et al., 2002)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • kvinde større
  • Gennemsnitlig masse
    907 g
    31,96 oz
  • Gennemsnitlig masse
    840 g
    29,60 oz
    AnAge
  • Rækkevidde
    36 til 58 cm
    14,17 til 22,83 tommer
  • Range vingefang
    91 til 112 cm
    35,83 til 44,09 tommer

Reproduktion

Vandrefalke danner monogame parbindinger, der ofte varer gennem mange ynglesæsoner. Både hanner og hunner har en stærk tilknytning til tidligere redesteder, hvilket kan forklare monogami over flere ynglesæsoner, snarere end tilknytning mellem individer.(White, et al., 2002)



Hannerne viser sig ved redeafsatser for at tiltrække hunner og annoncere ejerskab til andre falke. Udviklingen af ​​en parbinding indikeres først ved, at hannen og hunnen raster nær hinanden. Til sidst sidder de ved redekanten side om side. Enkeltpersoner kan også kigge på hinanden, pudse, nappe deres makkers tæer eller 'næve' (tag forsigtigt fat i den anden fugls næb i deres egen). Begge køn kan derefter engagere sig i 'afsatsudstillinger', centreret om området af deres rede, eller skrabe. Forud for æglægningen vil parret deltage i utrolige luftopvisninger, der involverer kraftdyk, snævre sving, høje svævninger og kropsruller under et dyk. Når parret er dannet, begynder de at jage i samarbejde, og hunnerne begynder at tigge om mad fra hannen.(White, et al., 2002)

grønt hundehvalp
  • Parringssystem
  • monogam

Vandrefalke yngler mellem marts og maj, afhængig af hvor langt nordpå de yngler. Hunnerne lægger normalt deres æg i midten af ​​maj, og de klækker normalt i midten af ​​juni. Vandrefalke lægger et æg hver 48. time, i alt fra 2 til 6 æg. Æg lægges i en rede højt på klipper, høje træer eller høje bygninger. Falke laver reder, der kaldes 'skraber', eller simple små fordybninger, der er gravet ned i sand eller snavs og foret med fine materialer. De kan nogle gange bruge reder, der er bygget af andre fugle. Æg klækkes på 33 til 35 dage. Unge fugle lærer at flyve 35 til 42 dage efter udklækningen. Det tager typisk 3 år for ungerne at blive voksen og kunne yngle. Hunnerne yngler oftest tidligere end hannerne.(White, et al., 2002)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Falke rejser typisk én kobling årligt, selvom der i sjældne tilfælde kan forsøges mere end én kobling. Hvis en første kobling mistes kort efter lægning, vil en anden kobling blive forsøgt efter ca. 2 uger.
  • Parringssæson
    Vandrefalke yngler mellem marts og maj, afhængig af breddegrad.
  • Range æg pr. sæson
    2 til 6
  • Gennemsnitlige æg pr. sæson
    3
    AnAge
  • Tid til klækning
    33 til 35 dage
  • Range fledging alder
    35 til 42 dage
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    6 uger
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 til 5 år
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    2 til 8 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    4 år

Begge forældre ruger æg og passer ungerne. Hunnerne ruger generelt på æggene i større dele af tiden end hannerne gør. Unger ruges næsten kontinuerligt, indtil de er 10 dage gamle. Unge fugle forbliver afhængige af deres forældre i flere uger efter at de er fløjet. Efterhånden som ungerne bliver dygtigere til at flyve, begynder forældre at levere bytte til dem ved at tabe dem i luften. De unge forfølger derefter og fanger dette allerede døde bytte i luften. I vandrende populationer bliver ungerne selvstændige ved begyndelsen af ​​migrationen, sædvanligvis omkring 5-6 uger efter flyvende. Unge i ikke-vandrende populationer kan være afhængige i lidt længere tid.(White, et al., 2002)



  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde

Levetid/Længde

Selvom de fleste vandrefalke ikke bliver 1 år gamle, lever en sund falk, der overlever, i gennemsnit 13 år. Overlevelsesrater gennem det første leveår anslås til 40 %. Voksen overlevelse anslås til 70 %. Maksimal levetidsrekorder for vilde fugle er fra 16 til 20 år gamle. Den længste kendte levetid for en vandrefalk i fangenskab er 25 år.(White, et al., 2002)

  • Rækkevidde levetid
    Status: vild
    20 (høje) år
  • Rækkevidde levetid
    Status: fangenskab
    25 (høje) år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    13 (høje) år

Opførsel

Vandrefalke er aktive om dagen. Når de ikke yngler, er de primært ensomme og etablerer og forsvarer territorier. Territoriernes størrelse varierer med tætheden af ​​føderessourcer. I nordlige bestande, med den højeste befolkningstæthed, var afstanden mellem rederne i gennemsnit mellem 3,3 og 5,6 km i forskellige områder.(White, et al., 2002)

  • Nøgleadfærd
  • fluer
  • daglige
  • bevægelig
  • vandrende
  • stillesiddende
  • ensomme
  • territoriale

Hjemmebane

Hjemmeområder er blevet anslået fra 177 til 1508 kvadratkilometer. Hanner og hunner jager regelmæssigt op til 5 km fra deres redeplads eller territorium.(White, et al., 2002)



Kommunikation og perception

Vandrefalke bruger en bred vifte af vokaliseringer på forskellige stadier af livet, men primært i ynglesæsonen.

De fleste vokaliseringer er enten mellem parrede individer, forældre og afkom eller i antagonistiske interaktioner.



Unge tigger om mad med et kald, der ligner: 'screea, screea, screea.'

'Cack'-kald bruges normalt i alarm- og redeforsvar. De er meget individuelle specifikke, med individuel genkendelse mulig i 72 til 90 % af opkaldene. Kaldet karakteriseres som 'kaa-a-aack, kaa-a-ack.'

'Chitter'-kald bruges i flere sammenhænge og er en hurtig række af 'chi chi chi chi's'. På samme måde forekommer eechip-kaldet i en række forskellige sammenhænge. Det er karakteriseret som 'kee-u-chip', men 'chip'-delen indeholder den højeste energi, og 'kee-u'-delen udelades ofte.

På jagt vil vandrefalke ofte give skarpe, territoriale kald hurtigt efter hinanden, 'kee, kee kee...'.

Stillinger bruges til at kommunikere aggression og forsoning. At hæve fjerene og gabende næb er typisk for aggressiv kropsholdning. Underkastelse indikeres ved, at fjerene holdes stramt til kroppen og hovedet holdes nede, med næbbet vendt.

Vandrefalke har et ekstraordinært skarpt syn. De kan se små objekter meget langt væk og flyve nøjagtigt ved høje hastigheder for at fange dem.(White, et al., 2002)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Vandrefalke jager næsten udelukkende af fugle, som udgør 77 til 99% af byttedyrene. Det vigtigste sæt af bytte, efter biomasse, erColumbidae. Fugle spist inkluderersørgende duer,duer,kystfugle,vandfugle,ryper, ryper og pårørende, og mindresangfugle. De vil også spise småkrybdyrogpattedyr. Hyppigste byttedyr er flagermus (Tadarida,Eptesicus,Myotis,Pipistrellus), efterfulgt af arvicoline gnavere (Arvicolina), egern (Sciuridae), og rotter (Rattus).(White, et al., 2002)

Vandrefalke jager oftest fra en aborre med et højt udsigtspunkt, såsom en klippe eller et højt træ. De flyver, når byttedyr er blevet opdaget. De kan også flyve eller svæve for at søge efter bytte. I nogle områder, hvor de kan være afhængige af insekter, firben eller pattedyr som bytte, jager vandrefalke til fods på jorden.(White, et al., 2002)

hundesnor hardware

Vandrefalke har mest succes med at fange bytte, hvis de har mere højde, hvorfra de kan begynde at bøje sig ned på et byttedyr. Selvom vandrefalke fanger deres bytte med deres kløer, dræber de generelt med næbbet ved at skære halshvirvlerne over. Byttet bliver derefter typisk båret til en spiseabborre, hvor de plukkes og konsumeres eller gemmes til senere brug. Små byttedyr (såsom flagermus) kan spises under flugten.(White, et al., 2002)

  • Primær diæt
  • kødædende
    • spiser terrestriske hvirveldyr
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • pattedyr
  • padder
  • krybdyr
  • fisk
  • insekter
  • Forsøgende adfærd
  • opbevarer eller gemmer mad

Predation

Selvom vandrefalke, ligesom andre rovfugle, anses for at være nær toppen af ​​fødekæden, er de ikke helt fri for rovdyr. Voksne kan blive dræbt af andre store rovfugle, såsom store hornugler (Bubo virginianus), Gyrfalcons (Falco rusticolus) og kongeørne (Aquila chrysaetos). Nestunger og unger kan tages af pattedyrs rovdyr såsom katte (Katte), bjørne (Ursus), jærv (Rod rod), eller ræve (Ræv), især i reder, der er tættere på jorden. Mennesker tager æg for at opdrætte til falkejagt.(White, et al., 2002)

Vandrefalke er aggressive i forsvaret af deres reder. De vil angribe fugle og pattedyr, der er meget større end dem selv, når de forsvarer deres rede.(White, et al., 2002)

Økosystem roller

Fordi de er rovdyr på højt niveau, spiller vandrefalke en vigtig rolle i reguleringen af ​​bestande af deres bytte, især duer og duer (Columbidae), rype (Lagopus), og ænder (Anatidae)(White, et al., 2002)

Vandrefalke rummer og er modtagelige for en række parasitter og sygdomme, herunder fuglekopper (Poxvirus avium), Newcastle disease, herpesvirus, mykotiske infektioner, strigeid trematoder (Strigeidae), nematoder (Serratospiculum culata), malaria (Plasmodium berghei), bændelorm og bakterielle infektioner. Ektoparasitter omfatter tyggelus (Phthiraptera, herunderColpocephalum zerafae,Degeeriella rufa,Laemoothrion tinnunculus, ogNosopon lucidum), lopper (Ceratophyllus garei), og fluer (Icosta nigraogOrnithoctona erythrocephala).(White, et al., 2002)

Kommensale/snyltede arter

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Vandrefalke (og rovfugle generelt) er et stort aktiv for mange landmænd og dræber millioner af afgrødeødelæggende dyr og insekter.

  • Positive påvirkninger
  • bekæmper skadedyrspopulationen

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Rovfugle bliver nogle gange beskyldt for at dræbe husdyr, såsom høns. Antallet af husdyr dræbt af rovfugle er af mindre økonomisk betydning sammenlignet med deres bidrag til skadedyrsbekæmpelse.

Bevaringsstatus

Vandrefalke har lidt på grund af deres farlige position på toppen af ​​fødekæden. Pesticider ophobes i små (ikke dødelige) mængder i småfugles og pattedyrs væv, men bliver koncentreret nok i rovfugle, såsom falke, til at dræbe dem eller gøre dem ude af stand til at producere afkom. Organochlorpesticider (DDT og dieldrin) har vist sig at reducere fuglenes evne til at producere æggeskaller med tilstrækkeligt calciumindhold, hvilket gør æggeskallerne tynde og mere tilbøjelige til at gå i stykker. Vandrefalkbestandene faldt brat i midten af ​​det 20. århundrede. Alle ynglepar forsvandt i det østlige USA. Et succesfuldt opdræt og reintroduktionsprogram i fangenskab, kombineret med restriktioner i brugen af ​​pesticider, har været grundlaget for en fantastisk genopretning af vandrefalke. Nu er brugen af ​​mange af de kemikalier, der er mest skadelige for disse fugle, begrænset. Det er dog endnu ikke begrænset i Central- og Sydamerika, hvor mange underarter tilbringer vinteren. Efter at have været på listen over truede arter siden 1969, er den utrolige genopretning af vandrefalke blevet et perfekt eksempel på, hvor effektiv menneskelig bevaring kan være. I 1990'erne blev de fjernet fra den føderale liste over truede arter i USA. De er stadig opført som truede i staten Michigan.(White, et al., 2002)

Øvrige bemærkninger

Vandrefalke er måske de hurtigste dyr på jorden. I et dyk er vandrefalke blevet klokket med hastigheder på over 180 miles i timen og menes at være i stand til at nå op til 200 mph. På grund af deres fantastiske smidighed og evne til høje hastigheder, har vandrefalke været falkonerernes foretrukne valg. Falkoner træner dem til at jage andre fugle.

Bidragydere

Tanya Dewey (forfatter), Animal Agents.

Mark Potter (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor.