Falconidaefalcons (Også: falke og caracaras)

Af Kari Kirschbaum

Mangfoldighed

DetFalconidaeer en af ​​to familier i ordenenFalconiformes.Falconidaeindeholder 11 slægter og 64 arter, og er opdelt i to underfamilier,Polyborinae(caracaraer og skovfalke) ogFalconinae(ægte falke og falkonetter).

Falkonider kan findes i de fleste terrestriske habitater i hele verden, men den største mangfoldighed af falkonider findes i Sydamerika og Afrika. Alle falkonider er dygtige jægere, der kan tage en række byttedyr, herunder insekter, fugle, pattedyr, herpetiler og ådsler. De fleste falkonider er solitære og territoriale, selvom nogle få arter er koloniale eller semi-koloniale. Alle undtagen én art er monogame, og par yngler en gang om året og opdrætter mellem en og seks kyllinger. Både hannen og hunnen yder forældreomsorg, hvor hannen sørger for størstedelen af ​​føden til hunnen og nestlingerne.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; '', 2003; Kemp og Newton, 2003; Sibley og Ahlquist, 1990; Snyder, 2001; White, et al., 1994)



Geografisk rækkevidde

Falkonider er hjemmehørende i terrestriske økosystemer verden over, undtagen i højarktis og på Antarktis. Afrika og Sydamerika er vært for den største mangfoldighed af falkonider.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Kemp og Newton, 2003; Snyder, 2001; White, et al., 1994)



  • Biogeografiske regioner
  • nærktisk
  • palæarktisk
  • Orientalsk
  • etiopisk
  • neotropisk
  • australsk
  • oceaniske øer
  • Andre geografiske vilkår
  • holarktisk
  • kosmopolitisk

Habitat

Falkonider findes i næsten alle terrestriske habitater, inklusive ørken, tundra, taiga, græsarealer, savanne, kratskov, chaparral, skov, bjerge, kystområder, vådområder, flodmundinger, søbredder, landbrugsområder, forstæder og byer. Den højeste mangfoldighed af falkonider findes i troperne, i åbne snarere end skovklædte habitater og i lavlandet snarere end i høje højder. De fleste arter kan tilpasses til forskellige habitater, da habitatstruktur og tilgængelighed af redepladser ser ud til at være vigtigere end specifik vegetation. Et dramatisk eksempel på denne tilpasningsevne er vandrefalke (Falco peregrinus) og tårnfalke, der yngler med succes i byer, rede på høje bygninger og andre menneskeskabte strukturer og jager duer og andet bydyr. Andre arter, herunder de fleste skovfalke iPolyborinae, kræver mere specifikke levesteder, såsom uforstyrret skovinteriør. Vandrende arter vælger ofte vinterhabitater, der i struktur ligner deres ynglehabitat. Hanner, hunner og unge af nogle arter kan overvintre i forskellige levesteder, idet de unge drager fordel af levesteder med rigeligt bytte, men fravær af redepladser.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Cade, et al., 1996; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Habitatregioner
  • tempereret
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • tundra
  • taiga
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer
  • chaparral
  • Skov
  • regnskov
  • krat skov
  • bjerge
  • Vådområder
  • marsk
  • sump
  • bog
  • Andre habitatfunktioner
  • by
  • forstad
  • landbrugs
  • river

Fysisk beskrivelse

Falkefugle er mellemstore til store rovfugle (vingefang 55 til mere end 125 cm, vægt 28 til 2100 g), typisk med krogede næb, store brune øjne og en gul cere, øjenringe og fødder. Falke (Falconinae) er typisk tætte fugle med spidse vinger, lange tæer med skarpe kløer, krogede, kærvede næb og brun, sort, grå eller hvid stribet eller plettet fjerdragt. Caracaras (Polyborinae) er mindre end falke, har længere halse og ben end falke, tykkere, fladere kløer, mere afrundede vinger, et halvbart ansigt, der ofte er farvestrålende, og ofte blank sort fjerdragt. Fjerdragten hos de fleste falkonider er lysere forneden og mørkere over. Individuelle arter viser variation fra de grundlæggende strukturer, der afspejler de funktioner, der kræves af deres habitat og bytte. For eksempel varierer længden og styrken af ​​tæer og næb meget inden for familien og svarer til byttetype. Fuglerovdyr har lange tæer, hvor insekt- og pattedyrfangende arter har kortere, mere kødfulde tæer. Vingeformen varierer også; hurtige frilandsarter har lange spidse vinger, hvorimod skovlevende arter har mere afrundede vinger og længere haler.



Ligesom andre rovfugle udviser falkonider omvendt seksuel størrelse dimorfi (hunner er større end hanner). Denne egenskab er mest overdrevet hos falkonider, der fanger hurtigt bevægende bytte, såsom fugle, og mindre udtalt hos arter, der primært spiser ådsler. Hos nogle arter kan hunnerne også have en større næb end hannerne. Seksuel dikromatisme forekommer hos nogle få arter af falkonider. Han- og hunfjerdragt er ens i de fleste arter, selvom hanfjerdragten kan være noget lysere. Umodne falkonider udviser typisk fjerdragt, der er mat i farven, ofte brunlig med blege kanter og mere stribet end voksne. Nogle arter, som f.eksgyrfalkeudviser lyse og mørke morfer. Falkonider smelter en gang om året, og umodne af de fleste arter opnår voksen fjerdragt ved den første årlige fældning.

Egenskaber deles medHawks, den formodede søstertaxa af falkonider omfatter en kødfuld cere, der dækker bunden af ​​et stærkt kroget næb, stærk hallux (bagtå) modsat tre fremadrettede tæer, vane med at fange bytte med fødder og omvendt seksuel størrelse dimorfi (hun større end han).

Egenskaber, der adskiller denne gruppe, omfatter en tuberkel (lille, knoglefremspring) i næseboret, struktur af syrinx, karakteristisk flyvefjer smeltemønster, tomial-tænder på næb til at dræbe og demontere bytte, kemisk sammensætning af æggeskaller, rødlig (i stedet for blå) eller grønlig) gennemskinnelighed af æg, når de holdes op mod lys, og vane med at dræbe bytte med næbbet (i stedet for at klemme med fødderne).('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Kemp og Newton, 2003; Snyder, 2001; Wheeler og Clark, 1995; White, et al., 1994)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • kvinde større
  • køn farvet eller mønstret forskelligt
  • mandlige mere farverige

Reproduktion

Selvom ynglevanerne for nogle arter (herunder de fleste skovfalke) er ukendte, menes de fleste falkefugle at være monogame og yngle som solitære par. De fleste arter er også territoriale avlere, der forsvarer et jagterritorium omkring redepladsen. Fastboende arter kan forsvare et territorium året rundt. Hanner af vandrende arter ankommer typisk til redepladsen før hunnerne. Territoriale og frieri-opvisninger udføres af hannen alene, og nogle gange af yngleparret, og omfatter karakteristiske perched- og flyvevisninger nær redestedet, ledsaget af vokaliseringer. Omkring ti arter yngler kolonialt i det mindste lejlighedsvis. Selv koloniarter yngler i individuelle par, og de fleste par yngler sammen i mange år. Polygyni er sjældent blevet registreret hos nogle få arter. Det vides dog ikke at være typisk for nogen art. To arter af falkefugle, rødhalse caracaraer (Ibycter americanus) og kravefalkonetter (Microhierax caerulescens) regelmæssigt avler i samarbejde.

Et kendetegn ved ynglefalke er ansvarsfordelingen. Hunnerne er ansvarlige for at ruge og fodre ungerne samt at forsvare reden. Hannerne er helt ansvarlige for jagten fra frieriet til omkring halvvejs gennem redeperioden, hvor hunnen begynder at forlade reden og begynder at jage.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Kemp og Newton, 2003; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Parringssystem
  • monogam
  • polygyn
  • andelsavler

Falkonider yngler en gang om året i den tid, hvor byttet er størst, ofte mellem senvinteren og forsommeren. Hunnerne lægger 1 til 7 (normalt 2 til 4) brunfarvede æg med mørke rødbrune pletter. Æg lægges hver anden dag eller nogle gange hver tredje dag. Hvis en kobling mistes inden for de første to uger, vil mange par relæere. Inkubationen varer i 28 til 35 dage, og den spæde periode varer fra 4 til 8 uger. I modsætning til Accipitrids (Accipitridae), falkekyllinger klækkes normalt synkront. Som følge heraf er falkeunger i en rede sædvanligvis nogenlunde samme størrelse, og søskendemord er sjældent. Falkonider begynder normalt at yngle mellem 1 og 3 år. De fleste individer er filopatriske; de vender tilbage til området i nærheden af, hvor de er udklækket for at yngle.



I modsætning til de fleste høge (Accipitridae), bygger falke ikke rede (selvom caracaraer gør det). I stedet kan falke arrangere substratet på et redested såsom en klippe for at skabe en jævn fordybning for æggene. Redepladser varierer både inden for og mellem arter og kan omfatte klipper, træhulrum, epifytter, jorden og bygninger og andre bystrukturer. Falke tilraner sig hyppigt reder bygget af andre arter, som f.ekskorviderog andre rovfugle. Caracaras bygger rudimentære reder af pinde, som de beklæder med blødere materialer som bark eller uld.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
    • indre
  • oviparøs

Hunnerne lægger 1 til 6 (normalt 3 til 4) brunfarvede æg med mørke rødbrune pletter. Æg inkuberes af hunnen i 28 til 35 dage; generelt har mindre arter en kortere inkubationstid end større arter. De semi-altriciale unger klækkes normalt synkront og ruges næsten konstant af hunnen i de første 7 til 10 dage. Hunnen fodrer også ungerne i den første del af rugeperioden ved at rive byttegenstande i små stykker. Hannen sørger for al føden til hunnen og ungerne indtil cirka halvvejs gennem yngleperioden, på hvilket tidspunkt hunnen også begynder at jage. Ungerne flyver efter 28 til 30 dage i små falke, op til 49 dage i de største falke og op til 8 uger i caracaras. Forældrene fortsætter med at sørge for mad til ungerne i 2 uger til flere måneder efter flyvningen.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)



  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • mandlige forældres omsorg
  • kvindelige forældres omsorg

Levetid/Længde

Estimater af årlig voksenoverlevelse varierer fra 65 til 80 %. Den højeste dødelighed forekommer sandsynligvis i løbet af det første år. Nogle af de ældste kendte falkefugle inkluderer en crested caracara (Caracara cheriway) og en vandrefalk (Falco peregrinus), som begge blev 22 år gamle.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001)

Opførsel

Falkonider kan være stillesiddende eller vandrende (eller delvist). Af de arter, der migrerer, flyver nogle lange afstande (op til 20.000 km) mellem yngle- og overvintringspladser, og andre laver kun små forskydninger, såsom at ændre højden fra et yngleterritorium i høj højde til et overvintringsområde i lavere højde, hvor der fødes føde. er mere rigeligt. Nogle arter er delvist vandrende; kun en del af befolkningen vandrer, når føden bliver mindre rigelig. For eksempel vandrer hunner af nogle tårnfalke, mens hannerne bliver på ynglepladserne året rundt.

De fleste arter af falkonider er dagaktive, selvom nogle er crepuskulære. Individer har normalt et fast sted, hvor de vender tilbage for at sove om natten. Falkonider bruger betydelige mængder tid på at vedligeholde deres fjerdragt, pudse og bade i støv eller vand, formentlig fordi deres fjerdragts tilstand påvirker deres evne til at fange bytte. Falkonider er generelt stærke, kraftfulde flyvere. Nogle af de mest spektakulære flyvere er vandrefalke (Falco peregrinus), som kan nå hastigheder på op til 180 km i timen i en stoop (stejl dykkerflyvning).

De fleste arter af falkefugle er solitære og territoriale. Andre er dog selskabelige og flokkes opportunistisk for at fodre, raste, yngle eller migrere. En art, rødhalset caracara (Ibycter americanus), bor i kooperative grupper og forsvarer et kommunalt territorium. Falconid social adfærd kan ændre sig i løbet af året, nogle arter bliver mere selskabelige uden for ynglesæsonen.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Nøgleadfærd
  • fluer
  • daglige
  • tusmørke
  • bevægelig
  • vandrende
  • stillesiddende
  • ensomme
  • territoriale
  • koloniale

Kommunikation og perception

Falkonider bruger opkald til at reklamere for ejerskab af et territorium, til at kommunikere mellem kammerater eller gruppemedlemmer og i territoriale eller fødevarekonflikter. Par ynglende skovfalke synger duetter før solopgang, en adfærd, der formentlig fungerer til at reklamere for deres besættelse af et territorium og måske for at styrke parbåndet. Kyllinger og hunner bruger også vokaliseringer til at tigge om mad. Falkoniders vokaliseringer er enkle, gentagne enstavelseskald, der beskrives forskelligt som kakel, skravler, skæl, kvækker, jamrer og klynker. Anden adfærd, der bruges til at kommunikere, omfatter flyvevisninger, såsom gentagne dyk i nærheden af ​​reden for at annoncere ejerskab af et territorium eller som en del af frieri. Fjerdragtmønstre og andre fysiske egenskaber, såsom den nøgne hud på ansigtet af crested caracara (Caracara cheriway), der skifter fra orange til gul i begejstring, kan tjene som sociale signaler om godt helbred eller dygtighed, eller kan reklamere for besættelse af et territorium.

Synet er den vigtigste sans, der bruges til jagt. Falkonider har et exceptionelt syn, som de bruger til at fange byttedyr i hurtig bevægelse. Lyd bruges også af nogle skovlevende arter, hvoraf mange har en ryg af stive fjer omkring ansigtet, der hjælper med at fange lyd.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

6 måneder gammel hvalp
  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duetter
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

De fleste falkonider er kødædere, selvom flere arter er ådselædere, og nogle caracaraer inkluderer plantemateriale i deres kost. Som helhed spiser falkonider en bred vifte af byttedyr. Mens nogle arter er mere specialiserede end andre, vil de fleste opportunistisk tage forskellige byttedyr. Byttegenstande omfatter pattedyr (fra mus tillam), voksen og nestlingfugle,slanger,firben,skildpadder,frøer, fisk,krebs, voksen og larveinsekter, hvepse- og biboer, frugt, ådsler og møg. De fleste falkonider fanger bytte fra svævende flugt eller ved at pile fra en skjult aborre, men en række andre jagtmetoder anvendes også. Par Aplomado falke (Falco lårben) jager i samarbejde for at skylle og fange småfugle. Nogle caracaraer går eller løber over jorden for at sprede sig og fange insekter. Gulhovedet caracaras (Milvago er dødbringende) plukke flåter fra ryggen af ​​kvæg, blandt andre jagtmetoder. Kleptoparasitisme (at stjæle mad fra andre fugle) er en almindelig adfærd blandt falkefugle, som stjæler fra måger, pelikaner og andre rovfugle. Madcaching er også ret almindeligt.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; White, et al., 1994)

  • Primær diæt
  • kødædende
    • spiser terrestriske hvirveldyr
    • fiskeædende
    • spiser æg
    • insektæder
    • spiser ikke-insekt leddyr
    • skurvogn
  • planteæder
    • frugivore
  • Forsøgende adfærd
  • opbevarer eller gemmer mad

Predation

Falkonider har ikke mange naturlige rovdyr. Imidlertid vides det, at arter, der yngler i kolonier og som fouragerer, i samarbejde forsvarer sig mod potentielle rovdyr, som inkluderer ørne.(White, et al., 1994)

Økosystem roller

Som rovdyr påvirker falkonider bestande af deres bytte på lokal skala. Falkonider er også vært forfjerlus.

sorte caracaras (Daptrius ater) har et gensidigt forhold tiltapirer. Caracaraerne spiser flåter af tapirerne, som ser ud til at opfordre caracaraerne ved at kalde og lægge sig for at få fjernet flåterne.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Falke har tjent falkoner i så længe som 2000 år. Falkejagt er fortsat populært i dag, med så mange som 20.000 udøvere verden over.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; White, et al., 1994)

  • Positive påvirkninger
  • kæledyrshandel
  • bekæmper skadedyrspopulationen

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Falkonider forringer lejlighedsvis husdyr, fjerkræ, duer og hjemmehørende fuglevildt, hvilket fører til konflikt med mennesker.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; White, et al., 1994)

Bevaringsstatus

Den største trussel, som falkebestande står over for i dag, er ødelæggelse af levesteder på grund af intensiveret menneskelig arealanvendelse, såsom skovhugst og rydning af skove. Mens habitatændringer såsom skovrydning favoriserer nogle falke-arter, er andre arter, der er afhængige af intakte skovhabitater, i tilbagegang som følge af udviklingen. Mange falkefuglearter led i bestandsfald i 1960'erne og 70'erne som et resultat af forgiftning fra udbredt brug af organiske chlorpesticider. Mens brugen af ​​organiske chlorpesticider er blevet elimineret i mange lande, fortsætter den i nogle mindre udviklede lande. Lokale trusler mod falkonidpopulationer omfatter indførte rovdyr, sekundær forgiftning (fra gifte beregnet til andre arter), kollision med menneskeskabte genstande såsom biler, vinduer og vindmøller, fugle- og ægindsamling til handel og elektrisk stød på elledninger.

Nogle få arter af falkonider har med succes tilpasset sig bylandskaber. For eksempel,vandrefalkeer i stand til at rede på bygninger, broer og overkørsler og er i stand til at opnå lignende og nogle gange endda højere reproduktiv succes sammenlignet med par, der yngler i mere naturlige landskaber.

En art af falke er uddød i den registrerede historie. Guadeloupe caracaras (Polyborus plancus lotosus) uddøde omkring 1600. I dag angiver IUCN 4 arter som sårbare og 6 arter som næsten truede. Alle arter af falkefugle er opført under CITES Appendiks I eller Appendiks II.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; 'UNEP-WCMC Species Database: CITES-Listed Species', 2003; Cade, et al., 1996; IUCN, 2003; Kemp og Newton, 2003; White, et al. , 1994)

  • IUCNs røde liste[Link]
    Ikke vurderet

Øvrige bemærkninger

De tidligste fossiler tilskrevet falkonider blev fundet i England og dateres til 55 millioner år siden.

Rødstrubede caracaraer, som forgriber sig på bi- og hvepseboer, er i stand til at udsende et kraftigt insektmiddel, der spreder vrede hvepse og bier og forhindrer dem i at angribe fuglen. Crested caracaras (Caracara plancus) er Mexicos nationale emblem.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; Kemp og Newton, 2003; White, et al., 1994)

Bidragydere

Alaine Camfield (redaktør), Animal Agents.

Kari Kirschbaum (forfatter), Animal Agents.