Gazella subgutturosagoitered gazelle

Af Catherine Cichon; Catherine Cichon; Yangshin Woo; Krystal Woo

Geografisk rækkevidde

Struma gazelle er almindelig på den sydlige Arabiske Halvø, gennem det sydlige Kasakhstan og Mongoliet, til det nordvestlige Kina. Andre steder er de faldet betydeligt og forekommer mest i fjerntliggende områder eller på beskyttede reservater. Små befolkninger findes i det vestlige og sydlige Afghanistan og Pakistan. I det sydøstlige Tyrkiet, det nordlige Saudi-Arabien, Rub al Khali-ørkenen og Wahiba Sands i Oman forekommer meget større populationer. I de centrale ørkener i Iran er strumagazeller almindelige og er begyndt at vokse i beskyttede områder. De er blevet introduceret til Barsa-Kel'mes og Ogurchinsky-øerne i henholdsvis Aral og Det Kaspiske Hav og til steder i hele De Forenede Arabiske Emirater.(Mallon, 2008; Zachosa, et al., 2009; Mallon, 2008; Zachosa, et al., 2009; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001; Mallon, 2008; Zachosa, et al., 2009)

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende
  • Orientalsk
    • hjemmehørende

Habitat

Struma-gazeller lever i forskellige typer ørken og semirid terræn, der forekommer ved foden af ​​bjergene og bjergdalene. De græsser i udkanten af ​​dyrket jord, mens de undgår jord, der bruges til dyrkning eller husdyrgræsning. Deres levesteder spænder fra leret og sandet jord til basaltørkener eller saltflader. De kan optage områder, der praktisk talt mangler vegetation, til områder, der understøtter græsser, træer og buske. Strumagazeller er begrænset i deres nordlige udbredelse af områder, hvor snedybden når 10 til 15 cm om vinteren. Om vinteren bor de i blæsende snefri områder og bruger dybe dale, lave bjergkløfter eller tætte buske som ly for vinden. I hele deres geografiske udbredelsesområde kan de optage levesteder fra havoverfladen til 3.500 m. I Iran findes de fra havoverfladen til omkring 2.100 m og fra 1.050 m til 2.100 i Pakistan. I Afghanistan findes de kun under 1.000 m. Goitered gazelle indtager ofte højere højder om sommeren, der spænder fra 3.000 m til 3.500 m i bjergene i Kasakhstan, Mongoliet og Kina.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001; Mallon, 2008)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer
  • bjerge
  • Rækkevidde højde
    0 til 3500 m
    0,00 til 11482,94 ft

Fysisk beskrivelse

Goitered gazelle er mellemstore, letbyggede hovdyr; dog har de en mere robust kropstype end de fleste andre asiatiskeGazellaarter. Struma gazelle får deres navn fra den strumalignende forstørrelse på deres strubehoved. De er seksuelt dimorfe, da hannerne er større end hunnerne og har længerehornog større struma end hunner. Voksne hanner varierer i masse fra 20 til 43 kg og voksne hunner varierer i masse fra 18 til 33 kg. Voksne hanner har lange, sorte horn, der er 203 til 340 mm lange, som er tæt sammen ved deres base og buer væk fra hvert horn mod de distale ender. I modsætning til de fleste andre gazellearter er hunnerne generelt hornløse. Struma gazelle har lange ører med store sorte øjne. For enden af ​​deres lange slanke ben er der små sorte hove. Coxofemoralledsmusklen styrkes hos gazeller med struma, hvilket muliggør en stærk stødbevægelse, der stabiliserer løb i ujævnt terræn.Frakkefarve varierer geografisk, fra hvid til brun med nuancer af grå, rød og gul. Ansigtets pelage er ofte hvid og har en tendens til at falme med alderen. De har relativt en kort hale, som er dækket af mørkebrunt eller sort hår. Om vinteren bliver deres pelage længere, tykkere og lysere i farve sammenlignet med sommerpelage.('Gazella subgutturosa', 2009; Blank, 2006; Heptner, et al., 1988; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001; Mallon, 2008)



Detkranie af struma gazellehar en oppustet og mindre nedadbøjet posterior hjernekasse. Deres occipito-parietale sutur er kantet, denpræmaxillerer næsten lige, og de fronto-nasale og palato-maxillære suturer er V-formede. Ud over deres veludviklede tåre-fossae har de store, oppustede trommehinder, der mangler ventrale kamme. Endelig er de supraorbitale foramina forsænket i dybe gruber, og mandlige kranier kan let identificeres ved deres store hornkerner, også kendt som cornual-processen. Deres kranium er let at skelne fra andre gazellearter ved sin større størrelse, bredere gane og større kredsløbsbredde. Kvindelige kranier med horn skelnes fra kvinderbjerggazellekranier ved deres lidt større orbitale og palatale bredde og større tårehuler.(Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001)

Struma gazelle har høje kronede (dvs.hypsodont)selenodonttænder. Deres tandformel er 0/3, 0/1, 3/3, 3/3, for i alt 32 tænder. Kalve er født med 3fortænder, enhund, og 3 løvfældende kindtænder på begge sider af underkæben. I deres overkæbe fødes kalve med kun 3præmolarerpå hver side. I løbet af deres første år, to fastekindtænderbryder ud og efter 14 måneder bryder deres tredje kindtand ud sammen med udskiftning af deres løvfældende kindtænder med 3 præmolarer.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001; Mallon, 2008)



Selvom der kan dannes 4 lyskemammer, har hun-gazeller typisk 2. Generelt har en struma-gazelle lyske-, karpal-, pedal- og præorbitale kirtler. Lyske- og karpalkirtlerne udskiller et gult, voksagtigt stof med en moskusagtig lugt. Deres præorbitale kirtler producerer en sort sekretion og kan være meget større hos mænd.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001; Mallon, 2008)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • ornamentik
  • Rækkevidde masse
    17,5 til 43 kg
    38,55 til 94,71 lb
  • Rækkevidde
    940 til 1260 mm
    37,01 til 49,61 tommer

Reproduktion

I ynglesæsonen, som finder sted fra september til december, flokker og jager individuelle hanstrumagazeller hunner ind på deres territorier og parrer sig kun med hunner, der forbliver på deres territorium i en længere periode. Hannerne konkurrerer om territoriet før parringssæsonen og markerer deres territorier ved at gøre afføring i små gruber, som de graver med deres forreste hove. Ofte, når hannerne finder en territorial grube, der allerede er fyldt, graver han brønden ud og fylder den op med sine egne ekskrementer. Lige før ynglesæsonen svulmer lyske- og præorbitale kirtler hos struma-gazeller op og øger sekretionsvolumen til frieri. Mandlige udstillinger under frieri omfatter nakkestrækning, næseopstilling, frigivelse af feromoner, spark i forben og antagelse af en oprejst stilling. Frieri begynder, efter at hunner opholder sig i en mands territorium natten over.(Heptner, et al., 1988; Heptner, et al., 1988; 'Gazella subgutturosa', 2009; Heptner, et al., 1988; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001)

Mens strumagazeller danner store flokke om vinteren, forlader drægtige hunner og danner små grupper med en eller to andre drægtige hunner. De fleste hanner parrer sig med 2 til 12 hunner, dog parrer nogle hanner sig slet ikke. Hanner bestiger deres kammerater ved at stå på deres bagben med deres forben spredt fra hinanden og røre hende med kun sit bækken.('Gazella subgutturosa', 2009; Heptner, et al., 1988; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001)



  • Parringssystem
  • polygyn

Struma gazelle bliver kønsmoden inden for 1 år. Selvom første brunst normalt forekommer mellem 6 og 18 måneder, kan kvinder blive gravide så tidligt som 5 måneder gamle. Hanner kan få afkom så tidligt som 10,5 måneder gamle, men de parrer sig normalt ikke før de er 1,5 til 2,5 år gamle og kan forblive reproduktive aktive i over 10 år. Begyndelse af spermatogenese opstår, når testiklerne når 20 mm i diameter. Hanner oplever sæsonbestemt sædproduktion, som topper i løbet af efteråret og foråret. Ynglesæsonen finder sted fra november til januar og kan variere i timing i hele deres område. Estrus varer normalt i omkring 12 timer, signaleret af en let hævelse af vulva. Kopulation varer 1 til 3 sekunder, og graviditet varer i 148 til 159 dage. Hunnerne flytter til områder med høj jord eller vegetativ dækning før fødslen. Unge fødes normalt mellem marts og maj. De fleste voksne hunner (3 til 7 år) har tvillinger, selvom unge og gamle hunner generelt føder en enkelt kalv. I gennemsnit vejer kalvene 1,86 kg ved fødslen og er helt fravænnet efter 6 måneder, hvorefter de bliver uafhængige af forældrenes omsorg.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Struma gazellerace én gang årligt.
  • Parringssæson
    september til januar
  • Range antal afkom
    1 til 4
  • Drægtighedsperiode
    5 til 6 måneder
  • Interval fravænningsalder
    3 til 6 måneder
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    6 måneder
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    5 (lave) måneder
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    12 måneder
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    10,5 (lave) måneder
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    12 måneder

Struma gazelle føder tidlige unge, der kan stå og amme inden for 10 til 15 minutter efter fødslen. Efter fødslen har hunnerne en tendens til at græsse 50 til 500 m fra deres kalve og søge et nyt skjulested for deres kalve efter hver ammekamp. Hvis en hun har tvillinger, holder hun dem ofte 50 til 1.000 m fra hinanden i de første 4 til 6 dage. Kalve ammes 2 til 4 gange om dagen i løbet af deres første 6 uger og ammes i mindst 3 til 6 måneder. Kalve er i stand til at græsse og drikke vand i en alder af 4 til 6 uger. Struma gazellekalve har ekstremt høje vækstrater i løbet af deres første levemåned, hvor 50 % af deres vækst sker inden for de første 10 dage efter fødslen. Ved 18 til 19 måneder har de fleste kalve nået voksenstørrelse. Kalve er født med hvirvler af hår var dereshornudvikle. Hornvækst sker efter 3 til 6 måneder og er afsluttet efter 1 til 1,5 år. Hanhornene fortsætter med at vokse indtil 6-års alderen, hvorimod hunnernes når fuld størrelse med 2 til 3 år gamle.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996)

  • Forældreinvestering
  • præcocial
  • kvindelige forældres omsorg
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Den årlige dødelighed for strumagazeller varierer i forhold til køn og aldersklasse. Dødeligheden for kvinder varierer mellem 9 og 18 %, mens dødeligheden for mænd varierer mellem 27 og 58 %. Dødelighedsraterne for kalve og unge er meget varierende og varierer mellem 3 og 58 %. Dødeligheden har en tendens til at være lavest om sommeren og højest om vinteren. Den længste kendte levetid for strumagazeller i naturen er 12 år, med en gennemsnitlig levetid på 6 år. Den længste kendte levetid for gazeller med struma i fangenskab er 20 år.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001)



chihuahua job

De primære årsager til naturlig dødelighed hos gazeller med struma omfatter dyb sne og isdækket jord, hvilket i høj grad begrænser tilgængeligheden af ​​foder om vinteren. Dødelighed er også forårsaget af indespærring i tørre asfalt, drukning og bilkollisioner. Hos dyr i fangenskab omfatter dødsårsager stress eller traumer, hegnsskader og intraspecifik kamp. Patogener kendt for at forårsage dødelighed blandt struma gazeller omfatterCorynebacterium pyogenes,Mycobacterium,Cryptosporidium, ogEscherichia coli.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996)

  • Rækkevidde levetid
    Status: vild
    12 (høje) år
  • Rækkevidde levetid
    Status: fangenskab
    20 (høje) år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    6 år

Opførsel

Struma gazeller rejser i små familiegrupper på 2 til 9 individer, selvom der også er registreret besætninger i tusindvis. I ynglesæsonen samles hunner og unger i flokke på 10 til 30 individer. Voksne hanner forbliver ensomme og bliver ekstremt territoriale, patruljerer og markerer deres territorier med møg, urin, præorbitale kirtelsekreter eller ved at skrabe jorden med deres horn eller forben. I løbet af foråret adskiller besætninger sig i mindre grupper, og drægtige hunner bliver ensomme før fødslen.(Kingswood og Blank, 1996)



Struma-gazeller lever tidligt om morgenen og eftermiddagen om sommeren og kan blive nataktive i områder, hvor de er stærkt jaget. Om vinteren græsser de næsten uafbrudt og hviler kort ved middagstid. Når de er ophidsede eller forstyrrede, udfører struma-gazeller en række stive ben. Når de løber med høje hastigheder, galoperer de med strakt hals og oprejst hale.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996)

  • Nøgleadfærd
  • cursorial
  • frygtelig
  • saltatorisk
  • daglige
  • bevægelig
  • ensomme
  • territoriale
  • Social

Hjemmebane

Den gennemsnitlige størrelse i hjemmeområdet for strumagazeller er ikke blevet dokumenteret. Men de rejser ofte 10 til 15 km i løbet af dagen, hvor de bevæger sig mellem natte græsgange, vandhuller og rasteområder.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996)

mastitis hos hunde

Kommunikation og perception

Struma gazeller kommunikerer ved hjælp af en række dybe grynten, hvæsen, moos og hvæsen. Grynter fremsættes af voksne og unge, og før de løber, laver de ofte en næsehvæs som en alarm. Hunnerne laver hæse, lave lyde for at kalde deres unge og unge til at reagere ved at lave et lavt 'moo'. I ynglesæsonen giver hannerne en lav, basal hvæsen, som kan høres 100 til 150 m væk. De bruger også kirtelsekreter til at afgrænse territoriale grænser og kommunikere med artsfæller, især i ynglesæsonen.(Kingswood og Blank, 1996)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • kemisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duftmærker
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Struma gazeller er planteædere og spiser generelt græs. Ofte omfatter deres kost halofytter, kompositter, bælgfrugter, caltrops, efedras, græskar, blyurter og tamarisker. I landbrugsområder udvides mangfoldigheden af ​​mad, der spises af strumagazeller, til at omfatte frugter, bygskud, kikærter, bomuld, dadler, majs, meloner, løg, sukkerrør og hvede. Goitered gazeller er fakultative drikker og får størstedelen af ​​deres vand fra indtaget plantemateriale. De ser ud til at foretrække planter med højt proteinindhold. I fangenskab fodres strumagazeller med lucerne, havre, berigede kornpiller og svovlfri saltblokke. Fordi de er obligatoriske planteædere, har strumagazeller firkammermaver (1 ægte mave, 3 falske maver), hvor cellulolytisk fordøjelse forekommer og er i stand til at opbevare græs i en eller flere af deres 'falske maver'.(Blank, 2006; Kingswood og Blank, 1996; Mallon, 2008)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frugt
  • Forsøgende adfærd
  • opbevarer eller gemmer mad

Predation

Det vigtigste rovdyr af strumagazelle ergrå ulve. Om vinteren, når snedækket øges, bliver ulve særligt effektive rovdyr på grund af dyrenes øgede sårbarhed.Tigrebytter også gazeller ved vandhuller, og i Turkmenistan jages de afgeparder. Unge struma-gazelle er forgrebet afræve,vilde hunde,karakaler,kejserlige ørne, ogbrunhalsede ravne.(Heptner, et al., 1988; Kingswood og Blank, 1996)

Økosystem roller

Struma gazelle er vært for adskillige arter af parasitter. Atten arter af parasitorme er blevet fundet i strumagazeller i Kasakhstan, selvom deres patogene virkning i øjeblikket er ukendt. Larverne af 2 arter af ektoparasitisk flyveflue,Pavlovskiata subgutturosaeogCrivellia corinnae, findes almindeligvis implanteret i huden på en strumagazelle. De er også sårbare over for parasitære leddyr som f.eksflåterogansigti løbet af sommeren. Ud over at være et vigtigt bytte for adskillige arter pattedyr og fugle, fouragerer strumagazeller på forskellige typer planter og kan konkurrere medsaiga antilopetil foder i nogle områder i hele deres geografiske udbredelse.(Heptner, et al., 1988)

Kommensale/snyltede arter

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Struma gazeller jages for deres kød og skind, som anses for høj kvalitet og forarbejdes til gemser og bokskalv. En enkelt struma gazelle giver mellem 12 og 18 kg kød og 0,6 til 0,7 m^2 hud. Struma gazeller jages for sport, udfordrende jægere med deres evne til at løbe ved høje hastigheder. Derudover bliver de nogle gange brugt som kæledyr eller givet som gaver.(Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001; Freedman, et al., 2000; Heptner, et al., 1988; Kingswood og Blank, 1996; Mallon og Kingswood, 2001)

  • Positive påvirkninger
  • kæledyrshandel
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Struma gazeller beskadiger lejlighedsvis landbrugsplanter som bomuld. De spiser også saxaul-skud, som betragtes som en af ​​de mest værdifulde ørkenplanter i hele det geografiske område med strumagazeller. Om foråret og efteråret trænger de ofte ind på græsgange for tamfår.(Heptner, et al., 1988)

  • Negative påvirkninger
  • planteskadedyr

Bevaringsstatus

I 1900-tallet var der rigelige mængder af strumagazeller, som fandtes i næsten alle ørkener eller halvørkenområder i hele Mellemøsten og Centralasien. I midten af ​​1900-tallet blev der anslået næsten en million at have levet alene i Sovjetunionen. I 2001 blev hele deres befolkning anslået til 120.000 til 140.000. Dette betydelige fald er sket i det seneste årti, og faldet er nu målt til at være mere end 30 % over de sidste ti år. IUCNs rødliste over truede arter klassificerer strumagazeller som sårbare. Mens befolkningsnedgang forekommer i hele deres udbredelsesområde, er faldet særligt dramatiske i Turkmenistan, Kasakhstan, det sydøstlige Tyrkiet og Aserbajdsjan. Lokale udryddelser har fundet sted i Kuwait, Georgien og muligvis Kirgisistan. Befolkningen i Mongoliet, hvor omkring halvdelen af ​​den nuværende befolkning bor, er også i tilbagegang. Store trusler omfatter uhæmmet krybskytteri og ødelæggelse af levesteder. Ødelæggelse af levesteder skyldes primært økonomisk og landbrugsmæssig udvikling. I Centralasien ser hårde vintre ud til at have haft en betydelig negativ effekt på strumagazellernes overflod.(Blank, 2006; Hong-Jun, et al., 2008; Kingswood og Blank, 1996; Zachosa, et al., 2009)

I midten til slutningen af ​​1300-tallet blev muslimske hære under kommando af Timur Leng kendt som jægere af strumagazeller, og dræbte anslået 40.000 hvert år. Efter at biler blev introduceret i 1930'erne, blev jagten på gazeller med struma særlig let, da folk jagtede dyr i deres biler om dagen eller skød dem om natten, mens de 'lyser' dem (dvs. ved at bruge kunstigt lys til at lokalisere og midlertidigt fryse dyr) med deres forlygter. Brug af biler til at jage gazeller med struma var forbudt i Unionen af ​​Socialistiske Sovjetrepublikker i 1940'erne.(Blank, 2006; Hong-Jun, et al., 2008; Kingswood og Blank, 1996; Zachosa, et al., 2009)

Siden 1950'erne er juridisk beskyttelse blevet håndhævet enten nationalt eller subnationalt i det meste af strumagazellernes geografiske udbredelse. Selvom adskillige genindførelser er blevet forsøgt, har bevaringsindsatsen været mislykket. Nogle lande (f.eks. Tyrkiet og Usbekistan) har udviklet avlsprogrammer i fangenskab, og en stor del af den nuværende befolkning bruger beskyttede levesteder. Mange gazeller dør om vinteren på grund af underernæring. Fremtidige bevaringsindsatser kan omfatte begrænsning af husdyrs græsningsområder om vinteren eller begrænsning af husdyr i at komme ind i habitatreservater, der bruges af strumagazeller.(Blank, 2006; Hong-Jun, et al., 2008; Kingswood og Blank, 1996; Zachosa, et al., 2009)

Andre kommentarer

Fire underarter af strumagazelle er blevet identificeret: Mongolsk strumagazelle (Gazella subgutturosa hilleriana), arabisk sandgazelle (Gazella subgutturosa marica), Yarkand gazelle (Gazella subgutturosa yarkandensis), og persisk struma gazelle (Gazella subgutturosa subgutturosa).(Mallon, 2008; Wilson og Reeder, 2005)

Bovider, såsom strumagazelle, er en vigtig fødekilde for en række forskellige kødædere. Efterhånden som kvægbestanden falder, vil de dyr, der er afhængige af dem, også falde. For eksempel tilskrives tilbagegangen af ​​geparder ofte tab af levesteder. Imidlertid jager geparder primært små til mellemstore kvæg, især gazeller. Ifølge IUCNs rødliste over truede arter er 2 arter af gazelle uddøde, mens 10 mere er opført som sårbare, truede eller kritisk truede. I Nordafrika, efterhånden som foretrukne byttearter er faldet, vender flere og flere geparder sig til husdyr efter bytte. Følgelig bliver disse geparder derefter dræbt som skadedyr. Som et resultat heraf er et af de vigtigste direktiver for bevarelse af geparden genopretning af vilde byttearter, hvoraf de fleste er små til mellemstore kvæg.

Bidragydere

Catherine Cichon (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Catherine Cichon (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Yangshin Woo (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Krystal Woo (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør, instruktør), University of Michigan-Ann Arbor, John Berini (redaktør), Animal Agents Staff.