Puma margaritas og kat

Af Shanna Wheeler

Geografisk rækkevidde

Denne art findes i tre forskellige områder af verden: Sahara-ørkenen i Afrika i landene Algeriet, Niger og Marokko; i hele den arabiske halvø; og dele af Centralasien, herunder Turkmenistan, Iran, Pakistan og Afghanistan.(Cunningham, 2002; 'Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Medlemmer af denne art er psammophilic (sandbolig), der forekommer i meget tørre, tørre levesteder såsom ørkener. De findes i ørkenhabitater lige fra sletter med lidt vegetation til klippedale med buske og træer. De lever under ekstreme forhold med daglige overfladetemperaturer, der når op til 51ºC i dagtimerne, mens nattetemperaturer kan falde så lavt som -0,5ºC.(Cunningham, 2002; Goodman og Helmy, 1986; 'Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit

Fysisk beskrivelse

Perlekatteer på størrelse med en huskat og den mindste af alle vilde katte, der vejer mellem 2,1-3,4 kg (hanner) og 1,4-3,1 kg (hunner). Deres mest karakteristiske kendetegn er deres store ørestifter, som beskytter ørerne mod at blæse sand. De mest udviklede sanser af denne art er hørelse og lugte. Da de er natdyr, er de afhængige af følsom hørelse for at lokalisere byttedyr, der bevæger sig under jordens overflade. Trommehinden og den auditive bulla er relativt meget større hos denne art end hos nogen andre kattedyr. Tyk pels af middel længde dækker kroppen og beskytter den mod de barske nattetemperaturer. Pelsfarver spænder fra lysegul til grå. De har mørkebrune til sorte striber, der dækker halen og lemmerne, og øjnene er fremhævet med rødlig-orange striber. Bryst og hage er altid hvide. Et andet karakteristisk kendetegn ved arten er den trådede, sorte pels, der dækker puderne på deres fødder og beskytter dem mod ørkenens varme overflader. Håret hjælper med at øge manøvredygtigheden gennem sandet. Forskere finder denne karakteristik besværlig, fordi den gør deres fodspor næsten usynlige.(Garman, 1997; 'Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)



kennel hoste
  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • Rækkevidde masse
    1,4 til 3,4 kg
    3,08 til 7,49 lb
  • Rækkevidde
    450 til 570 mm
    17,72 til 22,44 tommer

Reproduktion

Sandkatte er en solitær art, og man ved ikke meget om deres parringssystemer. Det menes, at deres hørelse spiller en vigtig rolle i kommunikationen i parringssæsonen.(Garman, 1997; 'Sand Cat', 2002)

Sandkatte i fangenskab yngler mere end en gang om året. I naturen er deres reproduktive sæsoner afhængige af placering. I ørkenerne i Sahara begynder forplantningssæsonen i januar og slutter i april. I Turkmenistan begynder sæsonen engang i april. I Pakistan varer ynglesæsonen fra september til oktober. Til dels kan forskellene skyldes klima eller tilgængelighed af ressourcer. Drægtighedsperioden varer i gennemsnit 59-63 dage. Sandkatte føder mellem 1-8 killinger, selvom 4-5 killinger er normale. Selvom sandkatte først er kønsmodne i 9-14 måneder, er de relativt selvstændige i 6-8 måneders alderen. Hurtig modenhed kan være en fordelagtig egenskab i et så fjendtligt miljø.('Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    en gang/år, men i fangenskab kan de yngle mere end én gang årligt
  • Parringssæson
    Januar-april (Sahara), april (Turkmenistan) og september-oktober (Pakistan)
  • Range antal afkom
    2 til 8
  • Gennemsnitligt antal afkom
    4
  • Gennemsnitligt antal afkom
    4.5
    AnAge
  • Drægtighedsperiode
    59 til 63 dage
  • Tid til uafhængighed
    6 til 8 måneder
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    9 til 14 måneder
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    9 til 14 måneder

Ingen information er tilgængelig på nuværende tidspunkt.

  • Forældreinvestering
  • altrisk

Levetid/Længde

Sandkatten er kendt for at leve 13 år i fangenskab, men de har en høj ungdomsdødelighed.('Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)

  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    13 år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    13,9 år
    AnAge

Opførsel

Sandkatte er ikke gode klatrere eller hoppere, men de er fremragende gravere. De bruger deres graveevne til at grave lavvandede huler for at undslippe varmen i ørkenen i løbet af dagen. De er kendt for at ligge på ryggen uden for deres huler for at frigive indre varme. Deres huler deles med andre individer, men mere end én kat indtager aldrig den samme hule samtidigt. De er generelt nataktive, selvom medlemmer af en underart fra Pakistan er nataktive om sommeren og aktive ved daggry og skumring (crepuscular) om vinteren. På grund af deres hemmelighedsfulde vaner er denne art dårligt kendt, og det er mistanke om, at deres nuværende population og udbredelse kan være større end anslået. Sandkatte er blevet beskrevet for at lukke øjnene om natten, når mennesker nærmer sig, hvilket gør dem svære at se dem, fordi de blander sig med deres miljø.(Bunaian, et al., 1998; Cunningham, 2002; 'Sand Cat', 2002; 'Sand Cat Felis Margarita Locke 1858', 1996)



hund i en seng
  • Nøgleadfærd
  • frygtelig
  • natlige
  • tusmørke
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • ensomme
  • Gennemsnitlig områdestørrelse
    16 km^2

Hjemmebane

Hanner og hunner har overlappende territorier, der i gennemsnit er 16 km^2. De strejfer nogle gange over afstande på op til 8-10 km^2.(Bunaian, et al., 1998)

Kommunikation og opfattelse

Bark-lignende lyde bruges som parringsopkald til at kommunikere mellem individer. De giver individer mulighed for at lokalisere hinanden over lange afstande.('Sand Cat', 2002; 'The Sand Cat Felis margarita Loche', 1996)

  • Kommunikationskanaler
  • akustisk
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Sandkatte er for det meste kødædende og spiser en række byttedyr som f.eksørkenrotter,sandmus,harer,edderkopper,krybdyr,fugle,insekterog giftigslanger. Denne art er kendt for at være 'frygtløse slangejægere', der angriber giftigehugorme. De betragtes som opportunistiske foderautomater, der tager hvad de kan finde i deres golde habitat. Byttet forsyner sandkatten med den væske, de skal bruge for at leve på steder, hvor der er lidt vand.(Bunaian, et al., 1998; Cunningham, 2002; Goodman og Helmy, 1986)



  • Primær diæt
  • kødædende
    • spiser terrestriske hvirveldyr
    • insektæder
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • pattedyr
  • padder
  • krybdyr
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • Forsøgende adfærd
  • opbevarer eller gemmer mad

Predation

Rovdyr af sandkatte omfatter afslanger,sjakalerogugler. Ud over naturlige rovdyr er sandkatten også truet af mennesker i form af forgiftning og fangst til den ulovlige kæledyrshandel. Samlet set er sandkatten den mindst truede af vilde katte.('Sand Cat', 2002; 'Sand Cat', 2003)

  • Tilpasninger mod rovdyr
  • kryptisk

Økosystem roller

Sandkatten betragtes som en sjælden art. Som følge heraf er der udført meget lidt forskning på denne art. Som med enhver art spiller de en økologisk rolle i deres levesteder. Sandkatten forgriber sig på dyr som gnavere, krybdyr og fugle, og derfor kan forsvinden af ​​denne art føre til en stigning i byttearten. Fordi sandkatten er sjælden, er den sandsynligvis ikke en art, der er afgørende for dens rovdyr som ugler, sjakaler og slanger.('Sand Cat', 2002)



Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Sandkatten er en del af den ulovlige kæledyrshandel. Forskere har vakt interesse for yderligere undersøgelser af denne art.('Sand Cat', 2002)

  • Positive påvirkninger
  • kæledyrshandel
  • forskning og uddannelse

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Måske på grund af dets relativt lille antal, har denne art ikke haft negativ indvirkning på mennesker.('Sand Cat Felis margarita Locke 1858', 1996)

  • Negative påvirkninger
  • forårsager eller bærer husdyrsygdomme

Bevaringsstatus

Sandkatten er ikke godt undersøgt. Fordi de bor i så store ørkenområder, er det svært at spore det sande antal individer. Denne art er opført som appendiks II til konventionen om international handel med truede arter (CITES) ifølge IUCN. Deres største trusler er tab af levesteder og nedbrydning. Menneskeskabt ørkendannelse kan påvirke denne ørkenlevende art og deres bytte. Appendiks II betyder, at arten i øjeblikket ikke er truet af udryddelse, men kan blive det, hvis den ikke overvåges. De er opført som 'næsten truet' ifølge IUCN World Conservation Union. Ifølge US Fish and Wildlife Service er underartenKatte perle scheffelifra Pakistan er opført som truet.('CITES Appendices', 2004; Bunaian, et al., 1998; 'Artsinformation om Felis pearl', 2004)

Andre kommentarer

Der er fire underarter af sandkatte, der hver findes i forskellige områder:Katten er perlen, perlenfundet i Nordafrika,Puma perle Harrisonifundet i Saudi-Arabien,Puma perle thinobiafundet i Turkmenistan ogKatte perle scheffelifundet i Pakistan. Hemmer et al. (1976) fandt forskelle mellem katte fundet i Afrika og den Arabiske Halvø.Felis m. perle, i Afrika, har et smalt kranium, små karnassials, brunhvide poter og to til seks ringe på halen.Felis m. harrisoni, fra den arabiske halvø, har et bredt kranium, store køddyr, lyse hvide poter og fem til syv ringe på halen.(Garman, 1997; Goodman og Helmy, 1986)

Bidragydere

Matthew Wund (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor.

oprindelsen af ​​ordet hund

Shanna Wheeler (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør, instruktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.