Glirulus japonicus Japansk sovemus

Af Matthew Shaw

Geografisk rækkevidde

Japanske dormics findes på de japanske øer Honshuu, Shikoku og Kyuushuu.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009)

  • Biogeografiske regioner
  • Orientalsk
    • hjemmehørende
  • Andre geografiske vilkår
  • ø endemisk

Habitat

Japanske dormus lever i en række forskellige levesteder. De er trælevende og findes for det meste i løv- og nåleskove i mellemhøje til høje højder, mellem 400 og 1800 meter. Populationer af japanske dormics er også blevet fundet i tørre områder, bjerge og i lavereliggende varme skove.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov
  • krat skov
  • bjerge
  • Rækkevidde højde
    400 til 1800 m
    1312,34 til 5905,51 ft
  • Gennemsnitlig højde
    900 m
    2952,76 fod

Fysisk beskrivelse

Japanske dormus ligner både mus og egern i udseende. De har et tykt lag af blød, nøddebrun eller brun pels med en mørkebrun eller sort rygstribe. De har totter af hår på den forreste side af ørerne, og halen er busket og fladt ud i ryggen. Bagfødderne har fire cifre, og forfødderne har fem, som alle har korte, hængslede kløer ledsaget af bløde puder, der gør dem i stand til hurtigt at løbe langs undersiden af ​​hængende trælemmer. Japanske dormics, ligesom andre dormics, dvale i koldt vejr eller tider med lidt mad. Kønnene er ens og varierer i masse fra 14 til 40 g og 105 til 135 mm hoved- og kropslængde.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; Nowak, 1999; Shibata og Kawamichi, 2006)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • heterotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Rækkevidde masse
    14 til 40 g
    0,49 til 1,41 oz
  • Rækkevidde
    105 til 135 mm
    4,13 til 5,31 tommer

Reproduktion

Japanske dormus er generelt solitære. I maj kommer hannerne ud af dvalen for at finde en mage, og de er stærkt afhængige af deres veludviklede evne til at vokalisere. Kvinder reagerer på mænds vokaliseringer med deres egne opkald. Hannerne parrer sig med flere hunner, da deres hjemområde ofte omfatter flere hunners hjem.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; 'Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009)

knapører
  • Parringssystem
  • polygyn

Japanske dormus parrer sig i det sene forår til forsommeren. Drægtighedstiden varer omkring en måned, og der fødes i gennemsnit 4 unger mellem juni og juli måned. Ungerne fravænnes efter omkring 18 dage, når de bliver uafhængige omkring 4 til 6 uger gamle. Seksuel modenhed opnås omkring 1 år.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; 'Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Japanske dormics yngler aktivt i foråret og forsommeren
  • Parringssæson
    Ynglen finder sted mellem maj og juni måned.
  • Range antal afkom
    2 til 6
  • Drægtighedsperiode
    4 til 6 uger
  • Interval fravænningsalder
    15 til 21 dage
  • Tid til uafhængighed
    4 til 6 uger
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    1 år

Japanske dormus har relativt lav forældreinvestering pr. afkom på grund af deres store kuldstørrelser. Unger fravænnes omkring 18 dage og bliver helt selvstændige mellem 4 og 6 uger gamle. Hannerne har ingen involvering i deres afkom efter parring. Hunnerne yder al den pleje, der er nødvendig for at sikre, at deres unge overlever, indtil de bliver uafhængige.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; Shibata og Kawamichi, 2006)

  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Japanske dormus har en gennemsnitlig levetid i naturen på mellem 3 og 5 år. Den længste levetid, der er registreret for en japansk dormus, er 6 år.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; 'Miljøministeriet, Japans regering', 2007)

  • Rækkevidde levetid
    Status: vild
    6 (høje) år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    3 til 5 år

Opførsel

Japanske dormus er solitære, nataktive og meget trælevende og har fødder, der er specialiserede til at klamre sig til undersiden af ​​hængende grene og løbe på hovedet. De rejser over et relativt stort hjemområde på jagt efter mad. Dormus er velkendte for deres bemærkelsesværdigt lange dvaleperiode. Faktisk kommer navnet 'dormouse' fra et arkaisk anglo-normannisk ord, 'dormeus', der betyder søvnig. Japanske dormics er vokale i parringssæsonen. De væver indviklede reder ud af lav og bark.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; MacDonald, 2006; Nowak, 1999; Shibata og Kawamichi, 2006)



  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • scansorial
  • natlige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • dvale
  • ensomme

Hjemmebane

Japanske mandlige dormus rejser over et meget større hjemområde end hunner. Hunnerne rejser dog også over en hjemmeområdestørrelse, der er overraskende stor sammenlignet med andre gnavere af lignende størrelse.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009)

Kommunikation og perception

Japanske dormus er stærkt afhængige af lugte og markerer deres reder med urin for at etablere territorium. De bruger i vid udstrækning taktile signaler, når de kommer rundt i deres trælevende levesteder om natten. Når de kommer ud af dvalen om foråret, frembringer de høje vokaliseringer, der gør dem i stand til at lokalisere potentielle kammerater.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009)

  • Kommunikationskanaler
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duetter
  • duftmærker
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Japanske dormus er altædende og spiser frø, frugt, insekter og fugleæg. De opbevarer mad i deres redeområder til senere brug.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; Shibata og Kawamichi, 2006)



  • Primær diæt
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • æg
  • insekter
  • Plantefødevarer
  • frø, kerner og nødder
  • frugt
  • Forsøgende adfærd
  • opbevarer eller gemmer mad

Predation

Lidt er kendt om rovdyr af japanske dormics. De har en tendens til at leve ved lav befolkningstæthed og er ikke en pålidelig eller rigelig fødekilde for mange potentielle rovdyr. Deres ændrede ophængende bevægelse og natlige vaner gør dem i stand til at bevæge sig gennem skove relativt ubemærket.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; 'Miljøministeriet, Japans regering', 2007)

  • Tilpasninger mod rovdyr
  • kryptisk

Økosystem roller

Japanske dormus er vigtige i deres oprindelige økosystemer, fordi de spiser store mængder insekter, især under udbrud af insektpopulation. Deres rolle i at distribuere frø af frugtplanter det også bemærket. Ellers er der ikke meget dokumenteret om denne arts økologiske roller.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; 'Miljøministeriet, Japans regering', 2007; 'UNEP-WCMC', 2007; MacDonald, 2006; Nowak, 1999; Shibata og Kawamichi, 2006)



  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Japanske dormus er ivrige insektrovdyr, og deres tilstedeværelse i økosystemer hjælper med at kontrollere populationer af insekter. I Japan er landbruget særligt sårbart over for græshopper, og japanske dormus hjælper med at kontrollere sæsonbestemte sværme af sådanne insekter.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; 'Miljøministeriet, Japans regering', 2007; MacDonald, 2006)

  • Positive påvirkninger
  • bekæmper skadedyrspopulationen

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Der er ingen kendte bivirkninger afGlirulus japonicuspå mennesker.('Japansk Dormus - Glirulus japonicus', 2009; 'Miljøministeriet, Japans regering', 2007; 'UNEP-WCMC', 2007; MacDonald, 2006; Nowak, 1999; Shibata og Kawamichi, 2006)

Bevaringsstatus

IUCN-listerGlirulus japonicusmindst bekymring. Japans ministerium har udpeget japanske sovesale som et truet nationalmonument, og deres levesteder er under regeringsbeskyttelse i hele Japan.('Miljøministeriet, Japans regering', 2007)

Øvrige bemærkninger

Glirulus japonicuser kendt i Japan som 'Yamane' (山鼠), eller 'bjergrotte', og har længe været et vigtigt åndeligt ikon i shinto-religionen.('Miljøministeriet, Japans regering', 2007)

Bidragydere

Matthew Shaw (forfatter), University of Oregon, Stephen Frost (redaktør, instruktør), University of Oregon, Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.