Galago zanzibaricus Zanzibar bushbaby (Også: Zanzibar galago)

Af Ryan Satovsky

Geografisk rækkevidde

Galago zanzibaricus, almindeligvis kendt som Zanzibar bushbabies, kan findes i de østafrikanske kystskove fra det sydlige Somalia til Mozambique. Som navnet antyder, er de også hjemmehørende på øen Zanzibar. Denne art kan dog ikke findes på Pemba og Mafia, to nærliggende øer. Nogle forskere hævder, at den nordlige grænse for denne art er Tana-floden i Kenya. De findes også op til et par hundrede kilometer inde i landet i Udzungwa-bjergene.(Butynski, 2004)

kat gemmer sig efter flytning
  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Galago zanzibaricuslever i tropiske kystskove i lavlandet. De findes også i højere højder længere inde i landet. De er blevet fundet i højder større end 1.000 m i bjergskovene i Tanzania og Malawi. Befolkningstætheden er højest nær floder. Der er lidt udveksling mellem grupperG. zanzibaricusda befolkningerne er ekstremt fragmenterede.('Ngaramia Riverine Forest Conservation Project', 2003; Butynski, 2004)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • Andre habitatfunktioner
  • river
  • Rækkevidde højde
    0 til over 1.000 m
    0,00 til ft

Fysisk beskrivelse

Zanzibar bushbabies er generelt brune i farven. Undersiden er en lysere brun nuance. Pelsen er tung og blød. De har fantastisk store røde øjne, som hjælper dem med at se om natten. Ørerne er ekstremt store, og bagbenene er stærke og væsentlig længere end forbenene. Der er lidt dimorfi mellem hanner og hunner. Den gennemsnitlige vægt af en voksen er 146,8 g. Den gennemsnitlige vægt af et spædbarn ved fødslen er 14,1 g. Kropslængden fra hoved til hale varierer fra 14 til 15 cm, og halelængden varierer fra 12 til 15 cm.('An Age entry for Galagoides zanzibaricus', 2005; Butynski, 2004)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Gennemsnitlig masse
    146,8 g
    5,17 oz
  • Rækkevidde
    140 til 150 mm
    5,51 til 5,91 tommer

Reproduktion

Denne art er polygyn. Hunnerne danner små territoriale grupper. Ved indtræden i en sådan gruppe parrer en han sig normalt med alle medlemmer (normalt 1-3 hunner). Hunnerne yder langt størstedelen af ​​forældrenes omsorg. Unge hunner bliver inden for deres fødselsgrupper, og unge hanner spreder sig. Detaljer om deres sociale adfærd er ikke kendt på grund af deres undvigende adfærd.(Butynski, 2004; Nash, 1983; Nunn, 1999)

  • Parringssystem
  • polygyn

Reproduktion er sæsonbestemt, og Zanzibar bushbabies føder to gange om året. Fødsler finder sted i august til oktober og februar til marts. Den gennemsnitlige drægtighedsperiode er 120 dage. Hunnerne føder normalt et afkom, selvom der ved nogle få lejligheder er blevet født tvillinger i fangenskab. Det gennemsnitlige antal afkom i fangenskab er 1,3, men er sandsynligvis meget tættere på 1,0 i naturen. Fravænning af spædbørn finder sted ved omkring fire ugers alderen. Fravænning foretages lige før fødetilførslen er den laveste (december til januar) og direkte efter fødekilder er mest rigelige (maj til juni). KvindeG. zanzibaricusmodnes seksuelt omkring 265 dages alderen. Hannerne er omkring 100 dage længere om at modnes (ca. 1 år). Skeden er forseglet hele tiden undtagen under brunst og fødsel.('An Age entry for Galagoides zanzibaricus', 2005; Nash, 1983; Schulke, 2002)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Zanzibar bushbabies yngler to gange om året afhængigt af årstidens forhold.
  • Parringssæson
    Ynglen foregår generelt mellem juli og marts.
  • Range antal afkom
    1 til 2
  • Gennemsnitligt antal afkom
    1.3
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    120 dage
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    4 uger
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    265 dage
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    365 dage

Man ved ikke meget om forældrenes investering i Zanzibar-bushbabies. Hunnerne tager sig primært af de unge. Af og til vil han-bushbabies sove med en hun, og hvad der menes at være deres afkom. Kvindelige unge forbliver i deres fødselsgruppe.(Nash, 1983)

  • Forældreinvestering
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • samvær med forældre efter selvstændighed

Levetid/Længde

Nogle rapporter anslår, at den maksimale levetid i naturen er 16,5 år. Den længste levetid for en fangeG. zanzibaricuser 12,2 år.('An Age entry for Galagoides zanzibaricus', 2005)

  • Rækkevidde levetid
    Status: fangenskab
    12,2 (høje) år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    16,5 (høj) år

Opførsel

Zanzibar bushbabies er nataktive, hviler om dagen og fouragerer om natten. De er trælevende og spektakulære klatrere. Disse dyr er adrætte og bruger deres hale til balance. De har evnen til sikkert at løbe og springe fra lem til lem. Både hanner og hunner er territoriale og opretholder ikke-overlappende territorier (indimellem ses mindre overlapninger). HanG. zanzibaricusfindes sjældent i samme territorium andre hanner. Af og til indtager to hunner dog det samme territorium. De sover normalt sammen, men går hver deres vej i aktive perioder.Galago zanzibaricusrejser typisk mellem 1.500 og 2.000 meter per nat. Unge hunner forbliver i deres fødeområder, efter at hannerne er spredt. Spredning af mænd forhindrer incest i at forekomme.(Butynski, 2004; Harcourt og Nash, 1986; Nunn, 1999)



  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • scansorial
  • natlige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • territoriale
  • Social
  • Gennemsnitlig områdestørrelse
    22000 m^2

Hjemmebane

I en undersøgelse viste den gennemsnitlige størrelse af boligområdet at være omkring 2,2 ha. Udbredelsesstørrelsen varierer fra 1,6 til 2,8 ha.(Harcourt og Nash, 1986; Nunn og Barton, 1999)

Kommunikation og perception

De store øjne på Zanzibar bushbabies giver fremragende syn om natten, og de store ører giver en akut høresans. Begge egenskaber er vigtige for navigation i mørke. Disse dyr har høje, karakteristiske kald, som man ikke ved meget om. De kan være en slags 'reklame'-opkald, men de ser også ud til at blive brugt som en advarsel til andre, når potentielle rovdyr er i nærheden. Som de fleste pattedyr er kemiske signaler sandsynligvis også vigtige i kommunikationen.(Butynski, 2004; Nash, 1983)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Kosten afGalago zanzibaricuser for det meste sammensat af frugter, insekter og trægummier. Sæsonbestemt variation i ressourcetilgængelighed spiller en vigtig rolle for at bestemme, hvad dyrene spiser. For eksempel, når det regner meget, kan der være en overflod af insekter, men når der ikke falder regn, må Zanzibar-bushbabies se til andre ressourcer. Af og til vil en Zanzibar Bushbaby forgribe sig på andre små dyr.(Butynski, 2004; Nash, 1983)



  • Primær diæt
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • pattedyr
  • insekter
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frugt
  • nektar
  • saft eller andre plantevæsker

Predation

Deres trælevende livsstil beskytter Zanzibar bushbabies mod mange potentielle rovdyr. De producerer advarselsopkald i nærværelse afryttereogpustehuggere, hvilket tyder på, at de kan være rovdyr afG. zanzibaricus.(Butynski, 2004; Nash, 1983)

Økosystem roller

Zanzibar bushbabies kan sprede frøene af de frugter, de spiser.



  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Zanzibar bushbabies er vigtige medlemmer af de økosystemer, de lever i, de er også et potentielt trækplaster for økoturismebestræbelser.

  • Positive påvirkninger
  • økoturisme

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen negative påvirkninger afGalago zanzibaricuspå mennesker.

Bevaringsstatus

Galago zanzibaricuser klassificeret som sårbar på IUCNs rødliste. Selvom arten som helhed er udbredt og ret almindelig, resulterer dens fragmenterede udbredelse i potentiel udryddelse af individuelle populationer. Den største trussel mod dette væsen er tab af levesteder på grund af urbanisering og skovrydning. Også de oprindelige skove, der bruges afG. zanzibaricusbliver erstattet med eksotiske nåletræer, som ikke giver passende levesteder for denne art. Zanzibar bushbabies er beskyttet ved lov i Kenya såvel som i visse udestuer såsom Tanzania Forest Conservation Group. På trods af disse bestræbelser er kun omkring 12 % af deres samlede rækkevidde beskyttet.('Ngaramia Riverine Forest Conservation Project', 2003; Butynski, 2004)

Øvrige bemærkninger

Fylogenetikken afG. zanzibaricushar en kompliceret historie. I de senere år har dette væsens plads inden for primatfylogeni været alt andet end stabil. Tre hovedteknikker er blevet brugt: morfologiske analyser, molekylære analyser og analyse af vokaliseringsdata. Analyser baseret på disse data understøtter forskellige hypoteser om relationer og outgroup rooting synes at være et problem. Denne art var tidligere kendt somGalago zanzibaricus, blev den så placeret i slægtenGalagoidessomGalagoides zanzibaricus, og blev for nylig vendt tilbage til slægtenGalago.(Butynski, 2004; Masters and Brothers, 2002)

nøgle og skræl søde hvalpe

Galago zanzibaricuser blevet opdelt i to underarterGalago zanzibaricus zanzibaricusogGalago zanzibaricus cocos. Der er få morfologiske forskelle mellem de to, og eksperter kan ikke adskille dem visuelt. De har dog meget karakteristiske vokaliseringer ogGalagoides zanzibaricus cocosblev for nylig hævet til artsstatus,Galagoides cocos.(Butynski, 2004; Masters and Brothers, 2002)

Bidragydere

Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Ryan Satovsky (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør, instruktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.