Gazella dorcasdorcas gazelle

Af Joshua Stoolman

Geografisk rækkevidde

Gazella dorcasfindes i den nordlige etiopiske biogeografiske region og den sydvestlige palæarktiske region. Disse gazeller bor i dele af det nordlige Afrika og Sahara og Negev-ørkenerne, herunder: Marokko, Rio de Oro, Algeriet, Tunesien, Libyen, Tchad, Somalia, Etiopien og dele af Israel og Sinai i Mellemøsten.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Gazella dorcaser det bedst udstyrede medlem af slægtenGazellaat bebo tørre områder. De findes i en række forskellige levesteder: savanner, halvørkener, små klitmarker, konsoliderede klitområder og wadier, og er forbundet med en række forskellige plantearter. Høje tætheder afG. dorcasfindes i klitmarker med høje koncentrationer afPancratium sickenbergeri, en foretrukken mad.(Lawes og Nanni, 1993; Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer

Fysisk beskrivelse

Gazella dorcasvarierer i farve, afhængigt af placeringen. De er generelt blege farvede og har en hvid undermave med to brune striber på hver side. I det nordlige Sahara er de en okker farve med mørkere flankerende striber. Nær Det Røde Hav er de rødbrune med mindre iøjnefaldende, lyse flankerende striber. Hovedet er mørkere end resten af ​​kroppen. Deres horn har den mest udtalte kurve af medlemmer afGazella, og inden for underarten varierer mængden af ​​kurve i hornet. Hannernes horn er 250-280 mm lange og har 20-24 ringe. Hunnens horn er mindre (170-190 mm) og mere lige med 16-18 ringe. Voksne hanner vejer i gennemsnit 16,5 kg, mens hunnerne vejer omkring 12,6 kg, selvom den gennemsnitlige størrelse varierer mellem populationer. De er de næstmindstegazelle arter.(Yom-Tov, et al., 1995)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • ornamentik
  • Rækkevidde masse
    14 til 18 kg
    30,84 til 39,65 lb
  • Gennemsnitlig masse
    16,5 kg
    36,34 lb

Reproduktion

I løbet af parringssæsonen fra september til november vil hannerne vogte territorium, der er præget af deres afføring. Afhængig af lokalt klima vil en gruppe afG. dorcasvil bestå af en eller to hanner med et harem af hunner eller blot et han-hun-par. I ekstreme klimaer, hvor ressourcerne er knappe, forbinder de sig primært i par.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Parringssystem
  • polygyn

I naturen vil hunnerne normalt begynde at reproducere omkring to års alderen. I fangenskab kan graviditet ske så tidligt som seks måneders alderen. Omkring 90 % af hunnerne i naturen blev gravide. De føder kun ét afkom pr. graviditet i næsten alle tilfælde. Graviditeten varer omkring seks måneder, og fawn er født med hår og åbne øjne. Unge tilbringer størstedelen af ​​deres første to uger krøllet sammen i skyggen. Bagefter vil de følge moderen rundt og lede efter fast føde. Hanner ser ikke ud til at deltage i plejen af ​​de unge, undtagen indirekte gennem ressourceforsvar for gruppen.(Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Avl sker en gang årligt.
  • Parringssæson
    Yngle finder sted fra september til november.
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    AnAge
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    6 måneder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    182 dage
    AnAge
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    3 måneder
  • Tid til uafhængighed
    1 (lave) år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    2 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    730 dage
    AnAge
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    Køn: mand
    589 dage
    AnAge

Hunnerne amme deres unger i et til to minutter flere gange om dagen i omkring 3 måneder. I de første to uger af den unge gazelles liv græsser moderen og sover væk fra den unge gazelle og efterlader den et sikkert sted. Efterhånden som den unge gazelle vokser, slutter de sig til deres fødselsgruppe det første år eller længere.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

I fangenskabGazella dorcaskan leve op til 15 år. Den gennemsnitlige levetid i naturen er ukendt og kan variere afhængigt af populationen.(Yom-Tov, et al., 1995)

Opførsel

Aktivitetsmønstre bestemmes af klimaets sværhedsgrad. I varme somre er disse gazeller for det meste aktive ved daggry og skumringstid. I mildere temperaturer kan de være aktive hele dagen. De kan også blive nataktive, når de er under prædationspres fra daglige rovdyr. Afhængig af klimaet,G. dorcaskan rejse i par eller større grupper bestående af en eller to hanner med et harem på op til fire hunner og deres unger. Nogle gange rejser mænd i bachelorgrupper på fire eller fem.(Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)



Annie Blumenfeld
  • Nøgleadfærd
  • cursorial
  • frygtelig
  • daglige
  • natlige
  • tusmørke
  • bevægelig
  • nomadisk
  • territoriale
  • Social
  • dominanshierarkier
  • Gennemsnitlig områdestørrelse
    25 km^2

Hjemmebane

Hjemmeområde for en han ledsaget af en lille gruppe hunner og unge er omkring 25 kvadratkilometer.(Yom-Tov, et al., 1995)

Kommunikation og perception

Gazeller har et alarmopkald, der lyder som en kort gøen. De bruger også et højere opkald i tilfælde af ekstrem fare eller smerte. Hunnerne har et lavt grynt at kalde de unge og det heleG. dorcaskan producere en lang knurrende lyd, der signalerer irritation. Når de er i fare fra et rovdyr, er 'stotting', beskrevet i prædationsafsnittet, en almindelig måde at advare andre gazeller om rovdyrets tilstedeværelse.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Gazella dorcasindivider lever af blomster, blade og bælg afAcaciatræer i mange af de områder, de bor. De lever også af frugter og blade af en række forskellige buske. I Negev-ørkenen,G. dorcaslever af Madonna liljer (Pancratium sickenbergeri). Afhængigt af sæsonen ændres metoderne til at få mad. Om sommeren graver gazeller huller i sandet for at fjerne stilken og løget fra Madonna-liljer. Efter vinterregn spiser gazeller friskspirede blade. Fodersøgningsteknikker tillader maksimalt energiindtag med minimal energiproduktion. Store mængder fodring foretages i små områder med høje koncentrationer af planteliv efterfulgt af lange flytninger til andre fodringsområder.(Lawes og Nanni, 1993; Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)



  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
    • frugivore
    • granivore
    • træædende
  • Plantefødevarer
  • blade
  • rødder og knolde
  • træ, bark eller stængler
  • frø, kerner og nødder
  • frugt
  • blomster

Predation

Gazella dorcaspopulationer har mange rovdyr. Geparder, løver, servaler, karakaler, ulve og hyæner bytter i alle størrelser og aldre. Unger kan dræbes af mindre rovdyr, såsom ræve, ørne og sjakaler. Mange af disse rovdyr er blevet udslettet i områder, hvor der i øjeblikket findes gazeller. Mennesker, ulve og karakaler er fortsat store rovdyrstrusler mod disse gazeller.Gazella dorcaser hovedsageligt afhængig af sit skarpe syn for at se efter rovdyr. De har opkald beskrevet i kommunikationssektionen, der hjælper med at advare andre i en flok om tilstedeværelsen af ​​et rovdyr. Hudgysninger, haletrækninger og at tage hoppende spring med hovedet højt, også kaldet stotting, bruges alle til at advare andre om tilstedeværelsen af ​​et rovdyr.(Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)

Økosystem roller

Gazella dorcassammen med nogle andre hovdyr udgør den primære måde for frøspredning for en række forskellige planter iAcaciaslægten mellem Det Røde Hav og Israel.(Lawes og Nanni, 1993; Ward og Saltz, 1994; Yom-Tov, et al., 1995)



  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø
Mutualistiske arter
  • Acacia

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Gazella dorcasjages som fødekilde.(Yom-Tov, et al., 1995)

  • Positive påvirkninger
  • mad

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Gazella dorcaser bedre tilpasset miljøet omkring Israel i Negev-ørkenen end andre græssende dyr. De udkonkurrerer andre græssere såsom får og geder, der bruges til økonomiske formål.(Yom-Tov, et al., 1995)

Bevaringsstatus

Denne art anses for truet og blev tidligere klassificeret som sårbar af IUCN. De igangværende trusler mod denne art er ødelæggelse af levesteder og ulovlig jagt.(Yom-Tov, et al., 1995)

Andre kommentarer

Gazella dorcasenkeltpersoner kan leve hele deres liv uden at drikke vand. De kan få alt det vand, de har brug for, fra de planter, de spiser. Der er en høj dødelighed blandt unge født i fangenskab på grund af utilstrækkelig modstandsdygtighed over for infektion.(Yom-Tov, et al., 1995)

rat terrier hvalpe Oregon

Bidragydere

Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Joshua Stoolman (forfatter), Kalamazoo College, Ann Fraser (redaktør, instruktør), Kalamazoo College.