Gorilla gorilla, vestlig gorilla (også: vestlig lavlandsgorilla)

Af Rebecca Ann Csomos

Geografisk rækkevidde

Vestlige eller lavlandsgorillaer bebor ækvatorialafrikas skove fra det vestlige lavland nær Camerouns kyst gennem Den Centralafrikanske Republik, Ækvatorialguinea, Gabon, Nigeria, Republikken Congo, Angola og muligvis Den Demokratiske Republik Congo. Der er to anerkendte underarter,G. gorilla, vestlig lavlandsgorilla, forekommer i Cameroun syd til Congo-floden og øst til Oubangi-floden.Gorilla gorilla diehli, østlig lavlandsgorilla, findes i en lille del af grænsen mellem Nigeria og Cameroun i den øvre dræning af Cross River.(Deblase og Martin, 1981; MacDonald, 1987; Wilson og Reeder, 1993; Deblase og Martin, 1981; MacDonald, 1987; Wilson og Reeder, 1993; Deblase og Martin, 1981; IUCN, 2008, Wilson og MacDonald, 1 Reeder, 1987; , 1993)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Afrikas tropiske sekundære skove, hvor den åbne baldakin tillader meget lys at nå skovbunden, giver det bedste levested for vestlige gorillaer.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999; Deblase og Martin, 1981; MacDonald, 1987)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov

Fysisk beskrivelse

Vestlige gorillaer er usædvanligt store og kraftfulde primater. De har ingen haler og kulsort hud. Ansigtstræk inkluderer korte næsepartier, en fremtrædende øjenbryn, store næsebor og små øjne og ører. Vestlige gorillaer har store kæbemuskler og brede, stærke tænder. Groft, mørkt hår dækker hele kroppen undtagen ansigt, ører, hænder og fødder. Generelt bliver håret på ryggen og bagdelen hos ældre hanner gråt og går tabt med alderen. Dette farvemønster har resulteret i, at ældre hanner er kendt som 'silverbacks'. Vestlige gorillaer har en lidt mere brun/grå pelsfarve med kortere hår og er normalt lidt mindre end bjerggorillaer (G. beringei).



Hannerne er normalt større end hunnerne og når op til 275 kg i fangenskab. I naturen vejer hangorillaer i gennemsnit 180 kg, med hunner ofte næsten halvdelen af ​​den vægt. Hangorillaer har tætte kroppe, der normalt står 1,75 meter i højden med bøjede knæ. Hunnerne er i gennemsnit kun 1,25 meter høje. Denne markante seksuelle dimorfi er kritisk i gruppestruktur og parring. Store hanner med stor kropsstørrelse, hjørnetænder og kæbemuskulatur har øget fysisk og social magt i gruppen.

Hænderne er forholdsmæssigt store med søm på alle cifre og meget store tommelfingre. Vestlige gorillaer står ofte oprejst, men går på en krum, firbenet måde, med hænderne krøllede og knoerne, der rører jorden. At gå firbenet kræver lange arme, og gorillaernes armspænd er større end deres ståhøjde. Lemmer er plantigrade og pentadactyl.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999; Deblase og Martin, 1981; MacDonald, 1987; Walker, 1975)



  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • køn farvet eller mønstret forskelligt
  • Rækkevidde masse
    275 (høj) kg
    605,73 (høj) lb
  • Gennemsnitlig masse
    180 kg
    396,48 lb
  • Gennemsnitligt vingefang
    hanner 175 cm; tæver 125 cm
    i

Reproduktion

Typisk parrer en dominerende han inden for en gorillatrup sig med hunnerne i den gruppe. Den dominerende han, på grund af sin overlegne kampevne og den opfattede evne til bedre at beskytte hunnerne og deres afkom, foretrækkes af hunnerne.

  • Parringssystem
  • polygyn

Som imennesker, der er ingen fast ynglesæson for gorillaer, og hunnerne har menstruation hver 28. dag. En enkelt unge, der vejer cirka 2 kg, fødes efter ni måneders drægtighed. Unge gorillaer plejer i 3 til 4 år. Hunnerne føder med cirka fire års mellemrum, begyndende når de er cirka ti år gamle. En høj dødelighed betyder dog, at overlevende afkom kun produceres en gang hvert 6. til 8. år. Hanner yngler på grund af fysisk konkurrence om kammerater kun sjældent før de fylder 15 år.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999; MacDonald, 1987; Walker, 1975)

  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Hunnerne føder med cirka fire års mellemrum.
  • Parringssæson
    Gorillaer yngler året rundt.
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    AnAge
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    9 måneder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    256 dage
    AnAge
  • Interval fravænningsalder
    36 til 48 måneder
  • Tid til uafhængighed
    3 til 4 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    10 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    2829 dage
    AnAge
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    15 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    Køn: mand
    4015 dage
    AnAge

Spædbørn dies i 3 til 4 år. Hvis der er tale om flere unger, har moderen, som skal bære spædbørn, svært ved at passe to og lader ofte en dø. Unge vokser omtrent dobbelt så meget som menneskelige babyer og er i stand til at kravle og klamre sig til deres mor i en alder af 3 måneder. De forbliver afhængige af moderen i 3 til 4 år.



Hunnerne giver de unge transport, mad og socialisering. De beskytter deres unge i gruppen. Hanner interagerer typisk ikke meget med de unge, selvom de beskytter deres afkom ved at forsvare den sociale gruppe mod potentielt børnedræbende hanner, som måske ønsker at overtage kontrollen over gruppen.

  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • forbefrugtning
    • forsyning
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • længere periode med ungdomsuddannelse

Levetid/Længde

Vilde gorillaer lever mellem 35 og 40 år, mens nogle gorillaer i fangenskab lever næsten 50 år.

Opførsel

Gorillaer er generelt fredelige, generte og venlige, medmindre de er truet. Men mænd vil stå oprejst og slå deres bryst med næverne i forsøg på at skræmme eller vise deres styrke. De knurrer højt og bliver meget farlige, når de bliver irriterede eller angrebet. Gorillaer demonstrerer også aggression ved at angribe mod formodede ubudne gæster. De rammer dog sjældent den ubudne gæst. I stedet skynder de sig forbi og kan lade op igen.



Gorillaer slår sig sammen i grupper på 5 til 15 individer. En typisk gruppe består af én dominerende han, mange voksne hunner med deres unger. I nogle tilfælde vil en mindre flok af mindre dominerende hanner associere i periferien af ​​denne kernegruppe. Den dominerende han, nogle gange kendt som en silverback på grund af det aldersrelaterede grånende hår på ryggen, forbliver dominerende, indtil en anden han fortrænger ham fra hans position. Fordrevne silverbacks fører typisk et ensomt liv.

Kampe spiller en vigtig rolle i gruppehierarki. Det er almindeligt, at en nyligt dominerende han, efter at have fortrængt den tidligere dominerende han, er tilbøjelig til at dræbe spædbørn i gruppen, og dermed returnere alle diegivende hunner for tidligt til reproduktiv cyklus. Ved at gøre dette øger en han sin chance for at få afkom, da hans embedsperiode som dominerende han er af ukendt varighed. For at beskytte sig mod potentielt børnedræbende hanner er en mands evne til at kæmpe og sikre overlevelse af sit afkom utvivlsomt altafgørende for modtagelige hunner.



lejr gået til hundene

Mandlige gorillaer er kendt for at lave en tudende lyd som en alarm til alle medlemmer af gruppen, som hver især bliver øjeblikkeligt opmærksomme. Grupper kan rejse sammen i måneder og sædvanligvis år ad gangen, men på grund af overfloden af ​​mad i nærheden af ​​deres lejre og deres imponerende størrelse, bruges der typisk lidt tid og energi på at rejse. Af disse grunde udstilles intet territorialt forsvar, og ofte overlapper rækker af nabogrupper.

Gorillaer bygger dag og nat reder af grene og blade til pude på jorden eller i træer. Letvægtsindivider kan ses svinge fra træ til træ ved deres arme (svingninger).

Gensidig pleje er ikke så almindeligt hos gorillaer, som det er hos andre primatarter.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999; MacDonald, 1987; Walker, 1975)

  • Nøgleadfærd
  • frygtelig
  • daglige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • Social
  • dominanshierarkier

Kommunikation og perception

Gorillaer kommunikerer ved hjælp af opkald, ansigtsudtryk og fysiske stillinger og gennem taktile midler. Dufte kan spille en rolle i kommunikationen hos disse dyr.

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Vilde gorillaer er planteædere, der hovedsageligt lever af saftige opstammede planter. De vil også spise blade, bær, bregner og fiberbark. Normalt fodrer gorillaer om morgenen og eftermiddagen. Vestlige gorillaer klatrer i træer op til 15 meters højde på jagt efter føde. Gorillaer fjerner aldrig vegetationen fuldstændigt fra et enkelt område. Den hurtige genvækst af den vegetation, de spiser, giver dem mulighed for at forblive inden for et rimeligt begrænset hjemområde i længere perioder.(MacDonald, 1987; Walker, 1975)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • blade
  • Plantefødevarer
  • blade
  • træ, bark eller stængler
  • frugt

Predation

Predation på gorillaer er sandsynligvis ikke almindelig på grund af deres imponerende størrelse. Unge dyr kan blive ofre for rovfugle eller store kødædere. Også gorillaer, der endnu ikke er vænnet fra, er udsat for barnemord af hanner af deres art.

Økosystem roller

Rollerne disse dyr spiller i deres økosystem er ikke blevet beskrevet.

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Vestlige gorillaer er blevet brugt i medicinske undersøgelser af menneskelige sygdomme og adfærdsmæssige, sproglige og psykologiske undersøgelser. Gorillaernes mentale kapacitet bliver stadig udforsket. Vestlige gorillaer viser mere vedholdenhed og hukommelsesretention i problemløsningsstudier end deres, mere ophidsende, nære slægtninge, chimpanser (Brød). Vestlige gorillaer er mere tilbøjelige til at udføre en opgave af interesse end at tjene en belønning. Efter en vis succes med chimpanser vendte forskere i midten af ​​1970'erne deres opmærksomhed mod at kommunikere med gorillaer ved hjælp af tegnsprog, og en gorilla, Koko, mestrede mere end 1000 tegn.

Vestlige gorillaer jages også ulovligt i Afrika for deres skind og deres kød, som serveres på restauranter i store byer. Derudover er fangst og salg af gorillaer til zoologiske haver, selv om det er forkasteligt for mange, utvivlsomt økonomisk rentabelt.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999; Walker, 1975)

  • Positive påvirkninger
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale
  • økoturisme
  • forskning og uddannelse

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Vestlige gorillaer har været kendt for at plyndre indfødte plantager, ødelægge afgrøderne og betragtes som en afgrødeskadedyr i det vestlige Afrika.(MacDonald, 1987)

  • Negative påvirkninger
  • planteskadedyr

Bevaringsstatus

Vestlige gorillaer er kritisk truet i naturen. Befolkningsestimat forG. gorillaer utilgængelige, men er næsten helt sikkert mindre end det ofte nævnte tal på 95.000. Overslag overG. gorilla diehlipopulationer er fra 250 til 300 individer.

Selvom alle otte lande med vilde gorillaer (Gorilla) befolkninger har love, der styrer deres fangst og jagt, i ingen af ​​dem er lovene strengt håndhævet. Så sent som for femten år siden var der aktiv handel med gorillakranier fra Volcano National Park i Rwanda. I dag implementerer lande som Rwanda uddannelses-, bevarings- og turismeprogrammer i et forsøg på at vise den lokale befolkning værdien af ​​den oprindelige flora og fauna. Alligevel er langsigtet økologisk stabilitet ofret for kortsigtet økonomisk gevinst på mange områder. Ikke desto mindre er jagt en relativt mindre bekymring sammenlignet med skovrydning og virkningerne af politisk uro.

Skovene, som gorillaerne er afhængige af i Afrika, bliver langsomt fældet for tømmer og for at gøre plads til landbrugs- og i nogle tilfælde industriel udvikling. Som et eksempel var Nigeria hjemsted for gorillaer for femogtyve år siden. I dag er gorillaer uddøde der, og kvæggårde dækker det, der plejede at være gorillahabitat. Indtil den menneskelige befolkningstilvækst er bremset i det centrale Afrika, især DRC, er gorillahabitater i fare for at skrumpe yderligere og blive farligt knap.('Konvention om international handel med truede arter af vilde dyr og planter', 11. oktober 1999; IUCN, 2008; MacDonald, 1987; Wilson og Reeder, 1993)

Andre kommentarer

Gorillaernes liv i naturen var gådefuldt, indtil den amerikanske zoolog George B. Schaller observerede arten i mange år og offentliggjorde en banebrydende undersøgelse med titlen 'The Mountain Gorilla: Ecology and Behavior' (1963). Amerikanske Diane Fossey fulgte hans arbejde ved at studere og leve blandt bjerggorillaer fra 1963 til sin død i 1985 på Karisoke Research Center, som hun havde etableret i Rwanda i 1967.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999)

Bidragydere

Nancy Shefferly (redaktør), Animal Agents.

Rebecca Ann Csomos (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Cynthia Sims Parr (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor.