Galago alleniAllens egern-galago

Af Anna Dengel

Geografisk rækkevidde

Galago togbor i regnskoven i det vestlige centrale Afrika. Det er blevet fundet næsten så langt mod nord som det sydlige Nigeria, mod vest til Niger-flodens delta, så langt øst som det sydvestlige hjørne af Den Centralafrikanske Republik og syd til det sydlige Congo.(Flannery, 2001; Nowak, 1991; Wolfheim, 1983)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Galago togfindes hyppigst i underbygningen af ​​modne primære våde skove. Denne art er sjældent til stede i sekundære vækstskove.(Muller og Grzimek, 1990; Wolfheim, 1983)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov

Fysisk beskrivelse

Galago toghar tyk pels, der kan variere fra grå til brun farve med en rustfarve på lemmerne. Den ventrale pels har en tendens til at være lysere lige fra grå til en gulnet hvid. Denne art har tydelige mørke pletter af pels omkring øjnene. Halen er lang og busket. Hoved- og kropslængde varierer fra 155 til 240 mm og masse fra 200 til 445 gram.



Ligesom andre medlemmer af slægten,G. toghar usædvanligt store øjne, som er med til at tilpasse denne art til en natlig livsstil. Disse store øjne har en reflekterende nethinde, tapetum, som letter lysdetektion. Interessant nok er disse dyr farveblinde, med kun stænger i nethinden og ingen ægte makula.

Som mange af deres slægtninge har Allens bush-babyer fleksible, nøgne ører, der kan bevæges bagud og bøjes ned til bunden. Næsen har en specialiseret læderlignende belægning med slidser.Galago toghar den karakteristiske tandkam, der er almindelig i galagoer, der består af de fire fortænder og to hjørnetænder. De er kendt for deres stærke bagben og springevne.(Muller og Grzimek, 1990; Napier, 1967; Nowak, 1991)



min kæreste hader min hund
  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Rækkevidde masse
    200 til 445 g
    7,05 til 15,68 oz
  • Rækkevidde
    155 til 240 mm
    6,10 til 9,45 tommer

Reproduktion

Hanner søger at kontrollere hjemmeområder, der overlapper flere kvinders. Der observeres intens konkurrence mellem mænd om adgang til kvindelige hjemmeområder. Mandlig dominans synes at være korreleret med kropsmasse, hvor større hanner er de mest dominerende.(Muller og Grzimek, 1990; Nowak, 1991)

  • Parringssystem
  • polygyn

Kvinderne får en baby ad gangen. Fødsler forekommer året rundt i nogle dele af området og i sæsonbestemte toppe i andre dele af området. I Gabon, hvor fødsler finder sted året rundt, er der en stigning i fødsler fra januar til april. Toppe i fødsler opstår på tidspunkter af året, hvor frugter og insekter er mest udbredt. Drægtigheden er usædvanlig lang (omkring 133 dage). Fødselsvægten er lav (5 til 10 gram) sammenlignet med andre dyr af samme størrelse. Hunnen adskiller sig fra gruppen i to uger, når hun føder. Fravænning sker ved omkring 6 ugers alderen. Unge Allens bush-babyer bliver kønsmodne i en alder af omkring 8 til 10 måneder.(Muller og Grzimek, 1990; Nowak, 1991; Rowe, 1996)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Kvinder har typisk én graviditet om året.
  • Parringssæson
    Ynglen foregår sæsonmæssigt og året rundt i forskellige dele af sortimentet.
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    1.3
    AnAge
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    133 dage
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    133 dage
    AnAge
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    6 uger
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    8 til 10 måneder
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    8 til 10 måneder

Galago togbygger rede til deres unger og deler nogle gange plejen af ​​unger med andre hunner med spædbørn. Hunnerne bærer deres unger i munden. Når de forlader reden for at fouragere om natten, bærer de deres afhængige afkom til et skjulested. Hunnen efterlader sine unger i skjul, mens hun leder efter mad. Hunnerne amme deres unger i omkring seks uger.



Mændenes rolle i forældrenes omsorg synes at være indirekte. Fordi hannerne aggressivt opretholder deres rækkevidde, som overlapper adskillige hunners, kan det argumenteres for, at de hjælper med at forsvare ungerne mod invaderende hanner.(Nowak, 1991; Rowe, 1996)

  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • beskytter
      • han-
      • kvinde

Levetid/Længde

I fangenskabG. toghar vist sig at leve omkring 12 år. Denne art har været kendt for at leve 8 år i naturen.(Nowak, 1991; Rowe, 1996)

Opførsel

Galago toger nataktiv. Hannerne er primært ensomme og er aggressive over for andre hanner. Hunnerne opholder sig ofte i små grupper med spædbørn. Hanner og hunner kan dele redepladser i løbet af dagen. Individer sover i reder bygget i træhuler i grupper på omkring 1 til 4. Hannerne lever alene eller i små grupper på 2 eller 3, indtil muligheden for at være en dominerende han opstår. Dominerende hanner dækker et stort territorium. De har tendens til at være ret territoriale, og der er intens konkurrence om nærhed til kvindelige hjemområder. Disse mere dominerende hanner kan gå mellem mange kvindegrupper. Mandlig aggression signaleres af en oprejst, tobenet stilling, en åben mund og en hvæsende vokalisering.



hertughundefilm

Allens bush-babyer markerer deres territorium ved at 'tørre urin'. De tisser på deres fodsåler og marcherer derefter rundt på deres territorium, indtil duften er godt forankret. Denne urinmarkeringsadfærd er almindelig i de fleste galagoer. I gennemsnit er der 15G. togper kvadratkilometer.

Galago togdeltager i social pleje, ved hjælp af tandkam og specialiseret pleje af anden tå. Grooming er også en frieriadfærd. Tandkammen renser snavsede områder af pelsen, og en anden tunge i munden på buskebabyen renser tandkammen. Dette er en adfærd, der er almindelig i galagoer.(Bearder, et al., 1986; Flannery, 2001; Muller og Grzimek, 1990; Napier, 1967; Nowak, 1991; Rowe, 1996)



  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • natlige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • territoriale
  • Social
  • dominanshierarkier

Hjemmebane

Hunnerne har et hjemområde på 8 til 16 ha, mens hannerne har en større rækkevidde på 30 til 50 ha.(Muller og Grzimek, 1990; Napier, 1967; Nowak, 1991)

Kommunikation og perception

Allens bush-babyer kommunikerer gennem 3 kategorier af lyd - social, aggression og forsvar. Social kommunikation har en tendens til at være i form af kliklyde fra ung til mor, der lyder noget i retning af 'tsic'. Et moderkald til gruppen lyder noget som en blød kvækken. Mere kraftige lyde er for store grupper at samle. Hvis et alarmopkald høres, kan det forårsageG. togat samle og pøbe et rovdyr som en kat. Det aggressive opkald lyder som 'quee, quee, quee.'

Der er også olfaktorisk kommunikation gennem urin, som markerer territoriet afG. tog. Denne urinterritoriemarkering viste sig at øges med omkring fire gange, når territoriet overlappede med en anden galago.Galago toger meget territorial og aggression ses hyppigt mellem hanner. Den aggressive adfærd kommunikeres gennem en oprejst holdning, på bagbenene og en vokal hvæsende lyd. Frieri kommunikeres ved gensidig pleje og jagt.

Galago toghar evnen til at lave mange ansigtsudtryk, som kan kommunikere rigtig meget. Ansigtsudtryk kan være defensive, truende eller beskyttende og er også forbundet med moderens klik.

Galagos bruger taktil kommunikation. Ved første møde med en artsfælle kan de snuse hinanden næse mod næse. Så vil de røre næse mod ansigt. Social grooming er deres vigtigste form for berøring, og det hjælper dem med at binde sig til hinanden.(Flannery, 2001; Napier, 1967; Nowak, 1991; Rowe, 1996)

Galago toghar en usædvanligt veludviklet synssans (dog mangler farvesyn) om natten. De har også akut hørelse, lugtesans og bruger taktile signaler til at fornemme deres miljø.(Napier, 1967; Nowak, 1991)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duftmærker
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Allens bush babyer er primært frugivores, især spiser nedfalden frugt. Frugt udgør anslået tre fjerdedele (75%) af deres kost. De spiser også insekter og lejlighedsvis små pattedyr, som kan fungere som proteintilskud.(Muller og Grzimek, 1990; Nowak, 1991; Rowe, 1996)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • frugivore
  • Animalske fødevarer
  • pattedyr
  • padder
  • æg
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • Plantefødevarer
  • frugt

Predation

Når man føler sig truet,G. toghar evnen til at bevæge sig hurtigere ved at løbe på bagbenene. Når den får øje på et rovdyr, springer den hurtigt store afstande fra gren til gren.Galago togbruger alarmopkald til at advare familiemedlemmer om faren.

Lidt er kendt om deres rovdyr, selvom trælevende og frivillige rovdyr, såsom katte og ugler, sandsynligvis vil være deres vigtigste trusler. Mennesker udgør den største kendte trussel gennem ødelæggelse af levesteder.(Muller og Grzimek, 1990; Napier, 1967; Nowak, 1991; Wolfheim, 1983)

Økosystem roller

G. toger et vigtigt rovdyr for insekter og spreder muligvis frøene af de frugter, de spiser.

grapefrugtfrøekstrakt til hundeallergi

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Der er ingen væsentlig efterspørgsel efterG. tog, og den bliver ikke rutinemæssigt jaget eller fanget. Det er også sjældent, at Allens bush-babyer eksporteres til dyrehandel eller forskning.(Napier, 1967)

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der synes ikke at være nogen negative påvirkninger afG. togpå mennesker.

Bevaringsstatus

Galago toger på IUCNs rødliste som en lavere risiko truet art og er på CITES Appendiks II-listen. Den største trussel mod Allens bush-babyer er menneskets indvirkning på deres habitat. Udvidelse af menneskelige befolkninger og en borgerkrig i Nigeria har drastisk reduceret omfanget af tilgængelige levesteder. FordiG. togforetrækker så stærkt primære skove frem for sekundære skove, at ødelæggelsen af ​​deres habitat er en stor bekymring for denne art.

Selvom menneskelig jagt ikke ser ud til at være et væsentligt problem for arten, beskytter loveneG. togfra at blive jaget eller fanget uden tilladelse. En reserve findes også i Cameroun hvorG. toger blevet rapporteret, men der er brug for mange flere reserver.(Nowak, 1991; Rowe, 1996; Wolfheim, 1983)

Andre kommentarer

Bush babyer får deres almindelige navn fra deres alarmopkald, der lyder som en baby tabt i buskene.(Napier, 1967)

Bidragydere

Nancy Shefferly (redaktør), Animal Agents.

Anna Dengel (forfatter), Andrews University, Tom Goodwin (redaktør), Andrews University.