Genetta tigrinaCape storplettet gen (Også: Cape genet; sydafrikansk storplettet gen; plettet gen)

Af Sarah Makenbach

Geografisk rækkevidde

Cape-gener eller storplettede gener (Genetta tigrina), er hjemmehørende i det sydlige Afrika. De kan findes i de ekstreme nordøstlige dele af Namibia, i det nordlige og østlige Botswana og østlige områder af det sydlige Afrika, herunder Zimbabwe, Mozambique, Swaziland og Lesotho og Sydafrika. Cape-geneter er fraværende i tørre områder inden for dette område.(Meester, et al., 1986; Skinner og Chimimba, 2005; Stuart, 1981)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Cape-gener foretrækker levesteder med højt vegetationsdække og permanente vandkilder. I modsætning til småplettede gener (Genetta genetta), de favoriserer ikke tørre forhold og findes kun i områder med mere end 450 mm årlig nedbør. Cape-gener kan findes i velvandede savanneskove og fynbos-biomet, hvor dækningen er tilstrækkelig. Derudover ser de ud til at være veltilpassede til områder med dyrkning og menneskelig bosættelse.(Kingdon, 1977; Skinner og Chimimba, 2005; Smithers, 1971; Stuart, 1981)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • Skov
  • krat skov
  • Andre habitatfunktioner
  • river

Fysisk beskrivelse

Generne er generelt noget kattelignende i udseende. Cape-gener har en masse på 0,84 til 3,2 kg (gennemsnit 1,82 kg). Hanner og hunner er meget ens i masse (mandlig gennemsnit: 1,89 kg; kvindelig gennemsnit: 1,76 kg). Kropslængden varierer fra 650 til 1080 mm (gennemsnit 927 mm), og der er lille forskel i kropslængde mellem kønnene (mandsgennemsnit: 939 mm; kvindegennemsnit: 914 mm). Forholdet mellem hoved-krop og hale længde er mellem 1,1 og 1,4.(Ewer, 1973; Gaubert, et al., 2008; Skinner og Chimimba, 2005)



Cape-gener har ligesom de fleste gener en lys pels med mørke pletter, en rygstribe på kroppen og mørke ringe på halen. Mærkerne og basisfarven kan variere blandt og inden for individer; mørke markeringer spænder fra sort til en rusten rød og grundfarven varierer fra råhvid til grå. Pletterne af Cape-gener er relativt større end pletterne påsmåplettede gener. Dog er pletstørrelsen alene ikke tilstrækkelig til at skelne disse arter. Pelsen af ​​Cape genets er kortere og blødere end afsmåplettede gener. Cape gener har en mørk spids hale, menssmåplettede generhar en let spids hale. Selvom ansigtsmarkeringerne (hvide bånd på indersiden af ​​øjnene og en brun plet ved bunden af ​​vibrissae) af Kap ogsmåplettede generer ens, dem fra Cape-generne er ikke så skarpe som dem for småplettede gener. Derudover har Cape-genet en lys hage, menssmåplettede generhar en sort hage.(Ewer, 1973; Gaubert, 2003; Kingdon, 1977; Meester, et al., 1986; Skinner og Chimimba, 2005)

Kraniet og dentitionen af ​​gener, herunder Cape-gener, er meget mindre specialiserede end demFelidae. Geneter har en længere kæbe og et større antal øvre kindtænder end Felids, og protokonen på den fjerde præmolar og taloniden på den første kindtand er store. Dentalformlen for Cape-gener (og ogsåsmåplettede gener) er 3/3 1/1 4/4 2/2. Kraniet på Cape-genet er mere massivt end hos små-plettede gener. Hjørnetænderne på de fleste Cape-gen-eksemplarer er længere og tungere end de små plettede gener, selvom der er undtagelser, hvilket gør hjørnetænder alene utilstrækkelige til at skelne mellem disse arter.(Ewer, 1973; Skinner og Chimimba, 2005)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Rækkevidde masse
    0,84 til 3,20 kg
    1,85 til 7,05 lb
  • Gennemsnitlig masse
    1,82 kg
    4,01 lb
  • Rækkevidde
    650 til 1078 mm
    25,59 til 42,44 tommer
  • Gennemsnitlig længde
    927 mm
    36,50 tommer
  • Gennemsnitlig basal metabolisk hastighed
    4.189 W.
    AnAge

Reproduktion

Parringssystemet for Cape-gener er endnu ukendt.

hunderacer efter størrelser

Cape-genet yngler i den varme, våde sæson fra omkring september til marts. Ynglende toppe årligt tidligt og sent i denne sæson (småplettede generrapporteres at have to kuld om året). Parringsadfærd for gener i fangenskab er blevet beskrevet som kattelignende; Hannen ser ud til at starte parringen ved at følge hunnen og gentagne gange lave et lavt kald. Efter et stykke tid får han lov til at lugte kvindens kønsorganer, en handling som hun kan gengælde. Til sidst indtager hunnen en parringsstilling med lave skuldre og let hævet bagpart. Hannen stiger op og tager efterfølgende fat i hendes nakke under parringen, som normalt ikke varer længere end fem minutter. Efter parring slikker begge gener på deres kønsdele.(Ewer, 1973; Skinner og Chimimba, 2005)

Moder-kap-geneter føder i en række afkroge, herunder hule træer, blandt løse kampesten, huller i jorden og i hustage. Kuldstørrelsen varierer fra 1 til 5 killinger, og drægtigheden er 70 til 77 dage. Hunnerne har to par abdominale patter, og nyfødte Cape-genet viser 'mælkemønster'-adfærd, hvor nyfødte stimulerer mælkestrømmen ved at skubbe på moderens krop med forpoter, mens de spiser. Nyfødte spinder også, mens de dier. Nyfødte gener vejer mellem 61 og 82 g. Selvom der ikke findes nogen registreringer af neonatal længde for Cape-gener,småplettet gennyfødte er 14 til 15 cm lange. Killinger åbner deres øjne og ører efter 5 til 18 dage, deres første par hundetænder bryder ud efter 4 uger, og efter 42 til 91 dage er killingerne i stand til at spise fast føde. Allerede før killingerne kan se, reagerer de defensivt på forstyrrelser ved at hvæse eller spytte. Cape-geneter fravænnes efter 8 til 11 uger, og unge er i stand til at dræbe deres første bytte ved omkring 7 måneders alderen. Efter 11 til 12 måneder når generne voksen kropsmasse, og det permanente sæt af hjørnetænder bryder ud.(Ewer, 1973; Hayssen, et al., 1993; Kingdon, 1977; Rowe-Rowe, 1971; Rowe-Rowe, 1978; Skinner og Chimimba, 2005; Smithers, 1971)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Cape-genet yngler en gang om året og yngler muligvis oftere.
  • Parringssæson
    Cape-genet yngler fra september til marts.
  • Range antal afkom
    1 til 5
  • Gennemsnitligt antal afkom
    2.5
    AnAge
  • Drægtighedsperiode
    70 til 77 dage
  • Interval fravænningsalder
    8 til 11 uger
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    1461 dage
    AnAge

Da nyfødte Cape-gener ikke er i stand til at klare sig selv, bliver mødre hos deres killinger for at give beskyttelse og mad. Killinger fravænnes ved 6 til 11 ugers alderen, men nogle hunner diegiver så sent som 6 måneder efter fødslen. Moderen slikker afføringen fra sine killinger væk ligesom katte og holder på den måde killingernes opholdsrum rent. Når ungerne er i stand til at forlade deres fødeområde, kan de ledsage deres mor på udflugter på op til 2 timer, eventuelt for at begynde at lære at jage.(Kingdon, 1977; Skinner og Chimimba, 2005)

  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • kvindelige forældres omsorg
  • forbefrugtning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Der er kun få oplysninger om Cape-geners levetid. Et individ levede 34 år i fangenskab.(Kingdon, 1977)

Opførsel

Cape-gener er overvejende solitære, undtagen under parring, eller når hunnerne opdrætter unger. Hunnerne ser ud til at være territoriale, og de kan forsvare territorier, da voksne kæmper indædt i fangenskab. Cape-gener er normalt nataktive, de bliver aktive et par timer efter solnedgang og forbliver aktive indtil omkring kl. materiale.(Kingdon, 1977; Rowe-Rowe, 1978; Skinner og Chimimba, 2005; Smithers, 1971)



Cape-gener er veltilpassede til både trælevende og terrestriske liv; de er dygtige til at hoppe og klatre og opretholder også et hurtigt løb. De menes at være mere trælevende endsmåplettede generog kan hoppe fra træ til træ over afstande på 3 eller 4 m. Cape-gener holder sig tæt på overfladen af ​​grene og jorden og holder deres ryg og hale vandret med hovedet noget sænket. De svinger deres ben ud i en lateral bue, når de går på en gren, hvilket giver mulighed for hurtig restitution, hvis der skulle være et fejltrin. Cape-gener er også blevet observeret svømme.(Kingdon, 1977; Rowe-Rowe, 1978; Skinner og Chimimba, 2005; Taylor, 1970)

Når en Cape-genet er foruroliget, kan den krumme ryggen og rejse sin pels på samme måde som en kat. Hvis den bliver mere alvorligt alarmeret, kan den løbe eller binde sig mod dækning. For at forbedre synligheden af ​​deres omgivelser sidder Cape-geneter oprejst på deres bagben i lodret stilling og balancerer med halen.(Kingdon, 1977; Skinner og Chimimba, 2005)



  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • natlige
  • bevægelig
  • ensomme
  • territoriale

Hjemmebane

Lidt er kendt om hjemmeområdet for Cape-gener. I ét tilfælde strejfede gener i fangenskab mellem 34 og 36 uger inden for et område på mindst 1,1 ha.

Kommunikation og perception

Der er mange paralleller mellem det vokale repertoire af Cape-gener og katte; både spinde, 'miav', hvæs og 'spyt' i lignende situationer. Cape-geneter laver også 'kivrende' og 'jappende' lyde i stressede situationer. I en rækkeviverridarter en 'tabt opkald'-vokalisering er blevet beskrevet; unger af et kuld viser en stærk tilbøjelighed til at blive sammen, og hvis en killing bliver adskilt fra de andre, udsender den en række pludselige kald, hvilket får dens kuldkammerater til at løbe hen til dens placering.(Ewer, 1973; Kingdon, 1977; Rowe-Rowe, 1971)

Cape-gener har talg analkirtler, der udskiller et stof med en moskusagtig lugt. Mandlige Cape-geneter udfører håndstående, mens de spreder analsekret på lodrette overflader, og lugten indikerer ofte punkter, hvor de har tisser. Den adfærdsmæssige rolle af denne duftmarkering er dårligt forstået i Cape-genets, dog ismåplettede generMarkeringsadfærd kan tillade genkendelse af artsfæller og deres fysiologiske tilstand (f.eks. kvinde i brunst) ved hjælp af olfaktoriske signaler. Hansmåplettede generkan skelne gravide og ikke-gravide hunner ved lugt af sekret fra flankekirtlerne, som ser ud til at være under hormonkontrol. Desværre er strukturen og brugen af ​​disse flankekirtler ikke godt forstået i Cape-gener.(Ewer, 1973; Kayanja og Schliemann, 1981; Kingdon, 1977; Roeder, 1980; Skinner og Chimimba, 2005)

  • Kommunikationskanaler
  • akustisk
  • kemisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duftmærker
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Cape-gener er altædende på grund af deres forskelligartede, generalistiske kost, der ændrer sig sæsonmæssigt. I løbet af sommermånederne dominerer insekter (f.eks. Coleopterans, nogle Myriapods) kosten, mens Cape-geneter om vinteren jager mere af familiens gnavereMuridae(f.eks.,Mastomyspp.,Saccostomus campestris,Tatera,Vi gikspp., ogDendromus melantois).Muridsmenes at være de vigtigste fødeemner i kosten for Cape-gener. Kap-gener indtager også bytte som f.ekskrybdyr(f.eks.,slanger,skinks, oggekkoer) ogspindlere, og indtager sjældnerepadderogfugle(inklusive fjerkræ). Cape-gener forbruger også frø og frugter, og nogle gange græs.

I områder, hvor begge arter er til stede, foretrækker Cape-genermuridsselv når andre fødekilder er tilgængelige, menssmåplettede generindtage en række forskellige fødevarekilder, der er tilgængelige for dem.(Ewer, 1973; Roberts, et al., 2007; Rowe-Rowe, 1971; Rowe-Rowe, 1978; Skinner og Chimimba, 2005; Smithers, 1971; Stuart, 1981)

Kapgeneter lever primært på jorden, hvor de normalt forfølger og kaster sig over deres bytte. Byttet dæmpes normalt af gentagne bid, hvor tænderne ikke er helt trukket tilbage fra kødet. Når et bytte er særligt sejt, kan Cape-gener holde det med deres forfødder og rive det med kløerne på deres bagfødder.(Ewer, 1973; Skinner og Chimimba, 2005; Stuart, 1981)

  • Primær diæt
  • kødædende
    • spiser terrestriske hvirveldyr
    • insektæder
    • spiser ikke-insekt leddyr
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • pattedyr
  • padder
  • krybdyr
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • Plantefødevarer
  • frugt

Predation

Der er kun få oplysninger om rovdyr af Cape-gener, men mennesker er kendt for at skyde gener på fjerkræfarme.(Ewer, 1973)

Økosystem roller

Cape-genet forbruger en række forskellige terrestriske hvirvelløse dyr, isærMurids. De kan også fungere som frøspredere, da de lejlighedsvis indtager frø og frugter.

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Fordelene ved Cape-gener på mennesker er ikke blevet dokumenteret.

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Cape-genet er kendt for at dræbe fjerkræ, især dem, der raster i træer, og de kan nemt komme ind i de fleste hønseindhegninger. Cape-gener frekventerer også affaldspladser inden for deres rækkevidde.(Ewer, 1973; Rowe-Rowe, 1978; Stuart, 1981)

tikkende ur til hvalp

Bevaringsstatus

Cape-gener anses for at være af 'mindst bekymring' under Den Internationale Naturbeskyttelsesforenings (IUCN) liste over truede arter og har ingen særlig status i bilagene til konventionen om international handel med truede arter (CITES).(Gaubert og Hoffmann, 2011)

Øvrige bemærkninger

Selvom der har været debat om klassificering inden for slægtenGenetta, nyere molekylære og morfologiske undersøgelser har bekræftet artsstatus for Cape-genets (G. tigrina); denne art er forskellig fra andre af det store plettede genkompleks,G. pardinaogG. maculata. Derudover anerkendes Cape-gener som en separat art fra rustplettede gener (G. rubiginosa), da de er kraniometrisk adskilte.(Crawford-Cabral og Pacheco, 1992; Gaubert, 2003; Skinner og Chimimba, 2005)

Bidragydere

Sarah Makenbach (forfatter), University of Manitoba, Jane Waterman (redaktør), University of Manitoba, Gail McCormick (redaktør), Animal Agents Staff.