Falco rusticolusgyrfalcon

Af Tyler Flockhart

Geografisk rækkevidde

Gyrfalcon (Falco rusticolus) er en arktisk levende art med en holarktisk udbredelse. Den findes sjældent syd for 60 grader. Størstedelen af ​​yngleområdet findes nord for 60 grader, mens det i dele af det østlige Canada kan findes ynglende til 55 grader, hovedsageligt langs havets kyster. Selvom gyrfalke er ikke-vandrende, vil de spredes fra yngleområdet i vintersæsonen og meget sjældent når USA's nordlige grænse (Poole 1987; Wheeler og Clark 1995; Cade 1982).

  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • hjemmehørende
  • palæarktisk
    • hjemmehørende

Habitat

Gyrfalcon findes typisk på nordlige breddegrader væk fra den boreale skov. Selvom nogle individer er blevet registreret rede i træer, yngler størstedelen af ​​individer af denne art i den arktiske tundra. Redehabitat er normalt blandt høje klipper, mens jagt- og fourageringsområderne er mere forskellige. Fodersøgningsområder kan omfatte kystområder og strande, der er meget brugt af vandfugle, bukkede sig ned fra klipper ved intetanende byttedyr, såsom småfugle under dem, eller på den åbne tundra, hvor halejagt på ryper og større pattedyr er almindelige.



Habitatfragmentering er i øjeblikket ikke en trussel mod denne art, primært på grund af den korte vækstsæson og klimaet i området. Da klippeflader ikke er forstyrret, og tundraen ikke er meget ændret eller opdrættet, synes levested for denne art at være stabilt.



Vinteren kan tvinge denne art til at flytte regionalt for at føde. Mens de er i mere sydlige klimaer, foretrækker de landbrugsmarker, som minder dem om deres nordlige ynglepladser, typisk lavt til jorden på hegnspæle (Pletz, E. 2000 personlig kommunikation; Poole 1987).

oplyst veterinærterapi
  • Terrestriske biomer
  • tundra

Fysisk beskrivelse

Verdens største falk er polymorf og genkendes i tre farvefaser: hvid, grå og mørk. Den mørke fase er mørkegrå, næsten sort, hos nogle individer og grupper af denne morf findes i det nordlige Canada. Den hvide morf findes almindeligvis i Grønland og er normalt næsten ren hvid med nogle aftegninger normalt på vingerne. Den grå morph er en mellemliggende og findes i hele området, typisk to toner af grå findes på kroppen, lettest ses på svingfjerene kontra resten af ​​vingen. Denne art er seksuelt dimorf og har derfor en bred vægt. Hanner vejer 800-1300 g, i gennemsnit 53 cm total længde og hunner vejer 1400-2100 g, i gennemsnit 56 cm total længde. Gyrfalkens form er karakteristisk den samme som de fleste falke. Dette inkluderer lange spidse vinger (i modsætning til buteos afrundede vinger), lang hale og en næb med hak. Den adskiller sig dog også fra andre falke ved stor størrelse, kortere vinger, der kun strækker sig 2/3 ned langs halen, når den sidder (sammenlignet med andre falke, hvor vingerne strækker sig helt ud til halen) og bredere vinger. Voksne har typisk gule ceres, øjenringe og ben, mens unge viser disse træk i en blå farve. Som hos alle falke ser øjnene sorte ud. Denne art kan måske kun forveksles med den nordlige gåhøg (Grækernes høg) som bor i tætte skove, eller vandrefalken (Falco peregrinus) som er noget mindre med en mørk skiferblå-sort 'hjelm' og en lysere underside (Wheeler og Clark 1995; Cade 1982).



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Rækkevidde masse
    800 til 2100 g
    28,19 til 74,01 oz

Reproduktion

Gyrfalcons rede i de fjerntliggende nordlige dele af verden. Indtil for nylig var lidt kendt om redesteder, inkubationstider, flyvetidspunkter eller reproduktiv adfærd. Selvom meget er blevet opdaget for nylig, er mange andre aspekter af den reproduktive cyklus endnu ikke fastlagt.

Hannerne begynder at forsvare redeterritoriet midt om vinteren, omkring slutningen af ​​januar, mens hunnerne generelt ankommer til redepladser nær begyndelsen af ​​marts. Parbinding sker i omkring 6 uger, og efterfølgende lægges æggene normalt i slutningen af ​​april.

Gyrfalcons bygger ikke deres egne pindereder i træer (selvom gammel almindelig ravn (Corvus corax) stokke reder i træer bruges nogle gange), og finder normalt egnede redepladser på klippesider, hvor der er en hylde med udhæng. Redepladser bruges år efter år og akkumulerer byttedyr forbliver bunker, mens klipperne bliver hvide af overdreven guano.



Koblingen kan være fra 2-7 æg, dog er den gennemsnitlige størrelse 4, som typisk inkuberes af hunnen med en vis hjælp fra hannen. Inkubation er for nylig blevet bestemt til at være 35 dage, og alle fugle i koblingen klækkes inden for en 24-36 timers periode.

død hunde prop

På grund af koldt klima er unger dækket af tung dun og efterlades til at termoregulere sig selv efter kun 10 dage, da hunnen forlader reden for at slutte sig til hannen i jagtopgaver for den voksende familie (Cade 1982).

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • oviparøs

Levetid/Længde

Opførsel

Gyrfalcon er en solitær art undtagen i ynglesæsonen, hvor den vil interagere med sin mage. I ikke-yngletider vil denne fugl jage, fouragere og raste alene. Den er generelt ikke-vandrende, men vil flytte korte afstande, især om vinteren til egnede områder, hvor byttedyr kan findes.



Denne falk har ingen naturlige fjender på grund af sin store størrelse, men den vil blive spist af en række forskellige dyr, hvis den får chancen. På grund af dens store og flyveevne kan mange rovdyr ikke koncentrere sig om udelukkende at jage denne art, og de fleste dødeligheder sker hos unge uerfarne fugle eller dem, der bliver såret. Nogle dyr i nord, der kan fodre med Gyrfalcons, inkluderer polarræv (Alopex lagopus), rød ræv (Den hurtige ræv), gråbjørn (Ursus arctos), jærv (Rod rod), og store hornugler (Bubo virginianus) (Poole 1987; Cade 1982).

  • Nøgleadfærd
  • fluer
  • bevægelig

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

I modsætning til ørne, der bruger deres store størrelse til at plyndre måltider, og vandrefalke, der bruger tyngdekraften til at få enorm fart, bruger gyrfalken rå magt til at fange bytte, normalt i en halejagt. Normalt bruges lavløbsflyvninger i åbne habitater (ingen træer til at skjule), hvor gyrfalke vil ramme bytte både i luften eller på jorden. Størstedelen af ​​byttet (efter biomasse), der udgør kosten, består af ryper (Lagopussp.), arktisk jordegern (Spermophilus parryii) og arktiske harer (Lepus arcticus). Andre byttedyr omfatter andre små pattedyr (mus og muslinger) samt andre fugle (ænder, spurve, spurve)



Under jagt bruger denne falk skarpt syn til at spotte potentielle byttedyr, da næsten alle dyr i nord er kryptisk farvede for at undgå opdagelse. Når et potentielt bytte bliver opdaget, opstår der normalt en jagt, hvor byttet mere end sandsynligt vil blive slået til jorden i et kraftigt slag fra kløerne og derefter kastet sig over. Gyrfalcons er kraftige nok til at have vedvarende flugt under jagt og slider lejlighedsvis deres bytte ud, indtil fangst er let. Under redegørelsen vil gyrfalken også gemme måltider med store byttedyr, såsom arktiske harer, mellem fodringerne. Klippeduer (Columba livia), eller duer, som de er almindeligt kendte, selvom de ikke er hjemmehørende, bliver de forfulgt kraftigt i større centre af gyrfalke i vintermånederne (Lange og Dekker 1999; Stelfox og Fisher 1998; Cade 1982; Poole 1987).

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Falkejagt er en af ​​de ældste sportsgrene, der går omkring 4000 år tilbage, størstedelen dyrkes i Mellemøsten. Gyrfalkens hvide fase blev historisk set kun jaget af kongelige, og selv i dag betragtes den stadig som 'kongers fugl'. I Nordamerika er det ulovligt at samle vilde rovfugle, men de fanges til handel med dele af deres udbredelsesområde i den gamle verden. McLean (1984) rapporterer, at efterspørgslen er stor fra Mellemøsten, mens Trefry (2000, personlig kommunikation) antyder, at få gyrfalke opdrættes i fangenskab. Desværre bliver mange fanget ulovligt og solgt på det sorte marked.

Et andet økonomisk aspekt ved denne fugl er dens sjældenhed for fuglekiggere, hvoraf mange er villige til at rejse for at se, studere og fotografere denne fugl. Disse rejsende skal transporteres, fodres og beskyttes, som alle har økonomiske konsekvenser til de samfund, hvor disse fugle findes.

I et lille omfang jages disse fugle til føde og fjer, der bruges til tøj eller ceremonielle formål af indfødte inuitter. Dette antal er lille, og de jages ikke udelukkende, kun opprotunistisk og er åndeligt betydningsfulde for de indfødte i norden (Holt 1999, personlig kommunikation; McLean 1984; Trefry 2000, personlig kommunikation)(McLean, 1984)

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen rapporterede negative påvirkninger fra gyrfalken på mennesker.

Bevaringsstatus

I Canada er gyrfalken ikke registreret som truet, truet eller arter af særlig bekymring. Populationsestimaterne menes i øjeblikket at være under 50 000 fugle i alt, hvoraf mange af disse er undervoksne og ikke kønsmodne. Befolkningsniveauet har også holdt sig nogenlunde konstant med små udsving på lang sigt. Dette skyldes måske det faktum, at tab af levesteder ikke er en stor bekymring på grund af lav menneskelig interaktion i nord, det faktum, at der ikke er nogen jagtsæson på disse fugle, og pesticidniveauet har været lavere hos disse ikke-migratorer.

bokser hunderace

I USA har denne art ikke fået nogen særlig status, da den kun er en omstrejfende besøgende og ikke yngler på fastlandet i USA. Denne art yngler dog i Alaska, hvor bestandene ser ud til at være stabile.

Krybskytteri, hovedsageligt i form af fangst og salg af fugle til falkoner, er stadig et stort problem. På grund af snævre eksportrestriktioner i Canada sker dette ikke særlig ofte eller opdages i det mindste ikke særlig ofte. På grund af dets levested og dets afsides beliggenhed fanges disse fugle heller ikke regelmæssigt.

Overvågning af rovfugle gennem undersøgelser og banding bliver mere udbredt, men det skyldes deres afsides beliggenhed, ikke alle områder er dækket så detaljeret. Dette skyldes det faktum, at rovfugle er gode indikatorer for overordnet økosystemsundhed. Ved at overvåge disse store fugle kan vi afgøre, om økosystemet er på et nedadgående skred tidligt og forsøge at genoprette det.(Poole og Bromley 1985;)

Øvrige bemærkninger

For at observere gyngefalke i naturen er det bedste tidspunkt normalt vinteren, når de sæsonmæssigt spreder sig fra deres ynglepladser. Åbne områder, der ligner den arktiske tundra, med mad vil normalt have en besøgende gyrfalcon i nordlige klimaer. Åbent vand med overvintrende vandfugle er særligt gode områder at se disse fugle. Et stort antal klippeduer kan også vise sig at være områder, hvor gyrfalke vil jage.

Normalt kræves der tålmodighed for at se disse fugle, da de er sjældne, selv i deres normale rækkevidde. At se en i naturen er speciel, at se en jage i naturen er ekstraordinært.

Bidragydere

Tyler Flockhart (forfatter), University of Alberta, Cindy Paszkowski (redaktør), University of Alberta.