Glis glisfat dormouse

Af Katie Fitzke

Geografisk rækkevidde

Fede dormus findes i det meste af Europa og dele af det vestlige Asien. Området udvider sig så langt sydpå som Italien og det nordlige Tyrkiet, og så langt nordpå som Letland. Det vestligste område ligger i det nordlige Spanien og strækker sig over hele Europa og ind i dele af det vestlige Rusland og det nordlige Iran. Populationer er også blevet fundet på flere middelhavsøer, herunder de britiske øer. Rækkeviddehøjder er blevet registreret fra havoverfladen til 2.000 m.(Amori, et al., 2008)

  • Biogeografiske regioner
  • palæarktisk
    • hjemmehørende

Habitat

Primære habitatforhold omfatter løvfældende og blandede skovområder med store mængder mastesåning af træer. En tæt underetage med høje, 'godt forbundne' trækroner er ideel. Bøg (Fagus) og eg (Quercus) levesteder foretrækkes, hvorimod nåleskove undgås. Huler, træhuler og huse er også ofte beboede (Krystufek, 2010). Lavere højder, ca. 1200 til 1300 m over havets overflade, giver mindre termisk stress og højere træstrenge, hvilket viser sig at være mere ønskeligt (Milazzo et al., 2003). Fede dormics giver ly i hulerne af træer, klippespalter, huler blandt trærødder, dyrehulrum, bunker af affald, lofter, lader og redekasser. De forer deres shelter med græs eller anden vegetation.(Kryštufek, 2010; Milazzo, et al., 2003; Myers and Poor, 2012)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • Andre habitatfunktioner
  • by
  • forstad
  • Rækkevidde højde
    0 til 2000 m
    0,00 til 6561,68 ft
  • Gennemsnitlig højde
    1200 m
    3937,01 fod

Fysisk beskrivelse

Syvsovereer små til mellemstore gnavere med korte lemmer, kompakte kroppe og buskede haler, der har en vis lighed med egern. De har fire cifre på deres forfødder og fem på deres bagfødder, der indeholder korte, buede kløer. De er myomorfe, men adskiller sig fra andre myomorfer ved, at deres zygomatiske plade ikke er så udviklet. Dormus har en tandformel på 1/1, 0/0, 0-1/0-1, 3/3 med i alt 16 eller 20 tænder. (Myers og Poor, 2012). Karakteristika for fede dormics, der adskiller dem fra andre dormics, omfatter mangel på rygsøjler på laterale puder af glans penis, tab af sphenofrontal og stapedial foramina, forkortet lateral pterygoid proces og fossa pterygoida, tilsløring af m3 af coronoid processen i underkæben ( sidebillede), manglende perforering i underkæbens vinkelproces og adskillelse af protoloph og metaloph (Krystufek, 2010).(Kryštufek, 2010; Myers and Poor, 2012)



Glis gliser den største af dormice med en typisk kropslængde på 160 til 190 mm, halelængde på op til 168 mm og små ører i forhold til dens kropsstørrelse. Differentiering i kropsstørrelse mellem køn er ikke synlig (monomorf). Individer er grå i farven med en hvid underside/mave og fire til seks par brystvorter (Krystufek, 2010). Fede dormus tager betydeligt på, før de går i dvale sæsonmæssigt.(Kryštufek, 2010)

  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • heterotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • Rækkevidde masse
    120 til 150 g
    4,23 til 5,29 oz
  • Rækkevidde
    160 til 190 mm
    6,30 til 7,48 tommer

Reproduktion

Fede dormus er polygame og promiskuøse opdrættere. Hunnerne er territoriale og forbliver inden for deres hjemområde. Hannerne er ikke, hvilket giver dem mulighed for at forfølge ledige kammerater.(Kryštufek, 2010)



  • Parringssystem
  • polygyn

I modsætning til mange pattedyr parrer fede dormus sig ikke hvert år. I stedet sker reproduktion kun i år med tilstrækkelig masteproduktion. Parringssæsonen varierer fra juni til august, hvilket resulterer i et enkelt kuld cirka en måned efter parringen. Den gennemsnitlige kuldstørrelse er typisk 5 unger.(Kryštufek, 2010)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Fed dormic race baseret på fødevaretilgængelighed snarere end tidsintervaller.
  • Parringssæson
    Ynglesæsonen strækker sig fra juni til august.
  • Gennemsnitligt antal afkom
    5
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    1 måned
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    30 dage
  • Alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    351 til 380 dage

Lidt er kendt om forældrenes omsorg hos denne art. Men som hos de fleste pattedyr påtager hunnerne sig størstedelen af ​​forældrenes omsorg gennem drægtighed og amning.(Myers og Poor, 2012)

  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • kvindelige forældres omsorg
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Vilde fede dormus har været kendt for at leve op til 12 år (Myers og Poor, 2012), men i gennemsnit lever cirka 9 år (Krystufek, 2010).(Kryštufek, 2010; Myers and Poor, 2012)



dyrepasser nyc

Opførsel

Som de flestesyvsovere, fede dormus er trælevende og nataktive og tilbringer det meste af dagtimerne i reder eller træhuler (Krystufek, 2010; Myers og Poor, 2012). Et væsentligt træk ved deres adfærd er, at de praktiserer alle tre typer dvale: daglig torpor, dvale og aestivation. Daglig torpor er til stede hele året i koordinering med de to andre dvaletyper. Fede dormus betragtes som sande dvaledyr, der opholder sig i deres dvale fra efterår til forår, og lever udelukkende af fedtdepoter (Wilz og Heldmaier, 2010). Deres hibernacula er placeret i jordens hulrum. Til trods for atsyvsovereer primært ikke-sociale, de går i dvale og deler lejlighedsvis rede med nære slægtninge (Krystufek, 2010).(Kryštufek, 2010; Wilz og Heldmaier, 2000)

  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • scansorial
  • natlige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • dvale
  • aestivation
  • daglig torpor
  • ensomme
  • territoriale

Hjemmebane

Syvsovererejser sjældent, undtagen når de leder efter mad. Hanner har dog betydeligt større hjemområder end hunner (hunner er territoriale). Hjemmeområder i fede dormus er tæthedsafhængige, afhængige af fødevaretilgængelighed snarere end reproduktion (Kryštufek, 2010).(Kryštufek, 2010)

Kommunikation og opfattelse

Akustisk kommunikation omfatter kvidren, kvidren, skrig, tuden, fløjten, tandklapren og summen (hos unge) (Hutterer og Peters, 2001). Hvornår og hvorfor disse kommunikationer forekommer, er ikke blevet grundigt undersøgt. Lugtkommunikation består i at markere territorier med kirteludskillelser (Myers og Poor, 2012).(Hutterer og Peters, 2001; Myers og Poor, 2012)



  • Kommunikationskanaler
  • akustisk
  • kemisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duftmærker
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Fede dormus er primært planteædende, men kan være kødædende. Bøgemast, agern og hasselnødder er deres vigtigste ernæringskilde. Kødfulde frugter (brombær, æbler, pærer osv.) udgør også en betydelig del af deres kost, især i sommermånederne. Andre fødekilder omfatter blomster og blade, leddyr, svampe, mosser, hvirvelløse dyr (snegle, larver, bladlus, myriapoder og biller) og hul-rede fugle, men disse er ualmindelige og har tendens til kun at være en mulighed, når de er primære fødekilder er ikke tilgængelige (Krystufek, 2010).(Kryštufek, 2010)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • frugivore
    • granivore
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • æg
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • Plantefødevarer
  • blade
  • træ, bark eller stængler
  • frø, kerner og nødder
  • frugt
  • blomster
  • bryophytter
  • Andre fødevarer
  • svamp
  • Forsøgende adfærd
  • opbevarer eller gemmer mad

Predation

Der er mindst 14 kendte hvirveldyr, der forgriber sig på fede dormus. Ugler er deres vigtigste kilde til prædation, herunder slørugler (Disse albums), eurasiske tanugler (Strix aluco), langørede ugler (Tingen er), og små ugler (Athene ugle). Andre rovdyr omfatter kongeørne (Aquila chrysaetos), tagrotter (Rattus rattus), grå ulve (Canis lupus), rødræve (Ræve), brune bjørne (Ursus arctos), europæisk fyrremår (tirsdag tirsdag), vildkatte (Puma), og vildsvin (Sus scrofa) (Krystufek, 2010). Den typiske reaktion på alarm er et bid, men kan også omfatte hvæsen, spyt og spring. Dormus har også evnen til at regenerere halen, hvis de mistes til rovdyr (Myers og Poor, 2012).(Kryštufek, 2010; Myers and Poor, 2012)



  • Tilpasninger mod rovdyr
  • kryptisk

Økosystem roller

Syvsovereer primære forbrugere, der spiser nødder, frugter, moser og svampe. De kan også betragtes som sekundære forbrugere på grund af deres lejlighedsvise forbrug af små hvirvelløse dyr. Til gengæld bliver de ofre for ugler og små kødædere (Krystufek, 2010). De er værter for en lang række parasitter.(Kryštufek, 2010)

  • Økosystempåvirkning
  • parasit
Kommensale/snyltede arter
  • egern lopper (Ceratopsyllus sciurorum)
  • ansigt (Siphonaptera)
  • mider (acari)
  • protister (Apicomplexa)
  • trematode orme (Trematoda)
  • nematode orme (Nematoder)
  • sugende lus (Anoplura)
  • sengelus (Cimex)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Fede dormus fanges og jages for deres bløde pels såvel som for kød (Myers og Poor, 2012). Nogle jager denne art rekreativt (Amori et al., 2008).(Amori, et al., 2008; Myers og Poor, 2012)

  • Positive påvirkninger
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Fede dormus ses nogle gange som en generende art, der bor i huse og haver. (Amori et al., 2008). De har også været kendt for at strippe træer af deres bark, hvilket fører til forfald og mulig infektion (Montecchi et al., 2010).(Amori, et al., 2008; Montecchio, et al., 2010)

hund såret tilbage
  • Negative påvirkninger
  • husholdningsskadedyr

Bevaringsstatus

Fede dormus betragtes som 'mindst bekymret' af IUCN, fordi de er udbredte, almindelige og tolererer menneskelig forstyrrelse.

Andre kommentarer

Glis glisblev tidligere omtalt somMyoxus glis. Det er den eneste nulevende art af slægtenGrin(Krystufek, 2010).(Kryštufek, 2010)

Bidragydere

Katie Fitzke (forfatter), University of Wisconsin - Stevens Point, Christopher Yahnke (redaktør), University of Wisconsin-Stevens Point, Tanya Dewey (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor, Shaina Stewart (redaktør), University of Wisconsin - Stevens Punkt.