Garrulus glandarius Jay

Af Aqua Nara Dakota

Geografisk rækkevidde

Garrulus glandariuser bredt udbredt i hele Europa og Asien. Det er en overvejende tempereret art, der lever i skovområder og nær menneskelige bosættelser.(BirdLife International, 2008)

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende

Habitat

Jays foretrækker tæt løv med masser af træer, buske og underskov. Træer er essentielle på grund af deres trælevende livsstil, selvom de også fouragerer på jorden. Høje niveauer af biodiversitet er vigtige, så de kan nyde varieret kost. Jays opbevarer og spiser agern, så egetræer er vigtige træk ved deres levested. Løvfældende egeskove foretrækkes til fouragering, men nåleskove giver de bedste redepladser. Jays kan ikke lide åbne områder og vil undgå at komme ind i dem, hvis det er muligt. De er mest sårbare over for rovdyr i åbne områder.(Goodwin, 1951; Hougner, et al., 2006; Pons og Pausas, 2008; Selva, et al., 2005)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • krat skov
  • Andre habitatfunktioner
  • forstad
  • landbrugs
  • river

Fysisk beskrivelse

Jay fjerdragt er hovedsageligt lys rødbrun. Deres fjer reflekterer UV-lys. Deres toppe, som ofte hæves under kommunikation, er hvide med sorte pletter. Deres næb er sorte, og sorte overskægsstriber strækker sig nedad fra enderne af deres næb. Deres haler er sorte bagpå med en hvid plet rundt om bunden. Deres vinger har lyse blå pletter med sorte pletter. Disse blå områder ser ud som trekanter eller et bånd, selvom deres orientering og størrelse ændres, når vingerne spredes (de forstørres, når de spredes). Der er hvide bånd på vingerne, synlige under flyvning. Resten af ​​vingerne er sorte, bortset fra en rød trekant, hvor vingen hæfter på kroppen. De bærer ofte deres vinger, så spidserne er begge på den ene side af halen.('BirdGuides', 2009; Goodwin, 1951; Goodwin, 1956; Veiga og Polo, 2005)



Sammenlignet med andrekorvider, synes godt omCorvusogPicaarter holder eurasiske jays halen ret højt. Af denne grund tager halefjerene mindre skade end i de andre slægter. I modsætning til andrekorvider, Jays har to fjerdragtfaser: ung og voksen. Andre korvider kan ældes af en sekvens af fjerdragter, men ældning er sværere hos eurasier. De mister deres unge fjerdragt inden efteråret det første år, så fugle set om efteråret ser alle ud til at være voksne.(Seal, 1976)

Den gennemsnitlige basale stofskiftehastighed er 4,99 kJ i timen.(McNab, 2009)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • kvinde større
  • Gennemsnitlig masse
    170 g
    5,99 oz
  • Gennemsnitlig længde
    34 cm
    13,39 tommer
  • Gennemsnitligt vingefang
    55 cm
    21,65 tommer

Reproduktion

Jays er monogame og yngler en gang om året om foråret. I begyndelsen af ​​foråret, normalt i marts og april, danner uparrede fugle spontant samlinger, hvor de vælger deres makker. I disse sammenkomster parrer fugle sig og viser sig for hinanden. De bruger en bred vifte af vokaliseringer, hvoraf den ene hedder 'flight appel' og er en invitation til at flyve. Hanner viser mere end hunner, og de jagter dem også. Parringssamlinger forekommer tilfældige og kan startes ved, at allerede parrede fugle jager og viser sig for hinanden, hvilket ophidser nærliggende uparrede fugle og opmuntrer dem til at deltage. Samlingerne kan være så små som tre eller fire fugle, men er ofte så store som tredive fugle eller mere. Disse indsamlinger sker også nogle gange senere på sæsonen, som i juni, selvom disse samlinger højst sandsynligt er resultatet af, at en parret fugl mister sin makker eller rede frem for at nye fugle finder deres første makker.(Goodwin, 1951)

Hanner tilbyder deres kammerater mad som en del af frieriet. Han knuser eller river portioner af en fødekilde og tilbyder hende det. Hvis hun opfører sig for nervøs til at acceptere, kan han prøve at nærme sig hende nedefra, da dette er en mindre truende måde at nærme sig en jay. Fuglene kan kalde kærligt til hinanden og deltage i et tovtrækkeri under ritualet. Hvis hunnen bringer maden til sin mage, kan de sende maden frem og tilbage, indtil den ene eller den anden spiser den. Ritualet ser ud til at styrke deres bånd. Senere, når hunnen har travlt med reden, vil hannen fortsætte med at forsyne hende med mad.(Goodwin, 1951)

  • Parringssystem
  • monogam

Begge forældre bygger og forer reden. Deres reder er skålformede og bygget i buske eller træer. De er konstrueret af pinde, nybrudt af grene og foret med fine rødder, hår og fuglenes egne fjer. Æglægningen begynder omkring slutningen af ​​marts, og normalt opdrættes kun én yngel pr. sæson, 4 til 5 æg lægges, der hver vejer omkring 8,5 gram, hvoraf 6 % er skallens vægt. Begge forældre ruger. Ungerne klækkes på 18 dage og er nøgne og blinde. De flyver og forlader først reden, når de er 20 til 23 dage gamle, men de forbliver afhængige af deres forældre. Forældrene begynder at fravænne dem, når de er omkring 40 dage gamle, og de er uafhængige omkring to måneders alderen, selvom de fortsætter med at røve mad fra deres forældre i et par dage. Jays når ynglealderen ved 2 år.(Goodwin, 1951; Goodwin, 1956; Robinson, 2005)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Jays yngler en gang om året.
  • Parringssæson
    Jays yngler fra marts til juni.
  • Range æg pr. sæson
    4 til 5
  • Gennemsnitlig tid til klækning
    18 dage
  • Range fledging alder
    20 til 23 dage
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    2 måneder
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    2 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    2 år

Nogle gange ruger kun hunnerne, selvom det i mange par er begge forældre. Inkuberende hunner renser reden for parasitter ved at spise dem. Denne adfærd ser ud til at være forårsaget af et behov for at spise noget, hun finder i reden, som ikke er et æg, slimhinde eller unge. Nogle gange kan hendes behov for at rense reden være overdrevet, hvis hun er stresset af tilstedeværelsen af ​​et rovdyr eller anden stimulans, og hun kan spise sine æg eller unger.(Goodwin, 1956; Tutt, 1952)

Når et rovdyr nærmer sig, vil den rugende fugl reagere efter situationen. Hvis den ubudne gæst er langt væk og måske ikke har bemærket fuglen, vil forælderen simpelthen snige sig væk fra reden eller flyve helt væk, nogle gange laver alarmskrig, når han eller hun går. Hvis rovdyret nærmer sig, vil forælderen huke sig længere nede i reden, over for truslen, med hendes næb åben. Et endnu tættere rovdyr vil berettige en defensiv trusselsstilling, som involverer at sprede vingerne og huk ned. Hvis forælderen beslutter sig for, at den eneste handling er at angribe, vil hun flyve mod rovdyret, angribe det med sine kløer og næb og græde ved at bruge et vilkårligt antal alarmopkald, enten hendes egne jay-kald, rovdyrets egne kald, eller alarmopkald fra et helt andet dyr.(Goodwin, 1956)

  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • han-
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde

Levetid/Længde

Den ældste fugl registreret i Storbritannien var 16 år, 9 måneder gammel.(Robinson, 2005)



  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    16,75 år

Opførsel

Jays er primært trælevende, men fouragerer også på jorden. De er stillesiddende, medmindre agern afgrøder fejler, når de skal migrere til andre områder for at få mad. Ligesom andrekorvider, eurasiske jays har kompleks social adfærd. De udviser legeadfærd, for det meste jagter, der ligner deres flygtende reaktion på høge (Accipitridae).('BirdGuides', 2009; Goodwin, 1951)

Dominans mellem jays er ikke altid bestemt af styrke, og hierarkier er ikke stabile. Hannerne er normalt dominerende over hunnerne, men under visse omstændigheder, som når en han fælder eller hans makker er vedholdende, kan hunnen være dominerende. Dominanskampe kan afgøres med egentlige stridigheder, hvor fugle kæmper og trækker hinandens fjer ud, men de kan også afgøres uden kamp. I dominanskonkurrencer, der ikke involverer kamp, ​​ser udfaldet af konkurrencen ud til at stole på psykologiske faktorer, som ikke er fuldt ud forstået. Samlet set er jays ikke særlig stridslystne over for artsfæller.(Goodwin, 1951)



Jays udfører 'myrer', når myrer af den passende art, som skovmyrer (Formica rufa), er ledig. En jay vil hoppe ned på massen af ​​myrer og gnide sin krop, hale og vinger mod jorden, så myrerne snart kravler over hele fuglens krop. Jay vil gyse og sidde oprejst, ofte med halen under kroppen og mellem benene. De spiser sandsynligvis ikke myrerne, som kravler på dem. De foretrækker at myre ikke oftere end hver anden dag, muligvis to dage i træk nogle gange. De vil bade i vand flere gange om dagen.(Goodwin, 1951)

1 år gammel hund
  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • fluer
  • daglige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • Social
  • dominanshierarkier

Hjemmebane

Størrelsen på hjemmeområdet hos eurasiske jays varierer med sæson og habitattype. Hjemmeområder om vinteren og foråret var mindre end boligområderne om sommeren og efteråret. Større hjemområder findes i områder med højere habitatheterogenitet. Hjemmeområder overlapper væsentligt mellem individer.(Rolando, 1998)

Kommunikation og perception

Jays bruger en række visuelle skærme til at kommunikere. Udstillinger involverer ændring af kropspositioner, hævning af fjer på visse dele af deres krop og bevægelser, når det er nødvendigt. Hver skærm kan gives i intense versioner eller enklere versioner. For eksempel vil en meget underdanig fugl udvide sine vinger helt under fremvisning, mens en mindre underdanig fugl kun vil strække dem halvvejs. Udstillingerne er uden tvivl mere farverige for fuglen end for en menneskelig observatør, fordi deres fjer reflekterer UV-lys, som vi ikke kan se. Visninger er ledsaget af vokaliseringer i nogle tilfælde, som når fuglen udtrykker venlighed eller alarm.(Goodwin, 1951; Vega og Polo, 2005)

Hanner og hunner har forskellige seksuelle udstillinger, som begge involverer at sprede deres vinger, løfte deres fjer og foretage et opkald. Hundens seksuelle visning ligner den underdanige visning. Det underdanige display kan bruges i en række forskellige indstillinger, fra at indrømme nederlag i en kamp til at reagere på en menneskelig ejer, hvis fuglen er tam. De bruger en aggressiv holdning til at true fjender. Rykkende alarmbevægelser udføres i stilhed, når fuglen ikke føler sig for truet, alvorlige trusler signaleres med de samme bevægelser ledsaget af alarmskrigen. Angst kommer til udtryk ved overdreven aftørring af næb, og vrede kommer til udtryk ved overivrige fodringsbevægelser, som kun involverer egentlig synke, hvis vreden udledes på noget spiseligt.(Goodwin, 1951)

Eurasian Jays har en række af Jay-specifikke kald. En af disse, 'appelsedlen', bruges af fugle i alle aldre, når de vil have noget. Hos unge fugle er opkaldet rettet til forældrene som en anmodning om mad, men voksne er blevet hørt til at udtale de samme toner, mens de selv fouragerer, som om de taler til sig selv. De bruger alarmopkald til at signalere tilstedeværelsen af ​​rovdyr. Alarmopkaldet er et højt skrig, der udsendes en eller to gange. De taler også for at udtrykke vrede, legende, hengivenhed, advarsler om rovdyr og et utal af andre følelser, hensigter eller observationer.(Goodwin, 1951; Randler, 2006)

Eurasian Jays er dygtige mimikere og vil synge sange sammensat af alle mulige lyde, de har hørt. De kan efterligne grædende babyer, spurvefuglesange, vand, der falder fra en hane, plæneklippere og endda alarmopkald fra deres rovdyr. Goodwin (1951) antager, at de gentager lyde i overensstemmelse med den følelsesmæssige tilstand, de oplevede, da de oprindeligt hørte lyden. Når de bliver truet eller mobbet, kopierer de alarmsedler fra solsorte, skater og solugler, men på mere afslappede tidspunkter kan de efterligne spætter, spurve og menneskelig fløjten. Unge fugle bruger meget tid på at øve deres mimik, indtil de perfekt kan kopiere den originale lyd.(Goodwin, 1951)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • mimik
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • ultraviolet
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Jays er altædende og opportunistiske og spiser stort set alt, hvad de kan finde. Agern repræsenterer den største del af deres kost. De knækker skallen ved at bide i den og bruge deres næb til at løfte skalstykkerne op, indtil de kan få kødet ud. De samler agern afQuercusege om efteråret og begrave dem for at spise hele året rundt. De er mest afhængige af opbevaret mad fra maj til juli, når de fodrer afkom. En fugl kan gemme sig mellem 4500 og 11.000 agern og vil bruge sin hukommelse til at lokalisere caches op til ti måneder senere. Når de skjuler agern, gemmer de normalt kun én på et sted, men kan skjule to eller tre agern der. Impulsen til at opbevare agern til senere brug er så stærk, at agern i fangenskab uden adgang til et overskud af agern vil gemme ting, der ligner agern, inklusive korrekt formede sten.(Clayton, et al., 1994; Goodwin, 1951; Hougner, et al., 2006; Pons og Pausas, 2008)

Jays foretrækker agern afQuercus ilex,Quercus suber, ogQuercus faginea, men undgå agern fraQuercus coccifera. Præference er sandsynligvis forbundet med relativ næringsværdi.Quercus ilexagern har det højeste fedtindhold ogQuercus cocciferaagern har den højeste mængde tanniner, i det mindste af de fire arter, der er undersøgt af Pons og Pausas (2007). Jays foretrækker større agern frem for mindre. De transporterer normalt et agern ad gangen, men de er blevet observeret bære op til fem på én gang. Enkelte agern føres i regningen. Hvis mere end én bæres, sluges den eller de første og bæres i afgrøden, mens den sidste, og som regel største, er indeholdt i sedlen.(Pons og pauser, 2007)

Ud over agern spiser eurasiske jays frugt, korn og nødder. De tager også hvirvelløse dyr, herunder orme, snegle, snegle og insekter. Æg er ikke instinktivt genkendt som føde, men når en fugl lærer at knække den op og æde indmaden, vil den fortsætte med at gøre det med andre æg, den støder på. De vil spise små fugle, deres unger og deres æg. Rørsanger (Acrocephalus scirpaceus) er et eksempel på en almindelig bytteart. Jays spiser masser af ådsler. Forskere, der studerer ådsler, har fundet ud af, at jays vil besøge omkring halvdelen af ​​de tilgængelige slagtekroppe, især dem i skoven. De bruger deres fødder til at holde mad, men ikke hvis maden er klistret. De kigger overalt, hvor de kan efter mad, inklusive i sprækker, løs bark, små huller, under blade eller ethvert andet sted, et bytteobjekt kan skjule. Dog undgår de mad, der er på åben grund i stedet for dækket af løv. For at åbne noget, indsætter de deres næb og prøver derefter at åbne dem. For at vende noget, trækker de i det med deres næb eller sætter deres næb under kanterne og skubber sidelæns.(Clayton, et al., 1996; Davies, et al., 2003; Goodwin, 1951; Selva, et al., 2005)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • granivore
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • pattedyr
  • æg
  • Ådsel
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • terrestriske orme
  • Plantefødevarer
  • frø, kerner og nødder
  • frugt
  • Forsøgende adfærd
  • opbevarer eller gemmer mad

Predation

Jays bliver forgrebet af mange dyr, herunder katte, rovfugle og små landlevende rovdyr. Æg og unger tages af mår (tirsdag) og katte (Katte). Voksne og unger bliver i vid udstrækning taget af rovfugle.(Palma, et al., 2006; Toyne, 1998; Tutt, 1952)

turbo roo

Jays udviser en række forskellige reaktioner på rovdyr, afhængigt af arten og omstændighederne. Når de ser en høg flyve ovenover, fryser de, ser den flyve og udsender et lavt støn i alarmberedskab. Mobbing er en almindelig forsvarsmekanisme, og de bruger den mod næsten alle arter af rovdyr. Nogle gange vil en truet fugl udsende kald fra kraftigere fugle, som tanugler (Strix aluco), måske i et forsøg på at skræmme angriberen. En anden brug af mimik i prædationsforsvar er, når jays flyver ud af syne af en truende fugl og derefter kalder den ved at bruge sin egen arts kaldenoter. For eksempel er de blevet observeret at flyve væk fra deres rede i nærværelse af en ådsel krage (Corvus corone, et rede rovdyr) og efterligne kragens egne kald. Jays, der sidder på en rede, kan også sidde stille eller snige sig væk i stedet for at henlede opmærksomheden på deres rede. En værdifuld forsvarsforanstaltning er simpelthen at undgå åbne områder, hvor de er mere sårbare over for fuglerovdyr.(Goodwin, 1951; Randler, 2006)

  • Tilpasninger mod rovdyr
  • efterligne

Økosystem roller

Jays udfører mange funktioner, som gavner de økosystemer, de lever i. Deres alarmopkald advarer andre arter, herunder røde egern (Egern), til tilstedeværelsen af ​​rovdyr. De spiser ådsler, fjerner potentielle sygdomskilder og hjælper med at gøre næringsstoffer tilgængelige i økosystemet.(Randler, 2006; Selva, et al., 2005)

En af deres vigtigste økosystemroller er spredningen af ​​agern fraQuercustræer. Jays spiser de fleste af de agern, de tager, men de begraver også agern og glemmer dem, hvilket fører til regenerering af eg. Jay foretrækker at samle og begrave levedygtige agern frem for infertile, døde eller beskadigede agern, hvilket gør dem til fremragende spredningsmidler. De opbevarer fortrinsvis agern på kanterne af klare rum, hvilket er det bedste sted for frøplanter at få den rigtige mængde lys til spiring. Egetræer inklQuercus roburogQuercus petrea, er nøglestensarter i deres levesteder, der giver hjem og mad til mange arter af dyr, planter, svampe og lav. Omkring 80 % af alle insekter på IUCNs rødliste har brug for egetræer som en del af deres livscyklus.(Hougner, et al., 2006; Pons og Pausas, 2008)

  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø
  • skaber levesteder
  • biologisk nedbrydning
Mutualistiske arter
  • Kermes ege (Quercus coccifera)
  • Engelske egetræer (Quercus robur)
  • fastsiddende ege (Quercus petrea)
  • Holm ege (Quercus ilex)
  • korkege (Quercus suber)
  • portugisiske egetræer (Quercus faginea)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Jays er vigtige i regenereringen af ​​egeskove gennem spredning af agern. Egetræer er vigtige for mennesker på grund af deres træ, skønhed og evne til at forbedre biodiversiteten. En undersøgelse fra en park i Sverige anslog, hvor mange penge det ville koste for mennesker at udføre det samme arbejde som eurasiske jays. Forskerne fastslog, at det ville koste mellem 1 og 6 millioner kroner (omkring 125.000 til 751.000 amerikanske dollars) at erstatte eurasiske jaks med folk, der planter agern i den 2700 hektar store park.(Hougner, et al., 2006)

En undersøgelse i Tyskland fandt ege regenereret i fyrreskove med en hastighed på 2.000 til 4.000 træer pr. Da moder-egetræer stort set ikke var tilgængelige, tilskrev de denne regenerering til eurasiske jays. Området blev ryddet omkring 30 år før undersøgelsen blev udført, og hovedsageligt fyrretræer blev regenereret. Egetræer blev ikke rekrutteret til den regenererende skov, før eurasiske jays flyttede ind i fyrreskoven og begyndte at fange agern.(Mosandl og Kleinert, 1998)

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen kendte negative virkninger af eurasiske jays på mennesker.

Bevaringsstatus

Jays har et omfattende udbredelsesområde, bestande anslås til millioner af individer, og der er ingen påvist faldende befolkningstendenser. Som et resultat har IUCN's rødliste fastslået, at de er 'mindst bekymring'.(BirdLife International, 2008)

Bidragydere

Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Aqua Nara Dakota (forfatter), Special Projects.