Falco sparverius Amerikansk tårnfalk

Af Sutton Townes

Geografisk rækkevidde

amerikanske tårnfalke (Falco sparverius) er udbredt i hele Amerika. Det geografiske udbredelsesområde for disse falke strækker sig fra Alaska mod syd til den sydlige spids af Sydamerika. De opholder sig permanent i hele eller dele af 35 af de 48 sammenhængende amerikanske stater, Californiens Golf, det nordvestlige og centrale Mexico og alle lande i Sydamerika undtagen Brasilien. De migrerer og er kun sommer ynglende beboere i otte nordlige amerikanske stater, herunder Montana, North og South Dakota, Wyoming, Minnesota, Wisconsin, Michigan og Maine. I løbet af sommerens ynglesæson opholder de sig også i British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, New Brunswick, Nova Scotia, St. Lawrence-bugten og dele af Ontario og Quebec i Canada samt dele af Yukon, det nordvestlige Territorier og det centrale Alaska. De er vinterboende i det østlige Mexico og Mellemamerika.(Ardia og Bildstein, 1997; Palmer, 1988)

  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
    • hjemmehørende
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

Amerikanske tårnfalke er meget tilpasningsdygtige. De kan findes i næsten alle habitattyper inden for deres udbredelsesområde, herunder marker, byer, ørkener, sletter, bjerge og tropiske lavland. Deres habitatkrav omfatter åben jord til jagt, høje siddepladser for at forbedre jagtsuccesen og tilgængelige redehulrum. De findes oftest i åbne levesteder og bymiljøer.(Ardia og Bildstein, 1997; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer
  • chaparral
  • Skov
  • regnskov
  • bjerge
  • Andre habitatfunktioner
  • by
  • forstad
  • landbrugs
  • Rækkevidde højde
    0 til 3690 m
    0,00 til 12106,30 ft

Fysisk beskrivelse

Amerikanske tårnfalke er små, seksuelt dikromatiske falke. Hannerne udviser blågrå vinger og kroner, mens hunnerne har rødbrune vinger og kroner. Unge af begge køn minder meget om voksne hunner. Voksne hanner har muligvis ingen pletter eller lette pletter på fjerdragten på deres øvre bryst, mens unge har kraftige striber på deres øvre bryst. I modsætning til unge har voksne striber i kronen på toppen af ​​deres hoveder. Som voksne udviser begge køn et sort og hvidt ansigtsmønster. De har begge to fremtrædende sorte skråstreger i ansigtet, hvilket gør dem lette at skelne. Både mandlige og kvindelige voksne amerikanske tårnfalke har et spidst, skarpt næb, den gennemsnitlige næbstørrelse er 1,2 til 1,4 cm. Deres vinger og haler er lange og spidse, deres vingefang varierer fra 51 til 61 cm. Den gennemsnitlige længde fra næbspidsen til halespidsen er 22 til 31 cm, og deres gennemsnitlige vægt er 80 til 165 g, hvilket gør dem til den mindste falk i Nordamerika. Amerikanske tårnfalke har store fødder med talonspids og et anisodactyl-tåarrangement.(Bird, 1982; Elbroch og Marks, 2001; Negro, et al., 1998; Palmer, 1988; Parrish, et al., 1987; Smallwood, 1989; Stotz, et al., 1996)



billeder af dalmatiske hvalpe
  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • polymorf
  • Seksuel dimorfisme
  • køn farvet eller mønstret forskelligt
  • mandlige mere farverige
  • Rækkevidde masse
    80 til 165 g
    2,82 til 5,81 oz
  • Rækkevidde
    22 til 31 cm
    8,66 til 12,20 tommer
  • Range vingefang
    51 til 61 cm
    20.08 til 24.02 tommer

Reproduktion

Amerikanske tårnfalke er monogame falke, der etablerer parbindinger. Frieriet begynder tidligt i ynglesæsonen, efter at der er etableret en redeplads. Kopulation kan påbegyndes af begge køn og tager normalt flere forsøg, før befrugtning finder sted. Par knytter sig til frieriritualer, såsom luftopvisninger og frieri. Efter et forhold er udviklet, bliver det stærkt og normalt permanent. De fleste par vender tilbage til de samme redepladser i på hinanden følgende år.(Bortolotti og Wiebe, 1993; Dawson og Bortolotti, 2008; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Steenhof og Peterson, 2009; Wiebe og Bortolotti, 2009)

  • Parringssystem
  • monogam

Ynglesæsonen varierer med geografisk placering, men forekommer for det meste fra det tidlige forår til sensommeren. I Nordamerika strækker ynglesæsonen sig fra midten af ​​april til midten af ​​juni. Amerikanske tårnfalke er kønsmodne som etårige. Selvom par søger efter redepladser sammen, træffer hannerne ofte de endelige beslutninger. Disse falke vælger hulrum som redepladser for at beskytte ynglen mod potentielle rovdyr. Almindelige redesteder omfatter naturlige træhuler, klippespalter og hjørnerne af bygninger eller andre menneskeskabte strukturer såsom telefonpæle og hegnspæle. De opdrætter typisk et yngel pr. sæson, men kan opdrætte to, hvis det første yngel ikke lykkes. Deres gennemsnitlige drægtighedsperiode er 30 dage. Et yngel består af 3 til 7 æg, med et gennemsnit på 4 eller 5. Udflugt sker omkring 30 dage efter udklækningen, og de bliver uafhængige af deres forældre omkring tre uger efter udflugt.(Bortolotti og Wiebe, 1993; Dawson og Bortolotti, 2008; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Wiebe og Bortolotti, 2009)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • induceret ægløsning
  • befrugtning
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Amerikanske falke yngler én gang årligt.
  • Parringssæson
    Deres ynglesæson kan variere med deres udbredelse, men de fleste bestande yngler i det tidlige forår til sensommeren.
  • Range æg pr. sæson
    3 til 7
  • Gennemsnitlige æg pr. sæson
    5
    AnAge
  • Tid til klækning
    26 til 32 dage
  • Gennemsnitlig tid til klækning
    30 dage
  • Range fledging alder
    28 til 32 dage
  • Tid til uafhængighed
    28 til 32 dage
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    365 dage
    AnAge
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    1 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    Køn: mand
    365 dage
    AnAge

Amerikanske tårnfalke har forskellige kønsroller under reproduktion. Hunnerne udfører inkubationsopgaver oftere end hannerne, men mænd har været kendt for at inkubere i fravær af hunnen. Han tårnfalke giver føde til moderen og afkommet, fra hun lægger æg, til moderen begynder at jage på egen hånd, når hendes afkom er omkring 10 dage gamle. Efter udklækningen beskytter hunnerne deres unger og forbliver i nærheden af ​​reden, mens hannerne i stigende grad er fraværende fra reden. Afkom er født med en hvid dunet pels og lyserød hud. Kestrels er født altricial, og er derfor afhængige af forældre for mad og beskyttelse. Denne afhængighed varer omkring tre uger efter flyvende, når afkommet er selvforsynende.(Bortolotti og Wiebe, 1993; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Wiebe og Bortolotti, 2009)

  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • mandlige forældres omsorg
  • kvindelige forældres omsorg

Levetid/Længde

Amerikanske tårnfalke lever i gennemsnit 5 år og 2 måneder i fangenskab. I naturen er deres forventede levetid i gennemsnit 1 år og 3 måneder. Den ældste registrerede fugl i naturen var 11 år. I fangenskab har disse falke levet op til 17 år. De fleste dødsfald er forårsaget af menneskelig indblanding såsom ulovlig jagt og fældefangst. Kestrels bliver også dræbt i trafikken eller af rovdyr. Nogle dør af dødelige sygdomme eller abnormiteter.(Clapp, et al., 1982; Monoghan og Metcalfe, 2000; Palmer, 1988; Roest, 1957)

  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    11 år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    17 år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    0 til 11 år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    1 år
  • Typisk levetid
    Status: fangenskab
    0 til 17 år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    5 år

Opførsel

Amerikanske tårnfalke er solitære fugle, med undtagelse af parbinding i parringssæsonen. De er den eneste nordamerikanske falk med et flyvemønster præget af hurtige vingeslag og korte glid. Aggressive møder mellem fugle kan forekomme over bytte, territorium og redepladser. Disse aggressive skærme involverer normalt at cirkle og dykke mod modstanderen, mens de laver høje opkald. I sidste ende fortaber en fugl og flygter fra scenen. Disse falke bader i stående vand eller under regnskyl, men er også kendt for at tage støvbade ved at sprøjte støv med deres vinger for at dække deres krop. Dette hjælper med at reducere forekomsten af ​​ektoparasitter.(Bird and Negro, 1996; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Rudolph, 1982)



  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • fluer
  • glider
  • daglige
  • bevægelig
  • vandrende
  • ensomme
  • territoriale
  • Gennemsnitlig områdestørrelse
    4,5-5,2 km^2

Hjemmebane

Deres hjemområde afhænger af de tilgængelige redesteder og ressourcer, men varierer fra 4,5 til 5,2 kvadratkilometer.(Palmer, 1988)

Kommunikation og perception

Amerikanske tårnfalke viser tre grundlæggende kald - 'klee' eller 'killy', 'chitter' og 'whine'. Den mest almindelige blandt disse er 'klee', som bruges året rundt af begge køn til at skildre nød eller spænding. Voksne han- og hunfugle afgiver et 'chitter'-kald til det modsatte køn, normalt under frieri eller parring. Dette opkald er socialt og forbundet med venlig adfærd. 'Kynken' er forbundet med fodringsadfærd og bruges af voksne af begge køn og af sultne afkom. De demonstrerer alle tre opkald i en alder af to uger. Amerikanske tårnfalke kommunikerer også visuelt gennem adfærdsdisplays.(Johnsgard, 1990)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Amerikanske tårnfalke ændrer deres kost sæsonmæssigt. Deres sommerkost består primært af insekter som græshopper, fårekyllinger, sommerfugle, møl og biller. Om vinteren jager de små byttedyr som mus, mus, spidsmus, slanger, frøer og småfugle. En undersøgelse i et bymiljø viste, at deres kost består af 78 % insekter, 14 % pattedyr, 6 % krybdyr og padder og 3 % fugle. Amerikanske tårnfalke er daglige jægere og udviser tre forskellige jagtmetoder: svævende jagt, aborrejagt og insektfangst under flyvningen. De har talonspidsfødder og et skarpt næb, der er velegnet til jagt.(Bird, et al., 1982; Brack, et al., 1985; Johnsgard, 1990; Palmer, 1988; Rudolph, 1982)



berømte irske ulvehunde
  • Primær diæt
  • kødædende
    • spiser terrestriske hvirveldyr
    • insektæder
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • pattedyr
  • padder
  • krybdyr
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • terrestriske orme

Predation

Fordi amerikanske tårnfalke er relativt små falke, kan de blive forgrebet af andre rovfugle, herunderstorhornede ugler,rødhalede høge, ogpræriefalke. Mest prædation sker på æg, yngel eller unge fugle. De to sorte pletter på baghovedet kan fungere som en anti-rov-tilpasning. Rovdyr kan blive narre til at tro, at baghovedet er ansigtet, fordi de sorte prikker ligner øjne. Andre kendte rovdyr omfatterbobcats,stinkdyr,prærieulve, ogvaskebjørne. Denne falkens største forsvarsmekanisme mod rovdyr er deres skarpe syn.(Johnsgard, 1990; Palmer, 1988)

Økosystem roller

Amerikanske tårnfalke er kendte værter for flere parasitære arter, herunder: trematoder (Ascocotyle felippei), mider (Epoplichus minor), nematoder (Baruscapillaria falconis), og protozoer (Plasmodium berghei).Plasmodium bergheier årsagen til fuglemalaria hos amerikanske tårnfalke. Falke hjælper også med frøspredning og bestøvning af nogle planter ved at spise frø og sprede dem i hele deres samfund. De spiller også en vigtig rovdyrrolle i deres økosystemer ved at kontrollere byttedyrpopulationer.(Gonzalez-Acuna, et al., 2011; Medica, et al., 2007)



  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø
  • bestøver
Kommensale/snyltede arter
  • trematoder (Ascocotyle felippei)
  • mider (Epoplichus minor)
  • protozoer (Plasmodium berghei)
  • nematoder (Baruscapillaria falconis)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Amerikanske tårnfalke holdes og trænes af mennesker til falkejagt. I USA, amerikanske tårnfalke ogrødhalede høgeer de eneste fugle, der må bruges af begyndere falkoner. Disse fugle bruges til at jage gnavere, insekter og småfugle. Amerikanske tårnfalke er også almindeligt brugt i videnskabelig forskning, fordi de let opdrættes i fangenskab. Disse falke anses for nyttige for mennesker, især gårdejere, fordi de spiser skadedyrsarter. Fordi West Nile virus rammer fugle og mennesker, bruges amerikanske tårnfalke af offentlige sundhedsmyndigheder til at opdage West Nile Virus udbrud. Syge eller døde fugle er et tidligt advarselssignal om, at virussen er til stede i en population.(Bird, 1982; Medica, et al., 2007)

  • Positive påvirkninger
  • forskning og uddannelse
  • bekæmper skadedyrspopulationen

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Amerikanske tårnfalke forfølger lejlighedsvis små tamdyr og kæledyr som bytte, herunder høns, katte og små hunde.(Bird, 1982)

Bevaringsstatus

Amerikanske tårnfalke er en art af mindst bekymring globalt og er ikke opført som en art af bekymring i USA. Deres anslåede verdensbefolkning er større end 1.000.000 og forbliver stabil. På grund af deres store og stabile befolkning er der ikke behov for bevaringsforanstaltninger på nuværende tidspunkt.(BirdLife International, 2012; Strasser og Heath, 2013)

ægteskab ligestilling facebook foto

Andre kommentarer

Amerikanske tårnfalke var tidligere kendt som amerikanske spurvehøge. De blev officielt omdøbt i 1983 af American Ornithologist's Union.(Palmer, 1988; Rust, 1957)

Bidragydere

Sutton Townes (forfatter), Radford University, Karen Powers (redaktør), Radford University, Leila Siciliano Martina (redaktør), Animal Agents Staff.