Falco tinnunculus almindelig tårnfalk

Af Thomas Nelson

Geografisk rækkevidde

Falco tinnunculuser en udbredt tårnfalk-art, der findes i hele Europa, Asien og Afrika. Dens rækkevidde spænder fra Storbritannien til Kina og så langt sydpå som Sydafrika. I Europa,F. tinnunculuser trækkende og overvintrer i det sydlige Europa og Afrika syd for Sahara. Imidlertid er størstedelen af ​​ynglebestanden i Europa ikke-vandrende.('Falco tinnunculus', 2004; Village, 1990)

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende
  • Orientalsk
    • hjemmehørende
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Almindelige tårnfalke foretrækker åbne, græsklædte marker og landbrugsarealer, som giver dem tilstrækkelige åbne områder til at jage. De kan nogle gange findes i skovområder og moser. Almindelige tårnfalke optager en bred vifte af højder, fra havoverfladen til næsten 5000 m.(Channing, 2006; Shrubb, 1993; Village, 1990)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • chaparral
  • Skov
  • krat skov
  • Vådområder
  • marsk
  • Andre habitatfunktioner
  • by
  • forstad
  • landbrugs
  • Rækkevidde højde
    0 til 5000 m
    0,00 til 16404,20 ft

Fysisk beskrivelse

Falco tinnunculuser blandt de mindste af alle rovfugle. Voksne varierer i vægt fra 150 til 190 g, med hunner tendens til at være større end hanner. Almindelige tårnfalke har længere hale og vingespænd i forhold til deres kropsstørrelse end de fleste andrefalke, som gør det let at skelne dem fra beslægtede arter. Almindelig tårnfalk fjerdragt varierer fra grå til brun. Ryggen er normalt en mørkere farve end brystet, begge er dækket af mørkebrune eller sorte pletter. Vingerne er spidset i sort på rygsiden og er blege nedenunder. Hannerne har ofte mere blågrå hoveder og haler. Hunnerne er mere af en rødbrun farve og har spærring på halen. Hos begge køn er der en mørkere stribe eller plet under hvert øje.(Channing, 2006; Village, 1990)



Unger er for det meste hvide eller meget lysebrune. Ældre unger har fjermønstre, der ligner voksne, men fjerene er mærkbart mindre slanke hos unger og dun er tydeligt synlige. Ungdyr ligner mere voksne hunner end voksne hanner.(Channing, 2006; Village, 1990)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • kvinde større
  • køn farvet eller mønstret forskelligt
  • Rækkevidde masse
    150 til 190 g
    5,29 til 6,70 oz
  • Rækkevidde
    30 til 36 cm
    11,81 til 14,17 tommer
  • Range vingefang
    70 til 80 cm
    27,56 til 31,50 tommer

Reproduktion

Almindelige tårnfalke bliver ret vokale i løbet af parringssæsonen og viser en række kald. De fleste af kaldene bruges dog året rundt, og fuglene bliver blot mere snakkesalige i løbet af frieriets måneder. Et opkald, der beskrives som at lyde som 'quirrr-rr quirrr-rr', foretages af begge køn under parringsadfærd og af hunnen, når hun bliver interesseret i parring. En almindelig visuel visning er en langsom, 'rystende' flyvning, hvor begge køn slår deres vinger hurtigt, men overfladisk. Det kan se ud som om kun spidserne af deres vinger slår. Denne visning finder normalt sted umiddelbart før eller efter parring. Vokale opkald, såsom 'quirrr-rr'-opkaldet, ledsager dette display og signalerer spænding mellem parret. Parringspar ses ofte flyve hurtigt sammen i store højder. Denne flyvning er karakteriseret ved skarpe vingeslag og en let gyngende bevægelse. Afslutningen på denne visning er nogle gange markeret ved, at parret dykker dramatisk til reden med vinger kastet i en skarp 'V'-form.(Shrubb, 1993; Village, 1990)



Fra begyndelsen af ​​frieriet til æglægningen jager hannerne efter hunnerne og bringer dem bytte som gaver. I løbet af denne tid bliver hunnerne mere og mere stillesiddende og tilbringer størstedelen af ​​deres tid i reden.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

Yngletætheden er mest påvirket af tilgængelige ressourcer, såsom redepladser og føde.(Village, 1990)

Almindelige tårnfalke danner normalt parbindinger i lange perioder, hvis ikke for livet. Sjældent har hanner flere makkere. Dette forekommer hos 1% til 2% af fuglene i nogle undersøgelser.(Village, 1990)



  • Parringssystem
  • monogam
  • polygyn

Almindelig opdræt af tårnfalk og frieri begynder i februar eller marts. Ynglecyklussen slutter omkring en måned efter flyvende, som finder sted i slutningen af ​​august. Yngle finder sted i april og maj på den nordlige halvkugle.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

Almindelige tårnfalke yngler på afsatser, i bygninger, i træer eller bruger forladte reder af andre fuglearter. De laver ikke deres egne reder, men kan omarrangere materialer, der allerede findes på redepladsen. En clutch består af 3 til 7 æg, som klækkes på 26 til 34 dage. Flytning sker normalt inden for den første måned efter udklækningen, men ungerne er stadig afhængige af deres forældre, indtil jagtfærdighederne er tilstrækkelige, hvilket tager omkring 7 eller 8 uger. Ungerne vil blive kønsmodne inden næste ynglesæson, men de fleste almindelige tårnfalke parrer sig ikke i løbet af deres første modenhedsår.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

hund hoster efter at have drukket vand
  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Almindelige tårnfalke yngler en gang årligt.
  • Parringssæson
    Almindelige tårnfalke yngler i april og maj på den nordlige halvkugle.
  • Range æg pr. sæson
    3 til 7
  • Tid til klækning
    26 til 34 dage
  • Range fledging alder
    27 til 32 dage
  • Tid til uafhængighed
    7 til 8 uger
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    1 år

Begge køn hjælper med at opdrage unge. Hunnerne er de eneste inkubatorer af æggene. Unger er altriske, når de klækkes, men vokser meget hurtigt og skal fodres ofte. Hannerne fanger normalt føde til klækkende unger, mens hunnerne passer på dem. Efter flyvning er ungerne afhængige af deres forældre for at få mad den næste måned, da jagt- og flyvefærdigheder udvikler sig langsommere.(Ali, 2006; Village, 1990)



  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • han-
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • han-
      • kvinde

Levetid/Længde

Der er få data om levetiden afF. tunnunculusi det vilde. Predation, forurening, ressourcebegrænsning og trafikulykker bidrager til tidlig dødelighed hos denne art. Kun omkring 66 % af almindelige tårnfalke overlever deres første to år i naturen.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

Opførsel

Almindelige tårnfalke er daglige jægere og bruger det meste af deres tid på at sidde og hvile inden for deres hjemområde. De bruger normalt kun store mængder tid på flugt, når de er på jagt eller under frieri. Overvejende ensomme dyr, almindelige tårnfalke ses normalt alene. Par kan ses i yngletiden. Ikke-ynglende fugle trækker korte afstande til sommer- og vinterområder.(Shrubb, 1993; Village, 1990)



  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • fluer
  • glider
  • daglige
  • bevægelig
  • vandrende
  • stillesiddende
  • ensomme
  • territoriale
  • Områdets størrelse
    2 til 10 km ^ 2
  • Gennemsnitlig områdestørrelse
    5 km^2

Hjemmebane

Almindelige tårnfalke-hjemområder er afhængige af tilgængelige ressourcer. Redepladser er altid inden for hjemmeområdet, men er ikke nødvendigvis centrum i området. Almindelige tårnfalke kan bruge områder af deres hjemområder ulige, afhængigt af fødeoverflod og siddepladser.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

Kommunikation og perception

Almindelige tårnfalke kommunikerer primært visuelt og akustisk. På grund af deres solitære karakter er de fleste af disse kommunikationer begrænset til parringssæsonen (se 'Reproduktion: Parringssystemer'). Et alarmopkald, beskrevet som 'kee-kee-kee', høres fra et medlem af parret, når unge bliver truet. Territoriale visninger forekommer dog året rundt.(Village, 1990; Shrubb, 1993; Village, 1990)

Når territoriet er truet, kan almindelige tårnfalke flyve under den indtrængende, mens de vifter med halen, ryster (se 'Parringssystemer') og langsomt rejser sig under den indtrængende fugl. Nogle gange vil den forsvarende fugl angribe den ubudne gæst.(Shrubb, 1993)

Almindelige tårnfalke opfatter deres miljø hovedsageligt ved syn, da jagt fra luften er en overvejende visuel adfærd. De er også blevet observeret til fods, på jagt efter lyd og syn.(Shrubb, 1993)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Almindelige tårnfalke lever primært af små pattedyr, herunder musmus (Arvicolina) og mus (f.eks.Apodemus sylvaticus). De lever nogle gange påpadder,krybdyrog andre fugle. Almindelige tårnfalke jager ved at svæve 10 til 20 m over jorden og dykke hurtigt ned på deres bytte. De kan også være set på jagt til fods efter små pattedyr oginsekter, isærbilleroggræshopper. Hvis byttedyr er rigeligt, vil almindelige tårnfalke nogle gange dræbe mere, end de har brug for, og gemme det, de ikke spiser.(Shrubb, 1993; Village, 1990)

  • Primær diæt
  • kødædende
    • spiser terrestriske hvirveldyr
    • insektæder
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • pattedyr
  • padder
  • krybdyr
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • Forsøgende adfærd
  • opbevarer eller gemmer mad

Predation

Almindelige tårnfalke er typisk ikke byttet, men tages lejlighedsvis, især som unger. Gåhøge (høg) er kendt for at bytte på almindelige tårnfalke. Mistænkte almindelige tårnfalke rovdyr omfatter vandrefalke (Falco peregrinus), spurvehøge (Hawk indsats), ørneugler (Bubo bubo) og tanugler (Strix aluco).(Petty, et al., 2003; Village, 1990)

  • Kendte rovdyr
    • nordlige høge (høg)

Økosystem roller

I nogle områder er almindelige tårnfalke vigtige rovdyr for små planteædende pattedyr, herunder mus og mus, og hjælper med at kontrollere gnavere og små pattedyrpopulationer. Selvom de bliver ofre forhøgehøgeog andre rovfugle, er de ikke en primær fødekilde for rovfugle.(Channing, 2006; Shrubb, 1993)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Almindelige tårnfalke er vigtige for at bekæmpe skadedyr i landbruget, især mus og mus. De bruges også i falkejagt.(Channing, 2006)

  • Positive påvirkninger
  • bekæmper skadedyrspopulationen

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen kendte bivirkninger af almindelige tårnfalke på mennesker.

Bevaringsstatus

Denne art er vurderet som 'mindst bekymring' af IUCN.

Bidragydere

Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Thomas Nelson (forfatter), Kalamazoo College, Ann Fraser (redaktør, instruktør), Kalamazoo College.