Gazella bennettiiIndisk gazelle

Af Dylan McCart

Geografisk rækkevidde

indiske gazeller,Gazella bennettii, findes primært i den nordvestlige region af Indien i staten Rajasthan. Deres udbredelse strækker sig fra syd for Krishia-floden, så langt øst som det centrale Indien, og ind i den nord-centrale region af Iran (øst for Zagros-området og syd for Alborz). Tres til 70 procent af den globale befolkning af indiske gazeller findes i øjeblikket i det vestlige Rajasthan.(Arshad og Hussain Gill, 2010; Dookia, 2009)

hvalp sover i sengen
  • Biogeografiske regioner
  • Orientalsk
    • hjemmehørende

Habitat

Indiske gazeller kan trives i en række forskellige levesteder. De er blevet observeret i tørre løvskove, åbne skove og tørre områder såsom klitter, halvtørre ørkener og tørre dale, der har en årlig nedbør på 150 til 750 mm. Indiske gazeller er fakultative drikker og kan modstå relativt lange intervaller mellem besøg på vandpunkter ved at bevare stofskiftevandet og drage fordel af vand, der findes i vegetationen.(Groves, 1993; Mallon, 2008; Rahmani, 1990)



  • Habitatregioner
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer
  • Skov
  • Gennemsnitlig højde
    1524 m
    5000,00 fod

Fysisk beskrivelse

Indiske gazeller er kendetegnet ved en sandet, gullig og rødfarvet pels med en bleg hvid ventrale region. Ansigtsmærker er veludviklede: de har en mørkebrun eller sort pande og et lyst ansigt med mørke striber og en mærkbar næseplet. Pelsfarven varierer sæsonmæssigt. Om vinteren har indiske gazeller en mørk grålig sandfarve, og der er et tydeligt brunt bånd, der kanter det hvide ventrale område af torsoen. Om sommeren er pelsen mørkere brun.



Indiske gazeller har lige horn med fremtrædende ringe og spidser, der er let udadvendte. Horn findes på både hanner og hunner, selvom de er relativt kortere hos hunner. Undervoksne hanner er svære at skelne fra hunner på grund af deres mellemliggende hornlængde. Horn kan nå længder på 250 til 350 mm hos voksne hanner. Hunhorn er normalt halvdelen af ​​længden og tyndere i bredden end hanhornene og har mindre fremtrædende ringe. Gennemsnitlig hanhornlængde af underartenGazella bennetti fuscifronsogG. b. sukkerer 256,6 mm. Hunner af disse underarter har en gennemsnitlig hornlængde på 184,7 mm.

Indiske gazeller når 0,9 til 1,2 m i længden og 0,6 til 0,8 m i højden. Fuldt udvoksede indiske gazeller vejer 20 til 25 kg. Hunnerne har en tendens til at veje mindre end hannerne og kan være så meget som 10 cm kortere i højden.



Hjernekassen er rimelig kort og flad, med en lang slank premaxilla, der har en let kurve. Kraniet har store auditive bullae og tænder. Tandkastene er bøjet udad og buede fortil.(Groves, 1993; Jerdon, 1874)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • ornamentik
  • Rækkevidde masse
    20 til 25 kg
    44,05 til 55,07 lb
  • Rækkevidde
    0,9 til 1,2 m
    2,95 til 3,94 fod

Reproduktion

Indiske gazeller er polygame. Hannerne er ekstremt territoriale og forsvarer deres ressourcer med deres horn. Han-han-konkurrence observeres ofte i parringssæsonen, og hannerne forsvarer aggressivt hunner fra andre hanner før parring. Parringen begynder, når en hangazelle rører undersiden af ​​en hungazelle med et stift ben, kaldet 'laufschlag'. Når den er fuldført, følger parringen.(Bobra, et al., 1992; Habibi, 2011)

  • Parringssystem
  • polygynandrøs (promiskuøs)

Der er to ynglesæsoner i løbet af året, en i slutningen af ​​monsunsæsonen fra slutningen af ​​august til begyndelsen af ​​oktober, og den anden i det sene forår fra marts til slutningen af ​​april. Indiske gazeller har en drægtighedsperiode på 5 til 5,5 måneder. Hunnerne føder generelt ét afkom, men tvillinger er hyppigt blevet rapporteret. De fleste fødsler finder sted i april. Afkom er præcociale og fravænnes ved omkring 2 måneders alderen, selvom de kan blive hos deres mor i op til 12 måneder, når hun har et andet afkom. Indiske kvindegazeller bliver først gravide, når de er etårige.(Arshad og Hussain Gill, 2010; Habibi, 2011; Mallon, 2008)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Indiske kvindelige gazeller kan føde årligt.
  • Parringssæson
    Ynglesæsoner forekommer fra slutningen af ​​august til begyndelsen af ​​oktober og igen fra marts til slutningen af ​​april
  • Range antal afkom
    1 til 3
  • Drægtighedsperiode
    5 til 5,5 måneder
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    2 måneder
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    2 år

Indiske kvindelige gazeller yder direkte pleje til afkom, indtil de bliver fravænnet ved omkring 2 måneders alderen. Nogle afkom kan dog blive hos deres mor i op til 12 måneder, når hun får et andet afkom.(Arshad og Hussain Gill, 2010; Habibi, 2011; Mallon, 2008)

  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • kvindelige forældres omsorg
  • forbefrugtning
    • forsyning
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Vilde indiske gazellers levetid er ukendt. Ét individ levede til at være 12,3 år gammelt i fangenskab.(fra Magalhaes og Costa, 2009)

  • Rækkevidde levetid
    Status: fangenskab
    12,3 (høje) år

Opførsel

Indiske gazeller er hurtige og adrætte. De er generelt bange for mennesker og trækker sig tilbage i bjergene eller ørkenen for at holde afstand til landbrug og andre menneskelige aktiviteter. Indiske gazeller bor i ødelagte land og klippefyldte bjergområder i Pakistan, tilsyneladende for at undgå motoriserede køretøjer. Når de er foruroligede, stamper indiske gazeller deres forfod i jorden og udsender et nyslignende sus gennem næsen, deraf det lokale navn Chinkara (nyseren).



Indiske gazeller har natlige spisevaner og er mest aktive lige før solnedgang og hele natten. De kan modstå lange perioder uden vand på grund af fysiologiske processer, hvilket sparer stofskiftevand.

Indiske gazeller observeres generelt alene eller i grupper på 3, der omfatter en mor og hendes afkom. Store besætninger på 8 til 10 individer observeres af og til. Større grupper er mere almindeligt observeret i ynglesæsonerne. Den største besætning registreret var sammensat af 25 individer i juli 1987 og blev observeret fodre med hirse i en afgrødemark under en tørke, hvor monsunsæsonen ikke fandt sted.(Arshad og Hussain Gill, 2010; Bobra, et al., 1992; Dookia, et al., 2009; Dookia, 2009; Jakher, et al., 2002; Rahmani, 1990)



  • Nøgleadfærd
  • cursorial
  • natlige
  • tusmørke
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • ensomme
  • territoriale
  • Social

Hjemmebane

Lidt er kendt om hjemmeområdet for indiske gazeller. De menes at markere deres territorium med fækale bunker.(Habibi, 2011)

Kommunikation og opfattelse

Når de er foruroligede, stamper indiske gazeller deres forfod i jorden og udsender en nyslignende hvislen gennem næsen.(Habibi, 2011)

  • Kommunikationskanaler
  • akustisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duftmærker
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

Indiske gazeller er bedre tilpasset til browsing end græsning, men de kan spise bælgfrugter og græsser i store mængder. Deres kost består typisk af græsser, forskellige blade, afgrøder og frugter som græskar og meloner. Størstedelen af ​​deres metaboliske vandindtag kommer fra den vegetation, de spiser. Børsten og træerne, der udgør deres kost, findes i bjergkæder og løvskove, mens græsser og andre urteagtige planter findes i dale og landbrugsmarker. I den tørre Thar-ørken spiser indiske gazeller hovedsageligt fire arter af urter:Crotalaria burhia(42% af kosten),Ziziphus nummularia(femten%),Maytenus emerginata(11%) ogProsopis cineraria(9%).(Arshad og Hussain Gill, 2010)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
    • frugivore
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frugt

Predation

Indiske gazellers primære rovdyr er guldsjakaler (Golden Canis), bengalske tigre(Panthera tigristiger), indiske ulve(Canis lupuspallipes), indiske leoparder(panthera pardusbille), asiatiske geparder(Acinonyx jubatusjagt), crested høgørne (Nisaetus cirrhatus), landsby- eller vildhunde (Canis lupus) og, vigtigst af alt, mennesker. Jagt og ulovlig krybskytteri har i høj grad reduceret bestandsstørrelsen af ​​denne art. Indiske gazeller bruger deres hurtighed og udholdenhed til at unddrage sig rovdyr og bruge deres horn til forsvar.(Bagchi, et al., 2003; Farhadiniaa og Hemamib, 2010)

Økosystem roller

Indiske gazeller spiser frugter som græskar og meloner og fungerer dermed som frøspredere.

Hypoderma diana, en art af sangsanger, lægger sine æg på benene af indiske gazeller. Når en gazelle slikker sig på benene, indtages æggene. Larver afHypoderma dianadukker op i fordøjelseskanalen og skaber 'svirrer' eller hævelser under huden. Når sangsangeren kommer frem gennem huden, kan den skade gazellen. Derudover reducerer dette skindets værdi for fangere.(Verma, et al., 2003)

  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø
Kommensale/snyltede arter

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Indiske gazeller betragtes som hellige af Vishnoi-samfundet i Rajasthan, som kan bidrage til større befolkninger i dette område. Indiske gazeller jages også for deres hud, kød og lejlighedsvis for horn, der tjener som trofæer.(Arshad og Hussain Gill, 2010; Saxena, et al., 2008)

  • Positive påvirkninger
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Indiske gazeller lever af og til på landbrugsmarker.(Arshad og Hussain Gill, 2010)

  • Negative påvirkninger
  • planteskadedyr

Bevaringsstatus

Gazella bennettiibetragtes som en art af mindst bekymring af International Union for Conservation of Nature (IUCN). Indiske gazeller blev betragtet som truede i 1950'erne på grund af tab af levesteder og menneskeskabte aktiviteter såsom jagt og krybskytteri. Landbrugspraksis sammen med den generelle stigning i den menneskelige befolkning har ført til udryddelse i visse områder.

I 1994 blev arten betragtet som sårbar, og i 1996Gazella bennettiiblev betragtet som en art med lavere risiko. Arten er siden kommet sig og betragtes nu som en art af mindst bekymring af IUCN.

Gazella bennettiiblev betragtet som en skema 1-art under Indiens Wildlife (Protection) Act i 1972. Indisk lov beskytter fuldt ud indiske gazeller og reserverer 80 % af Indien som beskyttet land, 5 % af Pakistan og 9 % af Iran. Punjab Wildlife Act erklæredeGazella bennettiien beskyttet art i Cholistan-ørkenen, som giver 26.000 km2 levested for denne art, og i Punjab-provinsen.

Der er over 25 beskyttede områder i Rajasthan. Imidlertid findes den højeste tæthed af indiske gazeller uden for disse beskyttede områder og parker, hovedsageligt inden for Vishnoi-samfundene. Der er 6 store indiske gazellebevaringsområder i det lille distrikt Jodhpur, hver med store befolkninger. Alle beskyttede områder har lovlig status som lukkede eller ikke-skydezoner. Nationalparkerne Bandhavgarh og Ranthambore er også beskyttede. Populationerne af indiske gazeller er steget, hovedsageligt på grund af bevaringsindsatsen.

Omfattende forskning i indiske gazeller er blevet udført af Ecology and Rural Development Society. Dette samfund observerer og overvåger identificerede klynger af gazeller, studerer befolkningsdynamikken, skaber netværk af frivillige til anti-krybskytteaktiviteter og er vært for bevidsthedsworkshops på lokalt niveau.(Dookia, et al., 2009; Mallon, 2008; Rahmani, 1990; Sahajpal, et al., 2009; Saxena, et al., 2008)

Andre kommentarer

Der er flere underarter afGazelle bennettii:G.b.bennettii,G.b.chiristii,G.b. fusciforme,G.b. karamii,G.b. salt,G.b. shikarii. Stavemåden og taksonomisk klassificering afG. bennettiivarierer, som diskuteret i Rahmani 1990.

hvorfor kan hunde ikke spise druer

Indiske gazeller har kromosomkomplementer på 2n = 49 til 52.(Jakher, et al., 2002; Kumamoto, et al., 1995; Rahmani, 1990; Wilson og Reeder, 2005)

Bidragydere

Dylan McCart (forfatter), University of Manitoba, Jane Waterman (redaktør), University of Manitoba, Gail McCormick (redaktør), Animal Agents Staff.