Gazella gazellabjerggazelle

Af Kari Lee

Geografisk rækkevidde

Gazella gazella, eller bjerggazelle, er en af ​​flere nært beslægtede arter, der findes i Mellemøsten. Dens udbredelse omfatter Den Arabiske Halvø, Egypten, Iran, Israel, Jordan, Libanon, Oman, Saudi-Arabien, Syrien, Yemen og De Forenede Arabiske Emirater (Mendelsohn et al., 1995; IUCN Species Survival Commission, 2000).

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende

Habitat

Bjerggazeller lever i bjergrige og bakkede levesteder bestående af lette skove, marker eller ørkenplateauer. De tilbringer normalt dagene i bakkerne nedsænket og går ned om natten eller tidligt om morgenen for at fouragere.



Bjerggazeller lever i områder med en gennemsnitlig årlig temperatur på 21-23 grader Celsius og en gennemsnitlig vintertemperatur på omkring 14 grader Celsius. Områderne besat afG. gazellaer tørre, normalt med en årlig nedbør på 300-400 mm (Mendelsohn et al., 1995; Massicot, 2001).



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • Terrestriske biomer
  • krat skov
  • bjerge

Fysisk beskrivelse

Hanbjerggazeller vejer mellem 17 og 29,5 kg, hvorimod de mindre hunner vejer 16-25 kg. De er seksuelt dimorfe, hvor hannerne er større og har større horn. Tandkast af bjerggazeller er næsten lige.

Gazeller har en slank bygning med proportionelt lange halse og ben. Bagbenene på bjerggazeller er særligt lange.



Bjerggazeller er mørkebrune med hvid underside, flanker og lysebrune lemmer. Ansigtet er markeret med en råhvid stribe med sorte nederste marginer. Der er også et smalt, mørkt flankebånd, der adskiller de mørke rygtoner fra den hvide underside. Basen af ​​hårene fra undersiden er brunfarvet. Den sorte hale er kort og busket. Ørerne er også relativt korte. Den hvide streg ned langs låret stopper ved hasen. Pelage er kort og slank og reflekterer solens stråling i sommermånederne, og er meget længere, tykkere og regntæt om vinteren for at beskytte dyret mod den kraftige vinterregn.

Begge køn har horn. Hannernes relativt korte horn (220-294 mm) varierer meget afhængigt af levested. Kvindelige bjerggazeller har horn, der er mindre end 70 % af længden af ​​hannernes horn i samme population (84-153 mm). Hannernes horn er tykke og har fremtrædende ringe, mens hunnernes horn er uringede. Hornene er elliptiske i et tværsnit og mellemrummet ved bunden er omkring 25 mm. Hanhorn bøjer sig ud fra bunden med spidserne næsten altid pegende ind. Hunnernes horn er buet let fremad. Hornets form kan variere meget inden for populationer, men i de fleste tilfælde ligner hornene en S-form. Horn har også brede riller, der løber op i den forreste del af kernen, en rille langs den bageste grænse og en mindre fremtrædende rille, der løber medialt til aspektet af kernen (Groves og Lay, 1985; Mendelsohn et al., 1995) .

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Rækkevidde masse
    17 til 29,5 kg
    37,44 til 64,98 lb

Udvikling

Se Reproduktion.



ingen ben med hund

Reproduktion

Hanner og hunner kan begge parre sig med flere partnere.

  • Parringssystem
  • polygynandrøs (promiskuøs)

Gazeller findes i små grupper på 3-8 individer. Hannerne er territoriale med en eller flere hunner og deres unger. Den virksomhed, hunnerne holder, bestemmes primært af deres reproduktive status. Parring sker i den tidlige vinter (oktober-november), men kan foregå året rundt, hvor der er mad til rådighed.

Fødsler sker normalt fra april til maj, hvor hunnerne normalt kun får én unge pr. sæson. Østrus opstår hver 18. dag og varer 12-24 timer, indtil hunnen bliver gravid. Hunlige gazeller parer sig med mere end én han. Drægtighedsperioden er 180 dage, og der fødes afkom, der vejer 11-12% af moderens masse. Fødslen foregår isoleret, og de præcociale unger kan stå og gå kort efter fødslen. De unge bruger de første uger på at amme, og når de er tre til seks uger gamle begynder de at spise fast føde. Amning kan vare op til tre måneder. Omkring dette tidspunkt slutter moderen og den unge sig til en lille barselsflok. Hunnerne kan blive hos deres mor for livet, men hannerne forlader moderens besætning ved omkring seks måneders alderen. Hannerne slutter sig derefter til en flok unge hanner. Hunnerne når deres voksne masse ved omkring 18 måneder, hvorimod hannerne ikke når fuld størrelse før tre år (Mendelsohn et al., 1995; Dunham, 1999).



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
    • indre
  • viviparøs
  • Parringssæson
    oktober-november
  • Range antal afkom
    1 til 3
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    AnAge
  • Drægtighedsperiode
    6 (lave) måneder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    6 måneder
  • Interval fravænningsalder
    2,5 til 3,33 måneder
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1,5 til 3 år
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    1,5 til 3 år

Hunnerne amme deres tidlige unge i op til tre måneder. Når de er tre til seks uger gamle, begynder de unge at spise fast føde. Omkring fravænningstidspunktet slutter moderen og ungerne sig til en lille fødebesætning.

Mænd er ikke involveret i forældrenes omsorg.



  • Forældreinvestering
  • kvindelige forældres omsorg
  • samvær med forældre efter selvstændighed
  • længere periode med ungdomsuddannelse

Levetid/Længde

Bjerggazeller lever sjældent mere end otte år i naturen, men i fangenskab kan de leve mellem 12 og 15 år (Mendelsohn et al., 1995; Wildlywise Adventures, 2001).

rengøring af hundetænder hvor ofte

Opførsel

Denne dagaktive art er meget territorial. Den sociale organisation afG. gazellabestår af barselsbesætninger, ungkarle-hanbesætninger og territoriale enlige hanner. Hændelser med kampe eskalerer, efterhånden som hannerne modnes, men kampe mellem territoriale hanner er ritualiserede og mindre voldelige end dem mellem voksne ungkarle hanner. De umodne ungkarle hanner har hyppigere hornkontakt under slagsmål end voksne eller territoriale hanner. Hannerne opretholder et territorium på omkring 0,6 km året rundt, mens ikke-territoriale hanner har en hjemmeområde på omkring 6,7 km. Kvindegrupper har overlappende rækkevidde på omkring 1 km, og nabogrupper undgår overlapning.

Bjerggazeller er fremragende løbere i flere hundrede meter, og kan nå hastigheder på 80 kilometer i timen. Denne art har fremragende syn samt god lugt og hørelse. Syn er den sans, der hovedsageligt bruges til påvisning af rovdyr, hvorimod lugt bruges til at finde føde (Grau og Walther, 1976; Mendelsohn et al., 1995; Duhnam, 1998; Geffen et al., 1999).

  • Nøgleadfærd
  • bevægelig
  • ensomme
  • territoriale
  • Social

Kommunikation og perception

  • Perceptionskanaler
  • røre ved
  • kemisk

Madvaner

Gazeller er browsere og græssere, der lever af græs, urter og buske. Deres mad varierer meget og afhænger af levested. På den arabiske halvø er gazelleudbredelsen tæt forbundet med udbredelsen afAcaciadog i ArabienG. gazellalever hovedsageligt af løvet af wadi-bede og kløfter. Kun få planter afvises helt. Selv giftige planter afvist af de fleste planteædere bliver spist af bjerggazeller.

Gazeller ser ud til at være godt tilpasset fysiologisk til at leve i barske ørkenekstremer. De kan gå uden vand i lange perioder og finde sukkulente planter og dugdråber en passende kilde til vand. Gazeller akkumulerer ikke væsentlige fedtdepoter, selv under de mest gunstige forhold (Mendelsohn et al., 1995; United States Fish and Wildlife Service, 2001; Wildlywise Adventures, 2001).

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade

Predation

Hornene på nountiangazeller er den mest anvendte form for forsvar mod prædation. De bruges til at ramme små rovdyr. Gazellen har også et godt udsyn og kan løbe ved høje hastigheder. Rovdyr fra kødædere ser ikke ud til at påvirke gazellepopulationer markant, selvom mennesker er blevet en af ​​bjerggazellens værste rovdyr. (Mendelsohn et al., 1995).

Økosystem roller

På grund af deres fourageringsadfærd påvirker bjerggazeller sandsynligvis de plantesamfund, hvor de er almindelige. Også selvom rovdyr ikke påvirker gazellepopulationer væsentligt, kan tilgængeligheden af ​​denne primære forbruger påvirke rovdyrpopulationerne.

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Jagt på gazelleskind, kød og trofæhorn er almindelig og dårligt reguleret.

  • Positive påvirkninger
  • mad

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Gazellerne spiser ofte områdets dyrkede afgrøder (IUCN Species Survival Commission, 2000; Massicot, 2001).

  • Negative påvirkninger
  • planteskadedyr

Bevaringsstatus

Bjerggazeller er opført på CITES Appendiks III i Tunesien, og de asiatiske populationer er opført på CITES Appendiks II. De to store trusler mod disse gazeller omfatter tab af levesteder (menneskelige årsager) og direkte tab. Andre trusler omfatter jagt og indsamling, handel, fremmede invasive arter og hybridisatorer. Strengere love i de fleste områder har reduceret krybskytteri af denne art, men tab af levesteder og udnyttelse truer fortsat bestande (Mendelsohn et al., 1995; IUCN Species Survival Commission, 2000.

Andre kommentarer

I Israel resulterede et alvorligt udbrud af mund- og klovsyge blandt bjerggazeller i 1985 i døden af ​​omkring 50 % af en flok på 3000 dyr i et vildtreservat. Døden blev tilskrevet en kombination af hjertesvigt og dehydrering forårsaget af dyrenes manglende evne til at drikke på grund af linguale muskulære ændringer. Typiske og alvorlige orale læsioner blev observeret hos mange dyr, der involverede omfattende og i nogle tilfælde nekrotiske læsioner i tungeryggen. Adskillelse af hovene var ikke ualmindeligt. Nogle dyr mistede deres horn og efterlod en blødende kerne.

Nært beslægtede arter omfatterG. dorcas, G. saudiya, G. arabica og G. bilkis. Flere underarter vides at eksistere, bl.aG. g. cora, G. g. forasani, G. g. gazella, ogG. g. muscatensis. En anden underart,G. g. cuvieri, eller Cuviers gazelle, er den eneste overlevende gazelle, der er endemisk i området nord for Sahara-ørkenen (Mendelsohn et al., 1995; Aleffgroup, 2001; Massicot, 2001).

Bidragydere

Kari Lee (forfatter), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (redaktør), University of Wisconsin-Stevens Point.