Graphiurus murinuswoodland-dormus

Af Jeanna Lodel

Geografisk rækkevidde

Skovdyr forekommer i hele den Etiopiske region. De er vidt udbredt i hele Afrika, fra den sydlige udkant af Sahara-ørkenen til Cape Province, Sydafrika.(Skinner og Chimimba, 2005; Webb og Skinner, 1994)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Woodland dormics er generalister og kan findes i en bred vifte af levesteder. Selvom de ofte yngler i akacietræer, kan deres reder også findes i træhuler, klippespalter, på grene, i buske og endda i forladte fuglereder og bistader.(Fitzherbert, et al., 2006; Skinner og Chimimba, 2005; Webb og Skinner, 1994)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • tropisk
  • terrestrisk
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • Skov
  • Andre habitatfunktioner
  • landbrugs

Fysisk beskrivelse

Woodland dormics er en af ​​de større afrikanske dormice arter, der spænder fra 70 til 165 mm i hoved- og kropslængde og fra 50 til 135 mm i halelængde. De er egernlignende i udseende, med rygpelage, der spænder fra lys til mørkegrå, og ventrale pelage, der er brunhvid. De har kort, blødt uldent hår og en lang busket hale. En ring af mørkere pels omkranser ofte deres sorte øjne, og deres ører varierer i længden (en almindeligt anvendt metrik til artsidentifikation hos mus) fra 10 til 20 mm. De har korte buede kløer og deres bagfødder varierer i længden fra 15 til 20 mm. Woodland dormics varierer i masse fra 23 til 34 g og forveksles ofte med savanne dormics, som er sporbart mindre. Deres hjernekasse er moderat kubisk og hvælvet, med let forstørrede auditive bullae.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Skinner og Chimimba, 2005; Webb og Skinner, 1994)



pige spiser hund poo
  • Andre fysiske egenskaber
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Rækkevidde masse
    23 til 34 g
    0,81 til 1,20 oz
  • Rækkevidde
    70 til 165 mm
    2,76 til 6,50 tommer

Reproduktion

Begrænset information er tilgængelig om parringssystemet for skovhuse. Ved begyndelsen af ​​ynglesæsonen er hannerne dog meget territoriale og aggressive over for hinanden, hvilket tyder på polygyni. Når de først kommer ud af deres hibernacula, råber mange arter af dormus for at advare potentielle kammerater om deres tilstedeværelse. Når de er parret, vil hannerne sandsynligvis forlade tidligere makkerpar for at søge efter yderligere brunstige hunner.(Grizmek, 2004; Webb og Skinner, 1994)

  • Parringssystem
  • polygyn

Selvom det meste yngler i løbet af sommeren (oktober til februar), yngler dormus i skov normalt hele året (dvs. sæsonbestemt polyestry). Hunnerne får 1 til 2 kuld om året. Drægtighed menes at vare i cirka 24 dage, hvilket resulterer i 3 til 4 altricial unger pr. kuld; dog kan så mange som 6 unger pr. kuld være muligt. Unger vejer cirka 3,5 g ved fødslen, og de er først reproduktivt modne om sommeren efter deres første dvale.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Webb og Skinner, 1994)



  • Vigtige reproduktive funktioner
  • iteroparous
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonochoristisk / dioecious (kønnene adskilles)
  • seksuel
  • befrugtning
  • viviparøs
  • Avlsinterval
    Skovhusmus kan yngle to gange i løbet af sommeren
  • Parringssæson
    Ynglen foregår typisk fra oktober til februar.
  • Range antal afkom
    3 til 4
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    24 dage
  • Tid til uafhængighed
    4 til 6 uger
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 år
  • Gennemsnitsalder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mandlig)
    1 år

Der er kun få oplysninger om forældrenes investeringer i skovhuse. Nyfødte er dog altriciale, og uafhængighed af moderen forekommer højst sandsynligt mellem 4 og 6 ugers alderen. Mødre sørger for beskyttelse, pleje og næring (f.eks. amme), indtil hvalpe bliver selvstændige. Hvalpe passes i reder beklædt med mos, som ofte findes i træhuler, klippespalter, på grene, i buske og endda i forladte fuglereder og bistader. Detaljerede oplysninger om faderlige investeringer er ikke blevet rapporteret.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Webb og Skinner, 1994; Wirminghaus og Perrin, 1993)

  • Forældreinvestering
  • altrisk
  • kvindelige forældres omsorg
  • forbefrugtning
    • beskytter
      • kvinde
  • forklækning/fødsel
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før fravænning/flygning
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • før-uafhængighed
    • forsyning
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde

Levetid/Længde

Skovhusmus lever i cirka 5,5 år i naturen og kan leve 5 til 6 år i fangenskab.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999)

  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    5,5 år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    5,9 år

Opførsel

Skovhusmus er nataktive og meget trælevende. De fouragerer alene om natten, mest efter insekter og vegetation. Om efteråret øger skovhuse fedtreserverne ved at spise nødder og frø før de går i dvale. Om vinteren (maj til august), når temperaturerne falder betydeligt, dvaler skovhusene. Under dvale oplever de betydelige fald i kropstemperatur og masse. Deres termiske neutrale zone er mellem 29 og 35 °C, og de begynder at gå i dvale ved en omgivende temperatur på omkring 15 °C. Om sommeren kan dormus i skov gå i torpor i perioder med nedsat fødeoverflod, eller når lave eller uregelmæssige temperaturer forekommer. Woodland dormics er unikke inden for deres slægt (Graphiurus), da de er den eneste afrikanske dormuseart, der går i dvale om vinteren.(Ellison og Skinner, 1991; Webb og Skinner, 1996; Whittington-Jones og Brown, 1999)



I perioder med inaktivitet tilbringer afrikanske sovesale tid i deres reder, som typisk er lavet af plantemateriale og findes i træhuler, buske og klippespalter. For at forhindre varmetab krøller de sig selv til en bold og vikler halen rundt om kroppen. Hanner, hunner og unge kan besætte en individuel rede, og så mange som 11 voksne, bestående af begge køn, har vist sig at besætte en enkelt rede. Afrikanske dormus bruger reder året rundt; dog skifter redetype i forhold til sæson. Om vinteren bruger de reder, der er bedre isolerede og tættere på jorden, end dem der bruges om sommeren.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Madikiza, et al., 2010; Skinner og Chimimba, 2005; Webb og Skinner, 1994)

Hannerne er territoriale i ynglesæsonen og etablerer et socialt hierarki, når de kommer ud af dvalen. Hannernes duft markerer og laver advarende vokaliseringer for henholdsvis at afgrænse og forsvare redeterritorier. Selvom kvindelig duft markerer territoriale grænser, laver de ikke advarende vokaliseringer for at afværge medlemmer af modsatrettede grupper.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Madikiza, et al., 2010; Skinner og Chimimba, 2005; Webb og Skinner, 1994)

  • Nøgleadfærd
  • trælevende
  • scansorial
  • natlige
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • dvale
  • daglig torpor
  • ensomme
  • territoriale
  • Social
  • dominanshierarkier

Hjemmebane

Selvom der ikke er meget tilgængelige oplysninger om størrelsen og sammensætningen af ​​huse i skovområder, er dens nære slægtning, brillemus (Graphiurus ocularis), har en gennemsnitlig hjemmeområdestørrelse på 13,9 ha for mænd og 8,5 ha for kvinder. Generelt er der omkring 10 skovhuse pr. ha.('International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN)', 2010; Grizmek, 2004)



Kommunikation og perception

Woodland dormics laver en række forskellige vokaliseringer, herunder parringsopkald, territoriale opkald, alarmsqueaks og kvidrende lyde, for hvilke betydningen er ukendt. Derudover vil skovhusmus sandsynligvis bruge visuelle, haptiske (f.eks. følesans) og lugtesignaler til at kommunikere med hinanden. Duftmarkering bruges sandsynligvis til at etablere territorier og finde kammerater, hvorimod vokaliseringer sandsynligvis bruges til at finde og forsvare kammerater og forsvare territorier.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Webb og Skinner, 1994)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duftmærker
  • Perceptionskanaler
  • visuel
  • røre ved
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Skovmus er altædende, hvor kostsammensætningen ændrer sig i forhold til sæsonen. I løbet af foråret spiser de primært knopper og insekter, men spiser af og til små gnavere og småfugles æg og unger. Om sommeren og efteråret spiser de frugt, frø og nødder for at øge fedtreserverne til dvale, og når madoverfloden er lav, kan de også spise bark og kviste.(Grizmek, 2004; Nowakowski, et al., 2006; Webb og Skinner, 1994; Wirminghaus og Perrin, 1992)



hvor meget opmærksomhed har hunde brug for
  • Primær diæt
  • kødædende
    • insektæder
  • planteæder
    • frugivore
    • granivore
  • altædende
  • Animalske fødevarer
  • fugle
  • krybdyr
  • æg
  • insekter
  • terrestriske leddyr uden insekter
  • Plantefødevarer
  • blade
  • træ, bark eller stængler
  • frø, kerner og nødder
  • frugt

Predation

Skovmus er for det meste byttet af ugler, og deres rester er fundet i pellets af Mackinders ørneugle (Bubo capensis macinderi) i Østafrika. Fordi de er både trælevende og nataktive, har skovhuse få rovdyr.(Rodel, et al., 2002)

  • Tilpasninger mod rovdyr
  • kryptisk

Økosystem roller

Skovhusmus kan spille en rolle i leddyrs populationsdynamik, som udgør en betydelig del af deres kost. Fordi de fouragerer på forskellige typer frugter og nødder, kan de også være vigtige frøspredere. Endelig er de en vigtig bytteart for ugler.(Haberl, 1999; Nowakowski, et al., 2006)

  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Afrikanske dormus har ingen dokumenteret økonomisk effekt på mennesker. Men på grund af deres høje fedtindhold er de en foretrukken proteinkilde i nogle kulturer. Menneskets forbrug af dormus er et veldokumenteret globalt fænomen.(Grizmek, 2004)

  • Positive påvirkninger
  • mad

Økonomisk betydning for mennesker: Negativ

Skovhuse opfattes nogle gange som gener, da de lejlighedsvis laver deres reder i gamle møbler, tage, elektriske afbryderbokse, vandpumper og transformere. De kan forårsage skader på landbruget ved at plyndre fjerkræfarme og fouragere på afgrøder.(Grizmek, 2004; Haberl, 1999; Skinner og Chimimba, 2005)

Skovmus er potentielle vektorer for byllepest og abekopper. En undersøgelse fra 2007 i det nordlige Tanzania fandt dormus i skov, som var positive forYersinia pestis, bakterien, der forårsager pest.(Holden og Levine, 2009; Makundi, 2008)

  • Negative påvirkninger
  • skader mennesker
    • bærer menneskers sygdom
  • planteskadedyr
  • husholdningsskadedyr

Bevaringsstatus

Skovhusmus udviser stabile bestandstendenser, og i øjeblikket er der ingen større trusler mod denne art. IUCN angiver dormus i skovområder som en art af 'mindst bekymring'.('International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN)', 2010)

Bidragydere

Jeanna Lodel (forfatter), University of Wisconsin-Stevens Point, Stefanie Stainton (redaktør), University of Wisconsin-Stevens Point, Christopher Yahnke (redaktør), University of Wisconsin-Stevens Point, John Berini (redaktør), Animal Agents Staff, Tanya Dewey (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor.