Galea musteloides almindelig gultandet hule

Af Alison Borowski

Geografisk rækkevidde

Galea musteloides, kendt som almindelige gultandede huler eller cui, findes i et stort område af Sydamerika, herunder det sydlige Peru, Bolivia, Argentina, Paraguay og det nordøstlige Chile. De kan også findes i et bredt højdeområde, fra 5.000 m i Andesbjergene til det lave Chaco i Paraguay og i lavtliggende fugtige områder (Redford et al., 1992).(Dunnum, et al., 2009; Redford og Eisenberg, 1992)

  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

Almindelige gultandede huler kan findes i mange forskellige typer habitater, herunder savanner, græsarealer, kratbevoksede habitater, afgrødeområder og flodområder (Keil et al., 1999).(Keil, et al., 1999)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • Andre habitatfunktioner
  • landbrugs
  • river
  • Rækkevidde højde
    5.000 (høj) m
    ft

Fysisk beskrivelse

Almindelige gultandede huler svarer i størrelse til hamstere og vejer mellem 300 og 600 g som voksne. De er haleløse og har korte ben med kløede cifre. Rygoverflader spænder fra lys til mørkebrun stribet med sort. Ventrale overflader er hvide og er skarpt definerede lateralt.(Redford og Eisenberg, 1992)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Rækkevidde masse
    300 til 600 g
    10,57 til 21,15 oz

Reproduktion

Almindelige gultandede huler har et promiskuøst parringssystem, hvor både hanner og hunner parrer sig med flere individer. Hunnerne parrer sig generelt med to til fire forskellige hanner.(Keil, et al., 1999)

hund fugtende seng
  • Parringssystem
  • polygynandrøs (promiskuøs)

Almindelige gultandede huler parrer sig hele året og kan få op til syv kuld om året afhængig af forholdene. Hvert kuld kan have en til fem unger, hvor det gennemsnitlige kuld indeholder to til tre (Redford et al., 1992). Drægtighedstiden varierer fra 52 til 54 dage (Keil et al., 1999) og fravænning tager 3 uger. Hunnerne bliver kønsmodne 66 dage efter fødslen og hannerne ved 60 dage (AnAge, 2009). I de fleste kuld er der tegn på flerfoldigt faderskab, som følge af sædkonkurrence blandt flere hankammerater (Keil et al., 1999).(Keil, et al., 1999; Redford og Eisenberg, 1992)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Almindelige gultandede huler kan yngle hver 8. uge under gunstige miljøforhold.
  • Parringssæson
    Almindelige gultandede huler kan parre sig hele året.
  • Range antal afkom
    1 til 5
  • Gennemsnitligt antal afkom
    2.5
  • Drægtighedsperiode
    52 til 54 dage
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    3 uger
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    66 dage
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    60 dage

Hanlige almindelige gultandede huler hjælper ikke med at passe deres unger og kan vise aggression over for unger (Adrian et al., 2005). Kvinderne er de eneste udbydere af omsorg for de unge. Hunnerne deltager ofte i fælles diening af deres unger, mange tror, ​​at dette sker på grund af det store antal unger, der fødes på nogenlunde samme tidspunkt (Kunkele et al., 1995).(Adrian, et al., 2005; Kunkele og Hoeck, 1995)

  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Det er uvist, hvor længe almindelige gultandede huler kan leve i naturen. I fangenskab kan de leve op til 3,5 år.(fra Magalhaes, 2009)

  • Rækkevidde levetid
    Status: fangenskab
    3,5 (høj) dage

Opførsel

Almindelige gultandede huler er crepuskulære; mest aktive ved daggry og skumringstid. De lever i store koloniale grupper med blandet køn (Keil et al., 1999). Inden for gruppen er der et socialt hierarki blandt mænd, hvor den dominerende han har flere muligheder for at parre sig. Hunnerne er ofte dominerende over hannerne i samme alder (Grzimek, 2004).(Grzimek og McCade, 2004; Keil, et al., 1999; Grzimek og McCade, 2004; Keil, et al., 1999; Grzimek og McCade, 2004; Keil, et al., 1999)



  • Nøgleadfærd
  • frygtelig
  • daglige
  • tusmørke
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • Social
  • koloniale
  • dominanshierarkier

Hjemmebane

Lidt er kendt om hjemmeområdet afG. musteloides.

Kommunikation og perception

Almindelige gultandede huler kommunikerer med vokaliseringer. De laver forskellige lyde, der er forbundet med alarmsignalering, aggression mod andre individer eller seksuelle møder (Grzimek, 2004).(Grzimek og McCade, 2004)

siberian masha
  • Kommunikationskanaler
  • akustisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Almindelige gultandede huler er planteædere, der spiser græs og anden vegetation (Grzimek, 2004).(Grzimek og McCade, 2004)



  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frø, kerner og nødder
  • blomster

Predation

Lidt vides om prædation påG. musteloides. Men som små gnavere er de ofte bytte for større rovpattedyr, krybdyr og fugle (Ebensperger et al., 2006).(Ebensperger og Blumstein, 2006)

Økosystem roller

Det er ukendt, hvilke typer roller almindelige gultandede huler spiller i deres økosystem. De påvirker sandsynligvis vegetationen gennem deres planteædende planter og vil sandsynligvis tjene som en vigtig byttebase for større rovdyr i deres levesteder.



Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Almindelige gultandede huler er vigtige medlemmer af indfødte økosystemer, selvom der ikke er dokumenteret nogen direkte, positive virkninger for mennesker.

bære hunde montana

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Almindelige gultandede huler kan betragtes som skadedyr i landbruget, hvor de forekommer i nærheden af ​​dyrkede arealer, fordi de vil æde afgrøder (Grzimek, 2004).(Grzimek og McCade, 2004)

  • Negative påvirkninger
  • planteskadedyr

Bevaringsstatus

Almindelige gultandede huler er opført som en art af mindst bekymring på IUCNs rødliste. De anses for almindelige, og der er ingen tegn på befolkningsnedgang.(Dunnum, et al., 2009)

Bidragydere

Alison Borowski (forfatter), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (redaktør, instruktør), University of Wisconsin-Stevens Point, Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.