Felis manulPallas' kat

Af Grace Meyer

Geografisk rækkevidde

Katte manuler fordelt i hele Centralasien, fra det vestlige Iran til det vestlige Kina.

  • Biogeografiske regioner
  • Orientalsk
    • hjemmehørende

Habitat

Selvom manulen findes i hele Centralasien, er dens habitat meget specifikt. Den lever kun på klippefyldte stepper og stenede fremspring og er sjældent set i lavlandet. Den er fundet i højder op til 4.800 m, men kun i områder, hvor der ikke samler sig dyb sne.



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • bjerge
  • Rækkevidde højde
    4800 (høj) m
    15748.03 (høj) ft

Fysisk beskrivelse

Kropslængde:500-600 mm



Halelængde:210-310 mm

Kraniet afKatte manuler forholdsvis konveks og afrundet med en kort talerstol og en stærkt forstørret kranium. De store fremadvendte baner er sat lavt på kraniet i forhold til panden. De trommehinder er let hævede indKatte manul. Coronoidprocessen er bred og vinklet let bagud, og vinkelprocessen er kort og tynd. Der synes ikke at være nogen strukturelle forskelle i kraniets morfologi mellem hanner og hunner, selvom kvindens kranier normalt er mindre.



Katte manulsvarer i størrelse til en stor huskat. Den har lang tæt pels, som generelt er grå eller bleg rødlig i farven. Dens hvide beskyttelseshår giver den et frostet udseende. Den mørke pels på undersiden er næsten dobbelt så lang som pelsen på ryggen. Den har en serie på fem til syv smalle sorte striber, der løber på tværs over dens nedre ryg. Den lange hale er sort spids, med en serie på fem til syv sorte ringe, der løber ned langs dens længde. Dens korte, stumpede ben er generelt ens i farven til pelsen på resten af ​​kroppen med utydelige sorte bånd nogle gange til stede. Pelsen under overfladen af ​​poterne er generelt kort og rødlig af udseende. Dens hoved er lille og har brede, hvidkantede øjne. Øjnene er unikke ved, at de trækker sig sammen i små cirkler i stedet for slidser som de fleste andre små vilde katte. Den har lavt ansatte afrundede ører, der generelt er gulfarvede og kan have mørke spidser. Der er sølvgrå pels med sorte pletter på panden og kronen. Der løber to smalle sorte striber ned fra hjørnerne af hvert øje. Læberne, hagen og halsen er hvide, med en let rødlig nuance nær overlæben. Som de fleste kattedyr har den lange hvide knurhår.

Der er stor variation i pelsfarve på tværs af hele spektret af denne art. Dette har fået nogle videnskabsmænd til at henvise til dem med tre forskellige underarter klassifikationer.Felis manul manulhar den mest almindelige farve fundet (som beskrevet ovenfor), og findes i det meste af artens udbredelse, men hyppigst i Mongoliet og Kina.F. m. ferrugineusser ud til at være mere rødlig orange i farven med tydelige rødlige pletter og striber. Det findes generelt fra Det Kaspiske Hav til Pakistan. Den tredje underart,F. m. sortfarvetfremstår mere grålig i farven, og har en særlig tydelig sølvgrå vinterpels. Det findes i det centrale asiatiske Rusland, Nepal og Tibet.

rene charles nyc
  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Rækkevidde masse
    2 til 5 kg
    4,41 til 11,01 lb

Reproduktion

Meget lidt er kendt om disse ensomme kattedyrs reproduktive vaner. Det, man ved, stammer fra undersøgelser afKatte manuli det tidligere Sovjetunionen.



Kuld varierer generelt fra 3 til 6 killinger i størrelse, men nogle har vist sig at have så mange som otte. Som mange andre kattedyr er killingerne blinde og hjælpeløse, når de bæres. De er typisk omkring 12 cm lange og vejer omkring 300 g ved fødslen. Killingerne smelter omkring to måneders alderen og er blevet observeret jagende i en alder af tre til fire måneder. Den gennemsnitlige levetid er omkring 11-12 år.

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • Range antal afkom
    4 til 6
  • Drægtighedsperiode
    74 til 75 dage
  • Forældreinvestering
  • altrisk

Opførsel

Katte manuler et ensomt natdyr, selvom det kan være aktivt i skumringen og tidligt om morgenen. Om dagen sover den i klippespalter og små huler. De huler ofte i huler af andre små dyr som murmeldyr, ræve og grævlinger. Forskere har bemærket deres ekstraordinære evne til at gemme sig i deres eget habitat. Deres markeringer og farve giver dem mulighed for nemt at blande sig med deres omgivelser.

Katte manuler blevet observeret som en meget dårlig løber, og søger i stedet tilflugt på kampesten eller i små sprækker, når den bliver jagtet. Få af disse dyr er blevet holdt i fangenskab, men de, der har, er generelt tilbøjelige til at være aggressive og frygtløse over for mennesker.Katte manulspytter eller hvæser typisk ikke, når man nærmer sig, men når man er ophidset, er det blevet observeret, at han skriger og knurrer. Lyden er blevet beskrevet mere som hyl fra en lille hund frem for miav fra en huskat. De er også blevet observeret at spinde, svarende til en huskat.



  • Nøgleadfærd
  • natlige
  • bevægelig
  • ensomme

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

I hele sit habitatområde,Katte manulbytter primært pikaer og smågnavere. Den er dygtig til at forfølge og bagholde disse dyr på de klippefyldte stepper, hvor den lever. Det har været kendt for lejlighedsvis også at spise små fugle og insektædere.

  • Primær diæt
  • kødædende
    • spiser terrestriske hvirveldyr
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • pattedyr

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

På én gangKatte manulblev jaget bredt i Mongoliet og Kina for sin pels, men jagt på den er nu forbudt. Måske det bedsteKatte manulbidrager til det menneskelige samfund er dets veludviklede jagtfærdigheder. Den jager og dræber små pikaer og gnavere, hvoraf nogle er skadedyr i landbruget, og andre som 'anses for at være smittebærere for pesten' (Wikne, 1999).



  • Positive påvirkninger
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Katte manuler et sjældent dyr, og har ringe eller ingen væsentlig negativ indvirkning på mennesker.

Bevaringsstatus

Bevaringsstatus vedrKatte manuler utilstrækkeligt kendt på grund af manglende information om dets rækkevidde og relative tal. Det blev jaget bredt på én gang, men tilgængeligheden af ​​dyret faldt støt indtil 1980'erne, hvor jagt endelig blev forbudt i det meste af dets udbredelsesområde.

får hunde sprukne læber

Selvom jagt ikke længere ser ud til at være et problem forKatte manul, i nogle dele af Den Russiske Føderation, bliver de små gnavere og pikaer, som manul lever af, forgiftet, fordi de anses for at være bærere af sygdom. Disse byttedyr bliver også forgiftet i nogle dele af Kina, hvor de menes at konkurrere med husdyr om græsning. Det er ikke klart, hvad der er en større trussel modKatte manul, eksponeringen for disse giftstoffer eller den faldende fødevareforsyning.

Bidragydere

Grace Meyer (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.